Ο τραγέλαφος (αλλά και η ξεφτίλα) με τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά συνεχίζεται. Με την έναρξη της διαδικασίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος Β. Φούκας ανακοίνωσε ότι ο ιδιωτικός φορέας απομαγνητοφώνησης έχει ήδη αποχωρήσει, όμως βρέθηκε λύση από το Εφετείο, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με άλλο φορέα (τον οποίο δεν κατονόμασε), για καταγραφή και απομαγνητοφώνηση 15 μόνο συνεδριάσεων, δηλαδή των συνεδριάσεων που θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.
Η υπεράσπιση αντέδρασε και είχε όλα τα δίκια με το μέρος της. Κονδύλια υπάρχουν και δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την επιλεκτική ευαισθησία του υπουργείου, σημείωσε η Γ. Κούρτοβικ. Οι συνήγοροι –συμπλήρωσε- δεν έχουν «άκρες» ούτε «κουμπάρους» για να εξασφαλίσουν πόρους. Κατέληξε με το αίτημα να διακόψει το δικαστήριο μέχρι την Τρίτη (είναι στη μέση και ο δεύτερος γύρος των εκλογών), για να απευθυνθούν οι συνήγοροι στο Σύλλογό τους.
Ο Γ. Μαντζουράνης, συμφωνώντας με τη συνάδελφό του, χαρακτήρισε προσχηματική την έλλειψη κονδυλίων που επικαλείται το υπουργείο. Δυο υπογραφές χρειάζονται για να γίνει η απαιτούμενη διευθέτηση και να βρεθούν τα κονδύλια. Και για να δείτε πόσο συνεργάσιμη είναι η υπεράσπιση, σας λέω ότι υπάρχει και άλλη λύση. Να μεταφερθεί η δίκη στην αίθουσα 13 στην Ευελπίδων, όπου υπάρχει όλη η υποδομή για να γίνεται μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση. Κατέληξε χαρακτηρίζοντας ανεξήγητη την παύση της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης των πρακτικών στο πιο κρίσιμο σημείο της δίκης. Ολη η δίκη στηρίζεται στις προανακριτικές απολογίες. Χωρίς αυτές όλοι οι κατηγορούμενοι θα είχαν ήδη αθωωθεί. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η καταγραφή των πρακτικών σταματά τώρα, είπε ο συνήγορος.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα έλλειψης κονδυλίων αλλά διαδικασίας για τη διάθεσή τους, διότι δε μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση. Ομως, πειστικό αντίλογο στα όσα είχε πει ο Γ. Μαντζουράνης δεν εισέφερε. Ο Ι. Μυλωνάς αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και η ανάπτυξη των νομικών ισχυρισμών, που δε μπορούν να μείνουν χωρίς απομαγνητοφώνηση. Ο Γ. Γκουντούνας, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες συνηγόρους, εισέφερε την εναλλακτική λύση να συνεχιστεί η απομαγνητοφώνηση για τις επόμενες 15 συνεδριάσεις και όταν προκύψει το πρόβλημα να αποφασίσει το δικαστήριο. Η εισαγγελέας είπε, ότι επειδή το πρόβλημα είναι η απευθείας ανάθεση, που δε μπορεί να γίνει, ας γίνει μια προσπάθεια μήπως μπορεί να λύσει το πρόβλημα ο ΔΣΑ! Εμείς είμαστε δικηγόροι και μπορούμε να απευθυνθούμε στο Σύλλογό μας, το δικαστήριο με ποια ιδιότητα θα απευθυνθεί στον ΔΣΑ; σχολίασε η Γ. Κούρτοβικ, προκαλώντας την ενόχληση της εισαγγελέα, η οποία ακούστηκε να λέει το πρωτοφανές: Απειλούμαι με αίτηση εξαίρεσης και δεν μπορώ να πω αυτά που σκέφτομαι! Το είπε έμμεσα έμμεσα όμως: ότι η υπεράσπιση προσπαθεί να παρακωλύσει τη δίκη! Η Κούρτοβικ, σε έντονο ύφος (απολύτως δικαιολογημένα) θύμισε ότι είναι το δικαστήριο που επέτρεψε σε μια ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρία να μπει και να χρησιμοποιεί κρατική υποδομή και ότι η υπεράσπιση από την έναρξη της δίκης ζήτησε να γίνεται απομαγνητοφώνηση των πρακτικών, όπως προβλέπεται από πρόσφατο νόμο, που ψηφίστηκε μετά τη λήξη της πρώτης δίκης. Οι υπερασπιστές θύμισαν ακόμα, ότι σπαταλήθηκαν χρήματα για να γίνουν κλουβιά στη δικαστική αίθουσα που βγήκαν την πρώτη μέρα του πρωτόδικου και δε μπορεί να μας λένε τώρα ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για απομαγνητοφώνηση. Η κ. Κουτζαμάνη μας έχει συνηθίσει στις προκλήσεις χωρίς αφορμή. Γιατί, βέβαια, η υπεράσπιση δεν έχει κανένα λόγο παρέλκυσης της δίκης, δεδομένου ότι ουδείς έχει καταδικαστεί για την υπόθεση Τσάντες-Βελούτσου που παραγράφεται μέσα Νοέμβρη.
Ο Δ. Κουφοντίνας χαρακτήρισε απαράδεκτη την παρέμβαση της εισαγγελέα. Οι κατηγορούμενοι και η υπεράσπιση –είπε- έχουν αποδείξει ότι θέλουν η δίκη να τελειώσει μια ώρα γρηγορότερα. Η δίκη –τόνισε- δε μπορεί να συνεχιστεί χωρίς πρακτικά, γιατί αυτό θίγει τον πυρήνα των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Η ευθύνη του δικαστηρίου είναι τεράστια, γιατί επέτρεψε σε μια ιδιωτική εταιρία να μπει και να κερδοσκοπεί με τα πρακτικά και να δουλεύει από πάνω το δικαστήριο. Με την απόφασή σας –κατέληξε- παραδεχτήκατε ότι υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα πρέπει να το λύσετε εσείς. Η πολιτική ευθύνη, βέβαια, είναι του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο Χρ. Ξηρός θύμισε ότι οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και τηλεόραση, ότι ζήτησαν πλήρη δημοσιότητα. Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα και εξίσου σαφές ότι υπάρχει λύση. Είναι αδιανόητο να γίνει έστω και μία συνεδρίαση χωρίς πρακτικά. Σας λέω –συνέχισε- ότι στην πρώτη δίκη με πρακτικά, που κατέγραψαν όλους τους ισχυρισμούς μου, δεν είχα καμιά τύχη. Τι τύχη θα έχω χωρίς πρακτικά; Κατέληξε προτείνοντας να συνεχιστεί η δίκη για 15 μέρες με πρακτικά. Το πρόβλημα –είπε- δε θα το λύσετε εσείς ή εμείς, θα το λύσει ο κύριος Παπαληγούρης («έγραψε» το λογοπαίγνιο με το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνης).
Η ιστορία αυτής της δίκης πρέπει να καταγραφεί ολόκληρη. Γιατί η Ιστορία θα γράψει και για σας και για μας, είπε ο Γ. Σερίφης. Εσείς πρέπει να ξεσηκωθείτε και να ζητήσετε αυτό το πράγμα. Οχι να τους παρακαλάτε κιόλας. Πήραν ένα υπόγειο, μια λίμνη που ήταν εδώ από κάτω, και το ‘καναν λευκά κελιά, έδωσαν τόσα χρήματα. Να μην έρχεται ο κάθε Παπαληγούρης και να μας λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Προσβάλλει την αξιοπρέπειά σας.
Η Γ. Κούρτοβικ συνόψισε την πρόταση της υπεράσπισης. Διακοπή για την Τρίτη για να συνεννοηθούν οι συνήγοροι με το Σύλλογό τους. Συνέχιση της δίκης με καταγραφή και αν στο μεταξύ δεν λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο το πρόβλημα, οι συνήγοροι θα αποχωρήσουν. Ενώ ο Γ. Σταμούλης διευκρίνισε, ότι υπάρχει ρητή διάταξη στο νόμο περί εκτελέσεως δημοσίων έργων, ότι αν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη, μπορεί να γίνει απευθείας ανάθεση.
Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, το δικαστήριο, με πρόταση του αναπληρωτή προέδρου με την οποία συμφώνησε η εισαγγελέας, διέκοψε για την Τρίτη, υιοθετώντας την πρόταση «βλέποντας και κάνοντας». Θα ξεκινήσουν με τις 15 μέρες πρακτικών, που τους έχει χορηγήσει το υπουργείο, και ευελπιστούν ότι στο μεταξύ θα βρεθεί λύση.
Στην αρχή μιλήσαμε για τραγέλαφο και ξεφτίλα. Νομίζουμε ότι από το ρεπορτάζ βγαίνει αβίαστα αυτό το συμπέρασμα. Το δικαστήριο κρίνει ότι τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά είναι απαραίτητα. Το δικαστήριο έχει το δικαίωμα από το νόμο να αποφασίσει την τήρηση φωνητικών πρακτικών. Ομως, δεν τολμά να πάρει αυτή την απόφαση. Ως τώρα κρυβόταν πίσω από την ιδιωτική εταιρία που έκανε τη δουλειά και κρεμόταν από τα σκουλαρίκια της Τεγοπούλου. Τώρα που αυτή τους είπε «γεια σας» κι έκοψε το σπόνσορινγκ, κρέμονται από τα… καρύδια του Παπαληγούρα και του Πανούρη. Είναι ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αυτή; Ας πάρουν την απόφαση και ας διακόψουν τη δίκη μέχρι το υπουργείο Δικαιοσύνης να την υλοποιήσει, όπως από το νόμο έχει υποχρέωση. Τι αξιοπιστία και τι τεκμήριο ανεξαρτησίας και αμεροληψίας μπορεί να έχουν δικαστές που παζαρεύουν πότε με μια καπιταλιστική επιχείρηση και πότε με την κυβέρνηση;
Kάποια στιγμή ο Γ. Μαντζουράνης τους το είπε ευθέως: εμείς θα αποχωρήσουμε, να αποχωρήσουν και οι κατηγορούμενοι και εσείς να τους δικάσετε ωσεί παρόντες. Και μεις σχολιάζουμε: αλήθεια, μπορεί το σύστημα να σηκώσει μια τέτοια εξέλιξη; Η απάντηση είναι όχι, γιατί θα χάσει και το τελευταίο φύλλο συκής.