Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Στη ζούλα ολοκλήρωσαν το γδάρσιμο των μινκ αγνοώντας τα ευρήματα!

0

Αγνοώντας τα ευρήματα των εργαστηρίων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπακούοντας σε ισχυρά καπιταλιστικά συμφέροντα, επέτρεψε τη θανάτωση και την εκδορά εκατοντάδων χιλιάδων μινκ από τα εκτροφεία της Δυτικής Μακεδονίας. Ακόμα και από μονάδες στις οποίες υπήρχαν διαπιστωμένα κρούσματα σε ανθρώπους και ζώα.

Το ότι έχουν ήδη σφαγεί και εκδαρεί το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες μινκ και στα εκτροφεία έχουν μείνει μόνο τα ζώα αναπαραγωγής το διαβάσαμε στο έγγραφο των Αλεξανδρόπουλου-Δηλέ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων:

«Στη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουν επίσης επιβληθεί αυξημένα μέτρα προστασίας και ειδικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις όπου γίνεται εκδορά και στέγνωμα της γούνας. Τα ζώα των μολυσμένων εκτροφείων θα εκδαρούν τελευταία, υπό επίσημη επιτήρηση, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για όλα τα μινκ που προέρχονται από μη-μολυσμένα εκτροφεία. Ολα τα στεγνά, ωμά δέρματα θα παραμείνουν αποθηκευμένα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες στην υψηλότερη δυνατή θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η περίοδος εκδοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εκτιμάται πως 350.000 με 400.000 ζώα αναπαραγωγής θα κρατηθούν στα εκτροφεία. Η πιθανή κυκλοφορία του SARS-CoV-2 στον εναπομείναντα πληθυσμό μινκ θα συνεχίσει να παρακολουθείται τους ερχόμενους μήνες, μέσω επαναλαμβανόμενων κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων»!

Επικοινωνήσαμε με τον τμηματάρχη της ΔΑΟΚ ΠΕ Κοζάνης, Θ. Καντζόγλου, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός της σφαγής και εκδοράς των νεαρών μινκ, καθώς και ότι τα πτώματα ενταφιάστηκαν. Οταν τον ρωτήσαμε πού έγινε η ταφή, στην αρχή προφασίστηκε άγνοια. Οταν του επισημάναμε ότι είναι ο εποπτεύων υπηρεσιακός παράγοντας και δεν μπορεί να μη γνωρίζει, η απάντησή του ήταν ένα ξερό «δεν απαντώ»!

Οπως αποκαλύψαμε χθες, έχει ανιχνευθεί μεταλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο, γι’ αυτό και οι διαδικασίες που έγιναν είναι σκανδαλώδεις. Εθαψαν το τεράστιο ζήτημα που είχε δημιουργηθεί, ώστε να προλάβουν να θανατώσουν και να γδάρουν όλα τα νεαρά ζώα. Δημόσια έλεγαν ότι όλα τα εκτροφεία έχουν τεθεί σε επιτήρηση, ενώ παρασκηνιακά μεθόδευαν τη θανάτωση και εκδορά των νεαρών μινκ!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 13 Νοέμβρη, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σ. Ηλιάδη, έλεγε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα δέρματα από τα μολυσμένα ζώα! Οταν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία επισημάναμε στον Σ. Ηλιάδη αυτή τη δήλωση του περιφερειάρχη και τον ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να μην αντιδρά, προφασίστηκε ότι δεν είχε ακούσει!

Την ίδια περίοδο, κάπου μεταξύ 11 και 18 Νοέμβρη, στάλθηκε στις υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπογεγραμμένο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων Χρ. Δηλέ. Το έγγραφο αυτό κρατήθηκε επτασφράγιστο. Ζητήσαμε αντίγραφο και από την κεντρική υπηρεσία και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και συναντήσαμε άρνηση. Προφανώς, είχε να κάνει με τη μεθόδευση της θανάτωσης και εκδοράς των μινκ, ώστε να πουληθούν τα δέρματα. Γι’ αυτό και δεν μας έδιναν αντίγραφο. Το καταλάβαμε εκ των υστέρων, όταν διαβάσαμε την επιστολή Αλεξανδρόπουλου-Δηλέ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Ο ελληνικός λαός είχε μείνει με την εντύπωση ότι στη Δυτική Μακεδονία τα εκτροφεία μινκ έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση, για να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτροφείς, με την άδεια της κυβέρνησης, προχωρούσαν στη θανάτωση και εκδορά των ζώων, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος! Γι’ αυτό και όπως αποκαλύψαμε, το ProMED ειρωνεύεται καυστικά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι τα μινκ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, χαίρουν άκρας υγείας! Θυμίζουμε το καυστικό σχόλιο του ProMED: «Η φαινομενική απουσία κλινικών συμπτωμάτων στις εκτροφές (εκτός από μία) είναι εντυπωσιακή, συγκρινόμενη με την περιγραφόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε εκτροφές των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικές διαφορές των ζώων ή του ιού;». Φυσικά, ούτε τα μινκ ούτε ο ιός στην Ελλάδα έχουν γενετικές διαφορές από τον υπόλοιπο κόσμο.

Παράνομη ταφή

Πέρα απ’ αυτό, όμως, η ίδια η διαχείριση των πτωμάτων και από τα ζώα του πρώτου μολυσμένου εκτροφείου (2.500 όπως ειπώθηκε), που θανατώθηκαν για λόγους προστασίας από τον SARS-CoV-2, και των εκατοντάδων χιλιάδων μινκ που θανατώθηκαν και γδάρθηκαν για να αφαιρεθεί το δέρμα τους, συνιστά σκανδαλώδη παρανομία. Γιατί ο νόμος προβλέπει ότι τα πτώματα απ’ αυτά τα ζώα πρέπει να αποτεφρώνονται και όχι να θάβονται. Οχι μόνο των άρρωστων ή ύποπτων για αρρώστια ζώων, αλλά και των υγιών. Προτού δούμε τις σχετικές λεπτομέρειες, αξίζει να μεταφέρουμε την πολύ πρόσφατη εμπειρία της Δανίας.

Οπως μετέδωσαν δανικά ΜΜΕ, τα εκατομμύρια μινκ που θανατώθηκαν στη χώρα (λόγω κινδύνου διάδοσης ενός μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 στους ανθρώπους) και θάφτηκαν βιαστικά σε τεράστιους λάκους, έχουν αρχίσει να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Αξιωματούχοι της βιομηχανίας ύδατος, επικαλούμενοι μελέτες, προειδοποιούν για κίνδυνο μολύνσεων στο πόσιμο νερό και οι αρχές καλούνται να δράσουν γρήγορα, όπως μετέδωσε το δανικό Radio4.

H νέα μελέτη, που έγινε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας και από το Πολυτεχνείο της Δανίας, προειδοποιεί ότι τα υπόγεια ύδατα ίσως να έχουν ήδη μολυνθεί από υγρά από τα πτώματα. «Σύμφωνα με ορισμένες υποθέσεις, ο ανώτερος υδροφόρος ορίζοντας ίσως έχει ήδη μολυνθεί», δήλωσε ο Κλάους Κέλερ, κρατικός γεωλόγος και ένας από τους ερευνητές που έκαναν τη μελέτη. «Είναι βαθιά ανησυχητικό και επιβεβαιώνει πως όταν είχαμε εγείρει τα ζητήματα που εγείραμε, υπήρχε λόγος», δήλωσε η Σούζαν Μίνστερ, πρόεδρος της Danske Vandvaerker, της βιομηχανικής οργάνωσης για τις υδατικές προμήθειες της Δανίας.

Προηγουμένως, είχε εμφανιστεί το φαινόμενο των «ζόμπι μινκ», όπως το ονόμασαν. Νεκρά ζώα έβγαιναν στην επιφάνεια, μολονότι είχαν ρίξει από πάνω τους δύο μέτρα χώμα. Οι επιστήμονες το απέδωσαν σε αέρια που αναπτύσσονται κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης των νεκρών ζώων, τα οποία λειτουργούσαν τρόπον τινά ως εκτοξευτήρες που ωθούσαν πτώματα ζώων να τρυπούν το λεπτόκοκκο χώμα της Γιουτλάνδης και να βγαίνουν στην επιφάνεια.

Γι’ αυτό και η αναφορά των ειδικών προτείνει να κατασκευαστεί το ταχύτερο σκέπασμα πάνω από τους τάφους των μινκ, προκειμένου να εμποδίσει τη βροχή να επιταχύνει τη διείσδυση επιβλαβών ουσιών στα υπόγεια νερά.

Προσπαθώντας να λύσει ένα πρόβλημα (διασπορά του μεταλλαγμένου SARS-CoV-2 από τα μινκ στον άνθρωπο, η δανική κυβέρνηση πήρε μεν μια ρηξικέλευθη απόφαση (τη θανάτωση όλων των μινκ και το σταμάτημα της εκτροφής τους όσο θα διαρκεί η πανδημία – έβαλαν στόχο το 2024), την εφάρμοσε όμως με κριτήριο το μικρότερο κόστος για το δανικό κράτος. Και τώρα αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα.

Κι όμως, τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό 1069/2009 (21.10.2009) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο» είναι σαφή: αποτέφρωση. Δεν το γνώριζε η δανική κυβέρνηση; Ασφαλώς και το γνώριζε, όμως, επέλεξε την πλέον συμφέρουσα οικονομική λύση. Ετσι λειτουργεί ο καπιταλισμός: με κριτήριο το κέρδος. Λύνει ένα πρόβλημα και δημιουργεί ένα άλλο.

Τα σημειώνουμε όλ’ αυτά γιατί το ίδιο έγινε και στη χώρα μας με τα 2.500 μινκ, μιας μόνο από τις τουλάχιστον 12 μονάδες που μολύνθηκαν: τα έθαψαν ρίχνοντας και ασβέστη, αντί να τα αποτεφρώσουν. Οπως μας είπαν ειδικοί, η χρησιμοποίηση ασβέστη σε ζώα μολυσμένα, μπορεί να συντηρήσει τον ιό, μέσω της μουμιοποίησης των πτωμάτων.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, η ίδια η ταφή είναι μια διαδικασία που απαγορεύεται ακόμα και για τα ζώα που έχουν θανατωθεί και εκδαρεί. Πόσω μάλλον για ζώα που θανατώνονται υποχρεωτικά λόγω μόλυνσης με επικίνδυνο παθογόνο παράγοντα, όπως ο SARS-CoV-2.

Σκανδαλώδης υπόθεση

Ας ανακεφαλαιώσουμε:

  • Σε όλο τον κόσμο σαρώνει επιδημία CoviD-19 στα μινκ, όπου ο ιός μεταδόθηκε από τον άνθρωπο, μεταλλάσσεται και επιστρέφει μεταλλαγμένος στον άνθρωπο, ανατροφοδοτώντας την πανδημία και μάλιστα με επικίνδυνο τρόπο, καθώς τα εμβόλια μπορεί να μην «πιάνουν» το μεταλλαγμένο στέλεχος.
  • Σε δώδεκα τουλάχιστον εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία ανιχνεύτηκαν κρούσματα CoviD-19 σε ανθρώπους και σε ζώα.
  • Αντί να δοθεί εντολή να θανατωθούν όλα τα ζώα σε όλες τις φάρμες για να προληφθούν καταστροφικές για τη δημόσια υγεία συνέπειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε πέπλο σιωπής και έκανε παραπειστικές αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, τις οποίες οι ειδικοί υποδέχτηκαν με καυστική ειρωνεία.
  • Ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η σφαγή και εκδορά των νεαρών ζώων (να πάρουν τις γούνες, δηλαδή) και να μείνουν στα εκτροφεία μόνο τα παραγωγικά ζώα.
  • Τα εκατοντάδες χιλιάδες ζώα που σφάχτηκαν και γδάρθηκαν, όπως και τα 2.500 ενός μολυσμένου εκτροφείου που θανατώθηκαν, αντί να οδηγηθούν για αποτέφρωση, όπως επιβάλλει ο νόμος, θάφτηκαν!

Οι άνθρωποι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, που θρηνούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών.

Ιδού τι προβλέπει ο νόμος:

Σε έγγραφο σχετικό με την εκτροφή γουνοφόρων ζώων, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 31.7.2014 και υπογράφεται από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο, αναφέρεται (σελίδα 3): «Β. Τα πτώματα, μετά τη θανάτωση και την εκδορά τους οδηγούνται σε εγκεκριμένες -σύμφωνα με τον Καν. ΕΚ 1069/2009- μονάδες μεταποίησης υλικών κατηγορίας 2 και η διαδικασία τεκμηριώνεται με την τήρηση εμπορικών εγγράφων και δελτίων αποστολής».

ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ

Κρατάμε, λοιπόν, ότι η ταφή απαγορεύεται και πάμε να δούμε τι προβλέπει ο Κανονισμός ΕΚ 1069/2009 για τα υλικά κατηγορίας 2.

Στο Αρθρο 7 ορίζεται ότι «τα ζωικά υποπροϊόντα κατηγοριοποιούνται σε ειδικές κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που παρουσιάζουν για τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων». Στο Αρθρο 9, στα υλικά της κατηγορίας 2 περιλαμβάνονται και ζώα ή μέρη ζώων «ο θάνατος των οποίων δεν οφείλεται σε σφαγή ή θανάτωση με σκοπό την κατανάλωση από τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των ζώων που θανατώθηκαν στο πλαίσιο μέτρων για την εξάλειψη νόσου».

Και στο Αρθρο 13, που αναφέρεται στην «απόρριψη και χρήση υλικών της κατηγορίας 2» προβλέπεται ότι αυτά «απορρίπτονται ως απόβλητα μέσω αποτέφρωσης» (για άλλα υλικά προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία μεταποίησης).

Τέλος, στην ΚΥΑ των αναπληρωτή υπουργού ΑΑΤ Μάξιμου Χαρακόπουλου και υπουργού ΠΕΝ Ιωάννη Μανιάτη, στις 14.8.2013 (ΦΕΚ 2002Β), με θέμα «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για έργα και δραστηριότητες της κατηγορίας Β της 7ης ομάδας “Πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις“ κτλ», διαβάζουμε: «Γ.25. Απαγορεύεται η απόρριψη ζωικών υποπροϊόντων συμπεριλαμβανομένων και των νεκρών ζώων στο περιβάλλον».

Κοινοποίηση: