Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση
  • Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…
  • Σαν σήμερα 20 Μάη
  • Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ
  • ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα
  • Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Αθλητισμός»Αντιφασισμός a la carte;
Αθλητισμός

Αντιφασισμός a la carte;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr3 Οκτ 2021, 13:13

Η είδηση πέρασε στα ψιλά των αθλητικών στηλών: «Δεν υπάρχει πρόβλημα με την UEFA για τον Βράνιες». Τι πρόβλημα έχει ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ με την UEFA; Ενα τατουάζ στο χέρι με τον Μομτσίλο Τζούγιτς, μεγαλοσέρβο εθνικιστή, δωσίλογο της γερμανοϊταλικής κατοχής και εγκληματία πολέμου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Βράνιες εκδιώχτηκε από την Εθνική Βοσνίας και η υπόθεση έφτασε στην UEFA, η οποία απαίτησε από τον παίχτη ή να αφαιρέσει το συγκεκριμένο τατουάζ ή να το κρύβει, διαφορετικά δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε διεθνείς αγώνες.

Ο Βράνιες έστειλε υπόμνημα στην UEFA και οι θέσεις του έγιναν δεκτές. Οπως διαβάζουμε στα ελληνικά Μέσα, δήλωσε ότι το τατουάζ αυτό «δεν ενέχει την παραμικρή πολιτική θέση», ότι ο ίδιος «δεν υποστηρίζει την παραμικρή ακραία πολιτική θέση σαν άνθρωπος» και ότι «για ένα μεγάλο κομμάτι των Σέρβων της Βοσνίας ο Τζούγιτς δεν αποτελεί εγκληματία, ούτε ναζιστή, αλλά ήρωα πολέμου».

Και για τον ίδιο τον Βράνιες, προφανώς, ο Τζούγιτς είναι «ήρωας πολέμου», γι’ αυτό και το «χτύπησε» στο μπράτσο του. Και βέβαια, αυτό αποτελεί πολιτική θέση εξ ορισμού. Εκτός αν ο Τσε που «χτύπησε» ο Μαραντόνα ή ο Μάο που «χτύπησε» ο Μάικ Τάισον δεν υποδήλωναν πολιτική θέση αλλά… σύμβολα ομορφιάς.

Η UEFA, βέβαια, δεν έχει κανέναν καημό για το τατουάζ του Βράνιες, γι’ αυτό και δέχτηκε την υποκριτική του δήλωση ότι θα το καλύπτει στους αγώνες (θα φορά μακρυμάνικη φανέλα προφανώς). Ούτε θα σχολούνταν με το ζήτημα, αν δεν δεχόταν παρεμβάσεις από τη Βοσνία. Είναι το πολιτικό προσωπικό της Βοσνίας γεμάτο από αντιφασίστες και αντιναζιστές; Οχι βέβαια. Αντισερβικό είναι και τα προβλήματά του με τον Τζούγιτς δεν ανάγονται στο παρελθόν της ναζιφασιστικής Κατοχής, αλλά στο πιο πρόσφατο παρελθόν, των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, όπως θα δούμε παρακάτω.

Η σημαία των Τσέτνικ: «Για το βασιλιά και την πατρίδα – ελευθερία ή θάνατος».

Ο παπάς Μομτσίλο Τζούγιτς ήταν ένας από τους ηγέτες των Τσέτνικ στη Βοσνία. Τι ήταν οι Τσέτνικ; Βασιλόφρονες μεγαλοσέρβοι εθνικιστές, οι οποίοι συνεργάζονταν με τους γερμανούς και ιταλούς κατακτητές, χτυπώντας τους κομμουνιστές και αντιφασίοστες παρτιζάνους. Και βέβαια, επειδή πολεμούσαν «για το βασιλιά και την πατρίδα», όπως έγραφε η σημαία τους, περνούσαν από μαχαίρι τους μη σερβικούς πληθυσμούς. Κυρίως εκείνους που συμπαθούσαν τους παρτιζάνους, γιατί κατά τα άλλα συνεργάστηκαν μια χαρά και με βόσνιους και μαυροβούνιους δωσίλογους, ακόμα και με τους ανοιχτά ναζί κροάτες Ουστάζι.

