Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Της Γάζας οι χαρταετοί θα ξαναπετάξουν
  • Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται στήριξη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του οικονομικού πολέμου
  • Σαν σήμερα 26 Αυγούστου
  • Ενα σπάνιο γεγονός
  • Μετά τας πανηγύρεις
  • Tο σιωνιστικό λόμπι στις ΗΠΑ γίνεται βάρος ακόμα και για Ρεπουμπλικανούς
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 13.9.06
Εφετείο 17Ν

139η συνεδρίαση

Τετάρτη, 13.9.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr13 Σεπ 2006, 00:00

Στο πρώτο μισό της συνεδρίασης κατέθεσαν μάρτυρες υπεράσπισης του Νίκου Παπαναστασίου (εννέα συνολικά). Ανθρωποι του συγγενικού και επαγγελματικού περιβάλλοντός του, που δεν αναλώθηκαν σε υμνολόγια για την προσωπικότητά του, αλλά κατέθεσαν ο καθένας τις μνήμες του, την αλήθεια που αυτός γνώριζε. Περιέγραψαν έναν νεαρό φοιτητή που στη διάρκεια της χούντας παίρνει μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου και της Νομικής (όπως χιλιάδες νέοι εκείνοι την περίοδο) και στη συνέχεια, στις αρχές του 1974, πάει στη Γερμανία όπου έχει συγγενείς. Εκεί ζητάει πολιτικό άσυλο, ενώ ταυτόχρονα φοιτά σε κάποια σχολή. Μένει μέχρι το 1976, χωρίς να κάνει ούτε ένα ταξίδι στην Ελλάδα, γιατί με την πτώση της χούντας η αίτησή του για άσυλο έχει απορριφθεί και αν επιστρέψει στην Ελλάδα δε μπορεί να ξαναβγεί στο εξωτερικό. Επιστρέφει μόνιμα στην Ελλάδα, κάνει τη στρατιωτική του θητεία, αρχίζει και εργάζεται σε διάφορες εταιρίες (AEG και VIMAR είναι δυο απ’ αυτές).

Το 1983 γνωρίζεται με τη δεύτερη (και σημερινή) σύζυγό του, που από χρόνια διατηρεί εργαστήρι κεραμικής συνεταιρικά με την αδελφή της και μια ακόμη γυναίκα. Το 1985 η συνεταιρική αυτή μικροεπιχείρηση διαλύεται και ο Νίκος με τη σύζυγό του ανοίγουν δικό τους εργαστήρι. Ρίχνεται ο ίδιος στη δουλειά με μεράκι και θέληση. Δουλεύει σαν σκυλί από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κάνει όλες τις δουλειές, εκτός από τις απολύτως εξειδικευμένες. Το εργαστήρι πάει καλά και μέσα σε μια πενταετία περίπου γίνεται ένα από τα δέκα καλύτερα στην Ελλάδα (ανάμεσα σε πάνω από 1.500 μικρά εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στον κλάδο). Παίρνουν επιχορηγήσεις από τον ΕΟΜΜΕΧ, συμμετέχουν σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σταθεροποιούν τη δουλειά τους, αγοράζουν ιδιόκτητο εργαστήριο στα Λιόσια και διαμέρισμα.
Ολοι οι μάρτυρες περιγράφουν έναν άνθρωπο ήρεμο, ήπιων τόνων, χωρίς κανένα φανατισμό, χωρίς καμιά ιδιαίτερη ενασχόληση με την πολιτική, με απόψεις κοντά σ’ αυτές του ΠΑΣΟΚ, που το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η δουλειά του, το εργαστήριο κεραμικής, έναν άνθρωπο που επιδιώκει «την ένταξη στο σύστημα και όχι την επανάσταση», όπως σημείωσε ο Σπ. Φυτράκης.

Και όμως, η αξιοπιστία αυτών των ανθρώπων αμφισβητήθηκε από την εισαγγελέα, που «έκοβε», και τον εκπρόσωπο των Αμερικανοβρετανών, που «έραβε». Αμφισβητήθηκαν απλές αλήθειες. Για παράδειγμα, ο «εκπρόσωπος» προσπαθούσε να βγάλει από μάρτυρα, ιδιοκτήτη επιχείρησης που τροφοδοτεί με μηχανήματα τα εργαστήρια κεραμικής, ότι το εργαστήρι του Παπαναστασίου και της συζύγου του έκανε ένα ξαφνικό άλμα και έγινε μεγάλη επιχείρηση (υπονοούμενο: άρα έπαιρνε λεφτά από τη 17Ν). Εκπληκτος ο άνθρωπος απάντησε, ότι δεν υπήρξε κανένα ξαφνικό ξεπέταγμα, αλλά μια βαθμιαία άνοδος της δουλειάς ενός εργαστήριου που ήδη λειτουργούσε επί χρόνια, πριν μπει στη δουλειά ο Παπαναστασίου, και ένας βαθμιαίος εξοπλισμός του μέσα σε μια πενταετία, με επιδοτήσεις από τον ΕΟΜΜΕΧ και γραμμάτια. Και πόσο ήταν το κεφάλαιο που επενδύθηκε σε μηχανήματα μέσα σε μια πενταετία; Δέκα εκατομμύρια δραχμές! Τόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι αυτά τα εργαστήρια δε στηρίζονται σε επενδύσεις κεφαλαίων, αλλά σε σκληρή δουλειά ιδιοκτητών και εργατών; Η εισαγγελέας, από την άλλη, προσπαθούσε να βγάλει από μάρτυρα που κατέθεσε ότι ο Παπαναστασίου έκανε και τον οδηγό στο εργαστήριο, ότι ως οδηγός έφευγε όποτε ήθελε και είχε άφθονο χρόνο να κάνει «και άλλα πράγματα»! Κι ας είχαν καταθέσει ένα σωρό μάρτυρες, πως όποτε ήθελαν να τον βρουν τον έβρισκαν στο εργαστήριο, όπου βρισκόταν από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ δουλεύοντας σκυλίσια.

Το πιο προκλητικό από την πλευρά της εισαγγελέα ήταν η ερώτηση προς μάρτυρα, πρώτη εξαδέλφη του Νίκου, αν ο Ανέστης Παπαναστασίου, επίσης εξάδελφός της, λέει αλήθειες. Η γυναίκα δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει, ότι κάποια πράγματα που είπε ο αθωωθείς Ανέστης στην πρώτη δίκη δεν ήταν σωστά και τα απέδωσε σε φόβο. Ο συνήγορος Π. Ρουμελιώτης υπενθύμισε, ότι ο εισαγγελέας της έδρας στην πρώτη δίκη έφτασε στο σημείο να εκβιάσει ευθέως τη σύζυγο του Ανέστη Παπαναστασίου, λέγοντάς της: Ποιος θέλετε να τιμωρηθεί, ο σύζυγός σας ή εξάδερφός σας; Ο Ανέστης εκβιάστηκε τότε (το είχαμε καταγράψει και στο ρεπορτάζ) να αφήσει υπόνοιες για τον εξάδελφό του Νίκο. Ο εκβιασμός ήταν ευθύς: για να «καθαρίσεις» εσύ, πρέπει να πεις ότι μόνο ο Νίκος μπορούσε να σου κλέψει το σχεδιάγραμμα ενός στρατόπεδου, που φέρεται ότι βρέθηκε σε γιάφκα της 17Ν. Υπέκυψε στον εκβιασμό και άφησε τις υπόνοιες που του ζήτησαν. Κι αυτό γίνεται επιχείρημα και στο δεύτερο βαθμό, απόντος του Ανέστη. Αυτό θα πει αδέκαστη Δικαιοσύνη!
Μετά το διάλειμμα άρχισαν να καταθέτουν μάρτυρες υπεράσπισης του Ηρακλή Κωστάρη. Συγγενείς και συγχωριανοί του. Ιδιο σκηνικό και εδώ. Μιλούσε για την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του Ηρακλή η αδελφή του και η εισαγγελέας έκανε κρίσεις του τύπου: τα ίδια μας είπαν μάρτυρες και για τον κ. Κουφοντίνα. Κι ύστερα, ρωτούσε τη μάρτυρα για τα τετράδια της 17Ν και τα λεφτά που φέρεται να έπαιρνε ο «Χάρης». Η ερώτηση εξόργισε (δικαίως) τον Κωστάρη, που κάλεσε την εισαγγελέα να πει σε ποια προανακριτική απολογία, σε ποιο έγγραφο υπάρχει η ταύτιση Κωστάρη-Χάρη. Αναφέρεται –απάντησε η εισαγγελέας- αλλά δε μπορώ ακόμα να κάνω χρήση, διότι αυτά έχουν προσβληθεί ως προϊόν βασανιστηρίων. Και τότε γιατί ρώτησε μια μάρτυρα με συγγενική σχέση, που δεν κατέθεσε τίποτα πέρα από τη σκιαγράφηση της προσωπικότητας του αδελφού της, να της πει για το «Χάρη»; Ως θα μπορούσε η γυναίκα να γνωρίζει οτιδήποτε για οποιοδήποτε από τα ψευδώνυμα που έχουν αποδοθεί στους κατηγορούμενους; Μόνο για δημιουργία εντυπώσεων ήταν η ερώτηση. Για να εμπεδωθεί η άποψη, ότι Κωστάρης και Χάρης είναι το ίδιο πρόσωπο. Ο Κωστάρης, πάντως, έκλεισε τη συζήτηση σ’ αυτό το σημείο, προκαλώντας και πάλι την Ε. Κουτζαμάνη να πει σε τι ακριβώς αναφέρεται, γιατί αυτό που υπονοεί δεν υπάρχει. Αποκωδικοποίηση «Κωστάρης-Χάρης» δεν υπάρχει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης η μάρτυρας είχε την ευκαιρία να πει ότι στον αδερφό της φόρτωσαν αρχικά 22 κατηγορίες και έμεινε με 5. Ολο το χωριό, με το οποίο ο Ηρακλής είχε πάντοτε στενούς δεσμούς, στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του (εκατοντάδες υπογραφές συμπαράστασης) και όταν είδαν αυτή την εξέλιξη (να ξεκινά με 22 κατηγορίες και να φεύγει από την πρώτη δίκη με 5) πείστηκαν ακόμα πιο πολύ για το ότι ο συγχωριανός τους είναι θύμα σκευωρίας. Τους έπεισε ιδιαίτερα το γεγονός, ότι ο Ηρακλής καταδικάστηκε και για την εισβολή στο Α.Τ. Βύρωνα, ενώ εκείνη τη μέρα βρισκόταν στο χωριό τους. Καταδικάστηκε για 5 κατηγορίες, επειδή δε μπόρεσε να βρει στοιχεία για το πού βρισκόταν τις συγκεκριμένες μέρες, ενώ για όλες τις άλλες βρήκε.

Η εισαγγελέας προσπάθησε επίσης να κάνει σπέκουλα ρωτώντας τη μάρτυρα για τις καταθέσεις των Κ. Καρατσώλη και Θ. Σερίφη. Την απάντηση έδωσε ο συνήγορος Γ. Σταμούλης υπενθυμίζοντας ότι με βάση καταθέσεις συγκατηγορουμένων στον Κωστάρη ασκήθηκε δίωξη για 22 πράξεις, παραπέμφθηκε για 11 (στη διάρκεια της ανάκρισης εμφάνισε ατράνταχτα άλλοθι για τις υπόλοιπες 11) και καταδικάστηκε τελικά για 5 (επειδή στη διάρκεια της πρώτης δίκης εμφάνισε επίσης ατράνταχτα άλλοθι για τις υπόλοιπες 6).

Ο κουνιάδος του Ηρακλή, Ε. Πάλλης, δεν περιορίστηκε να μιλήσει για την προσωπικότητά του. Αναφέρθηκε στις τελευταίες μέρες πριν τη σύλληψή του, όταν έκαναν μαζί διακοπές. Οι ειδήσεις για τις συλλήψεις δεν διατάραξαν στο ελάχιστο την αταραξία του. Δεν έδειξε καμιά ανησυχία, δεν πρόσεξαν καμιά αλλαγή στην προσωπικότητά του. Δυο ώρες πριν τον συλλάβουν έπαιζε μαζί του τάβλι στο καφενείο. Ο ιδιοκτήτης του καφενείου Β. Τσαλούκας ήταν ακόμα πιο σαφής. Μέχρι τις 4:30 τα χαράματα ήμασταν μαζί και το πρωί τον έπιασαν. Τίποτα δεν έδειχνε να τον ανησυχεί κι ας είχαν προηγηθεί τόσες συλλήψεις. Οταν έχει απαλλαγεί από τόσες κατηγορίες, γιατί εγώ να πιστέψω ότι έκανε τις υπόλοιπες πέντε;

Μετά την κατάθεση του μάρτυρα Πάλλη, ο Χρ. Ξηρός έκανε ένα ιδιαίτερα εύστοχο σχόλιο, ορμώμενος από ένα διάλογο τον οποίο είχε ο «εκπρόσωπος» με τον μάρτυρα. Επειδή ο κ. Πάλλης υπήρξε στενός συγγενής (αδερφός της συζύγου του) και φίλος του Ηρακλή, έφερε το επιχείρημα ότι τόσα χρόνια δεν είδε κανέναν από τους κατηγορούμενους στον περίγυρό του, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε το καταστατικό της 17Ν, που υπάρχει στη δικογραφία, για να υποστηρίξει ότι κάθε μέλος της οργάνωσης το πολύ να γνώριζε άλλα δύο, γιατί η 17Ν τηρούσε αυστηρά τους συνωμοτικούς κανόνες. «Αφού ο εκπρόσωπος των Αμερικανών νεοναζί, εγκληματιών πολέμου και τα λοιπά, να μην τα ξαναλέμε –είπε ο Χριστόδουλος- δέχεται το καταστατικό και υποστηρίζει ότι το κάθε μέλος το πολύ να ήξερε άλλα δύο, μήπως μπορεί να μας πει πώς γίνεται και στη φερόμενη ως απολογία του Σάββα αναφέρονται 17 ονόματα και στην κατασκευασμένη δική μου 19 ονόματα;». Δε χρειάζεται να σας πούμε ότι ο «εκπρόσωπος» προτίμησε να μην απαντήσει.

Το γεγονός ότι ο Κωστάρης έκανε ανέμελες διακοπές, χωρίς να ανησυχεί για ενδεχόμενη σύλληψή του, επιβεβαίωσε και ο Παργινός Ν. Βέκιος, μουσικός και προπονητής ποδοσφαίρου. Συμπαίκτης και φίλος του Κωστάρη στην ποδοσφαιρική ομάδα της Πάργας, τον συνάντησε το προηγούμενο βράδυ σε εκδήλωση στην οποία ο ίδιος έπαιζε με το συγκρότημά του και μόλις δυο ώρες πριν τη σύλληψή του σε ποδηλατάδικα, όπου επισκεύαζε το ποδήλατο του γιου του. Μέχρι να πεταχτεί σε γειτονικό χωριό για κάποιες δουλειές και να επιστρέψει, έμαθε ότι τον συνέλαβαν. Ο μάρτυρας μετέφερε την άποψη που επικρατεί στην περιοχή, στον κόσμο. Αποψη απόλυτα θετική για τον Ηρακλή. Την ίδια άποψη μετέφερε και ο μάρτυρας Χ. Λαδιάς, που δεν είναι από τη Θεσπρωτία, αλλά είναι φίλος και κουμπάρος του Ηρακλή. Οταν έρχονται παιδιά από το χωριό του –είπε- και ξέρουν ότι ήταν μαζί τους όταν έγινε η ενέργεια στο Βύρωνα και διαμαρτύρονται που καταδικάστηκε, πώς εγώ να πειστώ ότι ήταν; Οταν έρχεται η κουμπάρα μου και μου λέει ότι το πρωί της δολοφονίας του Μπακογιάννη του είχε τηλεφωνήσει και τον βρήκε στη δουλειά, λίγο μετά την ανακοίνωση από το ραδιόφωνο, εγώ την πιστεύω. Και σκέφτομαι: πώς γίνεται μια οργάνωση, που κάνει τόσες ενέργειες, να παίρνει ένα νέο παιδί, να τον κάνει εκτελεστή και μετά αυτός να εξαφανίζεται, να μην υπάρχει σε καμιά άλλη ενέργεια;

Η ίδια φτηνή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και στη διάρκεια της κατάθεσης της κουνιάδας του Κωστάρη, Αρετής Πάλλη. Η εισαγγελέας είχε την «απορία», πώς γίνεται να έχουν συνάψει δεσμό ο Ηρακλής με την αδερφή της μάρτυρα 15 μέρες πριν τη δολοφονία Μπακογιάννη και σε έναν τόσο πρόσφατο δεσμό να τηλεφωνεί πρωί-πρωί για να ρωτήσει αν θα πάει το μεσημέρι για φαγητό. Μετά από 15 μέρες δεσμό καλούμε για φαγητό; ήταν η εκπληκτικής (καλύτερα να μη βάλλομε τη λέξη) ερώτηση. Μάταια προσπαθούσε η γυναίκα να πει ότι με τον Κωστάρη και η ίδια και η αδελφή της γνωρίζονταν από τα μαθητικά τους χρόνια. Στο ίδιο ερώτημα επανέρχονταν με πιεστικό τρόπο και ο «εκπρόσωπος» και η συνήγορος της Μπακογιάννη. Χρειάστηκε να παρέμβει ο Γιάννης Σερίφης, διακόπτοντας, για να σημειώσει και αυτός το αυτονόητο: Μα τα παιδιά αυτά δεν είναι ο ένας από την Ηπειρο και ο άλλος από τη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζονται από μικρά παιδιά, πήγαιναν σχολείο μαζί! Ο πρόεδρος, όμως, αντί να σταθεί στην ουσία, επιτίμησε τον Γ. Σερίφη επειδή διέκοψε!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

139η συνεδρίαση

Τρίτη, 12.9.06
Επόμενο άρθρο

139η συνεδρίαση

Πέμπτη, 14.9.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Της Γάζας οι χαρταετοί θα ξαναπετάξουν

26 Αυγ 2026, 11:00
Διεθνή

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης υπόσχονται στήριξη στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του οικονομικού πολέμου

Eντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις στον Κόλπο

26 Αυγ 2026, 08:36
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Αυγούστου

26 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Ενα σπάνιο γεγονός

25 Αυγ 2026, 21:16
Κόντρες

Μετά τας πανηγύρεις

25 Αυγ 2026, 20:43
Διεθνή

Tο σιωνιστικό λόμπι στις ΗΠΑ γίνεται βάρος ακόμα και για Ρεπουμπλικανούς

25 Αυγ 2026, 18:08
Πολιτική

Η… προστασία των ψαριών νέο πεδίο ελληνοτουρκικής εθνικιστικής αντιπαράθεσης

25 Αυγ 2026, 11:14
Διεθνή

Κίνδυνοι από τη στόχευση της UNRWA από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

25 Αυγ 2026, 05:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου

25 Αυγ 2026, 00:01
Κόντρες

Make America Ηungry Αgain

24 Αυγ 2026, 20:09
Διεθνή

Ιράν: Δεν έχουμε πάρει επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχουμε στη Συμφωνία της Μέκκας

24 Αυγ 2026, 19:18
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχει ξαναφουντώσει και στο ΥΠΑΑΤ αυτοαποθεώνονται για την «εκρίζωση της πανώλης»

Χωρίς πρακτική αξία η απόφαση του WOAH για την πανώλη

24 Αυγ 2026, 13:26
Διεθνή

Το Ισραήλ ελέγχει το 42% της Δυτικής Οχθης καθώς οι εποικισμοί και τα φυλάκια φτάνουν τα 592

24 Αυγ 2026, 07:45
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχμούντ Καμάτι: Τα όπλα της Αντίστασης είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Χεζμπολά

23 Αυγ 2026, 18:44
Πολιτισμός

Η Οδύσσεια του Νόλαν και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός

23 Αυγ 2026, 10:42
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

87 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2026, 05:17
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Η ένοπλη Παλαιστινιακή Αντίσταση χαιρετίζει το ευρύ μέτωπο εκλογικής συνεργασίας

22 Αυγ 2026, 18:14
Διεθνή

Η Ιρλανδία απορρίπτει περισσότερες βίζες Παλαιστίνιων απ’ όσες εγκρίνει, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια

22 Αυγ 2026, 09:57
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Αυγούστου

Μαλαισία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1957).

ΗΠΑ: Ημέρα ισότητας γυναικών (1973).

1789: Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τη Γαλλική Επανάσταση.

1926: Ο Γεώργιος Κονδύλης ανατρέπει το δικτατορικό καθεστώς του Θεόδωρου Πάγκαλου.

1935: 10.000 σταφιδοπαραγωγοί καταλαμβάνουν και καταστρέφουν δημόσια κτήρια της Πύλου μετά από πυρά αστυνομικών σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους. Τριήμερες μάχες σε όλη τη Μεσσηνία καταστέλλονται με τη βοήθεια του στρατού και του ναυτικού. Νεκροί και τραυματίες.

1961: Η Βιρμανία γίνεται η πρώτη Βουδιστική Δημοκρατία.

1972: Βόμβα στα γραφεία της Εμπορικής Τράπεζας (Σοφοκλέους).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από το 2019 έχω βιώσει επαναλαμβανόμενα και συστηματικά -όπως και πολλά άλλα μέλη της κυβέρνησης- την προσπάθεια αποδόμησής μου ως προσώπου. Πρόκειται για μια τακτική που έχει ως βασικό στόχο να σπιλώσει το πρόσωπο επειδή δεν μπορεί να αποδομήσει το έργο. Τα παλαιοκομματικά οχυρά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις της πολιτικής τού σήμερα που ζητά λύσεις. Τι κάνουν λοιπόν; Οταν κάποιος παράγει απτό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο -όπως είναι για παράδειγμα το «Προλαμβάνω»- το οποίο δεν μπορούν να αμφισβητήσουν, τότε επιχειρούν να σπιλώσουν το πρόσωπο. Η βασική τους προσέγγιση είναι να παρουσιάσουν άξιους ανθρώπους ως διεφθαρμένους, φαύλους, αναξιόπιστους για να πλήξουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Λες και ο πολίτης θα αμφισβητήσει την ίδια την πραγματικότητα, τα ίδια του τα μάτια και θα πιστέψει αυτά που λέει ή γράφει κάποιος για την πραγματικότητα που ζει ο ίδιος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη

(Η κυρία μάς λέει για τον εαυτό της ότι είναι άξια, αδιάφθορη, αυτοδημιούργητη, αξιόπιστη και κυρίως ότι παράγει σημαντικό έργο με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Ο ίδιος ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο ακροδεξιός-νεοφιλελεύθερος τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Υγείας του Μητσοτάκη φαίνεται πως έχει διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτό και δεν την παίρνει ποτέ μαζί του στις φιέστες κοπής κορδελών που πραγματοποιεί συνεχώς σε όλη τη χώρα. Παίρνει μόνο τη γενική γραμματέα του Βιλδιρίδη. Ενίοτε και τον υφυπουργό Θεμιστοκλέους. Την αναπληρώτρια υπουργό Αγαπηδάκη την έχει στο ψυγείο. Γι’ αυτό και η «δόλια» προσπαθεί να μείνει στον αφρό αυτοαποθεούμενη. Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι οι «πλάτες» που έχει και που την εκτόξευσαν σε αριστίνδην εκλογή στη Βουλή, μέσω της πρώτης θέσης στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, ενώ μέχρι τότε ήταν ένα δεξιό διαδικτυακό τρολ που ασχολούνταν με τα «κακάκια του Πολάκη», δεν είναι ικανές να της εξασφαλίσουν άκοπα και μια θέση στην επόμενη Βουλή μέσω σταυροδοσίας)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 139η συνεδρίαση

    17Ν
    • 139η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 139η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 139η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 139η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 139η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 139η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 139η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 139η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 139η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 139η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 139η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 139η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 139η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 139η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 139η συνεδρίαση

      139η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 139η συνεδρίαση

      139η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 139η συνεδρίαση

      139η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 139η συνεδρίαση

      139η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 139η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 139η συνεδρίαση

    139η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 139η συνεδρίαση

    139η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 139η συνεδρίαση

    139η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 139η συνεδρίαση

    139η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 139η συνεδρίαση

    139η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 139η συνεδρίαση

    139η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo