Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Δε βγαίνουν τα νούμερα
  • Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού
  • Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής
  • O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει
  • Σαν σήμερα 13 Μάη
  • Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα (3)
Zoom

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα (3)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2010, 00:00

Στο προηγούμενο άρθρο αυτής της σειράς καταλήγαμε θέτοντας δυο ερωτήματα και απαντώντας στο ένα: «Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλλαγή της εργατικής συμπεριφοράς, στην αναζήτηση μιας νέας συλλογικότητας; Η προσδοκία –μικρών έστω– νικών στο μέτωπο κεφάλαιου εργασίας. Είναι αυτή η προσδοκία τόσο ισχυρή, ώστε να θεωρηθεί κλειδί για τον ταξικό συνδικαλισμό;».

Πριν διερευνήσουμε την απάντηση στο δεύτερο ερώτημα, θα κάνουμε μια παρέκβαση, αναφερόμενοι σε θέματα της συνδικαλιστικής επικαιρότητας, που έχουν σημασία για τα γενικότερα θέματα τακτικής που διερευνούμε.

Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη έχει ενταθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Η καπιταλιστική κρίση αποδέσμευσε όλες τις δυνάμεις της καταστροφής. Η ασυδοσία του κεφάλαιου δεν γνωρίζει πια κανένα φραγμό. Ολες οι «κανονικότητες», ρυθμισμένες με νόμους ή με συλλογικές συμβάσεις, έχουν πάει στη μπάντα. Η σχέση κεφάλαιου-εργασίας ορίζεται πλέον ως μια σχέση ωμού εκβιασμού.  ‘Η δουλεύετε με τους όρους μας ή φεύγετε, είναι η συμπύκνωση αυτού του εκβιασμού, που κάθε μέρα γνωρίζει καινούργια επεισόδια, τα περισσότερα από τα οποία δεν γίνονται καν γνωστά, γιατί οι εργάτες υποτάσσονται. Οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται άρδην σε επίπεδο επιχείρησης, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για τη μελλοντική θέσπισή τους, με το καθιερωμένο επιχείρημα, ότι «πρέπει να μπει μια τάξη στην εργασιακή αναρχία». Παράλληλα, η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ η κρατική πολιτική (φορολογία, πετσόκομμα κοινωνικών δαπανών) προσθέτει νέα βάρη στην εργατική οικογένεια.

Η ανάπτυξη αντιστάσεων σ’ αυτόν τον ωμό εκβιασμό των δυνάμεων του κεφάλαιου εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο, γιατί –όπως έλεγε ο Μαρξ– η εργατική τάξη θα ήταν ανίκανη για οποιοδήποτε μεγάλο κίνημα, αν δεν απαντούσε στους καθημερινούς σφετερισμούς του κεφάλαιου. Αντιστάσεις, όμως, δεν αναπτύσσονται. Η εργατική τάξη βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Αισθάνεται πως έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Και έδαφός της είναι η συλλογικότητά της, που της έδινε στο παρελθόν τη δυνατότητα της στοιχειώδους αντίστασης. Το γεγονός ότι εδώ και χρόνια δεν δοκιμάζει τις δυνατότητές της γι’ αντίσταση, οδηγεί και σε μια υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του ταξικού αντίπαλου. Ετσι, η ηττοπάθεια γίνεται καθεστώς.

Ας δούμε τώρα τι προβάλλεται ως πράξη αντίστασης. Το Δεκέμβρη, το ΠΑΜΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Το αποφάσισε χρησιμοποιώντας ορισμένα επαρχιακά Εργατικά Κέντρα και μερικές Ομοσπονδίες, που όχι μόνο δεν απλώνονται στο μεγαλύτερο έστω κομμάτι της εργατικής τάξης, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν τίποτα περισσότερο από «κουκιά» και στους τόπους ή τους κλάδους που «αντιπροσωπεύουν». Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η Ομοσπονδία Οικοδόμων, με τους χιλιάδες ψηφίσαντες και την μηδενική παρουσία εργατών στις «κινητοποιήσεις» της. Ηταν μια απεργία που υπηρετούσε την κομματική τακτική του Περισσού. Ουδείς (καπιταλιστές και κράτος) ανησύχησε απ’ αυτή κι αυτό το ήξεραν καλά και οι διοργανωτές της. Δεν τους ενδιέφερε, άλλωστε, να τρομάξουν ή να ανησυχήσουν τον ταξικό αντίπαλο, αλλά να ενισχύσουν τις γραμμές τους πολιτικά.

