Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, εργάτες σε πολλά εργοστάσια του ιταλικού βορρά, βλέποντας τα φορτηγά που κουβαλούσαν το μακάβριο φορτίο τους με εκατοντάδες νεκρούς, απήργησαν, απαιτώντας lockdown. Τα έβαλαν με το αστικό κράτος και τους κεφαλαιοκράτες, που νοιάζονταν αποκλειστικά για την προστασία των κερδών και τη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, επειδή κατάλαβαν ότι σε αυτήν τη φάση προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της δικής τους και των οικογενειών τους. Και πράγματι, η ιταλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει και εργοστάσια, όχι μόνο τον αστικό ιστό (καφετέριες, καταστήματα κτλ.).
Οι κινητοποιήσεις και η απαίτηση των ιταλών εργατών πρέπει να μας γίνει παράδειγμα. Γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα, όπου το δεύτερο κύμα της πανδημίας καλπάζει ανεξέλεγκτα, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, και φαινόμενα τύπου Μπέργκαμο δεν είναι μακριά.
Κρίσιμη κατάσταση, εγκληματικές ευθύνες
- Σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία που επεξεργάζεται το Επιτελικό Γραφείο του διοικητή της 1ης ΥΠΕ και στέλνονται στις ΜΕΘ και στις άλλες Μονάδες των νοσοκομείων αναφοράς, στις 29 Οκτώβρη, οι νοσηλευόμενοι με covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς ήταν 1.055. Στις 12 Νοέμβρη, μέσα σε 14 ημέρες, αυξήθηκαν σε 2.236 (αύξηση κατά 1.181). Στις 15 Νοέμβρη, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο, έχασαν τη ζωή τους 71 άνθρωποι!
- Στις 29 Οκτώβρη τα ενεργά κρούσματα ήταν 24.906 και στις 15 Νοέμβρη 63.110. Μέσα σε 17 ημέρες παρατηρήθηκε μια αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 38.204 (2,53 φορές παραπάνω) ή κατά μέσο όρο 2.247 την ημέρα!
- Το ΕΣΥ «τα έφτυσε» και η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που από τη μια άνοιξε τη χώρα στον εξωτερικό τουρισμό, προς όφελος του κεφαλαίου του τουριστικού και μεταφορικού τομέα, και από την άλλη δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές το εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο (απ’ όλες τις κυβερνήσεις) ΕΣΥ.
Στις 2 Νοέμβρη, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Κοντοζαμάνη, οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα ήταν 997 και απ΄αυτές οι κλίνες για covid-19 ήταν 331. Την ίδια μέρα, είχαν απομείνει κλίνες ΜΕΘ για άλλα νοσήματα (πλην covid-19) 26 στην Αττική, 24 στη Θεσσαλονίκη και 129 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ακόμη κι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει για περιστατικά με covid-19 τις κλίνες στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα νοσήματα, πετώντας τους είτε στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας είτε σε απλές κλίνες, δεν πρόκειται να βγάλει το ΕΣΥ από το αδιέξοδο που το οδήγησε. Αρκεί να δούμε ότι από τις 5 μέχρι τις 12 Νοέμβρη οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ covid-19 αυξήθηκαν κατά 150 ασθενείς!
Την ίδια στιγμή ο ΕΟΔΥ, ακολουθώντας κυβερνητικές εντολές, παίζει συνεχώς παραπειστικά, δίνοντας αριθμούς μικρότερους από αυτούς που στέλνει εσωτερικά στα νοσοκομεία αναφοράς το Επιτελικό Γραφείο του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ. Στις 12 Νοέμβρη, ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 310, ενώ το Επιτελικό Γραφείο ανέφερε στα Στατιστικά Στοιχεία ότι είναι 337. Στο δε διάγραμμα για τους συνολικά εισαχθέντες στις ΜΕΘ covid-19, διασωληνωμένους και μη, ανέφερε ότι είναι γύρω στους 377.
Αυτό σημαίνει ότι στις 12 Νοέμβρη οι ΜΕΘ για covid-19 δεν είχαν άδειες κλίνες. Την ίδια στιγμή, ο ΕΟΔΥ, στις 15 Νοέμβρη ανακοίνωσε ότι οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 392. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπλέον διασωληνωμένοι από τους 377 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες covid-19 και όχι σε ΜΕΘ, γεγονός που αποσιωπάται σκόπιμα.
Η καπιταλιστική κερδοσκοπία αφήνει έκθετους εργάτες και εργαζόμενους
Για να μη θιγεί η καπιταλιστική οικονομία και τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης, που συνεπικουρείται από τους «ενσωματωμένους» λοιμωξιολόγους της Επιτροπής, εστιάζεται στο να μη σφηνωθεί στα μυαλά των εργατών και εργαζόμενων η ιδέα ότι ο μεγαλύτερος συγχρωτισμός γίνεται στους τόπους δουλειάς. Ειδικά σε τόπους δουλειάς όπου οι εργάτες δουλεύουν «πατικωμένοι», χωρίς διαλείμματα και με μεγάλη ένταση.
Μας λένε ότι αρκούν η τήρηση αποστάσεων, η χρήση της μάσκας, η θερμομέτρηση και η απολύμανση των χώρων εργασίας.
Η τήρηση αποστάσεων στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα γραφεία, όπου το διαφημισμένο μέτρο της τηλεργασίας είναι ανέφικτο, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο και αυτό το γνωρίζουν καλά όλοι αυτοί που δουλεύουν στις αλυσίδες παραγωγής. Το ίδιο και οι οδηγοί που μεταφέρουν το εργατικό δυναμικό.
Οσο για τη μάσκα, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή σε μια-δυο ώρες είναι άχρηστη όταν οι εργάτες είναι ο ένας δίπλα στον άλλον, δουλεύουν σαν νευρόσπαστα (ξέρουμε καλά τι σημαίνει εντατικοποίηση της εργασίας), με συνεχές λαχάνιασμα από τον κάματο και με τον ιδρώτα να τρέχει ποτάμι. Σε μια-δυο ώρες έχουν σχηματιστεί ένα σωρό εστίες δυνητικής μετάδοσης του ιού, πέρα από την αναπνοή.
Επίσης, τι να σου κάνει η θερμομέτρηση στην περίπτωση των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών ή μόνο το ψέκασμα με απολυμαντικά στα διαλείμματα εργασίας;
Οι καπιταλιστές ισχυρίζονται ότι «τηρούν αυστηρά όλα τα νόμιμα μέτρα για την προστασία από τον Covid-19» κι όταν τα περιστατικά σκάνε με ρυθμούς πολυβόλου, παριστάνουν τους «έκπληκτους».
Εκατοντάδες είναι τα περιστατικά νόσησης εργαζόμενων με covid-19 (που συν τοις άλλοις, επειδή πάνε στις δουλειές τους, εξαναγκάζονται να «παστώνονται» στα μέσα μαζικής μεταφοράς) σε όλη την Ελλάδα, που αποσιωπούνται ή θάβονται γρήγορα.
Οι περιπτώσεις της κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά, σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα, σε εργοστάσιο τυποποίησης ελιών στην Ορμύλια Χαλκιδικής, σε εργοστάσιο κονσερβοποιίας στη Σκύδρα, είναι μόνο μερικές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Αλλες δε καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με βαρύγδουπα ονόματα, αφέθηκαν ανεξέλεγκτες (π.χ. Cosco, ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης). «Εσκαγε» κρούσμα και ο ΕΟΔΥ δεν επιλαμβανόταν καν. Οι καπιταλιστές έφερναν ιδιωτικά «μαγαζιά» υγείας και οργάνωναν τον έλεγχο κατά το δοκούν, ώστε να μην κλείσει ούτε τμήμα της επιχείρησής τους.
Αλλά ακόμα και στο Δημόσιο, όπου υποτίθεται γίνεται αυστηρότερος έλεγχος, η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση. Καταγγελίες για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας σε βάρος της υγείας των εργαζόμενων έγιναν από τους εργαζόμενους στην Περιφέρεια Αττικής, στον ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ), στα σχολεία, τα οποία η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει μετά τα εκατοντάδες κρούσματα και το τεράστιο μπάχαλο που δημιουργήθηκε.
Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας
Οι καπιταλιστές παίζουν στα ζάρια την υγεία των εργατών και των οικογενειών τους. Με τις πλάτες της κυβέρνησης, φυσικά. Αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θα έχουμε σύντομα φαινόμενα Μπέργκαμο, που θα πληρώσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα η εργατική τάξη.
Παραμερίζοντας τυχόν αναστολές, καθώς και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, που αποφεύγει συνειδητά να οξύνει τα πράγματα, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν συλλογικά και αποφασιστικά με μαζικές κινητοποιήσεις (τη μορφή θα την κρίνουν αυτοί) στο διαρκές έγκλημα που συντελείται σε βάρος τους.
Παλλαϊκή απαίτηση πρέπει να γίνει ένα πραγματικά καθολικό lockdown.
Κάθε παραγωγική, εμπορική και άλλου τύπου οικονομική δραστηριότητα του καπιταλισμού και του κράτους του, πλην των απαραίτητων για την τροφοδοσία του λαού με είδη άμεσης ανάγκης και της κοινής ωφέλειας, πρέπει ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ, χωρίς καμιά απώλεια για τους εργαζόμενους, που πρέπει να εξακολουθήσουν να παίρνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μισθό τους και ΠΛΗΡΗ ασφάλιση. Μόνο έτσι θα περιοριστούν οι μετακινήσεις και η επαφή μεταξύ πολλών, που αποτελεί εύφορο έδαφος για τη διάδοση του ιού.
• Nα απαγορευτούν οι απολύσεις.
• Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που κλείνουν να πληρώνονται κανονικά και να ασφαλίζονται κανονικά από τους καπιταλιστές και όχι με κρατικά προνοιακά επιδόματα πείνας.
• Καμιά μείωση στις συντάξεις και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές παροχές.
• Λεφτά για την υγεία: πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων. Δημιουργία δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.
• Η συντροφικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να λάμψουν και πάλι σ’ αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες.
ΚΟΝΤΡΑ
16 Νοέμβρη 2020