Θα αναφέρουμε μόνο τη μάχη της Κνιν. Στην κωμόπολη της Βοσνίας είχαν οχυρωθεί 14.000 Γερμανοί, 4.500 σέρβοι Τσέτνικ του Τζούγιτς και 1500 κροάτες Ουστάζι. Ολα τα καθάρματα μαζί. Δέχτηκαν επίθεση από τους παρτιζάνους, στη διάρκεια της οποίας ο Τζούγιτς τραυματίστηκε. Εστειλε τότε μήνυμα στον γερμανό μέραρχο Γκούσταβ Φεν, στο οποίο έγραφε: «Η Διοίκηση των Τσέτνικ με όλες τις ένοπλες δυνάμεις της έχει συνεργαστεί σοβαρά και με αφοσίωση με τον Γερμανικό Στρατό σ’ αυτές τις περιοχές από τον Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους. Το απαιτούσε το κοινό μας συμφέρον. Αυτή η συνεργασία έχει συνεχιστεί μέχρι σήμερα… Η Διοίκηση των Τσέτνικ επιθυμεί να μοιραστεί το πεπρωμένο του Γερμανικού Στρατού και στο μέλλον»!

Οι Τσέτνικ φρόντιζαν, μάλιστα, να απαθανατίζουν τα εγκλήματά τους, για να γυρνούν τις φωτογραφίες και να τρομοκρατούν τον πληθυσμό της υπαίθρου που συμπαθούσε και στήριζε με όλα τα μέσα τους παρτιζάνους. Στην παρακάτω φωτογραφία, Τσέτνικ σφάζουν έναν παρτιζάνο αφαιρώντας του την καρδιά!

Τσέτνικ στη Σουμάντια σκοτώνουν ένα Παρτιζάνο βγάζοντας την καρδιά του!

Αυτός είναι ο -κατά Βράνιες- «ήρωας πολέμου» παπα-Τζούγιτς. Παραθέτουμε δύο από τις πολλές φωτογραφίες του δωσίλογου και της κλίκας του.

Ο Τζούγιτς φωτογραφίζεται καμαρωτός με ιταλό αξιωματικό.
Ο παπα-Τζούγιτς και οι Τσέτνικ του με ιταλούς στρατιωτικούς.

Μετά τον πόλεμο και προτού προλάβει ο αποστάτης Τίτο να ενσωματώσει τον συρφετό των δωσίλογων στο αγγλόδουλο καθεστώς του, στήθηκαν δικαστήρια δωσίλογων. Ο ανώτατος διοικητής των Τσέτνικ, Ντράζα Μιχαήλοβιτς, συνελήφθη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει, καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου και συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και εκτελέστηκε τον Ιούλη του 1946. 

Ο Τζούγιτς ήταν πιο τυχερός. Κατάφερε να διαφύγει και να πάει στις ΗΠΑ, όπου φυσικά βρήκε φιλόξενο έδαφος. Δικάστηκε ερήμην το 1947 και καταδικάστηκε για συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και ως εγκληματίας πολέμου. Γιατί ως διοικητής της τσέτνικης «μεραρχίας Ντίναρα» οργάνωσε μαζικές δολοφονίες, σφαγές, βασανιστήρια και ληστρικές αρπαγές περιουσιών των αγροτών. Η τακτική των Τσέτνικ ιδιαίτερα ενάντια στους μη-Σέρβους περιλάμβανε δολοφονίες αμάχων, πυρπόληση χωριών, καταστροφή περιουσιών. Ο Τζούγιτς κρίθηκε ένοχος για τους θανάτους 1.500 ανθρώπων στη διάρκεια της Κατοχής!

Ποιος άνθρωπος στην Ελλάδα μπορεί να εκπλαγεί με όσα εν συντομία αναφέραμε παραπάνω; Τα ίδια έχουν γίνει και στη χώρα μας από τους κάθε είδους δωσίλογους, ταγματασφαλίτες, εθνικιστές, μοναρχοφασίστες.

Ο Τζούγιτς κηρύσσει από τον Καναδά την εξάλειψη Αλβανών, Κροατών, Εβραίων, Μουσουλμάνων από τα ιερά σερβικά εδάφη.

Ο Τζούγιτς ξαναέγινε γνωστός διεθνώς το 1989, όταν μιλώντας σε συγκέντρωση στον Καναδά όρισε τον Βόισλαβ Σέσελι «βοεβόδα των Τσέτνικ» και τον διέταξε «να εκδιώξει όλους τους Κροάτες, τους Αλβανούς και άλλα ξένα στοιχεία από το ιερό σερβικό έδαφος», δηλώνοντας ότι ο ίδιος θα επιστρέψει μόνο όταν η Σερβία εκκαθαριστεί «από τον τελευταίο Εβραίο, Αλβανό και Κροάτη». Ποιος ήταν ο Σέσελι το γνωρίζουμε όλοι. Μαζί με τον επίσης διαβόητο Αρκάν (Ζέλικο Ραζνάτοβιτς) έφτιαξαν αποσπάσματα θανάτου και «καθάριζαν» Κροάτες, Βόσνιους μουσουλμάνους και Αλβανούς από αυτά που θεωρούσαν σερβικά εδάφη. Μαζί τους ενώθηκαν και κάποιοι χρυσαυγίτες, όπως θυμόμαστε όλοι.

