Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12:30 με μια δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού, το ακριβές κείμενο της οποίας είναι το εξής:
«Ο λαός μας έχει πληρώσει ακριβά την αποικιοκρατική πολιτική των εξαγωγέων της δημοκρατίας. Εμφύλιος, χούντα, Κυπριακό μας έδειξαν πως ακριβώς αντιλαμβάνονται την ελευθερία. Σήμερα, με βομβαρδισμούς αμάχων σε αγορές, τζαμιά, νοσοκομεία, γαμήλιες τελετές, με απαγωγές, ομηρίες, φυλακές, βασανιστήρια και παγκόσμιο φακέλωμα, μας δείχνουν καθαρά ότι το όραμα της νέας τάξης είναι τόσο φρικιαστικό που θα κάνει το Νταχάου να φαντάζει σαν παραθεριστικός οικισμός. Είναι φυσικό, λοιπόν, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων του Αξονος να αισθάνεται ντροπή γι’ αυτό που κάνει. Αξιος ο (παχυλός) μισθός του».
Κατά τα άλλα, συνεχίστηκε η προσπάθεια της πολιτικής αγωγής, πρισσότερο με απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τους κατηγορούμενους και τη 17Ν και λιγότερο με επιχειρήματα, νομικά έστω, να αποδείξει ότι τα δικαζόμενα αδικήματα δεν είναι πολιτικά, αλλά του κοινού ποινικού δικαίου. Αγόρευσαν οι Ε. Βόζεμπεργκ, Στ. Γεωργίου, Τ. Βασιλακόπουλος, Ο. Τσόλκα, Α. Τζαννετής, Ν. Λίβος.
Αξια σχολιασμού είναι μόνο η αγόρευση του Τ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος, χωρίς να εκτραπεί σε κραυγές και ύβρεις, δεν υπερασπίστηκε τις νομικίστικες απόψεις των συναδέλφων του, ότι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν υπάρχει «πολιτικό έγκλημα», αλλά με ένα άλμα στη σφαίρα του πολιτικαντισμού, στήριξε την άποψή του στο ότι –κατά τη γνώμη του- η δράση της 17Ν δεν παρήγαγε πολιτικά αποτελέσματα, εκτός από την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και του «αντιτρομοκρατικού» θεσμικού οπλοστασίου. Ομως, ακόμη και έτσι να είναι (που δεν είναι) και πάλι πολιτικό αποτέλεσμα έχουμε. Προσπαθώντας να μείνει σε σοβαρό επίπεδο, ο συγκεκριμένος συνήγορος πολιτικής αγωγής κατάφερε να στηρίξει τα επιχειρήματα της υπεράσπισης.
Ιδιαίτερα προκλητική ήταν η Ο. Τσόλκα, που με τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς της προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Δ. Κουφοντίνα (δυστυχώς μιλούσε εκτός μικροφώνου και δεν ακούστηκαν τα όσα είπε), γεγονός που ανάγκασε τον πρόεδρο να διακόψει τη συνεδρίαση. Η εν λόγω κυρία ισχυρίστηκε ότι τα μέλη της 17Ν ήταν τεμπέληδες που ζούσαν από τις ληστείες και αυτό ήταν το μοναδικό κίνητρο της δράσης τους! Πώς να μην οργιστεί και να μη τη βάλει στη θέση της ο Κουφοντίνας, μετά απ’ αυτό;
Ο Δ. Κουφοντίνας διέκοψε και τον Τζαννετή, όταν δοκίμασε να το γυρίσει στο μελό. Και όταν ο πρόεδρος του ζήτησε να μη διακόπτει, γιατί αλλιώς θα τον αποβάλει από την αίθουσα, του απάντησε: «Εγώ πάντα θα απαντώ. Οσο είμαι εδώ και όσο έχω φωνή, θα απαντώ».
Πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Β. Τζωρτζάτος έκανε την εξής δήλωση: «Ο κύριος Αναπληρωτής Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε τέσσερις αρχές του Ρήγα Φεραίου τις οποίες επικροτώ. Θα του υπομνήσω όμως το άρθρο 35 του Ρήγα «Στα Δίκαια του ανθρώπου» το οποίο λέει: «Όταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάνει τότε ο λαός επανάσταση, να αρπάξει τα άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερό από όλα τα Δίκαια». Ο Ρήγας Φεραίος ήταν διορατικός, προέβλεπε ότι θα υπήρχε δημοκρατικό πολίτευμα που θα έκανε τον κύκλο του και θα ήταν ξεπερασμένο, διεφθαρμένο και άδικο. Ευχαριστώ».