Χωρίς να είναι ακόμη γνωστά τα νέα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τα σχολεία, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι περισσότερο χαλαρά από τα πρωτόκολλα-λάστιχο της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, ανακοινώθηκαν οι υποχρεώσεις των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Οι μεν ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να κάνουν δύο αναξιόπιστα rapid test κάθε εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με δαπάνη των ιδίων, έναντι 10 ευρώ το τεστ, ενώ την ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ θα ελέγχουν οι εκπαιδευτικές αρχές. Οι δε ανεμβολίαστοι μαθητές «υποχρεούνται» σε δύο παντελώς αναξιόπιστα self-test την εβδομάδα, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν, και των οποίων το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. ακόμη και αν αυτά δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όπως έχει δείξει η ζωή.
Την ίδια στιγμή, δυο χρόνια τώρα που διαρκεί η πανδημία, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει καμιά κίνηση στην κατεύθυνση της εξεύρεσης νέων σχολικών αιθουσών, ώστε να σπάσουν τα πολυπληθή τμήματα των 25 και 27 μαθητών, ειδικά στα αστικά κέντρα, και να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν καλύτερες συνθήκες προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών. Ακόμη και τη λύση του πρωινού και απογευματινού κύκλου δεν τη συζητάει το υπουργείο, γιατί και αυτή απαιτεί αυξημένο αριθμό εκπαιδευτικών, άρα και επιπλέον διορισμούς.
Οπως έχουμε ήδη πει, οι 11.700 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που έγιναν φέτος, ύστερα από 13 χρόνια παντελούς απουσίας μόνιμων διορισμών, είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα δεκάδες χιλιάδες κενά.
Αντίθετα, το υπουργείο προχώρησε στο τέλος του Αυγούστου σε καταργήσεις, υποβιβασμούς και συγχωνεύσεις σχολείων, που ακόμη και αν βρίσκονται στην επαρχία, δείχνουν, ως κίνηση, την κατεύθυνση των περικοπών στην οποία θα κινηθούν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα επίσης είναι οι δραστικές περικοπές στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι νέες αντεργατικές αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού καθαριότητας, που θα έχουν επιπτώσεις στις αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα των σχολικών μονάδων και η κραυγαλέα περίπτωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας, η οποία ζητά από το 39ο ΓΕΛ της Κυψέλης να μειώσει τα τμήματα από 22 που λειτουργούσαν μέχρι και πέρυσι σε 17 και να στοιβάξει τους μαθητές σε 27άρια τμήματα στις μεγαλύτερες αίθουσες του σχολείου και σε 22 στις μικρές αίθουσες.
Κοντολογίς, οδηγούμαστε σε μια νέα σχολική χρονιά με τεράστιους κινδύνους, τη στιγμή μάλιστα που το τέταρτο κύμα της πανδημίαςείναι σε πλήρη εξέλιξη.
Και βεβαίως, καμιά εμπιστοσύνη δεν τρέφουμε στις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας ότι ανεμβολίαστο παραμένει το 20%-25% των εκπαιδευτικών, καθώς δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που είχε σε αυτήν την κατηγορία εργαζομένων η εγκληματική διαχείριση από την κυβέρνηση της πανδημίας και της εκστρατείας εμβολιασμού.
Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει το βάρος της ευθύνης, για τα κρούσματα που θα εμφανιστούν στα σχολεία, αποκλειστικά στις πλάτες των εκπαιδευτικών.
Για το λόγο αυτό ψήφισε και τη σχετική νομοθετική διάταξη (τροπολογία ως άρθρο 111 στο νόμο «Εκσυγχρονισµός του Ελληνικού Κτηµατολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις»), που ουσιαστικά καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με αυτή, οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή οι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εκπαιδευτικοί (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι) και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π, εάν δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις σχολικές μονάδες.
Υφίστανται δε τις εξής συνέπειες:
- Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., γίνεται χρήση της πρόσφατα ψηφισμένης διάταξης του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Τους επιβάλλεται, δηλαδή, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.
- Οι προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, καθώς και τα μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π., οι οποίοι κατά την ημέρα ανάληψης υπηρεσίας δεν προσκομίζουν στον Διευθυντή/Προϊστάμενο της οικείας σχολικής μονάδας, … πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου, δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Στην περίπτωση αυτή δε, αποκλείονται από τους διορισμούς και τις προσλήψεις κατά το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση του διορισμού και τα δύο επόμενα σχολικά έτη.
Επίσης με απόφαση του υπουργού Παιδείας «δύνανται να καθορίζονται περαιτέρω συνέπειες για όλους τους προσωρινούς αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, καθώς και μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που μετά την ανάληψη υπηρεσίας παραβαίνουν άπαξ ή και επανειλημμένως τα οριζόμενα στην παρούσα παράγραφο».
Με την τροπολογία ετοιμάζεται το έδαφος για όλες τις συνέπειες που θα υποστούν οι εκπαιδευτικοί που είτε δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης (rapid test ή PCR test). Για το λόγο αυτό προβλέπεται ότι κατά το διδακτικό έτος 2021-2022, οι θέσεις αυτών των εκπαιδευτικών μπορούν να καλύπτονται από προσωρινούς αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης διάρκειας.
Γιούλα Γκεσούλη