Μπορεί η γιορτή του Διονυσίου του Αρεοπαγίτου να είναι επίσημη δικαστική αργία και τα δικαστήρια όλης της χώρας να μη λειτουργούσαν, όμως το έκτακτο τρομοδικείο του Κορυδαλλού, υποχρεωμένο να δίνει λογαριασμό στους Αμερικάνους που μέσω του εκπροσώπου τους στη δίκη πιέζουν με ιταμό τρόπο για την επιτάχυνση της διαδικασίας, συνεδρίασε κανονικά. Μέχρι το μεσημέρι εξέτασε τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη και μετά το διάλειμμα «μπάζωσε» το χρόνο διαβάζοντας καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου στην πρώτη δίκη.
Για τον Κωστάρη εξακολουθούν να καταθέτουν πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι με δράση σε κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, κοινό χαρακτηριστικό στις καταθέσεις των οποίων είναι η έκφραση της αγανάκτησής τους για το έωλο των κατηγοριών. Εκφράζουν έτσι μια ευρύτερη μερίδα ανθρώπων που έχει πληροφορηθεί τα ίσα σχετίζονται με την περίπτωση του Κωστάρη. Ιδίως την προκλητική εφαρμογή στην περίπτωσή του του «τεκμήριου ενοχής»: ο Κωστάρης έφυγε από το άντρο της Αντιτρομοκρατικής με 22 βαρύτατες κατηγορίες στην πλάτη του και κατέληξε στην πρώτη δίκη με 5 καταδίκες. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κατάφερε, με κοπιαστικό ψάξιμο των συνηγόρων και φίλων του, να βρει ατράνταχτα άλλοθι. Ομως, όπως κατ’ επανάληψη έχει πει και ο ίδιος, δεν του πέρασε ποτέ από το μυαλό να μαγνητοσκοπεί κάθε μέρα και κάθε ώρα της ζωής του, επειδή κάποια στιγμή θα βρισκόταν στη δίνη μιας τέτοιας σκυωρίας.
Την αγανάκτησή του γι’ αυτή τη μεταχείριση του Κωστάρη μετέφερε στο δικαστήριο ο αρχιτέκτονας Πάνος Τότσικας, γνωστός για τους πολύχρονους περιβαλλοντικούς του αγώνες. Ο ίδιος είχε την τύχη να γνωρίσει τον Κωστάρη στη Θεσπρωτία, στη διάρκεια των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων για την προστασία του Καλαμά.
Γνωστός του Κωστάρη από κινητοποιήσεις δήλωσε και ο δημοσιογράφος Αντώνης Νταβανέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο εφιαλτικό κλίμα του καλοκαιριού του 2002, στις λίστες υπόπτων που κυκλοφορούσαν τότε, ενώ εκτίμησε ότι η εμπλοκή του Κωστάρη οφείλεται στην προσπάθεια των διωκτικών αρχών να ενοχοποιήσουν τον Γιάννη Σερίφη.
Ο Γιάννης Αλμπάνης δεν γνωρίζει προσωπικά τον Κωστάρη, γνωρίζει όμως την «υπόθεση Κωστάρη», η οποία αποτελεί τον βασικό καμβά διδακτορικής διατριβής που εκπονεί στο Παρίσι με θέμα την ανατροπή των εγγυήσεων του νομικού πολιτισμού μετά την 11η Σεπτέμβρη.
Στην ίδια κατεύθυνση με τους προηγούμενους μάρτυρες κινήθηκε και η Δέσποινα Κουτσούμπα.
Ενταση προκλήθηκε σ’ ένα σημείο της συνεδρίασης, όταν ο Δ. Κουφοντίνας ρώτησε τον μάρτυρα Νταβανέλο, αν κατά τη γνώση και την κρίση του ασκούνται πιέσεις στο δικαστήριο, όχι μόνο από τους Αμερικάνους αλλά και από την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά, προηγουμένως όμως είχαμε διαμαρτυρίες από την έδρα και ερωτήματα προς τον Κουφοντίνα να υποδείξει τις πιέσεις. Αυτός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να φέρει ως παράδειγμα τη σημερινή συνεδρίαση, «τη μέρα της γιορτής σας», όπως χαρακτηριστικά είπε στους δικαστές. Υποτάσσεστε στα μικρά, πόσο μάλλον στα μεγάλα, κατέληξε.