Οι μεγαλοσέρβοι εθνικιστές, από τον… σοσιαλιστή Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι μέχρι τον βασιλόφρονα Τζούγιτς στην Αμερική, ενώθηκαν. Εχασαν, όμως, τον πόλεμο, χάρη στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία δεν μπορούσε να τους προσφέρει παρά μόνο πολιτική στήριξη. Γι’ αυτό και το σημερινό καθεστώς της Βοσνίας στρέφεται ενάντια στον Τζούγιτς (καίτοι αυτός έχει πεθάνει από το 1999). Εχει τους ίδιους λόγους που έχουν οι σιωναζιστές του Ισραήλ να αντιμάχονται το γερμανικό ναζισμό και τους νεοναζιστές επιγόνους του.

Αυτό, όμως, δεν αλλάζει την ιστορική αλήθεια για το ποιος ήταν ο Μομτσίλο Τζούγιτς, τη δολοφονική μορφή του οποίου «χτύπησε» στο μπράτσο του ο Βράνιες. Απλά, οι αντιλήψεις του Βράνιες είναι της πλευράς των ηττημένων της τέως Γιουγκοσλαβίας, ενώ οι αντιλήψεις του Μόντριτς και άλλων κροατών ποδοσφαιριστών, που χαιρετούν ναζιστικά τιμώντας τους Ουστάζι, τους κροάτες δωσίλογους και εγκληματίες πολέμου, είναι στην πλευρά των νικητών, γι’ αυτό και η UEFA τις περνάει «στο ντούκου».

Και τώρα ερχόμαστε στα «καθ’ ημάς». Οταν ο Κατίδης χαιρέτισε ναζιστικά σε αγώνα της ΑΕΚ, η Original απαίτησε την εκδίωξή του, χωρίς να δεχτεί την εκ των υστέρων συγγνώμη του και τις γελοίες δικαιολογίες που ψέλλισε. Με τον Βράνιες τι γίνεται; Δεν ήξεραν ποιος είναι ο… «ήρωας πολέμου» Τζούγιτς; Τώρα που το έμαθαν τι θα κάνουν; Θα απαιτήσουν να διωχτεί με τις κλωτσιές, όπως ο Κατίδης, ή θα «μετρήσουν» το τατουάζ «ΑΕΚ» που έχει «χτυπήσει» ο Βράνιες, μετά από αυτό του Τζούγιτς;

Αναμένουμε, επισημαίνοντας το αυτονόητο: αντιφασισμός a la carte δεν υπάρχει. Μάλιστα, μετά την επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ, το πράγμα γίνεται πιο επείγον.

Εκτύπωση 🖨
ORIGINAL ΑΕΚ ΒΡΑΝΙΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροNέα ΑΕΙ προστίθενται συνεχώς στη λίστα αυτών που αντιδρούν ή έχουν επιφυλάξεις με την υποχρεωτική διά ζώσης λειτουργία
Επόμενο άρθρο Αλλα δύο γκεσέμια της ΧΑ ζητούν να αποφυλακιστούν

Σχετικά Αρθρα

Χαιρετισμός στον Λαμίν Γιαμάλ από το λαό της Γάζας

Αθλητισμός 14 Μάι 2026, 11:02

Γιατί λύσσαξαν με τον Λαμίν Γιαμάλ οι σιωναζιστές;

Αθλητισμός 12 Μάι 2026, 08:29

Τeam Melli: Με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων στα χέρια και τη θλίψη στα μάτια

Αθλητισμός 1 Απρ 2026, 22:39

Team Melli: Στη μνήμη των δολοφονημένων κοριτσιών του Μινάμπ

Αθλητισμός 28 Μαρ 2026, 08:26

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

Αθλητισμός 24 Φεβ 2026, 19:39

Αρωμα Παλαιστίνης και στο All Star 2026 του ΝΒΑ

Αθλητισμός 18 Φεβ 2026, 10:22
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Μήνυση κατά των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά Χρύσας Χοτζόγλου και Ακρίτα Καλούση

