Μια «παράξενη» δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 7 Νοέμβρη (την ερχόμενη Παρασκευή), στις 9 το πρωί, στο ΙΕ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (δικαστήρια Ευελπίδων, κτίριο 12, αίθουσα 4). «Παράξενη» γιατί έχουν αντιστραφεί οι όροι που έχουμε συνηθίσει στις πολιτικές δίκες αστυνομικής καταστολής: κατηγορούμενοι είναι δύο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, ο αντιστράτηγος ε.α. Παρασκευάς Σανιδάς και ο ταξίαρχος Σωτήριος Καλταμπάνης. Και μηνυτές και μάρτυρες κατηγορίας είναι διαδηλωτές που υπέστησαν την ανομία και τη βία.
Διαδηλωτές που τυχαίνει να είναι δικηγόροι, γεγονός που σίγουρα έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη αυτής της υπόθεσης. Την ανομία και τη βία την υπέστησαν ως διαδηλωτές δικηγόροι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών για έκφραση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα. Ανάμεσά τους είναι νυν και πρώην μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Οι δικηγόροι που έχουν κληθεί ως μάρτυρες και θα καταθέσουν (αν οι κατηγορούμενοι στρατηγοί δεν μεθοδεύσουν την αναβολή της), όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο, είναι οι: Αγγελική Σεραφείμ, Αναστασία Σταυροπούλου, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Παπαστεργίου, Χριστίνα Σβανά, Ευγενία Κουνιάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, Γιάννης Καμμένος, Παναγιώτης Καλαβάνος-Πετρόγιαννης και Κώστας Παπαδάκης.
Αξίζει να ξεκινήσουμε από το κατηγορητήριο της υπόθεσης, καθώς αυτό αποτελεί ένα σπάνιο στα δικαστικά χρονικά ντοκουμέντο.
ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ_RedactedΣύμφωνα με το κατηγορητήριο, λοιπόν, ο τότε ΓΑΔΑρχης υποστράτηγος Σανιδάς και ο τότε επικεφαλής των μέτρων τάξης αστυνομικός διευθυντής Καλταμπάνης, διέλυσαν μια νόμιμη συγκέντρωση, προτού καν αυτή γίνει. Και με τη βία που άσκησαν, αποσκοπούσαν στον τραυματισμό διαδηλωτών.
Αυτή, βέβαια, είναι η στενή νομική περιγραφή του κατηγορητήριου. Τα πραγματικά περιστατικά έχουν μεγαλύτερο εύρος.
Βλέποντας ότι το κύμα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα μεγάλωνε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να χτυπήσει ξανά τις διαδηλώσεις. Χτύπησε στις 5 Μάρτη του 2021 και ξαναχτύπησε, απρόκλητα και πάλι, το μεσημέρι του Σαββάτου 6 Μάρτη, τη συγκέντρωση που είχε καλέσει η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών.
Χτύπησε τους πρώτους που άνοιξαν πανό στο Σύνταγμα: με χτυπήματα με τις ασπίδες, κλωτσιές και χημικά, τους έδιωξε από το Σύνταγμα προς τα κάτω. Την ίδια ώρα έφραζε στη Σταδίου άλλους που πήγαιναν προς τη συγκέντρωση. Οταν ενώθηκαν όλοι χαμηλότερα στη Σταδίου, στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη, ακολούθησε νέα επίθεση: με ΜΑΤ, με τα μηχανάκια της ΔΕΛΤΑ και με «αύρα» που εκσφενδόνιζε νερό πάνω στους διαδηλωτές από κοντινή απόσταση. Με το κανόνι του νερού να τους χτυπά συνεχώς, οι διαδηλωτές σπρώχτηκαν προς τα Προπύλαια και από εκεί προς την Ακαδημίας.
Δείτε δύο από τα πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν εκείνες τις μέρες και έχουν κατατεθεί στη δικογραφία:
Μένουμε στο δεύτερο βίντεο καθώς έχει καταγράψει την κακοποίηση ανθρώπου που φωνάζει ότι είναι δικηγόρος. Ακούγεται καθαρά ένα ανθρωποειδές των ΜΑΤ να του φωνάζει την ώρα που τον χτυπάει: «Δικηγόρος της μάνας σου είμαι ρε, της πουτάνας».
Επειδή το βίντεο δημοσιεύτηκε από το in.gr, υπήρξαν καταγγελίες, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσσός αναγκάστηκε να στείλει επιστολή στον Χρυσοχοΐδη και να την κοινοποιήσει στις εισαγγελικές αρχές, η ΕΛΑΣ έκανε… έρευνα. Επιλήφθηκαν οι «εσωτερικές υποθέσεις», οι οποίες αποφάνθηκαν ότι… δεν ακούγεται ο ήχος, οπότε ισχύει αυτό που ισχυρίστηκε ο ΜΑΤάς: ότι ο δικηγόρος δεν έδειξε ταυτότητα και ότι αυτός (ο ΜΑΤάς) του είπε «δικηγόρος και πετάς χημικό πίσω;»! Πήραν κατάθεση και από έναν άλλο ΜΑΤά και αποφάνθηκαν ότι τα σχετικά δημοσιεύματα είναι ψευδή! Καταθέσεις από τον υβρισθέντα και συναδέλφους του δικηγόρους που ήταν μπροστά στο περιστατικό δεν λήφθηκαν. Ούτε από τους φωτοειδησεογράφους που κατέγραψαν το περιστατικό.
Αυτή είναι η αθώωση του (και) υβριστή ΜΑΤά από το «εσωτερικών υποθέσεων», με υπογραφή ταξίαρχου:
ΤΜ ΕΣΩΤ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 25.05.2021Η ΓΑΔΑ έκλεισε την υπόθεση, στέλνοντας στις εισαγγελικές αρχές, που είχαν αναγκαστεί να ανοίξουν δικογραφία, φιρμάνι ότι καμιά παρανομία δεν διαπράχτηκε από κανένα αστυνομικό όργανο. Ολα έγιναν νόμιμα: νόμιμα διαλύθηκε η συγκέντρωση με προφορική εντολή, νόμιμα έπεσε το ξύλο, τα χημικά και το νερό με πίεση που ξάπλωνε ανθρώπους στο οδόστρωμα κτλ. Γι’ αυτό και η υπόθεση έκλεισε πειθαρχικά.
ΤΜ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ 18ο ΠΤΑΙΣΜ ΑΘ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΜΕΝΑΜάλιστα, σε άλλο αστυνομικό έγγραφο τονίζεται ότι ο εισαγγελέας υπηρεσίας Ορνεάκης (ή Ορνεράκης) έδωσε συγχαρητήρια στα στελέχη της ΓΑΔΑ για το έργο τους! Αυτά τα συγχαρητήρια επικαλέστηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι ανώτατοι αξιωματικοί στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν στην προδικασία.
Το θέμα δεν είναι πώς ενήργησε ο αστυνομικός μηχανισμός (θα προκαλούσε έκπληξη αν ενεργούσε διαφορετικά), αλλά πώς ενήργησε ο εισαγγελικός μηχανισμός. Αν και έχει στα χέρια της αναφορά του ΔΣΑ, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρό του, και καταθέσεις τόσων δικηγόρων, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Συμέλα Σαπίδου αποφασίζει να βάλει στο αρχείο την υπόθεση, αποδεχόμενη πλήρως τους ανυπόστατους και εμφανώς παράνομους ισχυρισμούς της αστυνομίας.
Οι ισχυρισμοί της αστυνομίας αποκαλύπτουν μια κραυγαλέα αντίφαση: ισχυρίζονται ότι απαγόρευσαν και διέλυσαν τη συγκέντρωση λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της covid, όταν οι συγκεντρώσεις του άρθρου 11 του Συντάγματος (πολιτικές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις) εξαιρούνταν ρητά από την απαγόρευση. Είχαν γίνει, άλλωστε, και άλλες συγκεντρώσεις, ενώ και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Δ. Κουφοντίνα είχαν πραγματοποιηθεί το αμέσως προηγούμενο διάστημα, χωρίς να κατασταλούν. Και βέβαια, τις επόμενες μέρες έγιναν ογκωδέστατες διαδηλώσεις αλληλεγγύης, χωρίς να κατασταλούν.
ΕΙΣΑΓΓ ΑΝΑΦΟΡΑ 17.01.2025Και όμως, η εισαγγελέας Σαπίδου έκανε δεκτούς αυτούς τους εξοργιστικούς ισχυρισμούς. Αυτό είναι το έγγραφο που έστειλε στις 17.1.2025 στην εισαγγελία Εφετών, ανακοινώνοντας ότι αρχειοθέτησε την υπόθεση:
Βρέθηκε ένας έντιμος (και γενναίος σ’ αυτές τις συνθήκες) εισαγγελέας Εφετών, ο Γεώργιος Καντζίδης, που δεν έκανε δεκτή την αρχειοθέτηση και επέστρεψε τη δικογραφία στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών, ζητώντας να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις των δύο ανώτατων αξιωματικών, ως υπόπτων για την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων και να επανυποβληθεί η δικογραφία εντός 30 ημερών (έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια από το συμβάν).
Αυτό είναι το έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών Καντζίδη (φέρει ημερομηνία 19.2.2025), που αποτελεί κόλαφο για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σαπίδου:
ΕΠΙΣΤΡ ΑΠΟ ΕΙΣΕΦ ΣΕ ΕΙΣΠΡΩΤ ΑΘΕΠΑΝΥΠΟΒ ΣΕ ΕΙΣΕΦ 20.03.2025Η Συμέλα Σαπίδου παίρνει ανωμοτί καταθέσεις από Σανιδά και Καλταμπάνη και στις 20.3.2025 επανυποβάλει τη δικογραφία στον εισαγγελέα Εφετών, σημειώνοντας ότι επιμένει στην άποψή της για αρχειοθέτηση.
Ο εισαγγελέας Εφετών Καντζίδης, στις 28.3.2025 δίνει εντολή (φαίνεται χειρόγραφα στη δεύτερη σελίδα του εγγράφου του, που δημοσιεύσαμε παραπάνω): «Να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των Παρασκευά Σανιδά και Σωτηρίου Καλταμπάνη για τα πλημμελήματα της παράβασης του άρθρου 189 παρ. 4 ΠΚ και της απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος απροσδιόριστου αριθμού συμμετεχόντων (πάντως τουλάχιστον 11) στην υπόψη διαμαρτυρία».
Ετσι, η Συμέλα Σαπίδου αναγκάζεται να συντάξει κατηγορητήριο στις 14.8.2025 (της πήρε τεσσερισήμισι μήνες!) και η υπόθεση προσδιορίστηκε να εκδικαστεί στις 7 Νοέμβρη του 2025.
Από τις 6 Μάρτη του 2021, που έγινε η βίαιη και παράνομη διάλυση της συγκέντρωσης, μέχρι τις 14 Αυγούστου του 2025, που η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σαπίδου αναγκάστηκε να συντάξει κατηγορητήριο, πέρασαν τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες. Αν δεν υπήρχε η επιμονή των δικηγόρων που «κυνήγησαν» την υπόθεση και το θάρρος ενός έντιμου εισαγγελέα Εφετών (του οποίου όλες οι ενέργειες ήταν και γρήγορες, χωρίς κωλυσιεργία), αυτή η δίκη δε θα γινόταν ποτέ.
Υπάρχει πολύ υλικό ακόμα, αλλά θα μεγάλωνε πολύ αυτό το άρθρο αν το περιλαμβάναμε και το σχολιάζαμε όλο. Ο Κώστας Παπαδάκης συνέταξε ένα χρονικό της υπόθεσης στο οποίο φαίνεται καθαρά τι έγινε σ’ αυτά τα σχεδόν τεσσεράμισι χρόνια και μπορεί ο αναγνώστης να αποκτήσει γρήγορα πλήρη γνώση. Για κάθε αναφορά του χρονικού υπάρχει το αντίστοιχο αποδεικτικό υλικό.
ΧΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑΣ






