Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 22 Απρίλη
  • Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση
  • Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών
  • Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς
  • Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς
  • Σαν σήμερα 21 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Zoom»Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς
Zoom

Οχι άλλα κροκοδείλια δάκρυα – Τις γροθιές τους να δείξουν οι πλημμυροπαθείς

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Σεπ 2023, 14:40

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, αλλά έχει κινηματογραφικά χαρακτηριστικά και βλέπεται κάθε φορά σαν διαφορετική ταινία. Οι μαρκουτσοφόροι και οι μαρκουτσοφόρες των καναλιών έχουν ξαμολυθεί στις περιοχές των φονικών και καταστροφικών πλημμυρών και δίνουν τα σόου τους, χρησιμοποιώντας τους απελπισμένους πλημμυροπαθείς ως ντεκόρ. Λένε καναδυό κουβέντες οι πλημμυροπαθείς, περιγράφοντας το δράμα που βιώνουν, κι αμέσως η κάμερα γυρίζει στον/στην μαρκουτσοφόρο που έχει προετοιμάσει προσεκτικά το κομμάτι, το έχει προβάρει off camera και το παίζει στα ένα-δυο λεπτά που έχει στη διάθεσή του/της, ενώ οι παρουσιαστές και οι πανελίστες κουνούν επιδοκιμαστικά τα κεφάλια τους και προσθέτουν τη δική τους θλίψη ή οργή ή και τα δύο, ανάλογα με το mood του σόου.

Κάποια σόου είναι εντελώς ψεύτικα. Σαν εκείνο που έδωσε ρεπόρτερ, ανακοινώνοντας με τρεμάμενη από θαυμασμό και συγκίνηση φωνή, ότι «καταβάλλονται ηρωικές προσπάθειες», ενώ το πλάνο πίσω του έδειχνε κάτι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού και καναδυό πλημμυροπαθείς να συζητούν ήρεμα ρουφώντας τον καφέ τους από τα πλαστικά κυπελάκια. Αλλα σόου, όμως, αποκαλύπτουν το ταλέντο των πρωταγωνιστών τους και γίνονται viral, όπως εκείνο νεαρής ρεπόρτερ που «ξέσπασε αγανακτισμένη on camera», όταν ο κτηνοτρόφος της είπε για τα νεκρά ζώα του που δεν πάει κανείς να τα καταγράψει και να τα απομακρύνει. Είναι σαν κάτι δηλητηριώδεις ατάκες που πέταγε η Τζήμα στον Πρετεντέρη και πολλοί εκστασιάζονταν, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι στο «πρόγραμμα» του μαγαζιού του Μαρινάκη (o ένας ΝΔ, η άλλη ΣΥΡΙΖΑ).

Παρένθεση. Οι νεότεροι μπορεί να μην τα έχουν ζήσει, όμως οι άνω των 40-45 σίγουρα θυμούνται ότι τα ίδια κανάλια που τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα των πλημμυρόπληκτων αγροτών, λοιδορούσαν, συκοφαντούσαν, ελεεινολογούσαν αυτούς τους αγρότες, όταν διεκδικούσαν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στη γη τους, να μην ξεκληριστούν. Στην Καρδίτσα, που πλήγηκε τώρα από τις πλημμύρες (όπως είχε πληγεί και το 1994 και το 2020), υπάρχει αναλογικά ο μικρότερος αγροτικός κλήρος. Οταν οι Καρδιτσιώτες φώναζαν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά», αναφερόμενοι στην εμπορία του βαμβακιού που παρήγαγαν, όλα τα κοθώνια των καναλιών τους κορόιδευαν. Από τα δελτία ειδήσεων μέχρι τα talk show βασίλευε ο πιο αχαλίνωτος, ο πιο κτηνώδης γκεμπελισμός. Ελεγαν ότι οι αγρότες είναι χαραμοφάηδες και κρατικοδίαιτοι, ότι θέλουν να παίρνουν επιδοτήσεις και να μη δουλεύουν, ότι ξημεροβραδιάζονται στα κωλόμπαρα που γράφουν στη βιτρίνα τους «προσεχώς Βουλγάρες» και άλλα τέτοια.

