Ενα μήνα προθεσμία, από τις 20 Σεπτέμβρη (χθες) που θα γίνει η πρώτη συνεδρίασή της έχει η επιτροπή της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να υποβάλει την έκθεσή της στην Ολομέλεια της (αναθεωρητικής) Βουλής. Οπως είπε ο Τασούλας, αν η επιτροπή δεν ολοκληρώσει το έργο της μέσα σ' αυτή την προθεσμία, ενδεχομένως να δοθεί ένα περιθώριο, με νεότερη απόφαση.
Αυτά τα διαδικαστικά είναι άνευ σημασίας. Από τώρα πρέπει να προεξοφλήσουμε ότι στην επιτροπή δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία. Το πιθανότερο είναι να υπάρξουν χωριστές εκθέσεις από κάθε κόμμα. 'Η μία έκθεση στην οποία θα καταγράφονται διαφορετικές θέσεις σ' αυτό που έχει αναδειχτεί ως μείζον θέμα, τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Επ' αυτού θα συγκρουστούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και ως προς την αναθεωρητική διαδικασία αυτή καθαυτή και ως προς το περιεχόμενο της νέας συνταγματικής διάταξης.
Ως προς την αναθεωρητική διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν μπορεί να ψηφίσει σε κατεύθυνση διαφορετική απ' αυτή που ψήφισε η προ-αναθεωρητική Βουλή. Αντίθετα, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η νέα Βουλή δε δεσμεύεται από την κατεύθυνση της προηγούμενης, διότι στο μεταξύ έχουν μεσολαβήσει εκλογές και ο λαός έχει δώσει την πλειοψηφία σε μια κατεύθυνση. Η κάθε πλευρά αναπτύσσει μια ολόκληρη επιχειρηματολογία, που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε μαζί της, γιατί είναι καθαρά εργαλειακή. Η κάθε πλευρά επικαλείται εκείνα τα επιχειρήματα που βολεύουν τη θέση της. Το πρακτικής σημασίας ερώτημα είναι ένα: όταν η ΝΔ αναθεωρήσει σύμφωνα με τη δική της θέση τη σχετική διάταξη του Συντάγματος, υπάρχει διαδικασία διόρθωσης; Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Θα πρέπει να ασκηθεί προσφυγή ενάντια στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, για να τεθεί σε δικαστική διερεύνηση η διάταξη που θα θεσπίσει η ΝΔ. Θα βρεθεί κάποιος να κάνει προσφυγή; Κι αν βρεθεί, θα τολμήσει ο δικαστικός μηχανισμός να ακυρώσει μια προεδρική εκλογή και να κηρύξει άκυρο ένα μέρος της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος; Το αποκλείουμε. Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ φωνάζει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και μόνο.
Η ΝΔ θέλει τρεις ψηφοφορίες και εκλογή ΠτΔ με 151 ψήφους στην τρίτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια αλυσίδα ψηφοφοριών με ενισχυμένη πλειοψηφία και αν αυτές αποβούν άκαρπες, εκλογή προέδρου απευθείας από το λαό. Και λέει διάφορες μπούρδες , όπως ότι ο πρόεδρος είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και δεν μπορεί να είναι υποχείριο ενός κόμματος κτλ. Σιγά τον παρελασιάρχη. Πρωθυπουργοκεντρικό είναι το πολίτευμα, όχι προεδρικό.
Τελευταία Νέα :
- Σαν τα ποντίκια στη φάκα οι σιωναζιστές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
- Το μαρτύριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών μπορεί και πρέπει να τελειώσει
- Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παλαιστινιακή Αντίσταση, σημειώσατε 2
- Περιπτωσιολογία, φληναφήματα, αβαθής υπεράσπιση της σταλινικής περιόδου και του Στάλιν
- Σαν σήμερα 27 Δεκέμβρη
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