Αυτό έλειπε από την εργατική τάξη αυτή την περίοδο; Μια απεργία-πυροτέχνημα, μια απεργία-άλλοθι για ένα αστικό κόμμα που δεν πήγε καλά στις τελευταίες εκλογές, μια απεργία-γυμναστική για τα μέλη και τις επιρροές αυτού του κόμματος; Και όμως, δυνάμεις που θέλουν να λέγονται ταξικές γοητεύτηκαν απ’ αυτή την απεργία και με τη γνωστή φλυαρία περί «απεργίας από τα κάτω», τη στήριξαν. Η ταξική λογοκοπία είναι εύκολη, όμως το ερώτημα παραμένει: μπορούσε να υπάρξει «απεργία από τα κάτω» στη συγκεκριμένη συγκυρία; Το μόνο που μπορούσε να υπάρξει –και αυτό υπήρξε– είναι η στήριξη του Περισσού, σε κάτι που δεν είχε καμιά σχέση με την ανάπτυξη των ταξικών αντιστάσεων ενάντια στην ασυδοσία του κεφάλαιου και του κράτους του.

Προς τι η πρεμούρα της συστράτευσης σε μια 24ωρη-φιέστα; Από την ανάγκη της αυτοεπιβεβαίωσης και αναπαραγωγής αυτών που συστρατεύθηκαν. Κατά βάση, η λογική τους είναι ίδια μ’ αυτή του Περισσού, στο πιο μικρό και στο πιο αγωνιστικό. Αντί για την αγωνία της αναζήτησης της σωστής τακτικής για την ταξική ανασυγκρότηση, έχουμε τη συμμετοχή σε «φούσκες», με μπόλικο ταξικό βερμπαλισμό και τη δέουσα «επαναστατική γυμναστική», που στόχο έχει να στηρίξει τα μικρά πολιτικά μαγαζιά που φιλοδοξούν να γίνουν μεγαλύτερα.

Με το γύρισμα του χρόνου, οι δυνάμεις του Περισσού εξήγγειλαν και δεύτερη 24ωρη (για τις 11 Φλεβάρη). Με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Χωρίς να εξηγήσουν ποια ήταν τα αποτελέσματα της προηγούμενης 24ωρης και αν αυτή η δεύτερη αποτελεί κλιμάκωση. Τα πράγματα, όμως, αυτή τη φορά έγιναν πιο περίπλοκα. 24ωρη απεργία κήρυξε και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλισμού, η ΑΔΕΔΥ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει το αγωνιστικό άλλοθι για την επί της ουσίας συναίνεση και απραξία της επί χρόνια. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτή την περίοδο δέχονται μια ιδιαίτερα σφοδρή επίθεση (πέρυσι πάγωμα μισθών, φέτος μείωση μισθών, εξίσωση ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, άμεση φορολογία κ.λπ.) και η ΑΔΕΔΥ δε μπορούσε να μη κάνει την απεργία–«βγαίνω από την υποχρέωση». Με το που έβαλε η ΑΔΕΔΥ την 24ωρη στις 10 Φλεβάρη, προσαρμόστηκε αστραπιαία και το ΠΑΜΕ, φέρνοντας τη δική του μια μέρα πριν.

Ποιος έλειπε από το κάδρο; Η ΓΣΕΕ. Ηρθε, λοιπόν, ο καιρός να μπει και αυτή στο κάδρο, αποφερύγοντας την εξ αριστερών πίεση. Αποφάσισε, λοιπόν, και η ΓΣΕΕ 24ωρη απεργία «πολιτικού χαρακτήρα»: «Αντίσταση και αποτροπή των νεοσυντηρητικών-μονεταριστικών πολιτικών που προτείνονται στη χώρα μας σαν συνταγές εξόδου από την κρίση», που «θα συνοψίζεται στο κεντρικό σύνθημα: ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, είναι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ και οι ΑΝΑΓΚΕΣ τους»! Στη σχετική απόφαση δεν υπάρχει λέξη ενάντια στην κυβέρνηση, λέξη ενάντια στους καπιταλιστές, αλλά κάποιες «σάλτσες» θα προστεθούν στην πορεία. Ημερομηνία ακόμη δεν όρισε η ΓΣΕΕ, αλλά αυτή θα είναι σίγουρα μετά από τις 10 Φλεβάρη. Σιγά μην κάνουν τη χάρη στο ΠΑΜΕ, να φανούν ότι σέρνονται πίσω του.