Κι όταν ο υπουργός μπατσοκαταστολής της κυβέρνησης Σημίτη (ΠΑΣΟΚ), Βαγγέλας Γιαννόπουλος, έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να καταστρέψουν τα λάστιχα και να λεηλατήσουν τα τρακτέρ των αγροτών της Καρδίτσας στο μπλόκο των Μικροθηβών (νύχτα της 8ης Φλεβάρη του 1997), άνοιξαν σαμπάνιες στα επιτελεία των Συγκροτημάτων της παραπληροφόρησης και της συκοφαντίας των λαϊκών αγώνων. Δε θυμόμαστε ποιος ήταν ο εμπνευστής του όρου «επιχείρηση βουλκανιζατέρ», όμως τους άρεσε τόσο πολύ που τον χρησιμοποιούσαν όλοι και όλες τους. Τέτοια χαρά πήραν που η κυβέρνηση, εκτός από την αντιαγροτική πολιτική της, χρέωσε τους αγρότες και με το κόστος της επισκευής των τρακτέρ που λεηλάτησαν τα ένστολα γουρούνια του αστικού κράτους.

Για την ιστορία, να πούμε πως τα ΜΑΤ δε θα γλίτωναν από την οργή των αγροτών, όταν είδαν τα κατεστραμμένα τρακτέρ τους, αν δεν τους έφραζε το δρόμο ο αγροτοσυνδικαλιστής του ΚΚΕ Παττάκης (μακαρίτης πλέον), φωνάζοντας «πάνω από το πτώμα μου»! Ο «Ριζοσπάστης» καμάρωνε κιόλας γι’ αυτό: «Ξημερώματα του Σαββάτου, 8 Φλεβάρη, συντελείται το “μέγα έγκλημα”. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας – στην επιχείρηση “βουλκανιζατέρ” – που προκαλούν σοβαρές δολιοφθορές στα τρακτέρ που βρίσκονται επί της Εθνικής οδού. Η οργή των αγροτών ξεχειλίζει και εκατοντάδες εξαγριωμένοι αγρότες ορμούν προς τους αστυνομικούς. Η ψύχραιμη στάση των μελών της ΠΑΣΕ στερεί από την κυβέρνηση να δει την αιματοχυσία»! Κλείνει η παρένθεση.

Οταν, λοιπόν, βλέπεις τον εχθρό να θλίβεται και να οργίζεται μαζί σου, να ξέρεις ότι κάποιο λάκο έχει η φάβα, ότι πρόκειται για κροκοδείλια δάκρυα και για υποκριτικό θυμό. «Εσύ δε χρειάζεται να κάνεις τίποτα, θα φωνάζουμε εμείς για σένα». Αυτό είναι το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν στους πλημμυροπαθείς που είναι λογικό ακόμα να μην έχουν συνέλθει από το σοκ. Οσο οι πλημμυροπαθείς θα παραμένουν καθηλωμένοι στο δράμα τους, τα κανάλια θα θρηνούν και θα οργίζονται με την κρατική αβελτηρία (με τον Μητσοτάκη πάντα στο απυρόβλητο). Ετσι και οι πλημμυροπαθείς αρχίσουν να κινητοποιούνται, να διεκδικούν, να αγωνίζονται, θα γίνουν και πάλι «ακαμάτες, χαραμοφάηδες, κρατικοδίαιτοι, που παίρνουν τις επιδοτήσεις και τις τρώνε στα κωλόμπαρα και στα σκυλάδικα, που δεν ικανοποιούνται μ’ αυτά που τους εξασφάλισε ο πρωθυπουργός κτλ».

Στο editorial του περασμένου Σαββάτου η εφημερίδα μας σημείωνε σε σχέση με αυτά τα τηλεοπτικά σόου:

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε το ρόλο που παίζουν –για μια ακόμη φορά- τα συστημικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα. Στην πραγματικότητα υποκαθιστούν τις υπηρεσίες του αστικού κράτους. Εχουν καλύτερη ενημέρωση από τις κυβερνητικές κορυφές (υπουργούς και κάθε είδους επιτελάρχες). Δίνουν οδηγίες για το πού χρειάζεται βοήθεια. Βγάζουν στον «αέρα» εγκλωβισμένους που διεκτραγωδούν την κατάσταση που βιώνουν.

