Η δυστοκία στην εξεύρεση δικηγόρων που θα δεχτούν τον αυτοεξευτελισμό του αυτεπάγγελτου διορισμού τους ως συνηγόρων υπεράσπισης του Χρ. Ξηρού, στο τέλος μιας δίκης που έχει διαρκέσει ένα ολόκληρο δεκάμηνο, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση.
Ο Αγγ. Βαρουτσής ζήτησε από το δικαστήριο να τον εξαιρέσει, επικαλούμενος σοβαρό οικονομικό λόγο. Ο ίδιος είχε διοριστεί και στη δεύτερη δίκη του ΕΛΑ και επειδή ήθελε να ασκήσει ευσυνείδητα τα καθήκοντά του (αυτό μπορούμε να το βεβαιώσουμε και μεις, προκύπτει άλλωστε καιαπό το ρεπορτάζ μας για κείνη τη δίκη), αναγκάστηκε ουσιαστικά να κλείσει το γραφείο του, ενώ ακόμη δεν έχει πληρωθεί για τους μήνες που εργάστηκε. Ασκεί τη δικηγορία -όπως είπε- για βιοποριστικούς λόγους, έχει μικρό παιδί, η σύζυγός του δεν εργάζεται και του δημιουργείται ανυπέρβλητο κώλυμα. Εάν το δικαστήριο δεν τον εξαιρέσει -κατέληξε- δεν θα αποδεχτεί το διορισμό του. Η έκκληση του συνηγόρου ήχησε «εις ώτα μη ακουόντων» και το δικαστήριο, με εισήγηση της εισαγγελέα, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή στον τόνο και τις εκφράσεις της, τον παρέπεμψε στον ΔΣΑ και τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Ο Απ. Βαϊνάς, αφού αποδέχτηκε το διορισμό του και ζήτησε να συναντηθεί με τον Χρ. Ξηρό, επανήλθε μετά από διακοπή του δικαστηρίου και δήλωσε ότι ο τελευταίος δεν δέχτηκε να τον δει, αλλά έστειλε τον Σάββα Ξηρό για να του δηλώσει ότι δεν αποδέχεται το διορισμό του. «Επειδή μου τίθεται τεράστιο ηθικό και πρακτικό ζήτημα και κώλυμα ως προς την υπεράσπιση προσώπου το οποίο δεν με αποδέχεται και δεν μου έχει εμπιστσύνη ως συνήγορό του, σας δηλώνω ότι αδυνατώ να ασκήσω τα καθήκοντα της υπερασπίσεως του κατηγορουμένου Χριστόδουλου Ξηρού», κατέληξε σε δήλωσή του την οποία κατέθεσε και γραπτώς στο δικαστήριο. Φυσικά, είχε και αυτός την ίδια τύχη: παραπομπή στον ΔΣΑ και τον εισαγγελέα.
Μετά από ένα διακοπή, ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι διορίζει τους Κ. Αϊβαλιώτη και Α. Ανδρεάδη, οι οποίοι κλήθηκαν για αύριο.