H απόφαση του υπουργείου Παιδείας για υποχρεωτική διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ με τη μέγιστη πληρότητα πάρθηκε στο πλαίσιο του στόχου να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ως πετυχημένος διαχειριστής της πανδημίας και του εμβολιαστικού προγράμματος. Ομως, ο στόχος αυτός συνεχώς ξεθωριάζει εξαιτίας του γεγονότος ότι σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα αντιδρούν αμφισβητώντας εν όλω ή εν μέρει την κυβερνητική απόφαση.
Στη λίστα των ΑΕΙ που αντιδρούν και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις προστίθενται συνεχώς νέα Ιδρύματα. Μετά τη Νομική Αθήνας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΜΠ, και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, καθώς και η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αμφισβητούν το «εντέλλεσθε» της Κεραμέως. Πολλά δε, Ιδρύματα έχουν μεταθέσει την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου για τις 11 του Οκτώβρη, ώστε «να προετοιμαστούν καλύτερα». Αυτό από μόνο του υποκρύπτει έντονες ανησυχίες και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενέργειες που ανατρέπουν την καθολική υποχρεωτική διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ με τη μέγιστη πληρότητα.
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στην απόφαση της Συγκλήτου (30/9/2021):
«Εάν κριθεί αναγκαίο, στις περιπτώσεις μεγάλων ακροατηρίων όπου η χωρητικότητα των διαθέσιμων αιθουσών δεν επαρκεί, δίνεται η δυνατότητα σε διδάσκοντες να δημιουργούν περισσότερα του ενός τμήματα διδασκαλίας των μαθημάτων τους. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό λόγω διαθεσιμότητας πόρων/αιθουσών, εκτός της διά ζώσης διδασκαλίας, παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης ζωντανής μετάδοσης των μαθημάτων μέσω διαδικτύου, με εβδομαδιαία εναλλαγή των επιμέρους τμημάτων».
«Η Σύγκλητος εκφράζει την έντονη ανησυχία της, σχετικά με συγκεκριμένες προβλέψεις και περιορισμούς της υπ’ αριθμ. 119847/ΓΔ6 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ειδικά σε σχέση με α) την υιοθέτηση της μέγιστης δυνατής χωρητικότητας των αιθουσών, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαίτερες κατασκευαστικές τους συνθήκες, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ακροατηρίων ειδικά των υποχρεωτικών μαθημάτων και β) την μη ειδική πρόβλεψη συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία ευπαθών ομάδων φοιτητών και διδασκόντων. Η υγεία και η ασφάλεια των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημα, παράλληλα με την δυνατότητα πρόσβασης του συνόλου των φοιτητών και φοιτητριών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου για τα μαθήματα εκείνα για τα οποία θα υπάρξει αναστολή διδασκαλίας λόγω νόσησης των διδασκόντων, χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης αυτών. Για τις περιπτώσεις αυτές προτείνεται ως απολύτως αναγκαία η αναθεώρηση της ανωτέρω υπουργικής απόφασης και η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης των σχετικών μαθημάτων εξ αποστάσεως. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν τις διαθέσιμες αίθουσες και τις εκπαιδευτικές υποδομές του Ιδρύματος, καθώς και την όποια εξέλιξη της πανδημίας εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, κρίνεται επίσης ως επιβεβλημένη, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η πρόσθετη νομοθετική πρόβλεψη ώστε, με εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου να δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας».
Φιλοσοφική ΕΚΠΑ
«… Στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ, που αποτελείται από 13 Τμήματα, διδάσκονται εβδομαδιαίως 600 περίπου μαθήματα, από 300 συνολικά μέλη διδακτικού προσωπικού, σε 21 αμφιθέατρα και 36 αίθουσες της Σχολής, συνολικής χωρητικότητας 5.500 ατόμων για κάθε μία από τις 3 τουλάχιστον ημερησίως ενότητες διδακτικών ωρών. Υπ’ αυτές τις συνθήκες και το δεδομένο της χρήσης των χώρων διδασκαλίας ‘’στη μέγιστη δυνατή πληρότητα’’, φαινόμενα έντονου συνωστισμού στη Σχολή δεν είναι, προφανώς, δυνατόν να αποκλεισθούν…
Πάντως, η προβλεπόμενη στην ΚΥΑ (άρθρο 4) διενέργεια ελέγχου πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, δεν είναι, προφανέστατα, εφικτό να παρακολουθείται εξαντλητικά, καθώς ο αριθμός των καθημερινώς εισερχομένων στη Σχολή ξεπερνά τα 10.000 άτομα. Προς τούτο, απευθύνεται έκκληση προς όλους τους εμπλεκομένους στην εκπαιδευτική διαδικασία για την απαρέγκλιτη τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και κανόνων για την προστασία της δημόσιας υγείας: υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας και συμμόρφωση προς τις τέσσερις αναφερόμενες στην ΚΥΑ (άρθρα 3, 5) υγειονομικές προϋποθέσεις. Σε απευκταίες περιπτώσεις αποκλίσεων, θα λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας μέτρα… Η Κοσμητεία της ΦΛΣ χαιρετίζει με ικανοποίηση τα καταγραφόμενα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των φοιτητών/φοιτητριών, των μελών του διδακτικού προσωπικού και των διοικητικών υπαλλήλων όλων των Τμημάτων της Σχολής, καθώς επιδιώκει αδιαπραγμάτευτα τη σταδιακή και ομαλή επιστροφή στους ρυθμούς της κανονικότητας. Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία της και για το υψηλό αναλογικά ποσοστό των ανεμβολίαστων (για παράδειγμα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από το Ιδρυμα, το 1/3 των φοιτητών/φοιτητριών της Σχολής, ποσοστό 33%, χωρίς να υπολογίζονται οι πρωτοετείς)…
Τέλος, είναι αυτονόητο ότι τα θεσμικά όργανα της Σχολής δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν την ευθύνη για την εφαρμογή των όποιων αντικειμενικά μη εφαρμόσιμων διαδικασιών».
Το «αντάρτικο» και οι αμφισβητήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ανησυχήσει και ενοχλήσει σφόδρα το υπουργείο Παιδείας, καθώς στραπατσάρεται για μια ακόμη φορά η ειδυλλιακή εικόνα που θέλει να χτίσει.
Γι’ αυτό ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Α. Δημητρόπουλος απέρριψε κατηγορηματικά το αίτημα του Πανεπιστήμιου Πατρών «να δοθεί η δυνατότητα μέχρι ένα ποσοστό μαθημάτων, το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 30% του συνόλου των μαθημάτων κάθε Τμήματος και μετά από εισήγηση του Τμήματος και απόφαση της Συγκλήτου, να διεξάγονται εξ αποστάσεως».
Απαντώντας στον πρύτανη του Πανεπιστήμιου, ο Δημητρόπουλος, υπενθυμίζει τον φετφά, την κατάπτυστη δηλαδή ΚΥΑ (Αριθμ. 119847/ΓΔ6 ΦΕΚ Β 4406 – 24.09.2021), η οποία «προβλέπει συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων αποκλειστικά δια ζώσης εκπαίδευσης για το νέο ακαδημαϊκό έτος». Και καταλήγει, πετώντας στα σκουπίδια κάθε «αυτοδιοίκητο»: «Είναι πρόδηλο ότι το αίτημα για 30% εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει δεκτό».
Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος ξεπέρασε κάθε όριο. Παίρνοντας ως παράδειγμα τον εαυτό του, που κάνει πολιτική καριέρα και είναι βασικό γκεσέμι της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής, προτείνει στους πανεπιστημιακούς να εργαστούν ακόμη και τα Σάββατα, για να «βάλουν πλάτη» στην εξωραϊστική, εικόνα που θέλει να πλασάρει η κυβέρνηση:
«Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι μεγάλη η αίθουσα που κάνει μάθημα ας το σπάσει στα δύο. Ας κάνει από 1,5 ώρα στους μεν και 1,5 ώρα στους δε, αν είναι τρίωρο και ας κάνει μάθημα άλλη μια μέρα. Δεν θα του πει κανείς όχι. Εάν έχω μπροστά μου μια αίθουσα με 400 φοιτητές ας συνεννοηθώ με τους συναδέλφους μου και να κάνω 2-3 ώρες παραπάνω. Είναι έκτακτες οι συνθήκες, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους φοιτητές να ξαναπεράσουν στην φάση που ήμασταν 1,5 χρόνο τώρα. Το μάθημα στο πανεπιστήμιο γίνεται δια ζώσης, ειδικά στα μεγάλα ακροατήρια. Αν έχεις 300 φοιτητές πώς θα το κάνεις εξ αποστάσεως; Σε συνεννόηση με το τμήμα τους να μοιράσουν τις ώρες με κάποιους πανεπιστημιακούς συναδέλφους, να δουλέψουν και Σάββατο αν χρειαστεί. Το Υπ. Παιδείας ορίζει κάποιες παραμέτρους, οι φοιτητές έχουν εμβολιαστεί πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη» (όλες οι εμφάσεις δικές μας).