Αγαπητά μου παιδιά
Ας αφιερωθούμε σήμερα στην πτυχή (petit «X») εκείνη της λαϊκής παράδοσης που αφορά στον καζαμία, το ετήσιο ημερολόγιο που περιλαμβάνει πληροφορίες για αστρονομικά, μετεωρολογικά, γεωργικά κ.ά. φαινόμενα και πήρε το όνομά του (όπως και άλλες δοξασίες και κινήματα) από ένα ανύπαρκτο πρόσωπο.
Ο πρώτος καζαμίας εμφανίζεται το 1763 «εις την Φαβεντίαν της Ιταλίας», μας λέει το Μέγα Λεξικό του Ηλίου. Από τότε το εξώφυλλό του κοσμεί ο μάγος Giovanni Pietro Casamia, πρόσωπο φανταστικό που όμως αποκτά ρεαλιστικά χαρακτηριστικά για να πουλήσει περισσότερο. Ο μύθος λέει ότι είναι ενετός προφήτης και αστρονόμος του μεσαίωνα, φορά ένα πανύψηλο κωνικό καπέλο κι ακατάπαυστα κοιτά από το τηλεσκόπιό του τα αστέρια, διαβάζοντας τα μελλούμενα. Από τον 19ο αιώνα, με πλήρες οπλοστάσιο προφητειών αλλά και τη γοητευτική ψευτο-επιστημοσύνη των… καπάτσων μελλοντολόγων, ο καζαμίας εισβάλλει στην Ελλάδα. Οι εκδόσεις του περιλαμβάνουν μηνολόγιο, εορτολόγιο, αόριστες προφητείες… κοσμοϊστορικών μελλούμενων, προβλέψεις καιρού για κάθε τέταρτο της σελήνης, τερατολογίες, αλλά και «συμβουλές δια τον κηπουρό και τον αγρότη». Επίσης, οδηγίες προς κτηνοτρόφους, συνταγές μαγειρικής, ήθη κι έθιμα, εγκυκλοπαιδικά, οδηγίες για αφαίρεση λεκέδων, ανέκδοτα, σύντομο ονειροκρίτη και διάφορα άλλα. Ενα πλήρες ημερολόγιο με λίγο απ’ όλα, που εξασφαλίζει υψηλές πωλήσεις κρατώντας προσιτή τιμή, χάρη στο φτηνό χαρτί και τις ελάχιστες εικόνες. Η επιτυχία των εκδόσεών του είναι τόση ώστε η λέξη «καζαμίας» εισέρχεται στα λεξικά, υποδηλώνοντας όχι μόνο τη συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και τον φαντασιόπληκτο.
Με χορηγό τον Ο.Π.Ε.Κ. (Ομιλος Πολιτιστικής Ελληνικής Κληρονομιάς, καμίας χέσει με τον συνώνυμό του οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, αλλά μόνο με το αγνό παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο που λιπαίνει κάθε λειτουργία της κρατικής μηχανής) ας ρίξουμε μια ματιά στον φετινό καζαμία της στήλης και… καλή λευτεριά.
Ιανουάριος: Ειρηνική και αναίμακτη επανάσταση ξεσπά ξαφνικά στη μακάρια αποικία! Το Κ.Κ.Ε. την αποκηρύσσει, όταν γίνεται γνωστό ότι έσπασε ένα τζάμι από απροσεξία εργαζόμενου. Παγετός και ακραία καιρικά φαινόμενα (ελαφρά χιονόπτωση με βοριαδάκι) στο τέλος του μήνα.
Φεβρουάριος: Αρχίζουν επίσημα τα καρναβάλια, που ατύπως πλην οφθαλμοφανώς υφίστανται καθ’ όλο το έτος. «Μαζί τον ήπιαμε» δηλώνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος στο διαλυτικό συνέδριο του ΠαΣοΚ. Στους δρόμους όλο τον μήνα το ΠΑΜε.
Μάρτιος: «Καμία σχέση με την ταινία “Στουρνάρα 288” δεν έχει ο υπουργός Οικονομικών», αποφαίνεται ο άγριος πάγος. Η «Τυποεκδοτική» μεταφέρεται στην κομμουνιστική Κίνα, εκτός του τμήματος α-πωλήσεων που εγκαθίσταται στην κομμουνιστική Κύπρο.
Απρίλιος: Η τρόικα απειλεί να ματαιώσει τον εορτασμό του Πάσχα. Ανάστατοι πιστοί και εκκλησία, μεγάλα συλλαλητήρια στους δρόμους, καμία διαμαρτυρία από εμπόρους, «δεν πλήττεται ο τουρισμός» λέει η τουριστική πράκτορας της κυβέρνησης. Κατακόρυφη πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Μάιος: «Δάκτυλος του ντόπιου και ξένου ιμπεριαλισμού καθώς και της αντιδραστικής Εκκλησίας το ότι η πρωτομαγιά “πέφτει” Μεγάλη Τετάρτη», δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωση 666 οργανώσεις, συνιστώσες, συνισταμένες, ημίτονα, συνεφαπτόμενες, ακτίνες και γκρουπούσκουλα τής (όπως βγαίνουμε) αριστεράς, αναδεικνύοντας το μείζον ζήτημα της χρονιάς.
Ιούνιος: Ο ΣυΡιζΑ κερδίζει τις πρόωρες και ξαφνικές εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός. Επαφές για συγκυβέρνηση με την Χρυσή Αυγή που ήρθε δεύτερη –και καθόλου καταϊδρωμένη– προτείνει ο πρόεδρος της δημοπρασίας.
Ιούλιος: Καταστηματάρχης αυτοκτονεί απογοητευμένος όταν μαθαίνει ότι ανήκε στην ομάδα των λίγων που έκοβαν αποδείξεις. Ανάρπαστα γίνονται τα δελτία κοινωνικού τουρισμού για μονοήμερες διακοπές σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από την κύρια κατοικία των δικαιούχων.
Αύγουστος: Δεν υπάρχουν ειδήσεις.
Σεπτέμβριος: Υπογράφεται το μνημόνιο 4, ενόσω προπαρασκευάζονται τα δύο επόμενα. Ο οίκος «Moody Blues» υποβαθμίζει τη Νέα Δημοκρατία σε «Οχι και τόσο νέα δημοκρατία».
Οκτώβριος: Ο Γιάννης Μπουτάρης απομακρύνει τα τραπεζοκαθίσματα από την πλατεία Αριστοτέλους που γερνάς, βγάζει από την τσέπη του φλούδες μανταρίνι και ρίχνει στα μάτια του κόσμου για να πονάνε. Στη θέση των τραπεζοκαθισμάτων μπαίνουν σαλονάκια με ατομικές τουαλέτες, ξυλόσομπες, κουζινάκι και αυλή.
Νοέμβριος: Ετοιμη εν όψει του χειμώνα δηλώνει η γάμα-γάμα πιπί (Γ.Γ.Π.Π. – Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας). Καθιερώνεται «happy hour» και «ladies’ night» στις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις.
Δεκέμβριος: «Ελπίδες ανάκαμψης από το 2057 και βλέπουμε» λέει ο άλλοτε βασιλικότερος των τροϊκανών Φώτης Κουβέλης. Για ανευθυνότητα της ΔημΑρ κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνιστώντας «πάταξη της ανυπομονησίας» και λέγοντας ότι «αντικειμενικά η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει πριν από το τέλος του 21ου αιώνα».
Π. Π. Lee