Από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά

20 Μάι 2026, 10:37
Πολιτισμός

Πεπρωμένο μας η πατρίδα μας, η Παλαιστίνη…

Roger Waters - Mοna Miari, COMFORTABLY NUMB RE-IMAGINED

20 Μάι 2026, 10:24
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

20 Μάι 2026, 00:01
Η παπάρα

Παπαγαλάκια-γκεμπελίσκοι ντεφορμέ

19 Μάι 2026, 21:45
Παιδεία

ΑΠΘ: Οι διώξεις και η καταστολή πάνε «πακέτο» με την επιχειρηματικότητα

19 Μάι 2026, 21:06
Καταστολή

Απεργία πείνας για αξιοπρέπεια πίσω από τα συρματοπλέγματα: η Σιντική ως στρατόπεδο εξουθένωσης και παραδειγματισμού

19 Μάι 2026, 20:04
Καταστολή

Διώκονται μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ επειδή τόλμησαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εστιακών φοιτητών

19 Μάι 2026, 19:45
Κόντρες

Αβρόχοις ποσί θα περάσουν Τζαβέλλας-Δεμίρης

19 Μάι 2026, 19:23
Πολιτική

Το Συγκρότημα Μαρινάκη επιτίθεται στον «ανιψιό» για να «πονέσει» ο θείος

19 Μάι 2026, 14:57
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Τα πράγματα άλλαξαν. Υπόλογοι θα βρεθούν αυτοί που συντάσσουν μαύρες λίστες

19 Μάι 2026, 11:27
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Μάη

19 Μάι 2026, 00:01
Πολιτισμός

Eurovision: Kαλά και ακόμα πιο καλά νέα

18 Μάι 2026, 20:03
Πολιτική

168 σχολικές τσάντες στην περίφραξη της αμερικανικής βάσης στη Σούδα

18 Μάι 2026, 18:49
Κόντρες

Φαβορί ο Μπακέλας; Ελα, δεν το πιστεύω

18 Μάι 2026, 15:21
Πολιτική

Ενας αρχιμανδρίτης μετράει τ’ άστρα

18 Μάι 2026, 14:19
Διεθνή

Τεράστια έκρηξη συγκλονίζει το κεντρικό Ισραήλ — Αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή περί δοκιμής

18 Μάι 2026, 11:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Μάη

18 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Εζεντίν Αλ-Χαντάντ | Ενα λιοντάρι της Αντίστασης έπεσε – Ο αγώνας συνεχίζεται

17 Μάι 2026, 10:40
Παιδεία

Βγάλτε επιτέλους τον σκασμό!

Πώς δυο 17χρονα παιδιά πίστεψαν ότι δεν έχουν πια καμιά ελπίδα

17 Μάι 2026, 08:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Μάη

17 Μάι 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Μάη

Ημέρα μετρολογίας.

Ημέρα κατά άσθματος και αλλεργίας.

Ευρωπαϊκή ημέρα για τη θάλασσα.

Αραβία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1927).

Κούβα: Ημέρα ανεξαρτησίας (1902).

1941: Ο φυλακισμένος Νίκος Ζαχαριάδης παραδίδεται από την ασφάλεια στη Γκεστάπο που τον μεταφέρει αεροπορικώς στη Βιέννη.

1947: Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος.

1972: Αποδρά ο Σήφης Βαλυράκης από τις φυλακές Κέρκυρας κολυμπώντας ως την Αλβανία όπου φυλακίζεται με την υποψία ότι είναι πράκτορας της ΚΥΠ.

1972: Διαλύονται εννιά φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης.

1985: Το Ισραήλ απελευθερώνει 1.500 Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα τρεις ισραηλινούς στρατιώτες.

2004: Βόμβα της Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης κάτω από Ι.Χ. σε αντιπροσωπεία της «Rover» στο Ελληνικό.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Βελόπουλου, του Βαρουφάκη, η Νέα Αριστερά, το κόμμα Τσίπρα, το κόμμα Καρυστιανού, το πιθανό κόμμα Σαμαρά και, δυστυχώς, μαζί το αγχωμένο από την έλευση Τσίπρα και Καρυστιανού ΠΑΣΟΚ, είναι εκδοχές του κόμματος των Τεμπών. Ολα μαζί και το καθένα χωριστά απειλούν την πολιτική σταθερότητα (το ΠΑΣΟΚ ήδη, με την επιπόλαιη πρότασή του για τα funds, είναι σαν να προεικάζει για τη χώρα ένα στάτους κρίσης). Ολα τα κόμματα που προανέφερα, αν και έχουν πολλές φορές αποτύχει να ανατρέψουν τη σταθερότητα, συνεχίζουν να προετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών· τις εκλογές.

Hλίας Κανέλλης

(Εξαίρεσε μόνο το ΚΚΕ. Οχι γιατί το συμπαθεί αλλά γιατί το κατατάσσει σε άλλη, χειρότερη κατηγορία. Και γιατί αυτοί που θα ψηφίσουν ΚΚΕ είναι απίθανο να προέλθουν από τη ΝΔ. Ενώ όλα τα άλλα κόμματα, αριστερά και δεξιά της ΝΔ στον εικονικό πολιτικό χάρτη, απειλούν με αφαίμαξη τη ΝΔ του Μητσοτάκη. Ολα μπορούν να της αφαιρέσουν ψηφοφόρους, άλλο περισσότερους άλλο λιγότερους. Οπότε, λίγο το ένα κόμμα, πολύ το άλλο, πέφτει ο Μητσοτάκης κάτω από το 25% και… πιάνει αεροδιάδρομο. Χτύπησε συναγερμό ο μηχανισμός προπαγάνδας του μεγάρου Μαξίμου: πρέπει να ιδρώσετε τη φανέλα. Πρέπει να βάλλετε μπροστά στον ψηφοφόρο το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες», ο εστί μεθερμηνευόμενον – που λέει και ο ευαγγελιστής – «Μητσοτάκης ή χάος». Πώς τους βάζεις όλους σε κοινό παρονομαστή, όταν η πολιτικοϊδεολογική τους ρητορική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις; Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και όλα τα κομμάτια του άλλοτε ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό παρονομαστή: να τα χαρακτηρίσεις εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό, όμως, δεν βολεύει, γιατί η σοσιαλδημοκρατία είναι ένα συστημικό πολιτικό ρεύμα που ουδείς διανοήθηκε να την χαρακτηρίσει φορέα σκόπιμης πολιτικής αστάθειας. Μπορείς, επίσης, να βάλεις τα ακροδεξιά μορφώματα στον ίδιο παρονομαστή, συμπεριλαμβάνοντας και τον Σαμαρά, αν φτιάξει κόμμα. Ούτε αυτό βολεύει, όταν ο μεν Σαμαράς προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ, στην οποία επιπροσθέτως κατέχουν περίοπτες θέσεις φασίστες πογκρομιστές σαν τον Βορίδη, άνθρωποι που ζητούσαν να υπάρξουν νεκροί μετανάστες στα σύνορα σαν τον Πλεύρη και θαυμαστές του Παττακού και του πατριάρχη του ελληνικού νεοναζισμού Κ. Πλεύρη σαν τον Γεωργιάδη. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να βάλεις στον ίδιο παρονομαστή τη σοσιαλδημοκρατία με την ακροδεξιά. Οπότε κάνεις μια κατασκευή και τους μαζεύεις όλους σ’ αυτήν: «κόμμα των Τεμπών». Εκτός του ότι αυτή καθαυτή η κατασκευή θυμίζει την ετοιμόρροπη καλύβα του καραγκιόζη, είναι στο φινάλε προβληματική για το αφεντικό. Γιατί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού έχει εδραία πεποίθηση ότι στα Τέμπη διαπράχτηκε ένα μαζικό έγκλημα, για το οποίο την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία, εκτός του ότι δε ανέλαβε την ευθύνη της, διέπραξε και το έγκλημα της συγκάλυψης. Οταν το έγκλημα στα Τέμπη κατέβασε στο δρόμο πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε όλη τη χώρα, τόσους όσους δεν είχε κατεβάσει κανένα άλλο ζήτημα εδώ και δεκαετίες, το να χαρακτηρίζεις σύσσωμη την αντιπολίτευση, αριστερά και δεξιά της ΝΔ, «κόμμα των Τεμπών», μάλλον τιμητικό είναι γι’ αυτήν. Οπότε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος», που κατασκεύασες, εύκολα μετατρέπεται σε «οποιονδήποτε άλλο ή άλλη, εκτός από τον Μητσοτάκη». Είναι ντεφορμέ τα παπαγαλάκια, οι γκεμπελίσκοι της μητσοτακικής προπαγάνδας. Δε φταίνε αυτοί. Η κατάσταση είναι τόσο στριμόκωλη για το αφεντικό που στέρεψαν από ιδέες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo