Με το «καλημέρα» η ίδια ιστορία με τους μάρτυρες που στην πρώτη δίκη τους έβαλαν από την πόρτα, για τη δημιουργία εντυπώσεων και τη θεμελίωση προκλητικών καταδικών, και τώρα προσπαθούν να τους βγάλουν από το παράθυρο. Η μάρτυρας Σιάτη «προσκόμισε» χαρτί από το ΚΑΤ, σύμφωνα με το οποίο πάσχει από οσφυοϊσχυαλγία και της συστήθηκε 15ήμερη αποχή από την εργασία. «Ποιος προσκόμισε αυτό το χαρτί;», ρώτησε ο Δ. Κουφοντίνας. Καμιά απάντηση από την έδρα. Η δικαστής που διάβασε το έγγραφο απαντούσε για το ποιος γιατρός υπογράφει. Ο Κουφοντίνας επανέλαβε τρεις φορές την ερώτηση και έδωσε μόνος του την απάντηση: «Ο κ. Αναγνωστόπουλος την προσκόμισε». Η σιωπή της έδρας επιβεβαίωσε του λόγου το αληθές. Ο εκπρόσωπος της πολιτικής αγωγής έρχεται σε επαφή με τους μάρτυρες του κατηγορητήριου και «κανονίζει» τα της προσέλευσής τους στο δικαστήριο.
Η Σιάτη είναι μια ακόμη περίπτωση ψευδομάρτυρα, όπως πολύ καλά θυμόμαστε από την πρώτη δίκη. Είναι ο θηλυκός Καισάριος. Στην κατάθεσή της, όπως και στην κατάθεση Καισάριου, γίνεται αναφορά για να θεμελιωθεί η καταδίκη σε ισόβια του Χρ. Ξηρού. Οπως καταβλήθηκε προσπάθεια να μην έρθει ο Καισάριος, έτσι καταβλήθηκε προσπάθεια να μην εμφανιστεί και η Σιάτη και απλά να διαβαστεί η κατάθεσή της στην πρώτη δίκη. Δεν του πέρασε, όμως, του Αναγνωστόπουλου και αυτή τη φορά. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν την παρουσία της Σιάτη στο ακροατήριο και το δικαστήριο, με πρόταση της εισαγγελέα, διέταξε τη βίαιη προσαγωγή της, μόλις συμπληρωθεί το 15ήμερο της άδειάς της για λόγους υγείας. «Η οσφυαλγία είναι η συνήθης δικαστική ασθένεια, σχολίασε δηκτικά ο Α, Κωνσταντάκης.
Στη συνέχεια αναγνώστηκαν τα έγγραφα της δικογραφίας, μεταξύ των οποίων και η προκήρυξη της 17Ν για την εκτέλεση του Νορντίν. Αμέσως μετά, η εισαγγελέας ζήτησε να κάνει ερωτήσεις στον Δ. Κουφοντίνα, επειδή –όπως είπε- αυτός έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη, μολονότι δεν καταλαβαίνει και δεν πρόκειται να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει πολιτική ευθύνη σ’ αυτή την αίθουσα. Τον ρώτησε, λοιπόν, αν συμφωνεί με την εκτέλεση του Νορντίν. Ο Δ. Κουφοντίνας απάντησε ότι φυσικά και συμφωνεί με όλες τις ενέργειες και με το πολιτικό σχέδιο της οργάνωσης. Αυτό, άλλωστε σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης.
Εισαγγελέας: Την προκήρυξη εσείς τη συντάξατε;
Κουφοντίνας: Κάποια στιγμή που ασκήσατε κριτική στους κατηγορούμενους για λενινισμό, πρέπει να ξέρετε ότι μια από τις βασικές θέσεις του Λένιν και της Αριστεράς, όπως προκύπτει και από την ιστορία της και την παράδοσή της, συνοψίζεται στο σύνθημα, ας το πούμε έτσι, δεν δίνουμε τίποτα, δεν απαντάμε σε τίποτα. Δηλαδή, δεν δίνουμε καμιά πληροφορία όσον αφορά την οργάνωση τη συγκεκριμένη και δεν απαρνιόμαστε καμία από τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις της οργάνωσης.
Εισαγγελέας: Αρα δεν απαντάτε ποιος έγραψε την προκήρυξη.
Κουφοντίνας: Σωστά.
Εισαγγελέας: Και κάτι άλλο. Τον γνωρίζατε τον Νορντίν;
Κουφοντίνας: Γνωρίζαμε ότι ο Νορντίν ήταν σημαίνον στέλεχος της αμερικάνικης στρατιωτικής αποστολής στην Ελλάδα. Γνωρίζαμε ακόμα ότι μέσα εκεί στο μεγάλο οικόπεδο που έμενε υπήρχε και ένα σπιτάκι όπου έμενε η προσωπική του φρουρά από πεζοναύτες. Θα σας καταθέσουμε έγγραφα που αποδείχνουνε τον πραγματικό ρόλο που είχε και εγώ θα σας δώσω κάποια έγγραφα εδώ πέρα που λένε για τα εγκλήματα πολέμου που έχουν γίνει από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Και η προκήρυξη της οργάνωσης αναφέρει αρκετά στοιχεία για τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ…
Εισαγγελέας: Πόσο χρονών είσασταν εσείς τότε, κ. Κουφοντίνα;
Κουφοντίνας: Ημουν όσο χρονών ήμουν και στον εμφύλιο.
Εισαγγελέας: Είσαστε εσείς στον εμφύλιο;
Κουφοντίνας: Ακριβώς αυτό σας λέω. Κι εκεί ήμουνα. Και στο Βιετνάμ ήμουνα. Και στη Νικαράγουα ήμουνα…
Εισαγγελέας: Εντάξει.
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος των Αμερικανοβρετανών ξύστηκε για μια φορά ακόμη στη γκλίτσα του τσοπάνη. Μ’ ένα από τα συνήθη φτηνιάρικα σχόλιά του, ανέπτυξε την πάγια επιχειρηματολογία του, ότι η 17Ν επέλεγε τυχαία τα θύματά της, χωρίς να γνωρίζει ποια ήταν. Ο Δ. Κουφοντίνας πήρε αμέσως το λόγο να απαντήσει και κατάφερε να ολοκληρώσει μέσα από συνεχείς διακοπές. Αρχικά, ο Αναγνωστόπουλος ενοχλήθηκε επειδή ο Κουφοντίνας τον απεκάλεσε εκπρόσωπο των αμερικανοβρετανικών συμφερόντων στη δίκη. Ο Κουφοντίνας εξήγησε ήρεμα ότι δεν τον βρίζει. Τον αποκαλεί με την ακριβή ιδιότητα που έχει:
«Τι ήταν ο Νορντίν; Ηταν στρατιωτικός ακόλουθος εδώ στην Ελλάδα. Και ήταν πράγματι, όπως λέει και η προκήρυξη –δεν ξέρω αν το αμφισβητείτε- ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους των στρατιωτικών δυνάμεων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας. Το αμφιβητείτε αυτό; Επιπλέον, εσείς εδώ πέρα δεν εκπροσωπείτε και δεν μιλάτε απλώς ως εκπρόσωπος της οικογένειας Νορντίν. Ασκείτε πολιτική και ιδεολογική κριτική σε μια επαναστατική οργάνωση, μεταφέρετε τις θέσεις των Αμερικανών, του αμερικανικού κράτους, του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ενάντια στις επαναστατικές οργανώσεις. Μ’ αυτή την έννοια, η ιδιότητά σας είναι πραγματικά εκπρόσωπος των αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων εδώ μέσα.
Επειδή λέτε τώρα για τον Νορντίν, θα σας πω εγώ τώρα, από μια μηνυτήρια αναφορά –δεν την έκανα εγώ, την έκανε ο σύλλογός σας, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας- κατά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και κατά των εγκλημάτων πολέμου που έκανε πρόσφατα. Θα μπορούσα να σας φέρω εδώ και θα σας φέρω και αυτά στα οποία συμμετείχε ο ίδιος ο Νορντίν ενάντια στο Βιετναμικό λαό. Θα σας πω για τους 55 νεκρούς και τους 49 τραυματίες αμάχους και θα σας πω πως ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες και πως τους είδαν αυτούς τους ανθρώπους αυτές οι οικογένειες, που είχαν πάει στην αγορά για να ψωνίσουνε και βομβαρδίστηκαν….
(Ο Αναγνωστόπουλος διακόπτει, ο Κουφοντίνας ανεβάζει τον τόνο για να ακουστεί πάνω από τον διακοψία)… Η δράση της οργάνωσης, των επαναστατικών οργανώσεων… (Ο Αναγνωστόπουλος διακόπτει πάλι, ζητώντας το λόγο)… Οχι, εγώ δε σας διέκοψα, όταν τελειώσω θα πάρετε το λόγο και μετά θα ξαναπαντήσω. (Ο Αναγνωστόπουλος εξακολουθεί να μιλάει)… Μη με διακόπτεις, δε θα δεχτώ τη διακοπή, δε τον διέκοψα. Ακουσα να λέει διάφορα, περίμενα να μιλήσει… Αν του επιτρέψετε να με διακόψει, τότε θα τον διακόπτω κι εγώ κάθε φορά και δε θα μπορείτε να μου πείτε τίποτα…
(Γίνεται ένας μικρός χαμός. Ο Αναγνωστόπουλος ζητάει να αφαιρεθεί ο λόγος από τον Κουφοντίνα, επικαλούμενος δικονομικούς λόγους. Ότι δεν σχολιάζει τα έγγραφα, αλλά απαντά στο δικό του σχόλιο. Η Κούρτοβικ σημειώνει ότι ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα όχι μόνο να σχολιάζει μάρτυρες και έγγραφα, αλλά να κάνει και δηλώσεις. Ο πρόεδρος συστήνει στον Κουφοντίνα να περιοριστεί στο σχολιασμό και να μην απαντά στο συνήγορο. Ο Κουφοντίνας απαντά ότι δεν τον ενδιαφέρει με ποιο άρθρο της δικονομίας θα απαντήσει, αλλά πήρε το λόγο και θα πει αυτά που έχει να πει και συνεχίζει).
Κουφοντίνας: Σχολιάζω τη δήλωση του κ. εκπροσώπου. Τόσο πολύ τον ενοχλούν αυτά που λέω και θέλει να σταματήσω; Οχι δε θα σταματήσω, δε θα με σταματήσετε κύριε, θα πω αυτά που έχω να πω. Τόσο πολύ το φοβάστε πλέον; Τόσο πολύ εκπροσωπείτε τους Αμερικανούς; Εγώ ήρθα γι’ αυτό το πράγμα που τον ενοχλεί. Για να υπερασπίσω την οργάνωση και την ιστορία του επαναστατικού κινήματος. Με διέκοψε όταν αναφέρθηκα στα θύματα της αγοράς της Βαγδάτης. Τόσο πολύ τον ενοχλούν τα θύματα των πελατών του; Αν τον ενοχλούνε, να μην αναλάμβανε αυτή τη θέση. Αν ταυτίζεται τόσο πολύ με τους πελάτες του, ας μας το πει.
Πρόεδρος: κ. Κουφοντίνα, απ’ ό,τι κατάλαβα εγώ, εσείς έχετε κάποια κίνητρα τα οποία προβάλλετε. Η οργάνωση είχε κάποια κίνητρα. Ε, για τα κίνητρα αυτά ο κ. Αναγνωστόπουλος είπε ότι, όπως αυτά εδώ παρουσιάστηκαν, δεν είναι αυτά που προβάλλει η οργάνωση. Είναι άλλα τα κίνητρα της οργάνωσης. Δεν είναι αυτά τα οποία προβάλλονται και ότι αυτός ο οποίος επιλέγεται ως στόχος, επιλέγεται σε πολλές περιπτώσεις εκ των υστέρων. Αφού επιλέγεται ένας στόχος, στη συνέχεια βρίσκουμε κάποιον τον οποίον τον βάζουμε στη θέση ενός ανθρώπου που θέλουμε να χτυπήσουμε. Αυτό κατάλαβα εγώ. Επομένως, για τα κίνητρα μίλησε ο κ. Αναγνωστόπουλος και όχι για κάτι άλλο.
Κουφοντίνας: Ακριβώς για τα κίνητρα μιλάω. Σας αναφέρω…
Πρόεδρος: Μην επιτίθεστε όμως εναντίον του προσώπου του δικηγόρου…
Κουφοντίνας: Οπως βλέπετε, περιμένω να μιλήσω και εγώ. Δε χρησιμοποιώ μια νομική δυνατότητα που μου δίνεται με το 333 κ.λπ. Οχι. Θα απαντήσω, όμως, διεκδικώ το ουσιαστικό δικαίωμα να βρίσκομαι εδώ για να υπερασπίσω κάποιες αξίες και κάποιες αρχές. Και ν’ απαντήσω βέβαια και στον κ. εκπρόσωπο –δεν τον έβρισα προσωπικά, δεν είπα καν ότι με τις θέσεις αυτές συγκεντρώνει την κοινωνική απαξία, δεν το είπα αυτό, τον χαρακτήρισα απλώς εκπρόσωπο των αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων εδώ μέσα. Αυτό που τον ενόχλησε πολύ, απ’ ό,τι κατάλαβα, και με έκοψε ήταν η αναφορά που κάνει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο ΔΣΑ για εγκλήματα πολέμου. Για αντίστοιχα εγκλήματα πολέμου σαν αυτά που συμμετείχε και ο ίδιος ο Νορντίν προσωπικά, όχι μόνο ως μέλος αυτού του μηχανισμού, του στρατιωτικού μηχανισμού των Αμερικανών.
Τον ενόχλησε ιδιαίτερα η αναφορά που έκανα στην αγορά της Βαγδάτης, όπου οι πιλότοι, από ύψος 5.000 μέτρων ή από τα αεροπλανοφόρα, σαν αυτό στο οποίο υπηρετούσε ο Νορντίν, έστελναν τις βόμβες τους, χωρίς να ‘χουν βέβαια κανένα προσωπικό με αυτούς, όπως το λένε και αυτοί, ιδιαίτερα μ’ αυτούς τους 55 νεκρούς και 49 τραυματίες αμάχους. Σ’ αυτή την αναφορά, λοιπόν, ο ΔΣΑ αναφέρει περιπτώσεις 22 εγκλημάτων πολέμου. Γενοκτονία, θανάτους αμάχων κ.λπ. Μιλά για τα όπλα μαζικής διασποράς, αναφέρει τις εκτιμήσεις ότι στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους 3.750 έως 6.900 άμαχοι. Ξέρετε τι απάντησε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δείχνοντας ότι και εκεί και όχι μόνο εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Οτι οι θάνατοι των αμάχων δεν ήταν υπέρμετρα πολλοί και υπάρχει –λέει- η απλή της αναλογικότητας, μάλιστα, γιατί θα μας πούνε διάφορα περί απόλυτης αξίας της ανθρώπινης ζωής. Ο θάνατος αμάχων –λέει- δε συνιστά αυτός καθεαυτός έγκλημα πολέμου. Αυτά προς το παρόν.
Οσο για τα κίνητρα που λέει, θα πω το εξής. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα εγκλήματα – αρχίζοντας και στην Ελλάδα εδώ πέρα από τον εμφύλιο πόλεμο, όπου για πρώτη φορά εδώ πέρα χρησιμοποιήσανε τα ναπάλμ, ρίξανε ναπάλμ οι Αμερικανοί εδώ. Ρίξανε βόμβες με χρονική καθυστέρηση μιας ώρας, πέντε ωρών, δέκα ωρών, σε περιοχές που περνούσαν άμαχοι, για να σκάνε, ωρολογιακές βόμβες δηλαδή, για να σκάνε σε αμάχους – αν δεν υπήρχαν αυτά τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σ’ όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, αν δεν υπήρχε η δικτατορία, αν δεν υπήρχε η Κυπριακή τραγωδία, ίσως να μην είμασταν κι εμείς εδώ».
Αμέσως μετά, ο Γ. Γκουντούνας κατέθεσε (καθιστώντας τα αναγνωστέα έγγραφα) μια σειρά δημοσιευμάτων της εποχής που έγινε η εκτέλεση του Νορντίν, από τα οποία προέκυπτε ανάγλυφα η πλούσια δράση αυτού του «γερακιού» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού (πιλότος μαχητικών αεροσκαφών αεροσκαφών στο Βιετνάμ, παρασημοφορημένος για τη δράση του), αλλά και γενικότερα των Αμερικανών εκείνη την περίοδο.
Επίσης, η Γ. Κούρτοβικ έκανε ένα γενικό σχόλιο για το ρόλο των στρατιωτικών ακολούθων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, για το εμπόριο όπλων, τις παρεμβάσεις στα πολιτικά πράγματα του τόπου κ.λπ. Πίσω από κάθε στρατιωτικό ακόλουθο αποκαλύπτεται μια ολόκληρη εγκληματική δράση, κατέληξε η συνήγορος, η οποία αναφέρθηκε επίσης στο συμβολικό χαρακτήρα που είχε η επιλογή των στόχων στη δράση της 17Ν.
Η υπεράσπιση του Χρ. Ξηρού ζήτησε την κλήση μιας σειράς μαρτύρων για την υπόθεση Νορντίν, οι οποίοι έχουν καταθέσει στην προανάκριση. Το αίτημα απορρίφτηκε. Αναγνώστηκε μόνο μια κατάθεση.