Σε ένα διωράκι ξεπέταξαν η τουρκική και η ελληνική αντιπροσωπία τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών που έγινε χθες στην Αγκυρα.
Αυτή τη φορά δεν είχαμε συμμετοχή του Ιμπραχίμ Καλίν, εξ απορρήτων του Ερντογάν. Ούτε τραπέζια με λευκά τραπεζομάντηλα στη μεγάλη αίθουσα τελετών του ανακτόρου Ντολμά Μπαχτσέ. Οπως φαίνεται από τη φωτογραφία, η συνάντηση έγινε σε μια ταπεινή αίθουσα συσκέψεων του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Λογικό και αναμενόμενο, αν πάρουμε υπόψη μας τη φάση ρητορικής έντασης στην οποία (ξανα)βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών, μετά την… τουριστική ανακωχή.
«Είναι θετικό να διατηρηθεί ανοιχτός αυτός ο δίαυλος διαλόγου έστω και αν δεν παράγει αποτελέσματα» δήλωναν τουρκικές πηγές, ενώ οι ελληνικές πηγές προτίμησαν να σημειώσουν ότι δεν υπήρξε καμιά μετακίνηση από τις πάγιες ελληνικές θέσεις.
Κάθε πλευρά τονίζει αυτό που τη βολεύει.
Η τουρκική πλευρά έχει το βλέμμα στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι. Αν κάποιος την κατηγορήσει για αδιαλλαξία και προσπαθήσει να παρεμβάλει εμπόδιο στο παζάρι που κάνει με τις ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα δείξει τη συμμετοχή της στις διερευνητικές (τις οποίες εξακολουθεί να αποκαλεί συμβουλευτικές επαφές), ως απόδειξη καλής θέλησης, κατηγορώντας την ελληνική πλευρά για αδιαλλαξία, μαξιμαλισμό και τα παρόμοια.
Η ελληνική πλευρά έχει το βλέμμα στην Ελλάδα. Το τελευταίο που θα ήθελε ο Μητσοτάκης αυτή την περίοδο είναι να κατηγορηθεί για «ενδοτικότητα». Με τη γαλλο-ελληνική συμφωνία έχει στήσει ένα… καουμπόικο σκηνικό. Απέφυγε να συναντήσει τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (παρά την έμμεση πρόσκληση του τελευταίου), διαφημίζει Ραφάλ, Μπελαρά και άλλα… καλούδια και κλείνει τις «τρύπες» προς τα δεξιά του, για να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν κάτι ο Σαμαράς και η εκτός ΝΔ Ακροδεξιά.
Ο 64ος γύρος αυτού του ατέρμονα κύκλου (οι διερευνητικές συμφωνήθηκαν το 2002 και κοντεύουν να κλείσουν δυο δεκαετίες) πρέπει να γίνει στην Αθήνα. Μένει να μάθουμε πότε θα απευθύνει την πρόσκληση η ελληνική πλευρά και τι θα έχει μεσολαβήσει μέχρι τότε.
Για την ουσία της εθνικιστικής αντιπαράθεσης Ελλάδας Τουρκίας παραπέμπουμε σε δυο εκτενή άρθρα μας που γράφτηκαν πριν από δυο χρόνια:
Εθνικισμός-Ελληνοτουρκικά: Από τα ηρωικά στα… διαλογικά
Ελληνοτουρκικά: προτάσσουμε τη φιλία, την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των δύο λαών