Χρειάζεται μήπως να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι και οι δυο απεργίες (ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ η πρώτη, ΓΣΕΕ η δεύτερη) θα είναι δυο μεγαλοπρεπέστατα φιάσκο; Χωρίς συμμετοχή των εργαζόμενων, χωρίς πνοή, χωρίς προοπτική, χωρίς ν’ ανοίγουν κανένα ουσιαστικό μέτωπο απέναντι στην καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές διαχείρισής της; Τέτοιες κινήσεις, στη σημερινή συγκυρία, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκινήσουν και να εμπνεύσουν την εργατική τάξη. Αντίθετα, θα τη ρίξουν σε μεγαλύτερη μελαγχολία και ηττοπάθεια, όταν την ίδια στιγμή παραμένει αναπάντητο το όργιο της καθημερινής ασυδοσίας του κεφάλαιου.

ΥΓ: Είναι ψευτοδίλημμα το ερώτημα της προσωπικής συμμετοχής του κάθε ταξικού εργαζόμενου σ’ αυτές τις απεργίες. Την κατηγορία του απεργοσπάστη ποτέ δεν πρέπει ο ταξικός συνδικαλιστής να την αφήσει να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Από την άλλη, αν σ’ έναν εργασιακό χώρο δεν υπάρχει καμιά διάθεση συμμετοχής, δεν θα είναι ο ταξικός συνδικαλιστής αυτός που θα αυτοκαρφωθεί στην εργοδοσία, ρισκάροντας μια απόλυση χωρίς να έχει δημιουργήσει κανέναν πυρήνα αντίστασης. Ας μην κρύβουμε τα τεράστια ζητήματα που εγείρει μια τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας πίσω από ψευτοδιλήμματα περί την ατομική συμμετοχή. Εκτός αν στόχος του ταξικού συνδικαλισμού είναι η «επιτυχία» αυτών των απεργιών, οπότε πρέπει να δηλωθεί ως τέτοιος.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚόντρες
Επόμενο άρθρο ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Σχετικά Αρθρα

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Zoom 12 Σεπ 2023, 14:40

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Δε βγαίνουν τα νούμερα

13 Μάι 2026, 15:02
Διεθνή

Για επερχόμενη συστημική κατάρρευση προειδοποιεί ο αρχηγός του σιωναζιστικού στρατού

13 Μάι 2026, 12:56
Η παπάρα

Ο καλύτερος μαθητής του Γκέμπελς είναι φιλο-σιωνιστής

13 Μάι 2026, 11:05
Πολιτική

O Oυκρανός έφτυσε τον Δένδια κι αυτός είπε ότι ψιχαλίζει

13 Μάι 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

13 Μάι 2026, 00:01
Εργατικά

Διαγραφή της Διευθύντριας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης από την Α΄ ΕΛΜΕ

12 Μάι 2026, 22:31
Πολιτική

Οι άρχοντες των βυσμάτων και η υπάκουη Δικαιοσύνη

12 Μάι 2026, 22:18
Εργατικά

Οργή εκπαιδευτικών για τους εκβιασμούς που ασκεί η Διεύθυνση ΠΕ Β΄ Αθήνας για να εφαρμοστεί η αξιολόγηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αμαρουσίου

12 Μάι 2026, 18:52
Πολιτική

Τα ελληνικά χωρικά ύδατα ως βάση εξόρμησης για πρακτόρικες πολεμικές επιχειρήσεις των Ουκρανών ενάντια στο ρωσικό εμπορικό στόλο

12 Μάι 2026, 14:21
Καταστολή

Η ΕΕ εξάγει αιτούντες άσυλο: στρατόπεδα κράτησης εκτός επικράτειας με ευρωενωσίτικη σφραγίδα

12 Μάι 2026, 13:19
Διεθνή

Ο δύσκολος πόλεμος της Χεζμπολά: Πώς ο νότιος Λίβανος ξαναέγραψε τους κανόνες της μάχης

Οι παραδοσιακοί αλλά και οι σύγχρονοι ορισμοί του πολέμου δυσκολεύονται να εξηγήσουν αυτό που συνέβη και εξακολουθεί να συμβαίνει στον νότιο Λίβανο

12 Μάι 2026, 11:57
Αθλητισμός

Γιατί λύσσαξαν με τον Λαμίν Γιαμάλ οι σιωναζιστές;

12 Μάι 2026, 08:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Μάη

12 Μάι 2026, 00:01
Πολιτική

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ως εντολοδόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Tσαλάκωσε νόμο και κανονισμό, αποφασίζοντας μερική ανανέωση της θητείας τριών εντεταλμένων ευρωπαίων εισαγγελέων

11 Μάι 2026, 19:41
Διεθνή

Η Χεζμπολά έπληξε συστοιχία του Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος)!

11 Μάι 2026, 14:07
Διεθνή

To πρώτο, μετά την έναρξη του πολέμου, καταριανό τάνκερ LNG πέρασε από το Ορμούζ, υπό τον έλεγχο του Ιράν

11 Μάι 2026, 12:23
Κόντρες

Βόλεμα των «μαύρων»

11 Μάι 2026, 11:09
Η παπάρα

Πολιτικό μάρκετινγκ

11 Μάι 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Μάη

11 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρά χτυπήματα στους δωσίλογους από την Παλαιστινιακή Αντίσταση

10 Μάι 2026, 12:09
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Μάη

1888: Καταργείται η δουλεία στη Βραζιλία.

1947: Αυτοκτονεί εξόριστος ο Ευριπίδης Μπακιρτζής.

1967: Συλλαμβάνεται στη Μεσοράχη Σερρών ο δωδεκάχρονος Αλ. Μουμτζής για αναγραφή της λέξης «ΕΔΑ» σε πινακίδα των ΤΕΑ και ο πατέρας του σαν υπεύθυνος.

1973: Βόμβα της ΕΑΝ στην Κυψέλη.

1976: Παγιδευμένη χειροβομβίδα σε συγκέντρωση φοιτητών του ΠαΣοΚ στη Θεσσαλονίκη.

1978: Καθιερώνεται η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1981: Ο «γκρίζος λύκος» Μεχμέτ Αλί Αγκτσά αποπειράται να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

1985: Η αστυνομία στη Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) πραγματοποιεί έφοδο στα γραφεία της ομάδας «Move» σκοτώνοντας έντεκα μέλη της.

1996: Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος και με τον τρόπο αυτό κάναμε ένα βήμα ιστορικής σημασίας γιατί υπενθυμίσαμε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθήκων για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη με τη στήριξη που προσφέραμε στην Κύπρο.

Σταύρος Παπασταύρου

(Ο γνωστός για τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του με τους σιωνιστές υπουργός Ενέργειας του Μητσοτάκη αποδεικνύεται άξιος μαθητής του Γκέμπελς. Και στο πλασάρισμα ψεύτικων ειδήσεων και στην αποσιώπηση πραγματικών ειδήσεων. Δέχτηκε καμιά επίθεση η Κύπρος; Δεν το ισχυρίστηκε κανένας. Ολοι μίλησαν για επίθεση στις βρετανικές βάσεις που βρίσκονται στην Κύπρο. Οι βάσεις, όμως, από το ιδρυτικό της Κυπριακής Δημοκρατίας δε θεωρούνται κυπριακό έδαφος αλλά βρετανικό έδαφος. Εχουν το ίδιο στάτους που έχει η αμερικάνικη βάση στο Γκουαντανάμο της Κούβας, που η κουβανέζικη επανάσταση δεν μπόρεσε να τη διώξει. Από ποιον δέχτηκαν επίθεση οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο; Οχι από το Ιράν, που διέψευσε από την πρώτη στιγμή το γεγονός. Ηταν μια προβοκάτσια των φίλων του Παπασταύρου, των σιωναζιστών του Ισραήλ, που προσπαθούσαν να σύρουν χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο κατά του Ιράν. Οταν το Ιράν τους ξεμπρόστιασε, σταμάτησαν αυτές τις προβοκάτσιες. Ομως οι καλοί φίλοι των σιωναζιστών, όπως ο Παπασταύρου, εξακολουθούν να μηρυκάζουν γκεμπελίστικα τα περί «επίθεσης που δέχτηκε η Κύπρος». Αν τον ενδιαφέρει η γεωπολιτική και η ενεργειακή ασφάλεια, γιατί ο Παπασταύρου δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι ένα ουκρανικό επιθετικό θαλάσσιο drone, έμφορτο με εκρηκτικά και επιχειρησιακά σε κατάσταση αναμονής, βρέθηκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα; Γιατί δεν στηλίτευσε το γεγονός ότι η Ουκρανία εξάγει τον πόλεμο στη Μεσόγειο, πλήττοντας με τέτοια drones ρωσικά τάνκερ, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο να απαντήσει με αντίστοιχα – και αριθμητικά πολλαπλάσια – πλήγματα η Ρωσία ενάντια σε πλοία που μεταφέρουν καύσιμα ή άλλα εμπορεύματα από και προς την Ουκρανία; Τι είναι πιο επικίνδυνο, ένα drone προβοκάτσιας που κινήθηκε προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ή οι πολεμικές ενέργειες της Ουκρανίας στη Μεσόγειο, που – εκτός των άλλων – εγείρουν μεγάλους κινδύνους για κάθε είδους σκάφη – αλιευτικά, αναψυχής, ποστάλια, εμπορικά – που πλέουν στην περιοχή και που τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζονται εκθετικά;)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo