«Από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα συνολικού ύψους 92.000 ευρώ». Αυτά ανακοίνωνε ο Χαρδαλιάς την Τρίτη 29 Σεπτέμβρη. Δεν ξέρουμε αν είχε ήδη πληροφορηθεί ότι «κάτι τρέχει» σε γηροκομείο στον Αγιο Παντελεήμονα και έσπευδε να βγάλει λάδι την κυβερνητική πολιτική, μπορούμε όμως να εικάσουμε ότι τα 24 πρόστιμα -κάτι λιγότερο από τέσσερα χιλιάρικα κατά μέσο όρο ανά πρόστιμο- πρέπει να αφορούσαν τυπικές παραβάσεις.
Μας το είπε, άλλωστε, και η υφυπουργός Δόμνα: το συγκεκριμένο γηροκομείο είχε ελεγχθεί τέσσερις φορές! Οπως συγκρατήσαμε από τη δήλωσή της, η μία φορά ήταν από τη… γενική γραμματεία Καταναλωτή! Τι ήλεγξε η συγκεκριμένη υπηρεσία, τα τιμολόγια; Η ίδια υφυπουργός, με το θράσος που τη διακρίνει, δήλωσε ότι χάρη στον επαναληπτικό έλεγχο τα κρούσματα εντοπίστηκαν έγκαιρα!
Σαράντα ένας ηλικιωμένοι, μεταξύ των οποίων δεκαεπτά κατάκοιτοι με σοβαρά νοσήματα, βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό (ο κατάλογος αναμένεται να μεγαλώσει) και η αρμόδια υφυπουργός, αντί να παραιτηθεί αμέσως (το ελάχιστο που κάνει ένας αστός πολιτικός, αν θέλει να σώσει την καριέρα του), δηλώνει ότι η διάγνωση έγινε έγκαιρα! Δηλαδή, πόσοι έπρεπε να νοσήσουν για να θεωρήσει η Μιχαηλίδου ότι υπήρξε καθυστέρηση;
Kαι βέβαια, ο έλεγχος δεν ήταν προληπτικός και προγραμματισμένος. Εμφανίστηκαν συμπτώματα και έτρεξαν να κάνουν τεστ. Απόδειξη, ότι μια ηλικιωμένη κατέληξε την επόμενη μέρα, σημάδι ότι ο ιός είχε επωαστεί επί μέρες στον οργανισμό της. Το αποτέλεσμα που έδειξαν τα κατόπιν εορτής τεστ ήταν ήδη τραγικό. Οι μισοί τρόφιμοι του γηροκομείου είχαν ήδη νοσήσει!
Η σύζυγος του ιδιοκτήτη (!) δήλωσε ότι φταίει ένας εργαζόμενος που είχε συμπτώματα και δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Ας πούμε ότι είναι έτσι (μολονότι κανένας δεν πρέπει να δίνει βάση στα λεγόμενη της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, που προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες της). Στην ατομική υπευθυνότητα του καθενός επαφίεται η προστασία ευάλωτων ανθρώπων, κλεισμένων σε ιδρύματα;
Το ερώτημα απευθύνεται και στον Σ. Τσιόδρα που έσπευσε να «καθαρίσει» τις κυβερνητικές ευθύνες, μιλώντας για τις ευθύνες του προσωπικού. «Η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά, η Αθήνα δεν πάει καλά», κατέληξε με (προσποιητή κατά την εκτίμησή μας) οργή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τσιόδρας.
Ας θυμηθούμε τι ανακοινώθηκε στις 4 Σεπτέμβρη, μετά τα μαζικά κρούσματα σε δυο γηροκομεία της Θεσσαλονίκης, που κόστισαν τόσες ζωές:
- Αναβολή αδειών προσωπικού.
- Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία.
- Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτων.
- Αποφυγή συνωστισμού.
- Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης.
- Αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα.
Ενα τεστ στους εργαζόμενους μόλις επιστρέφουν από την άδεια και τέρμα. Μετά… ο θεός βοηθός, μην τυχόν και κολλήσει κάποιος τον ιό. Λες και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις επιχειρήσεις (επιχειρήσεις είναι, να συνεννοούμαστε) δεν έχουν οικογενειακή και κοινωνική ζωή και δεν κινδυνεύουν, εκτός γηροκομείου, να «αρπάξουν» τον ιό και να τον μεταφέρουν χωρίς να γνωρίζουν, είτε γιατί είναι ασυμπτωματικοί είτε κατά την περίοδο που είναι προσυμπτωματικοί.
Τι έπρεπε να γίνει; Αυτό για το οποίο φωνάζουν οι υγειονομικοί εδώ και μήνες: συνεχείς μοριακοί έλεγχοι, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, σε όλο το προσωπικό που εργάζεται σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα νοσοκομεία και τα γηροκομεία. Μόνο τα συνεχή τεστ μπορούν να προσφέρουν το μέγιστο της προστασίας.
Αυτό είναι το μόνο που δεν υπάρχει στα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 4 Σεπτέμβρη. Ενα τεστ και τέρμα. Ιδού τα αποτελέσματα στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα.
Ιδού τα αποτελέσματα στη «Σωτηρία», στη ναυαρχίδα των νοσοκομείων αναφοράς. Τρεις γιατροί και δύο νοσηλευτές, από διαφορετικά τμήματα, με σημείο συνάντησης τα χειρουργεία του νοσοκομείου! Δε βρέθηκαν θετικοί σε κάποιον έλεγχο. Παρουσίασαν συμπτώματα (ελαφρά), έμειναν στα σπίτια τους και ενημέρωσαν την υπηρεσία. Τώρα, τρέχουν να κάνουν τεστ σε γιατρούς και νοσηλευτές στα τμήματα των πέντε θετικών (και πάλι, όχι σε όλο το προσωπικό του νοσοκομείου). Αν γίνονταν συνεχή τεστ σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τέτοιοι κίνδυνοι διασποράς θα εξαφανίζονταν.
Είναι φανερό ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η διασπορά του ιού «χτυπάει» ευαίσθητους χώρους. Ολοι οι δείκτες έχουν χειροτερεύσει: αύξηση κρουσμάτων, εκρηκτική αύξηση των λεγόμενων ορφανών κρουσμάτων (η ασφαλέστερη ένδειξη για την απώλεια του ελέγχου στην εξέλιξη της πανδημίας), αύξηση διασωληνώσεων, αύξηση νεκρών.
Τα ημίμετρα που ανακοινώνονται αποδεικνύονται στην πράξη εντελώς ανεπαρκή. Ο κίνδυνος πλέον είναι να συνεχιστεί ανεξέλεγκτα αυτό το δεύτερο κύμα (που το προκάλεσαν με το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό) και να φτάσουμε στο αναμενόμενο χειμερινό κύμα με τεράστια διασπορά του ιού στη χώρα, οπότε θα έχουμε φαινόμενα τύπου Μπέργκαμο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις των καπιταλιστών όλων των κλάδων, που δε θέλουν το lockdown, ενώ παράλληλα παίζει το δικό της πολιτικό παιχνίδι. Αντιλαμβάνεται ότι -αντίθετα απ’ ό,τι συνέβη την άνοιξη- ο ελληνικός λαός θα της χρεώσει το δεύτερο lockdown, γιατί έχει γίνει ευρέως συνείδηση ότι η πανδημία ξαναφούντωσε λόγω του ανοίγματος των συνόρων στον τουρισμό, και σέρνει την κατάσταση με ημίμετρα, με στόχο να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να φορτώσει την ευθύνη στον ελληνικό λαό που δεν… «αυτοπροστατεύεται».
Η μόνη λύση, για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων, είναι το γενικό lockdown. Κι αυτό πρέπει να το επιβάλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.