Αυτό εκθέτει την κυβέρνηση. Αναμφισβήτητα. Διασώζει, όμως, το σύστημα. Η κυβέρνηση ας φροντίσει να γυρίσει τούμπα τις δυσμενείς εντυπώσεις, αλλιώς θα έρθει η ώρα να αντικατασταθεί. Ετσι παίζεται το παιχνίδι.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τις πρώτες εικόνες και τις απευθείες συνδέσεις με εγκλωβισμένους σε ταράτσες και στέγες, που έκαναν δραματικές εκκλήσεις για βοήθεια, ζητώντας έστω νερό και τροφή, άρχισαν να προστίθενται οι εικόνες με τις «ηρωικές προσπάθειες των διασωστών». Οι οποίες κάθε άλλο παρά ηρωικές είναι (μεταγωγές ρουτίνας με ελικόπτερα και κάπου-κάπου με καμιά βάρκα), αλλά χαρακτηρίζονται έτσι με φωνή που ραγίζει από θαυμασμό και συγκίνηση. Οι νέοι των χωριών, που έδρασαν πραγματικά ηρωικά σε αντίξοες συνθήκες για να σώσουν τους γέρους και τους ανήμπορους, χαρακτηρίζονται «εθελοντές», εντασσόμενοι κι αυτοί σ’ ένα ενιαίο κρατικό σύστημα πολιτικής προστασίας, με το οποίο δεν έχουν καμιά σχέση.

Ετσι, πέρα από την εντυπωσιοθηρία και το κυνήγι της τηλεθέασης, έχουμε μια διαδικασία εκτόνωσης της λαϊκής οργής, με την τηλεοπτική εικόνα και το ραδιοφωνικό μικρόφωνο ως διαμεσολαβητές, και παράλληλα την καλλιέργεια σύγχυσης, μέσω αποσπασματικών αναφορών, μισών αληθειών και ψεμάτων.

Εκείνο που είναι «πέρα από κάθε συζήτηση» είναι το «πρωτοφανές» του φαινόμενου. Βγάζουν έναν δυστυχή κάτοικο πληγείσας περιοχής που λέει ότι «εγώ δεν θυμάμαι να έχει ξαναγίνει τέτοια νεροποντή» κι εκεί, χρατς, πέφτει το ψαλίδι. Μετά βγάζουν τον μετεωρολόγο που αρχίζει το παιχνίδι με τα χιλιοστά βροχής. Ούτε αυτός έχει διάθεση να πει αν θα μπορούσε να υπάρξει αποτελεσματική άμυνα και με τόσα χιλιοστά βροχής, ούτε αυτοί τον ρωτάνε. 

Η όποια κριτική τους εξαντλείται στην καθυστέρηση επέμβασης της Πολιτικής Προστασίας (κι αν «καρατομηθεί» ο Κικίλιας δεν πειράζει, εδώ «καρατομήθηκε» ο Στυλιανίδης που ο Μητσοτάκης τον κουβάλησε σαν «μεταγραφή αεροδρομίου» και τα Μέσα που σήμερα τον έχουν ξεχάσει τον παρουσίαζαν σαν… κορυφαίο ειδικό στην Ευρώπη στα θέματα της πολιτικής προστασίας).

Δηλαδή, θεωρούν δεδομένο ότι τέτοιες νεροποντές δεν αντιμετωπίζονται και γι’ αυτό το μόνο που θα πρέπει να περιμένουμε από το κράτος είναι να επέμβει αμέσως σε επίπεδο διάσωσης ανθρώπων (μόνο ανθρώπων) και περίθαλψης των πληγέντων. Δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν έναν επιστήμονα που θα πει ότι και αυτό το φυσικό φαινόμενο είναι αντιμετωπίσιμο, φτάνει να γίνουν σωστά αντιπλημμυρικά έργα στο βουνό (φράγματα βάρους) και στη συνέχεια αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε όλη τη διαδρομή χειμάρρων και ποταμών μέχρι τη θάλασσα, αλλά και στα δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων των πόλεων, που είναι πεπαλαιωμένα, ασυντήρητα και κυρίως εξαιρετικά χαμηλής χωρητικότητας για να ανταποκριθούν στις ανάγκες πόλεων που έχουν μεγαλώσει και εξακολουθούν να μεγαλώνουν. 

Υπάρχουν και τέτοιοι επιστήμονες, αλλά… δεν συμφέρουν. Προτιμούν να βγάζουν κάτι καραγκιόζηδες, όπως εκείνος που υποστήριζε με ύφος «ακούτε τι σας λέω εγώ;», ότι ο κάμπος της Καρδίτσας δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες των ποταμών και έγινε εύφορος από τη λάσπη που εναποτέθηκε απ’ αυτές τις πλημμύρες, γι’ αυτό… θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πλημμύρες! Πόσες χιλιάδες (ή μήπως εκατομμύρια;) χρόνια πίσω πρέπει να γυρίσουμε; Σε ποια γεωλογική εποχή του πλανήτη. Σε ποια ιστορική ή προϊστορική εποχή των ανθρώπων που κατοίκησαν τούτο τον τόπο; Μήπως να κάνουμε και ανθρωποθυσίες, όπως έκαναν οι Μυκηναίοι και οι Μινωίτες, για να εξευμενίσουμε τα θεϊκά πνεύματα; 

Ο πιο χυδαίος επιστημονικός πριμιτιβισμός επιστρατεύεται για να υπηρετήσει τον πολιτικό αμοραλισμό της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων.

Οι φονικές πλημμύρες έχουν τα πριν, τα κατά και τα μετά τους. Τα «πριν» έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τα «κατά» έχουν να κάνουν με την πλήρη απουσία του κρατικού μηχανισμού όταν εξελισσόταν το πλημμυρικό φαινόμενο. Αυτό που ονομάζουν πολιτική προστασία απλά δεν υπάρχει. Τα «μετά» έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα των πλημμυροπαθών να παραμείνουν στη γη τους και στα χωριά τους μετά την καταστροφή. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα με πολλές πλευρές.

Για παράδειγμα, οι τηλεκατσαπλιάδες που φωνάζουν για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων, δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει αποτέφρωση και τι σημαίνει υγειονομική ταφή. Νομίζουν πως υγειονομική ταφή σημαίνει πως ανοίγεις ένα λάκο και ρίχνεις μέσα τα νεκρά ζώα. Οπως επίσης δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και η υγειονομική ταφή ζώων απαγορεύεται. Γιατί μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ενώ μπορεί ν’ αρχίσουν να πετιούνται έξω από το λάκο, λόγω της δημιουργίας αερίων, όπως έγινε με την ταφή των μινκ στη Δανία, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού. Τα νεκρά ζώα πρέπει να περισυλλεγούν άμεσα και να αποτεφρωθούν σε κλιβάνους. Αλλά σιγά μην ενδιαφέρονται για τέτοιες… λεπτομέρειες οι θλιβόμενοι και οργιζόμενοι μαρκουτσοφόροι και οι πανελίστες στα τηλεοπτικά στούντιο.

Η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι ένα πρόβλημα από τα πολλά και σίγουρα όχι το μείζον. Το μείζον είναι το οικονομικό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έχει βάλει μπροστά μια γιγαντιαία εκστρατεία εξαπάτησης των πλημμυροπαθών, αλλά και των εργαζόμενων στις πόλεις, που είναι φυσικό να μη γνωρίζουν την ουσία του ζητήματος. Οι προεκλογικές υποσχέσεις ωχριούν μπροστά σ’ αυτά που τάζει στους πλημμυροπαθείς αγρότες ο Μητσοτάκης. Το μόνο που δεν έχει πει είναι πως η Θεσσαλία θα γίνει… η Ελβετία του Νότου, η Καρδίτσα Βέρνη και ο Παλαμάς Ζυρίχη…

Ηδη εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε όλα τα σχετικά ζητήματα και τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσουμε μία προς μία όλες τις πτυχές, ξετινάζοντας την επίχείρηση εξαπάτησης. Γιατί μόνο αν οι πλημμυροπαθείς δείξουν τις γροθιές τους στην αστική εξουσία, θα μπορέσουν να κρατηθούν στη γη και τα χωριά τους. Αλλιώς, ένα νέο κύμα εγκατάλειψης από ξεκληρισμένους φτωχούς αγρότες θα σαρώσει το μισό θεσσαλικό κάμπο.

ΥΓ. Σε επόμενο σημείωμα θα μιλήσουμε και για τον λεγόμενο εθελοντισμό και την πλήρη στρέβλωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πέτρος Γιώτης

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΦύγε εσύ, έλα εσύ: Ξεσπιτώνουν πρόσφυγες για να βάλουν πλημμυροπαθείς
Επόμενο άρθρο Η κοινωνική αλληλεγγύη της ψηφοθηρίας και του φενακισμού της ταξικής συνείδησης

Σχετικά Αρθρα

Ο λαός πρόβατα κι ο Τσίπρας τσοπάνης!

Zoom 4 Οκτ 2022, 11:17

Στόχος τους η κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης με τη μετατροπή της σε ατομική αποταμίευση

Zoom 9 Ιούλ 2022, 09:04

EastMed: Οσα δε φτάνει η αλεπού…

Zoom 15 Ιαν 2022, 00:02

Κοινωνικός εκφασισμός

Zoom 30 Οκτ 2021, 00:03

Κρείττον του λαλείν το σιγάν…

Zoom 14 Αυγ 2021, 10:23

O πολιτικός κρατούμενος και η ροζ τσογλαναρία

Zoom 27 Μαρ 2021, 00:02
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

22 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Χεζμπολά: Απάντηση στα ίσα σε κάθε σιωναζιστική πρόκληση

21 Απρ 2026, 22:06
Διεθνή

Επί της ουσίας τζούφιος ο αμερικάνικος ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών

21 Απρ 2026, 20:56
Εργατικά

Η κυβέρνηση κλιμακώνει την τρομοκρατία απέναντι στους αγωνιστές εκπαιδευτικούς

Μαζί με την Χρύσα Χοτζόγλου οδηγούν σε δυνητική αργία και τον Δημήτρη Χαρτζουλάκη

21 Απρ 2026, 18:27
Διεθνή

Βρετανικά πανεπιστήμια πλήρωναν ρουφιανο-εταιρία να παρακολουθεί φιλο-παλαιστίνιους και παλαιστίνιους φοιτητές και ακαδημαϊκούς

Αποκαλυπτική έρευνα του Al Jazeera English

21 Απρ 2026, 10:34
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Απρίλη

21 Απρ 2026, 00:01
Καταστολή

Ο Εβρος των επαναπροωθήσεων, των μασκοφόρων και της κρατικής βαρβαρότητας

20 Απρ 2026, 19:17
Διεθνή

Γάζα: Κρίσιμος ο αγώνας ενάντια στους ρουφιάνους των δωσιλογικών συμμοριών

20 Απρ 2026, 14:44
Διεθνή

Σκληρό μάθημα από τη Χεζμπολά στους σιωναζιστές: Χτύπησε φάλλαγα αρμάτων, κατέστρεψε τέσσερα

20 Απρ 2026, 13:27
Κόντρες

Κούλης ο μουλωχτός

20 Απρ 2026, 10:21
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Απρίλη

20 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Ποιος Λαζαρίδης; Ο Μητσοτάκης!

19 Απρ 2026, 21:23
Διεθνή

Χεζμπολά: Η Αντίσταση παραμένει με το δάχτυλο στη σκανδάλη και θα απαντά σε κάθε παραβίαση της εκεχειρίας από τον εχθρό

19 Απρ 2026, 10:46
Πολιτισμός

Ρομπέρτο Σαβιάνο: Η τράτα των παιδιών

19 Απρ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Απρίλη

19 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληραίνει τη στάση του το Ιράν – Εκλεισε ξανά το Στενό του Ορμούζ

18 Απρ 2026, 19:54
Διεθνή

Προεδρική διαταγή… και σούζα τα σιώνια

18 Απρ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Απρίλη

18 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Mεγάλο ποτάμι φουσκωμένο… ποιος τους σταματάει;

17 Απρ 2026, 20:04
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Απρίλη

Ημέρα της Γης.

Βραζιλία: Ημέρα ανακάλυψης (1500).

1870: Γεννιέται ο Λένιν.

1969: Μαγνητόφωνο του ΠΑΜ τοποθετημένο στο προαύλιο του Πολυτεχνείου μεταδίδει επί ώρα απαγορευμένα αντιστασιακά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

1979: Βόμβα στην Εισαγγελία Ανηλίκων Αθήνας και σε φασιστικό βιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους (ΕΛΑ).

1979: Βόμβα στο αυτοκίνητο συνταγματάρχη συνεργάτη της χούντας στην Καλαμάτα.

1986: Αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών υπό τον Μάκη Βορίδη στη Νομική Αθήνας, εννιά τραυματίες.

1997: Αστυνομική επέμβαση τερματίζει την ομηρία 71 ατόμων που κρατούνταν αιχμάλωτοι στο σπίτι του ιάπωνα πρεσβευτή στη Λίμα (Περού) από δεκατέσσερις αντάρτες Τουπάκ Αμάρου. Κατά την επιχείρηση ένας όμηρος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, δυο κομάντο τραυματίζονται και σκοτώνονται και οι δεκατέσσερις επαναστάτες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η παράταξή μας υπηρετεί διαχρονικά μια αξία: διαφάνεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα, ευθύνη παντού. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε πράξη όλοι μας», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στην εκπομπή “Σήμερα” στον ΣΚΑΪ με τους Δημήτρη Οικονόμου και Ακη Παυλόπουλο. Αναφορικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως «πρόκειται για ένα διαχρονικό σκάνδαλο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι πήραν περισσότερα χρήματα απ’ αυτά που δικαιούνταν…» […] αποτελεί σοβαρό ερωτηματικό για ποιο λόγο αυτό το θέμα έρχεται τμηματικά στη δημόσια ζωή από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. […] Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε πως «η ηθική απαξίωση που επιχειρείται  από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά της ΝΔ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας δε θα περάσει και είναι κάτι που πλήττει και τη δημοκρατία μας». Τόνισε επίσης ότι κανείς δεν πρέπει να σιωπηλός απέναντι σε αυτή την επιχείρηση απαξίωσης της παράταξης. «Ο χαρακτηρισμός πλειοψηφία των υποδίκων είναι απαράδεκτος, άθλιος και αστήρικτος…».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης

(Ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός υπουργός Μπουμπούκος απέκτησε ανταγωνιστή. Ο Τάκης (παλιά ήμουν ΚΚΕ, μετά Συνασπισμός, μετά ΠΑΣΟΚ, τώρα ΝΔ) Θεοδωρικάκος είναι ο δεύτερος που ισχυρίζεται δημόσια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία υλοποιεί σχέδιο απαξίωσης της ΝΔ. Αν είχε έστω και στοιχειώδη νομική μόρφωση θα ήξερε ότι ο συλλογισμός πάσχει. Οταν αποδίδεται σε κάποιον – εν προκειμένω στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – κατηγορία, θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αποκάλυψη του κινήτρου: για ποιο λόγο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να έχει βάλει στο στόχαστρό της τη ΝΔ, την κυβέρνησή της, τον Μητσοτάκη και υλοποιεί ένα τόσο βρόμικο σχέδιο σε βάρος τους; Ποιες είναι οι… σκοτεινές δυνάμεις που υπηρετεί ένα θεσμικό όργανο της Ευρωλάνδης, που δεν είναι δα επαναστατικό ή λαϊκό δικαστήριο; Οταν δεν δίνεται απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, τότε η κατηγορία που εκτοξεύεται κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι σκέτος γκεμπελισμός, που αναζητά ευήκοα ώτα σε ηλίθιους πολίτες. Τα άλλα δε θα τα σχολιάσουμε. Τι να σχολιάσουμε, μας λέτε; Οτι η Δεξιά του μοναρχοφασισμού, των έκτακτων στρατοδικείων, της φυλακής, της εξορίας, των εκτελέσεων αγωνιστών υπηρετεί την αξία της δικαιοσύνης; Οτι η δεξιά του Predator και των «νόμιμων επισυνδέσεων», που παρακολουθούσε ακόμα και τους υπουργούς της, ακόμα και τους ανώτατους στραταίους, υπηρετεί την αξία της διαφάνειας; Αυτά είναι για τους εν υπηρεσία δημοσιοκάφρους, τους και ΑΡΔάκια αποκαλούμενους, που παρακολουθούν σαν χάνοι τον κάθε Θεοδωρακόπουλο να ξεστομίζει τέτοια «φίδια»)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo