Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου
  • Λυπήσου τους, Dr Trump
  • Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν
  • Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του
  • Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα
  • Σαν σήμερα 29 Ιούλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Κόντρες»Κόντρες
Κόντρες

Κόντρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2010, 00:00

♦ Κωλόχαρτο

Τι είναι ο κρατικός προϋπολογισμός που ψηφίζει η Βουλή; Ενα κωλόχαρτο. Κι όμως, κάθε χρόνο θεωρούν την ψήφισή του ως μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία παρίστανται και παίρνουν το λόγο ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Παίζουν όλοι το ρόλο τους σ’ αυτή την κοινοβουλευτική φιέστα, εν γνώσει τους ότι ψηφίζουν ή καταψηφίζουν ένα κωλόχαρτο.

Το σημειώνουμε και πάλι, γιατί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ήδη έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, ανατρέπει βασικά μεγέθη του Κρατικού Προϋπολογισμού, λίγες μέρες μετά την κοινοβουλευτική φιέστα ψήφισής του. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που διακηρύσσεται επίσημα από την κυβέρνηση, ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα άχρηστο κωλόχαρτο, αφού η πορεία των εσόδων και των δαπανών δεν θα καθοριστεί απ’ ό,τι αναγράφεται στον προϋπολογισμό, αλλά απ’ ό,τι θα απαιτηθεί προκειμένου να γίνει πράξη η επιταγή των Βρυξελλών για το έλλειμμα. Δύο είναι τα μακροοικονομικά σενάρια, ένα το δημοσιονομικό, όπως επίσημα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ακόμα και αν δεν βγει ούτε το «απαισιόδοξο» μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί με ακόμη πιο αρνητικό πρόσημο, το δημοσιονομικό σενάριο θα παραμείνει το ίδιο και τα πρόσθετα έσοδα θα αναζητηθούν με ακόμη μεγαλύτερη αύξηση όλων των κατηγοριών των αντιλαϊκών φόρων.

♦ Μας γυρεύουν και το βόδι

Είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης (το alter ego του Γ. Παπακωνσταντίνου, αφού και οι δύο είναι πνευματικά παιδιά του Σημίτη και του Χριστοδουλάκη), μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση-παρωδία που έγινε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (παρωδία, γιατί οι βουλευτές και τα κόμματα είχαν στη διάθεσή τους μόλις ένα δίωρο για να διαβάσουν το ΠΣΑ): «Το γεγονός, δηλαδή, ότι είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να πάει να δανειστεί 54 δισεκατομμύρια ευρώ δεν θα έπρεπε να μας προβληματίσει; Δεν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να δανειστούμε αυτό το ποσό;».

Ελα μου ντε! Δεν θα έπρεπε να αναρωτηθούμε; Μήπως μπορεί να μας πει ο φέρελπις τεχνοκράτης πόσα λεφτά έχασε ο κρατικός προϋπολογισμός από έσοδα φορολογίας επιχειρήσεων, με τις διαδοχικές μειώσεις του ποσοστού φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε μια περίοδο σχετικής ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού και ιδιαίτερα υψηλής κερδοφορίας των επιχειρήσεων; Μήπως μπορεί να μας πει πόσο μπήκε μέσα το ελληνικό κράτος από τη «νέα μεγάλη ιδέα του έθνους», τους ολυμπιακούς αγώνες του 2004; Ετσι για να πιάσουμε δυο μόνο τομείς που βύθισαν στα τάρταρα τα δημόσια οικονομικά.

Κι όμως, συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Σαχινίδης βρήκε να πει μόνο για τις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεχνώντας βέβαια την επί δεκαετίες καταλήστευση των αποθεματικών τους. Ξέρετε τι ταιριάζει στην περίσταση; Η λαϊκή παροιμία «αυτοί που μας χρώσταγαν μας γυρεύουν και το βόδι». Και θα μας το πάρουν, αν τα πράγματα στο στρατόπεδο των εργαζόμενων μείνουν ως έχουν.

♦ Περασμένα, ξεχασμένα

Προεκλογικά οι Πασόκοι, απαντώντας στα ερωτήματα του τύπου «πού θα βρείτε τα λεφτά;», έλεγαν  πως η είσπραξη των δημόσιων εσόδων θα εξασφαλιστεί από την ανάκαμψη της οικονομίας. Περιέγραφαν ένα κεϊνσιανό μοντέλο αναθέρμανσης της οικονομίας, στο οποίο υποτίθεται ότι θα στηριζόταν –και μάλιστα με άνεση– και η δημοσιονομική προσαρμογή. Το περιέγραφε κατά κόρον ο Παπακωνσταντίνου ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Το περιέγραφε και η Κατσέλη, που ήταν η τομεάρχισσα Οικονομίας-Οικονομικών.

Το Νοέμβρη, αμέσως μετά την εκλογική τους νίκη, οργάνωσαν μια τεράστια προπαγανδιστική καμπάνια, σύμφωνα με την οποία ρίχνουν 1 δισ. ευρώ στην οικονομία με το «επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης», ποσό που θα την αναθερμάνει.

Τώρα, τα έχουν ξεχάσει όλα. Και τις κεϊνσιανές παπάρες και την «αναθέρμανση» με το 1 δισ. Τώρα συζητούν μόνο για τα δημοσιονομικά, για τη σκληρή λιτότητα. Μάλιστα, ο Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε ότι υπάρχει και «δυσμενές μακροοικονομικό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο ο ρυθμός ανάπτυξης (για ρυθμό πτώσης θα έπρεπε να μιλάμε) θα είναι ακόμη πιο αρνητικός. Ομως, το δημοσιονομικό σενάριο –είπε– θα παραμείνει σταθερό σε κάθε περίπτωση.

Και τα προεκλογικά και τα αμέσως μετεκλογικά περί «αναθέρμανσης» και «ανάπτυξης» πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Παραφράζοντας το γνωστό ανέκδοτο, οι Πασόκοι θα μπορούσαν να πουν: «Λέμε και καμιά μαλακία για να παραμυθιάσουμε τον κόσμο»…

♦ Θερμός χειροκροτητής

Ως θερμός χειροκροτητής της κυβέρνησης εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. Με το που δόθηκε στη δημοσιότητα το εφιαλτικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, έσπευσε να υποδείξει στις «διεθνείς αγορές, όπως και στις Βρυξέλλες», ότι «οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση αποτελεί μία πιο ολοκληρωμένη και πιο ποιοτική, σε σύγκριση με το παρελθόν, προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και των διαρθρωτικών αναγκών της οικονομίας». Αφού ξανασημείωσε ότι το ΠΣΑ «είναι προς την ορθή κατεύθυνση – αρκεί, βέβαια, τα προβλεπόμενα μέτρα να υλοποιηθούν χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παλινωδίες», ο Δασκαλόπουλος πήρε ύφος εθνοπατέρα, καταλήγοντας: «Εκείνο που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν έχουμε περιθώριο να αποτύχουμε. Αν δεν περικοπεί δραστικά η δημόσια σπατάλη, αν και αυτό το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης μείνει στα χαρτιά, αν ακυρωθεί από τις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις, τις εσωκομματικές τριβές και τις συντεχνιακές αντιστάσεις, τότε η κοινωνία μας θα έχει υπογράψει τη συλλογική της χρεοκοπία και την αυτοπαράδοσή της στην ξένη κηδεμονία».

♦ Σόου και ουσία

«Εχουμε ήδη μιλήσει για ένα όριο, τις 2.000 ευρώ τον μήνα, πάνω από το οποίο θα υπάρξει μόνο η μισθολογική ωρίμανση». Σαφής –πιο σαφής δεν γίνεται– ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν αναφέρεται στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (η παραπάνω δήλωση είναι από το «Βήμα της Κυριακής», αλλά την έχει επαναλάβει και με άλλες ευκαιρίες). Είναι ό,τι ακριβώς είχε ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο το Δεκέμβρη. Πού είναι τώρα ο Χ. Παπουτσής, που υποτίθεται ότι εκστράτευσε κατά του υπουργού, παίζοντας το ρόλο του προστάτη των εργαζόμενων στο δημόσιο; Τόσος ντόρος, τόση φιλολογία, τόση τζάμπα μαγκιά, για να επιστρέψουμε εκεί απ’ όπου αρχίσαμε. Αλλο το πολιτικό σόου των Παπουτσήδων, λοιπόν, και άλλο η πολιτική ουσία.

♦ Αρωμα κονόμας

Με νωπά ακόμη τα λόγια του Μπρεχτ («τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας;») από την αριστουργηματική «Οπερα της πεντάρας» του «Μπερλίνερ Ανσάμπλ», φάγαμε στη μάπα τις δηλώσεις των «Οικολόγων-Πράσινων» και… στρώσαμε. Μας καλούν να υποστηρίξουμε την ίδρυση και στην Ελλάδα μιας «ηθικής τράπεζας», όπως στην Ιταλία. Και γιατί θα είναι «ηθική» αυτή η τράπεζα; Γιατί θα δίνει προτεραιότητα στο «δανεισμό με κοινωνικά κριτήρια πολιτών και μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση», όπως είπε ο Χρυσόγελος.

Τελικά, όπου μυρίζει εύκολο χρήμα εκεί βρίσκεις τους Οικολόγους. Εχουν στήσει δεκάδες ΜΚΟ και μασάνε παραδάκι από διάφορα προγράμματα, τώρα θέλουν να στήσουν και τράπεζα. Εμείς τι να πούμε; Πρέπει να είναι κανένας μεγάλο κορόιδο για να φάει το παραμύθι της «εναλλακτικής τράπεζας» που θα αποτελεί νησίδα ηθικής σ’ έναν ωκεανό ανηθικότητας. Και για να είμαστε ακριβείς, τον καπιταλισμό δεν πρέπει να τον καταγγέλλουμε αφηρημένα για ανηθικότητα, αλλά για το κυνηγητό του κέρδους, που φέρνει όλα τα υπόλοιπα και παράγει μια ορισμένη ηθική.

♦ Μιλούν για νέα φούσκα

Πριν από ένα χρόνο, τα χρηματιστήρια έδειχναν εικόνα κατάρρευσης και οι ανά τον κόσμο «έγκυροι αναλυτές» καταριόνταν τα golden boys, που με την απληστεία τους δημιούργησαν τη φούσκα που έσκασε. Από τότε κύλησε πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του κόσμου και πολύ χρήμα στα ταμεία των μεγάλων ομίλων του χρηματιστικού κεφάλαιου, με τα διάφορα «πακέτα στήριξης» που αποφάσιζαν οι κυβερνήσεις, με πρώτη και καλύτερη την αμερικάνικη (Μπους και Ομπάμα). Το αποτέλεσμα ήταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες να ανακάμψουν και σήμερα να έχουν κερδίσει περίπου 70% από το έδαφος που έχασαν (χαμηλότερο επίπεδο το Μάρτη του 2009). Πώς έγινε αυτό το «θαύμα», την ώρα που η «πραγματική οικονομία», δηλαδή η παραγωγή και η κατανομή των αγαθών, κατρακυλάει σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα; Οι αετονύχηδες του χρηματιστήριου, αυτά τα ίδια «καταραμένα» golden boys, εκμεταλλεύτηκαν τα εξευτελιστικά επιτόκια (επιπέδου 1% ή και παρακάτω) και άρχισαν να τζιράρουν και πάλι σε διάφορα «τοξικά» προϊόντα. Μια καινούργια φούσκα άρχισε να δημιουργείται και αναμένεται να σκάσει στις λεγόμενες «αναδυόμενες αγορές» και στις αγορές εμπορευμάτων.

♦ Θράσος δολοφόνων

Μετά την εντυπωσιακή ηρωική έφοδο των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ, που έδωσε ένα ακόμα γερό πλήγμα στους αμερικανονατοϊκούς κατακτητές και στους δωσίλογους του Καρζάι, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ μίλησε για «εκπληκτικό παράδειγμα περιφρόνησης της ανθρώπινης ζωής».

Για δες ποιος μιλάει. Ο επικεφαλής ενός βάρβαρου στρατού, που έχει δολοφονήσει χιλιάδες γυναικόπαιδα. Που δεν έχει διστάσει να χτυπήσει από την ασφάλεια του αέρα γάμους και πανηγύρια. Μιλά για «περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής» ο εκπρόσωπος ενός στρατού δολοφόνων, που έχει μεταφερθεί χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το εθνικό του έδαφος, για να επιβάλλει με τη φωτιά και το σίδερο τη θέλησή του.

Τέτοιες δηλώσεις δεν πείθουν πια κανέναν, ούτε στις ίδιες τις ΗΠΑ. Αποκαλύπτουν μόνο τον πανικό των κατακτητών και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, στρατηγικά και τακτικά.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝίκη όλων
Επόμενο άρθρο Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα (3)

Σχετικά Αρθρα

Λυπήσου τους, Dr Trump

Κόντρες 29 Ιούλ 2026, 13:15

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

Κόντρες 22 Ιούλ 2026, 14:10

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

Κόντρες 21 Ιούλ 2026, 21:15

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

Κόντρες 20 Ιούλ 2026, 19:50

Τα δικά μας τα πλημμελήματα είναι καλύτερα

Κόντρες 17 Ιούλ 2026, 14:11

Φράξια με το φελλό

Κόντρες 16 Ιούλ 2026, 13:39
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Ιούλη

28 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Και άλλα εφτά ιδιωτικά «πανεπιστήμια» πήραν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας 

27 Ιούλ 2026, 20:04
Πολιτική

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

27 Ιούλ 2026, 19:57
Υγεία

Kαι στην κορφή Ματίνα

27 Ιούλ 2026, 18:45
Διεθνή

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

27 Ιούλ 2026, 12:58
Διεθνή

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

27 Ιούλ 2026, 11:22
Πολιτική

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

27 Ιούλ 2026, 09:40
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Ιούλη

27 Ιούλ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

Ημέρα τίγρης.

1900: Εκτελείται ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α’ από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι.

1902: Ο μαραγκός Φομά Κατσουρένκο αποπειράται να εκτελέσει τον πρίγκιπα Ομπολένσκι με σφαίρες βουτηγμένες σε στρυχνίνη, αστοχεί και σκοτώνει τον αστυνομικό διευθυντή (Ρωσία).

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι επτακόσιοι κρατούμενοι που υπέγραψαν δηλώσεις μετανοίας.

1979: Τέσσερις νεκροί και 113 τραυματίες από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ισπανία. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

1980: Λεωφορείο πολτοποιεί το κεφάλι της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου που διαδήλωνε και μοίραζε προκηρύξεις της ΚΝΕ μπροστά στις εγκαταστάσεις της υφαντουργίας ΕΤΜΑ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo