Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών
  • Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
  • Ο γκροτέσκος πολιτικός κλόουν για τις βρόμικες δουλειές του Μητσοτάκη
  • Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)
  • Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια
  • Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Δευτέρα, 4.12.06
Εφετείο 17Ν

176η συνεδρίαση

Δευτέρα, 4.12.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Δεκ 2006, 00:00





Μια δίκη εκτός ελέγχου και ένα δικαστήριο εκτός ορίων, που παραβιάζει με τον πιο ωμό τρόπο στοιχειώδεις κανόνες δικονομίας, ακόμα και στα πιο απλά ζητήματα διεύθυνσης της διαδικασίας. Ενα δικαστήριο εκτός ορίων, που προσπαθεί με μια λογική τύπου «αποφασίζουμε και διατάζουμε» να φιμώσει τους συνηγόρους, για να μην ακουστεί κριτική για τα όσα έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ενα δικαστήριο που άκουσε για πρώτη φορά από τα χείλη συνηγόρου υπεράσπισης να παρομοιάζεται με έκτακτο στρατοδικείο. Ενα δικαστήριο που από αύριο θα βρίσκεται αντιμέτωπο με αίτηση εξαίρεσης ολόκληρης της σύνθεσής του, όπως προανήγγειλαν οι συνήγοροι αρκετών κατηγορούμενων.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Με την έναρξη της συνεδρίασης, κάποιοι συνήγοροι ζητούν το λόγο. Ο πρόεδρος δεν τους τον δίνει και ανακοινώνει διακοπή μέχρι τις 11, προκειμένου –όπως είπε- να συνεχιστεί η διάσκεψη επί των ενστάσεων για ακυρότητα των προανακριτικών και ανακριτικών απολογιών. Η αίσθησή μας είναι ότι «καψονάρει» τους συνηγόρους και αυτή είναι η εκτίμηση των περισσότερων, που συρρέουν στο Κέντρο Τύπου περιμένοντας να περάσει το δίωρο.

Ενδεκα και κάτι το δικαστήριο επανέρχεται και τα τακτικά μέλη της σύνθεσής του διαβάζουν διαδοχικά (σκυταλοδρομία θύμιζε η διαδικασία) την περίληψη της απόφασης, η οποία είναι βέβαια απορριπτική για όλες τις ενστάσεις και αποτελεί αντιγραφή της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστήριου. Οση ώρα διεξάγεται αυτή η αναγνωστική σκυταλοδρομία, έχουμε την αίσθηση ότι ακούμε την τελική περί ενοχής κρίσης. Το βασικό της πυρήνα. Διότι η απόφαση για τις προανακριτικές, πέραν του ότι δικαιώνει την Αντιτρομοκρατική στα πάντα, επαναλαμβάνει συνεχώς (για καθένα από τους κατηγορούμενους που είχαν προσβάλει τις «απολογίες» τους), ότι αυτές είναι αυθόρμητες, διότι περιέχουν λεπτομέρειες και ορολογία που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να γνωρίζουν. Αρα, υπήρξαν μέλη της 17Ν, με όσα αυτό συνεπάγεται. Για να σώσει κάπως τα (άσωστα) προσχήματα, προσθέτει ένα «ανεξαρτήτως της βασιμότητάς τους». Εδώ πια παραβιάζεται η κοινή λογική. Από τη μια θεωρεί ότι έδωσαν λεπτομέρειες που μόνο αυτοί θα μπορούσαν να γνωρίζουν, ως μέλη της 17Ν, και από την άλλη λέει ότι αυτές οι λεπτομέρειες μπορεί να είναι και αβάσιμες! Εμείς σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.
Ξέρετε γιατί είναι αναγκασμένοι να επιστρατεύσουν αυτή την κραυγαλέα αντίφαση; Γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που συλληφθέντες «ομολογούν» συμμετοχή τους σε ενέργειες που εκ των πραγμάτων δε μπορούσαν να συμμετέχουν και αυτό έχει αποδειχτεί με αδιάσειστα αποδεικτικά μέσα. Εχουμε αναφερθεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως του Καρατσώλη με τη ληστεία στον ΟΤΕ Πατησίων, του Χριστόδουλου με την εισβολή στο ΑΤ Βύρωνα και την εκτέλεση Μομφεράτου, του Γεωργιάδη με μια έκρηξη.

Επαναλαμβάνοντας, λοιπόν, την πρωτόδικη απόφαση, τμήματα της οποίας «χρεώθηκε» κάθε μέλος της σύνθεσης να αντιγράψει (αυτό θα πει καταμερισμός εργασίας), το έκτακτο τρομοδικείο δέχτηκε ότι καλώς υπήρχαν ένοπλοι αστυνομικοί στο γραφείο της ανακρίτριας, διότι έπρεπε να προστατευθούν οι πάντες από ασύλληπτους συντρόφους των κατηγορούμενων, ότι ο Σάββας ανακρινόταν στον «Ευαγγελισμό» έχοντας πλήρη ικανότητα συνείδησης και διαύγεια (!!!), ότι ο Τζωρτζάτος δεν ξυλοκοπήθηκε άγρια (διότι –άκουσον, άκουσον!- αν ξυλοκοπήθηκε αυτός, θα είχαν ξυλοκοπηθεί και οι άλλοι συλληφθέντες!) και ότι άπαντες ομολόγησαν αυθορμήτως και παραιτήθηκαν από όλα τα υπερασπιστικά δικαιώματά τους (πρωτίστως από το δικαίωμα να έχουν δικηγόρο), επειδή είχαν αποφασίσει να συνεργαστούν και να τύχουν των ευεργετημάτων του τρομονόμου! Εκείνο που δεν μας είπε το δικαστήριο είναι γιατί στη συνέχεια κατήγγειλαν τις «ομολογίες» τους.

Μετά το τέλος της αναγνωστικής σκυταλοδρομίας, ο έμπειρος Γ. Σταμούλης σημείωσε πως στο τμήμα της απόφασης που ανέγνωσε ο πρόεδρος ουσιαστικά εκφωνείται απόφαση για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελεί ζητούμενο της δίκης και θα ανακοινωθεί με την τελική απόφαση του δικαστήριου. Το μόνο που δεν μας είπατε -σημείωσε ο Γ. Σταμούλης- είναι ποιοι είναι τα μέλη της οργάνωσης. Αν μας λέτε την απόφαση από τώρα –κατέληξε- δεν ξέρω τι νόημα έχει η περαιτέρω συμμετοχή σ’ αυτή την παρωδία δίκης.

Το μόνο που βρήκε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι η απόφαση που αναγνώστηκε είναι εν σπέρματι! Δηλαδή, μπορεί να εμφιλοχώρησε και κανένα λάθος διατύπωσης; Εμείς, πάντως, πέρα από τη γενική μας αίσθηση, που εν προκειμένω δεν υπάρχει περίπτωση να μας γελάσει, επειδή έχουμε παρακολουθήσει ανελλιπώς τη δίκη από την πρώτη της μέρα και γνωρίζουμε να «διαβάζουμε» ακόμα και από τον τόνο της φωνής όλων των παραγόντων της δίκης, ακούσαμε τον πρόεδρο να χαρακτηρίζει «ελεύθερους συντρόφους» των συλληφθέντων εκείνους που διέφευγαν τη σύλληψη και οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν επικίνδυνοι για την ασφάλεια όλων των παραγόντων της ανάκρισης, επειδή η οργάνωση είχε στη διάθεσή της ακόμη και βαρύ οπλισμό, όπως αποδείχτηκε από το υλικό που είχε βρεθεί στα κρυσφήγετα! Η λέξη «σύντροφοι» είναι σαφέστατη. Εννοεί (και δεν υπονοεί), ότι οι συλληφθέντες ήταν μέλη της 17Ν.

Ο Αλ. Γιωτόπουλος ζήτησε το λόγο και διάβασε μια δήλωση με την οποία επανέφερε το αίτημά του να δεχτεί το δικαστήριο τους συνηγόρους Ι. Μυλωνά και Α. Κοντ, που ο ίδιος ορίζει ως υπερασπιστές του, όπως έχει αναφαίρετο δικαίωμα, επικαλούμενος και σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο Ι. Μυλωνάς κατέθεσε και ζήτησε να αναγνωστούν ένα άρθρο της «Ελευθεροτυπίας», μια δήλωση του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Παξινού στα «Νέα», μια ανακοίνωση του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΝ και μια γνωμοδότηση του καθηγητή του Ποινικού Δικαίου Ν. Ανδρουλάκη, η οποία εκδόθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα του Ι. Μυλωνά, για το ίδιο θέμα.
Αμέσως μετά, ζήτησε το λόγο η διορισμένη συνήγορος του Χρ. Ξηρού, Σοφία Σινενή, η οποία είπε πως ύστερα από 22 μέρες, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλε, δεν μπόρεσε καν να αναγνώσει την πρωτόδικη απόφαση που της δόθηκε. Θα χρειαζόταν 4-5 μήνες μόνο για την ανάγνωση. Επιπρόσθετα, ο μεν Χρ. Ξηρός, με τον οποίο συναντήθηκε, της δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται, γιατί δεν τη θεωρεί ικανή να τον εκπροσωπήσει, αφού δεν γνωρίζει στοιχειωδώς τη δικογραφία, η ίδια δε εμφάνισε και καρδιακό πρόβλημα (κατέθεσε και διαγνωστική έκθεση ιατρικού κέντρου, με ημερομηνία 29 Νοέμβρη). Κατόπιν τούτων, είναι αναγκασμένη -κατέληξε- να αποποιηθεί το διορισμό της.
Σε έντονο ύφος ο πρόεδρος, συνεπικουρούμενος από την εισαγγελέα, που δεν έχασε την ευκαιρία να παρέμβει (χωρίς φυσικά να ζητήσει το λόγο, όπως το έχει καθιερώσει), άρχισε να επιπλήττει τη συνήγορο, ότι αυτά έπρεπε να τα πει όταν αποδέχτηκε το διορισμό και όχι τώρα και να την κατηγορεί για έλλειψη σοβαρότητας! Αυτά, όμως, είναι τα επίχειρα του εκβιασμού που δέχτηκαν οι διοριζόμενοι. Γιατί όταν είδαν τους συναδέλφους τους, που εντίμως αποποιήθηκαν εξαρχής το διορισμό, να παραπέμπονται στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών (για να ελεγχθούν ποινικά) και στον ΔΣΑ (για να ελεγχθούν πειθαρχικά), λογικό είναι να ακολουθήσουν μια άλλη πορεία για να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Να αφαιρέσουν δηλαδή από το δικαστήριο κάθε πρόσχημα παραπομπής τους για ποινικό και πειθαρχικό έλεγχο. Η τοποθέτηση της κ. Σινενή έφερε στην επιφάνεια το μέγιστο ζήτημα του διορισμού δικηγόρων που μόνο ως διακοσμητικό στοιχείο μπορούν να συμμετάσχουν στη δίκη (σαν έπιπλα, που λέει κι ο Χριστόδουλος). Από τα λεγόμενά της, μάλιστα, φάνηκε ότι αυτό που έχουν θέσει στη διάθεση των διορισμένων είναι μόνο το CD με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστήριου! Δηλαδή, δεν τους έχουν δώσει τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της δευτεροβάθμιας δίκης, που είναι κι αυτά μερικές χιλιάδες σελίδες και που περιέχουν την ουσία. Χώρια το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό, που είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Δηλαδή, οι διορισμένοι καλούνται να «δικάσουν» με βάση το υλικό που έχει προσβληθεί (πρωτόδικη απόφαση), χωρίς το υλικό του δεύτερου βαθμού και χωρίς το υλικό της προδικασίας!!! Καλούνται μ’ αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστούν έναν κατηγορούμενο με περισσότερες από εκατό κατηγορίες κακουργηματικού βαθμού, καταδικασμένο σε 10 φορές ισόβια! Και το δικαστήριο έκρινε ότι αρκεί ένα δεκαπενθήμερο να προετοιμαστούν!!!
Ομως, για το πραγματικό ζήτημα που θεσε η κ. Σινενή (πόσος χρόνος απαιταίτει για να προετοιμαστεί στοιχειωδώς ένας δικηγόρος για μια τέτοια δφίκη;) δεν ειπώθηκε λέξη. Το παρέκαμψαν λες και δεν υπάρχει, λες και δεν τέθηκε. Το μόνο που ενδιάφερε τον πρόεδρο ήταν να πει η συνήγορος ότι δεν της ασκήθηκε καμιά πίεση για να αποδεχτεί το διορισμό! Προφανώς, η παραπομπή στον εισαγγελέα και στο πειθαρχικό του ΔΣΑ των προηγούμενων δικηγόρων, που αρνήθηκαν το διορισμό, δεν αποτελεί άσκηση πίεσης!

Στη διάρκεια των διαλόγων ανάμεσα στην έδρα και τη συνήγορο είχαμε και ένα άλλο εκπληκτικό γεγονός. Κάποια στιγμή, η δικηγόρος είπε πως ο Χριστόδουλος της είπε πως θα της στείλει και εξώδικο. Τότε, η εισαγγελέας, με ύφος χωροφύλακα της δεκαετίας του ’60, ρώτησε τη δικηγόρο αν το εξώδικο είναι «το χαρτάκι που σας έδωσε προηγουμένως ο κ. Γκουντούνας»!!! Η κ. Σινενή εξανέστη και με αξιοπρέπεια της είπε πως δεν είναι δυνατόν να επιχειρεί να δημιουργήσει προβλήματα ανάμεσα στην ίδια και τους συναδέλφους της. Το τηλέφωνό του μου έγραψε ο κ. Γκουντούνας, κατέληξε. Ο Γ. Γκουντούνας, που παρευρισκόταν στα έδρανα της υπεράσπισης, αν και χωρίς θεσμικό ρόλο στη δίκη, πήρε το λόγο, διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος, δήλωσε πως η αναφορά της εισαγγελέα ισοδυναμεί με κατηγορία ότι απειλεί συναδέλφους του και ζήτησε από τον πρόεδρο να ζητήσει από την εισαγγελέα να ανακαλέσει. Εντελώς πελαγωμένος ο πρόεδρος, απάντησε ότι δε μπορεί να ζητήσει από την εισαγγελέα να ανακαλέσει! Κάνει ανάκριση μπροστά στα μάτια σας, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, και μου λέτε ότι δε μπορείτε να της ζητήσετε να ανακαλέσει; επανήλθε ο Γ. Γκουντούνας. Η εισαγγελέας, αντιλαμβανόμενη τη γκάφα της (εκεί οδηγεί το υπέρμετρο πάθος και ο εκνευρισμός από τα αδιέξοδα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει), φόρεσε το μειλίχιο ύφος που φορά πάντοτε όταν συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω και προσπάθησε να τα μαζέψει, λέγοντας ότι απλώς ήθελε να μάθει, διότι το εξώδικο δεν είναι παράνομη πράξη (προηγουμένως, την ώρα του μεγάλου πάθους, είχε ζητήσει από τη συνήγορο, όταν πάρει το εξώδικο, να της το πάει)! Και τι σας ενδιαφέρει εσάς τι έδωσα στη συνάδελφο; την «κάρφωσε» ο Γκουντούνας, για να εισπράξει την εκπληκτική απάντηση: Για ενημέρωση!

Αμέσως μετά ζήτησε το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συνήγορος του Γ. Σερίφη, για να κάνει μια δήλωση για λογαριασμό του εντολέα της. Με τις πρώτες λέξεις της, όταν κατέστησε σαφές ότι ήθελε να αναφερθεί στο ζήτημα της άρνησης στον Α. Γιωτόπουλο να διορίσει συνηγόρους της επιλογής του, ο πρόεδρος -με σκαιό μάλιστα τρόπο- τη διέκοψε και της είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει γι’ αυτό το ζήτημα. Η συνήγορος αντέδρασε έντονα, διότι δεν έχει δικαίωμα να την εμποδίζει να μιλήσει, χωρίς ν’ ακούσει τι θέλει να πει και ο πρόεδρος, που το ύφος του γινόταν ολοένα και πιο σκαιό, έκοψε κάθε συζήτηση: Σας αφαιρώ το λόγο! Προσφεύγω στο δικαστήριο, απάντησε ψύχραιμα η συνήγορος, όπως έχει δικαίωμα, για να ακούσει την εξής εκπληκτική απάντηση (καφενειακού, για να μην πούμε πεζοδρομιακού τύπου): Καλά κάνετε! Χρειάστηκε να υπενθυμίσει δεύτερη φορά η συνήγορος ότι έχει προσφύγει στο δικαστήριο κατά της απόφασης του προεδρεύοντος, για να δώσει το λόγο ο πρόεδρος στην εισαγγελέα, η οποία σε ρυθμό πολυβόλου είπε: Καλώς αφαιρέσατε το λόγο, γιατί δεν είναι συνήγορος του κ. Γιωτόπουλου, ο οποίος είναι μορφωμένος και τα λέει μια χαρά! Και ενώ όλοι περίμεναν να δοθεί ο λόγος στη συνήγορο, για να απαντήσει στην πρόταση της εισαγγελέα, όπως έχει δικαίωμα και επιβάλλεται από τη δικονομία, το δικαστήριο είχε σηκώσει τα χαρτιά και είχε αρχίσει να αποφασίζει επί της έδρας! Μάταια φώναζε η Ζ. Κωνσταντοπούλου «ζητώ να ακουστώ». Μάταια διαμαρτύρονταν οι υπόλοιποι συνήγοροι. Μ’ ένα «καλώς σας αφηρέθη ο λόγος», ο πρόεδρος προσπάθησε να κόψει κάθε παραπέρα συζήτηση! Ο Γ. Σερίφης -συνέχισε η συνήγορος- καλείται να δικαστεί από κοινού με άλλους και όχι μόνος του. Εχει δικαίωμα να τοποθετείται όταν παραβιάζονται αρχές με ιστορία μισού αιώνα. Ο πρόεδρος τη διέκοψε και πάλι, η συνήγορος ζήτησε να κάνει δήλωση και το δικαστήριο, χωρίς να ανακοινώσει τίποτα, σηκώθηκε και έφυγε από την έδρα, κάνοντας το μεσημεριανό διάλειμμα!

Μετά το διάλειμμα η Ζ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι δίνει στο δικαστήριο γραπτά τη δήλωση του Γ. Σερίφη για να καταχωριστεί στα πρακτικά. Δεν έχουμε να πάρουμε τίποτα (!!!) ήταν η νέα εκπληκτική απάντηση του προέδρου. Παρίσταμαι ενώπιον του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών και όχι ενώπιον του έκτακτου στρατοδικείου, ήταν η σκληρή τοποθέτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου, που μάλλον δεν είχε ξαναδεί δικαστήριο να αρνείται να παραλάβει δήλωση κατηγορούμενου. Δεν μπορεί όπου σας βολεύει να είναι ενιαία η δίκη και όπου δεν σας βολεύει όχι, είπε ο Γ. Σερίφης. Το κατηγορητήριο είναι ενιαίο και ό,τι κάνετε είναι εναντίον όλων των καηγορουμένων, συμπλήρωσε, για να καταλήξει: Ζητώ να διαχωρίσετε την υπόθεσή μου.

Ηρεμα, ο Γ. Ιωαννίδης (συνήγορος του Γ. Σερίφη, επίσης) δήλωσε ότι ως μέλος του ΔΣΑ και της Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα προσφύγει και στα δυο αυτά όργανα, καθώς και τη Διεθνή Ενωση, γιατί δε μπορεί να λέγεται ότι οι δικονομικές παραβιάσεις που γίνονται στη δίκη δεν αφορούν τους κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους.
Αμέσως μετά «έσκασε» η είδηση της ημέρας. Ο Γ. Σταμούλης ζήτησε από το δικαστήριο να διακόψει, γιατί αύριο ο ίδιος -ενδεχομένως και άλλοι συνήγοροι- θα υποβάλει αίτηση εξαίρεσης για τις αποφάσεις που πήρε το δικαστήριο και συγκεκριμένα γι’ αυτό που είχε αναφέρει και προηγουμένως (ότι η απόφαση για την ένσταση περί ακυρότητας των προανακριτικών και ανακριτικών απολογιών, θεωρεί ως συντελεσθείσα τη συγκρότηση οργάνωσης, εκφωνώντας ουσιαστικά απόφαση πριν την τελική απόφαση). Αυτό -κατά τον έμπειρο νομικό- δημιουργεί υπόνοιες μεροληψίας.
Η σκυτάλη πέρασε στη Γ. Κούρτοβικ, που δήλωσε ότι προκύπτουν αναμφισβήτητα υπόνοιες μεροληψίας. Εκτός από τα όσα δήλωσε ο Γ. Σταμούλης, η Γ. Κούρτοβικ σημείωσε ότι το δικαστήριο στην απόφασή του για την ένσταση χρησιμοποίησε έγγραφα που δεν έχουν αναγνωστεί και συγκεκριμένα τις προανακριτικές και ανακριτικές απολογίες, το περιεχόμενο των οποίων χρησιμοποιήθηκε και εκτιμήθηκε ως βάσιμο. Απαιτήσατε -συνέχισε η συνήγορος- από τη συνάδελφο να συνεχίσει να παρίσταται στη δίκη, ενώ αυτή σας δήλωνε ότι αδυνατεί. Επίσης υπόνοιες μεροληψίας εγείρει και ο τρόπος που αντιμετωπίσατε τη συνάδελφο που ζήτησε το λόγο. Με όλα όσα έχουν γίνει – κατέληξε η Γ. Κούρτοβικ- δυο μόνο επιλογές έχουμε: ή να υποβάλουμε αίτηση εξαίρεσης ή να αποχωρήσουμε από τη δίκη.
Αίτηση εξαίρεσης δήλωσε ότι θα υποβάλει και ο Ι. Μυλωνάς, ως συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, ενώ δεν δηλώθηκε τίποτα από τη μεριά του Α. Γιωτόπουλου και των συνηγόρων άλλων κατηγορούμενων, που ήταν παρόντες.
Ετσι, το δικασήριο διέκοψε για αύριο στις 11, κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων, με το οποίο συμφώνησε και η εισαγγελέας.




Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

176η συνεδρίαση

Τα θεμέλια της κοινωνίας
Επόμενο άρθρο

176η συνεδρίαση

Τρίτη, 5.12.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

52 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2025, 08:23
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο γκροτέσκος πολιτικός κλόουν για τις βρόμικες δουλειές του Μητσοτάκη

31 Ιούλ 2025, 21:01
Κόντρες

Ο Χλύκας που πάει με όλα (και με όλους)

31 Ιούλ 2025, 13:13
Πολιτική

Τις θέλουν τις κλωτσιές τους τα σιωναζίδια

Κρήτη: Χοροπηδάνε και φωνάζουν «θάνατος στους Αραβες»

31 Ιούλ 2025, 10:11
Παιδεία

Ειδική Αγωγή: Οι ανάγκες των παιδιών λογίζονται ως κόστος

31 Ιούλ 2025, 06:42
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2025, 00:01
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης σε ρόλο κλεφτοκοτά ενώπιον επαρχιακού Ειρηνοδικείου τη δεκαετία του ’50

30 Ιούλ 2025, 21:09
Παιδεία

Βία και ανομία δημιουργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της

Κινητοποίηση φοιτητών στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 31/7 στις 10:00

30 Ιούλ 2025, 10:41
Κόντρες

Οσα δε φτάνει η (σιωνιστική) αλεπού τα κάνει… παραμύθια

30 Ιούλ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκότωσαν τους φύλακες της λιγοστής βοήθειας και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων που περίμεναν βοήθεια

29 Ιούλ 2025, 21:55
Πολιτισμός

Ζιάντ Ραχμπάνι: Ο Λίβανος αποχαιρέτησε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη και διανοούμενο

Πάντα κομμουνιστής, πάντα με την Αντίσταση

29 Ιούλ 2025, 21:33
Καταστολή

Σύρος, Ρόδος, Αγιος Νικόλαος. Next?

Μητσοτάκης, ο αρχιμπάτσος του Νετανιάχου

29 Ιούλ 2025, 19:29
Διεθνή

Εσπρεσάκι και μπινελίκια στους σιωνιστές σε βενζινάδικο στο Μιλάνο

Θα τους χαρακτηρίσετε κι αυτούς «αντισημίτες»;

29 Ιούλ 2025, 11:13
Πολιτική

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Αθλια δικονομικά κολπάκια λίγο προτού εκδοθεί η δικαστική απόφαση για παράνομες επιδοτήσεις

Ενοχοι όλοι κατά το κατηγορητήριο

29 Ιούλ 2025, 11:09
Διεθνή

Κι άλλο «κάρφωμα» βόμβας από παλαιστίνιο μαχητή μέσα σε σιωναζιστικό τανκ (εκθαμβωτικό video)

29 Ιούλ 2025, 10:21
Διεθνή

Σιωναζιστής έποικος δολοφόνησε παλαιστίνιο αγωνιστή στη Δυτική Οχθη

Ο Οντεχ Χανταλίν ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο ντοκιμαντέρ Νο Οther Land

29 Ιούλ 2025, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστής αξιωματικός: «Χάνουμε τους στρατιώτες μας μάταια στη Γάζα καθημερινά και ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας»

28 Ιούλ 2025, 20:18
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

Ημέρα πολυτέκνων.

Ημέρα προσκοπικού μαντιλιού.

Ελβετία: Ημέρα συνομοσπονδίας (1291).

Ζαΐρ: Ημέρα γονέων.

1834: Καταργείται η δουλεία στη βρετανική αυτοκρατορία και στις αποικίες, 770.000 σκλάβοι αποκτούν την ελευθερία τους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας.

1973: Πεθαίνει (δολοφονείται) ο Νίκος Ζαχαριάδης, εξόριστος στο Σοργκούτ της Σιβηρίας.

1978: Βόμβες καταστρέφουν τέσσερα λεωφορεία σε γκαράζ της ΕΑΣ (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή ένδειξη που να με αφορά. Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση με την υπογραφή μου. Δεν υπάρχει ούτε email, ούτε μήνυμα, ούτε τηλεφωνική επικοινωνία που να αποδεικνύει παρέμβασή μου. Aρα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνιστούν ποινικό αδίκημα. Το να ζητήσεις από έναν υφιστάμενό σου την παραίτησή του δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο κ. Σημανδράκος είχε θητεία περίπου ενός έτους στον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν αναλάβω εγώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας υπήρξαν σωρεία προβληματικών αποφάσεων και κακών διοικητικών πρωτοβουλιών. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η πρόθεσή μου ήταν ξεκάθαρη: να ελεγχθούν όλα αυστηρά. Δεν είμαι εγώ το πρόβλημα — ούτε ο κ. Βορίδης. Το πρόβλημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό. Αν κάποιοι τρίτοι επικαλούνται το όνομά μου, δεν με εμπλέκει αυτό. Αρκετά με τη στοχοποίηση της Κρήτης. Δεν είναι η Κρήτη οι 5, 10 ή 15 παραβατικοί που μπορεί να υπάρχουν. Εκπλήσσομαι που ο κ. Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια, στοχοποιεί την Κρήτη. Το ΠΑΣΟΚ διοικούσε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου ίδρυσης και λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν θέλουμε να ερευνήσουμε πραγματικά τι συνέβη, ας γίνει εξεταστική επιτροπή σε βάθος χρόνου. Oχι άλλη υποκρισία. Oχι άλλη πολιτική εκμετάλλευση.

Λευτέρης Αυγενάκης (σε Οικονόμου-Παυλόπουλο, ΣΚΑΪ)

(Να ρωτήσουμε: ο Φραπές, ο Χασάπης, ο Γρύλλος και μερικά ακόμα λεβεντόπαιδα που -όπως προκύπτει από τη δικογραφία- πίνουν νερό στ’ όνομά του είναι «παραβατικοί», οι οποίοι ανακάτευαν το όνομά του για να τον εκθέσουν; Πώς ήξεραν ότι τα τηλέφωνά τους παρακολουθούνται και μιλούσαν έτσι για να εκθέσουν αυτόν τον αδάμαντα της πολιτικής; Οταν τρωγόπινε μ’ αυτά τα καλόπαιδα δεν ήξερε τι κάνουν; Με το ποου σιγουρεύτηκε ότι ο Μητσοτάκης θάβει την ποινική πλευρά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, ο Αυγενάκης έτρεξε στο προστατευμένο περιβάλλον του ΣΚΑΪ και άρχισε να μας φτύνει κατάμουτρα. Να μας λέει ότι η γίδα στην πλάτη του δεν είναι κλεψιμαίικη, αλλά ήταν άρρωστη η κακομοίρα και την πήρε για να την πάει στον κτηνίατρο. Και κάνει σπέκουλα με την Κρήτη, προσπαθώντας να «δέσει» την εκλογική του πελατεία, εκθέτοντας ταυτόχρονα τον Ανδρουλάκη. Σε μια αθλια λογική συμψηφισμού και συγκάλυψης, που πρέπει να εξοργίσει κάθε έντιμο άνθρωπο σ’ αυτή τη χώρα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 176η συνεδρίαση

    17Ν
    • 176η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 176η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 176η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 176η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 176η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 176η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 176η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 176η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 176η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 176η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 176η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 176η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 176η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 176η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 176η συνεδρίαση

      176η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 176η συνεδρίαση

      176η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 176η συνεδρίαση

      176η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 176η συνεδρίαση

      176η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 176η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 176η συνεδρίαση

    176η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 176η συνεδρίαση

    176η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 176η συνεδρίαση

    176η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 176η συνεδρίαση

    176η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 176η συνεδρίαση

    176η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 176η συνεδρίαση

    176η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo