«Την περασμένη δεκαετία, στα χρόνια της κρίσης, κύριος εκφραστής του Εθνικισμού εν Ελλάδι ήταν η Χρυσή Αυγή. Με τα σωστά και τα λάθη της, χιλιάδες συμπατριώτες μας συμπορεύτηκαν μαζί της, πιστεύοντας σε μια καλύτερη Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς χλευάστηκαν, διώχθηκαν και λοιδορήθηκαν, με αποκορύφωμα την καταδίκη ενός ολόκληρου κόμματος ως “εγκληματικής οργάνωσης”, παρά την αθωωτική πρόταση της Εισαγγελέως.
Οι μετέπειτα τροπολογίες Βορίδη, που αλλοίωσαν το Σύνταγμα -και το δημοκρατικό πολίτευμα- για να αποκλειστεί το Εθνικό Κόμμα Έλληνες από τις εκλογές, καθώς και οι διώξεις κατά των βουλευτών των Σπαρτιατών, αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις της πολιτικής σκευωρίας που στήθηκε εναντίον ενός ολόκληρου ιδεολογικού χώρου».
Αυτά έγραφε πριν από περίπου ένα χρόνο ο συνιδρυτής του νέου μορφώματος του νεοναζιστή Κασιδιάρη, ανεξαρτητοποιηθείς από το μόρφωμα «Σπαρτιάτες» βουλευτής, Γεώργιος Μανούσος, στην ιστοσελίδα του μορφώματος.
Επειδή οι νεοναζιστές συνηθίζουν να εξαφανίζουν άρθρα από τις ιστοσελίδες τους, μετά από αποκαλύψεις, για κάθε ενδεχόμενο δεν μένουμε μόνο στο link αλλά κατεβάσαμε το άρθρο του Μανούσου και το παραθέτουμε στο τέλος.
Το γκεσέμι του κασιδιαραίικου μορφώματος (οι άλλοι δύο συνιδρυτές είναι ο και γενικός γραμματέας του μορφώματος Δημητροκάλλης, ακόλουθος του Κασιδιάρη εδώ και χρόνια, και ο Βαλτογιάννης, κουμπάρος του νεοναζιστή πρώην βουλευτή της ΧΑ Μπαρμπαρούση), υποστηρίζει ευθέως ότι – ως «εθνικιστές» – οι της «Συμμαχίας Ελλήνων» είναι συνεχιστές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, που ήταν ο «κύριος εκφραστής του Εθνικισμού εν Ελλάδι» τη δεκαετία της κρίσης, και του νεοναζιστικού μορφώματος του Κασιδιάρη «Ελληνες», που συνέχισε στο δρόμο της ΧΑ.
Οχι τυχαία αναφέρεται σε «ολόκληρο ιδεολογικό χώρο». Οχι τυχαία, επίσης, μιλάει για σκευωρίες και πολιτική δίωξη και καταδίκη της ΧΑ, κάνοντας μνεία στην αθωωτική πρόταση της εισαγγελέα Οικονόμου.
Με τον φιρερίσκο Μιχαλολιάκο να έχει ανταλλάξει την αποφυλάκισή του με τη σιωπή και τον πολιτικό παροπλισμό του και με τον νεοναζιστή Λαγό να μην μπορεί να «σταθεί» ως εκπρόσωπος του χώρου, ο νεοναζιστής Κασιδιάρης και τα γκεσέμια του, που λειτουργούν ως «μπροστινοί» του έχοντας και βουλευτική ιδιότητα, διεκδικούν όλο το νεοναζιστικό χώρο που κάλυπτε η ΧΑ. Γι’ αυτό και εμφανίζονται ως συνέχειά της και όχι σαν κάτι νέο, που δήθεν θα εγκατέλειπε το νεοναζισμό.
Η κρυπτεία των όρων
Ο Μανούσος (χωρίς να πρωτοτυπεί στο χώρο των νεοναζιστών) χρησιμοποιεί τον ιδεολογικό όρο «εθνικισμός», τον οποίο αντιδιαστέλλει προς τον όρο «πατριωτισμός». «Εθνικιστές» είναι μόνο οι χρυσαυγίτες και οι επίγονοί τους, γι’ αυτό και υφίστανται «κυνήγι μαγισσών».
Γράφει: «Ο εθνικισμός όμως είναι λαϊκό και κοινωνικό ρεύμα, βγαλμένο από τα σπλάχνα του λαού, από την εργατική τάξη και τη μαχητική νεολαία — κι αυτό τρομάζει την “πολιτική κανονικότητα”». Αυτή είναι η ακριβής και πλήρης περιγραφή του εθνικοσοσιαλισμού (ναζισμού), όπως την επέλεξε και την καθιέρωσε κάποια στιγμή ο Μιχαλολιάκος, επειδή διαπίστωσε ότι ο όρος «εθνικοσοσιαλισμός» δεν «περπατούσε». Αλλαξε απλά τη λέξη, ασκώντας την αγαπημένη στους έλληνες νεοναζιστές κρυπτεία.
Στα αναγνωστέα έγγραφα που εξετάστηκαν στη δίκη της ΧΑ (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) καταγραφόταν όλη η εγκληματική δράση των νεοναζιστών της ΧΑ διαχρονικά, ενώ η λατρεία για τον Χίτλερ και τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό «χτυπάει κόκκινο». Οι συνήγοροι υπεράσπισης των νεοναζιστών προσπάθησαν να αποτρέψουν την ανάγνωση πολλών απ’ αυτά τα ντοκουμέντα, όμως απέτυχαν.
Στο Αναγνωστέο Εγγραφο 422 οι χρυσαυγίτες ομολογούν το λόγο για τον οποίο άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «εθνικιστές» και όχι «εθνικοσοσιαλιστές».
Σε άρθρο με τίτλο «Εθνικιστές ή Ναζιστές», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Χρυσή Αυγή», τεύχος Ιούνη-Ιούλη του 2005, έγραφαν:
«Παλαιότερα, πριν από χρόνια, χρησιμοποιείτο στα κείμενα του Κινήματός μας ο όρος εθνικοσοσιαλισμός. Το γεγονός, ότι τώρα χρησιμοποιούμε τους όρους εθνικισμός, λαϊκός εθνικισμός και κοινωνικός εθνικισμός δεν σημαίνει ότι αλλάξαμε ιδέες. Απλά, θεωρούμε περισσότερο πολιτικά δόκιμο το να χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους γιατί είναι γεγονός ότι ο όρος “εθνικοσοσιαλισμός“ προκαλεί παρανοήσεις μετά από έναν ωκεανό προπαγάνδας εξήντα ολόκληρων ετών»!
Ομολογούσαν, λοιπόν, οι νεοναζιστές ότι δεν άλλαξαν ιδέες, ότι παραμένουν εθνικοσοσιαλιστές, αλλά χρησιμοποιούν πλέον παραπλήσιους όρους, για λόγους τακτικής και μόνο. Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι απλά ένας όρος. Είναι μια ολόκληρη ιδεολογία και πρακτική, όχι μόνο της περιόδου του Χίτλερ, αλλά και πολύ αργότερα, μέχρι και σήμερα.
Στην κωδική νεοναζιστική γλώσσα που καθιέρωσε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος, οι όροι «εθνικισμός», «λαϊκός εθνικισμός» και «κοινωνικός εθνικισμός» σημαίνουν τον εθνικοσοσιαλισμό, τον ναζισμό. «Ο εθνικισμός είναι λαϊκό και κοινωνικό ρεύμα», γράφει ο «μπροστινός» του Κασιδιάρη, Γ. Μανούσος. Μιλάμε για απόλυτη σύμπτωση ιδεολογικών όρων.
Οι νεοναζιστές προσπάθησαν και στη δίκη τους να κρύψουν την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία τους πίσω από τον όρο «εθνικισμός». Δεν τα κατάφεραν. Θα θυμίσουμε μόνο μερικά στοιχεία από τη σχετική προσπάθεια του φιρερίσκου Μιχαλολιάκου, όπως καταγράφηκαν στο συνεχές και εκτεταμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας από τις δύο δίκες (Α’ Τριμελές και Α’ Πενταμελές Εφετεία Κακουργημάτων Αθήνας).
Στη φάση της ανάκρισης, οι ανακριτές ρώτησαν τον φίρερ τι έχει να πει για τα κείμενα που δημοσίευε η ΧΑ στο περιοδικό της στη δεκαετία του ‘80 και κατά καιρούς, τα οποία απηχούσαν εθνικοσοσιαλιστικές αντιλήψεις. Ο Μιχαλολιάκος απάντησε: «Απηχούσαν αντιλήψεις εθνικοσοσιαλιστικές τότε, δηλαδή προ 35ετίας, τις οποίες σήμερα δεν αποδέχομαι. Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου αλλά εκφράζει ένα γνήσιο εθνικιστικό κίνημα» (η έμφαση δική μας).
Ο Μιχαλολιάκος ψεύστηκε και πάλι αισχρά. Στο έγγραφο 0043 του παραρτήματος 1.4 του αναγνωστέου εγγράφου 327 (από το αρχείο του φίρερ) διαβάζουμε: «Δεν ήταν τίποτα προσχεδιασμένο αλλά να ξέρεις ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί θα γυρίσουμε και στο 0,5%. Δεν μας νοιάζει, πίστη, ιδέες και αρχές δεν αλλάζουμε. Επειδή ακριβώς δεν αλλάζουμε… Ημασταν λίγοι, γίναμε πολλοί, πρέπει οι πάρα πολλοί να γίνουν όπως εμείς οι λίγοι… και όχι εμείς οι λίγοι να αλλάξουμε» (η έμφαση δική μας).
Αυτή την τοποθέτηση, ότι δηλαδή η ΧΑ δεν αλλάζει, δεν παύει να είναι εθνικοσοσιαλιστική, την επανέλαβε στις 22 Οκτώβρη του 2012, στη γιορτή της νεολαίας, λίγους μήνες μετά τις εκλογές που έφεραν τη ΧΑ για πρώτη φορά στη Βουλή, σε μια περίοδο που ο φίρερ και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος προσπαθούσαν να εμφανιστούν ως εκπρόσωποι νόμιμου πολιτικού κόμματος. Ελεγε τότε ο φίρερ: «Δεν κρύψαμε ποτέ την ιδεολογία μας. Δεν βγάλαμε ούτε μια κεραία, ούτε ένα κόμμα, ούτε μια τελεία από όσα γράφαμε στα χρόνια τα σκληρά, τα πέτρινα» (η έμφαση δική μας)!
Στις 23 Ιούλη του 2011, στα γραφεία της ΧΑ, ορκίστηκαν έξι δόκιμα μέλη του λεγόμενου πυρήνα υποδοχής, παρουσία του Μιχαλολιάκου, του Γερμενή (Καιάδα) και του Μισιάκα (Μάστορα). Τα δόκιμα μέλη έκαναν ομιλίες και μόλις τελείωναν χαιρετούσαν χιτλερικά την ηγετική τριανδρία, η οποία ανταπέδιδε το ναζιστικό χαιρετισμό. Το δόκιμο μέλος Δ. Θεοδωρακόπουλος έλεγε: «Δεν ντρέπομαι ούτε φοβάμαι να λέω ότι είμαι χρυσαυγίτης. Μη τυχόν με πουν κακό, φασίστα ή ναζί. Αν θέλουν εκείνοι, ναι, είμαι και ναζί και οι ναζί θα βγάλουν την Ελλάδα από τον βούρκο που εκείνοι την έχουν ρίξει. Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας, είμαι περήφανος που ανήκω σε ένα εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα που ο αρχηγός του μέχρι και ο τελευταίος χρυσαυγίτης δίνει καθημερινά τη δική του μάχη στο δρόμο» (η έμφαση δική μας).
Ο φίρερ όχι μόνο δεν εγκάλεσε τον χρυσαυγίτη νεολαίο για τις αναφορές του στο εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα και την πίστη του στο ότι οι ναζί θα βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα, αλλά τον χειροκρότησε και ανταπέδωσε με καμάρι το ναζιστικό χαιρετισμό στο τέλος. Αυτά έγιναν στα μέσα του 2011 και δείχνουν πόσο ασύστολος ψεύτης ήταν ο Μιχαλολιάκος ενώπιον των ανακριτών, όταν ισχυριζόταν ότι η ΧΑ από το 2ο συνέδριό της το 1992 είναι ένα «λαϊκό εθνικιστικό κίνημα».
Στις 15 Μάρτη του 2017, ο Μιχαλολιάκος έδωσε συνέντευξη στο Unpolitical.gr. Και τότε επανέλαβε, στο τέλος της συνέντευξης, χωρίς να ερωτηθεί, ότι συμφωνεί με τις θέσεις που διατύπωσε στο παρελθόν. Είπε: «Η ΧΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται, δεν κάνει εκπτώσεις στις αρχές της, μένει σταθερά σ’ αυτά που πιστεύει και επίσης κάποιοι κάνουν αναφορά για κάποια κείμενα στο παρελθόν, κάποιες φωτογραφίες κ.τ.λ. Να τους πω, τους έχω γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων μου και δεν μετανιώνω για τίποτα . Είμαι περήφανος» (η έμφαση δική μας).
Ο φίρερ ομολογούσε ότι είναι ντούρος εθνικοσοσιαλιστής και με προκλητικό τρόπο δήλωνε πως έχει γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων του όσους επισημαίνουν τις ναζιστικές του θέσεις, που είναι το κίνητρο στην εγκληματική δράση της ΧΑ.
Συνέχεια της ΧΑ το μόρφωμα Κασιδιάρη
Το μόρφωμα που έστησε ο Κασιδιάρης, με «μπροστινούς» τους Δημητροκάλλη, Μανούσο και Βαλτογιάννη, είναι η συνέχεια της ΧΑ. Ενα νεοναζιστικό μόρφωμα, με ιδεολογία του τον εθνικοσοσιαλισμό, τον οποίο μεταμφιέζει σε «εθνικισμό, λαϊκό και κοινωνικό».
Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι κάποια γραφικότητα του παρελθόντος. Δεν είναι… πολιτιστικό ρεύμα. Ο εθνικοσοσιαλισμός είναι η ιδεολογία του μίσους για τους «άλλους», είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί εγκληματική δράση και ανατροφοδοτείται απ’ αυτήν.
Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει και να αναπτυχτεί χωρίς το έγκλημα. Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας στη δίκη της ΧΑ, Θόδωρος Θεοδωρόπουλος, παρουσίασε μια εκτενέστατη και απόλυτα στοιχειοθετημένη – θεωρητικά, πολιτικά και ιστορικά – ανάλυση πάνω σ’ αυτό το κομβικό ζήτημα της αδιάρρηκτης ενότητας του εθνικοσοσιαλισμού με το έγκλημα.
Αυτή η ανάλυση ενσωματώθηκε και στις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων που έκριναν την υπόθεση. Τα δικαστήρια χαρακτήρισαν τον εθνικοσιαλισμό κίνητρο για την εγκληματική δράση της ΧΑ.
Εχει αποδειχτεί ιστορικά και επιβεβαιώθηκε από τη δράση των νεοναζιστών της ΧΑ, ότι ο εθνικοσοσιαλισμός δεν είναι μια αφηρημένη ιδεολογία, αλλά μια ιδεολογία που υποχρεώνει τους ένθερμους υποστηρικτές της να πραγματώνουν τους σκοπούς της με διαρκή εγκληματική δράση ενάντια σε όσους θεωρούνται εχθροί της ΦΥΛΗΣ.
Ο ίδιος ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος στο πόνημά του «Μία Μεγάλη Ελλάδα σε μία Ελεύθερη Ευρώπη», και στις τρεις εκδόσεις (1992, 1999 και 2012) που έχουμε στα χέρια μας (μεταξύ 1999 και 2012 κυκλοφόρησε μια ακόμα, η τρίτη, έκδοση) διακηρύσσει ότι δεν έχει ιδεολογία εκείνος που την αντίληψή του δεν την μετατρέπει σε πράξη και έργο. Ιδού τα σχετικά αποσπάσματα:
- 1η έκδοση, 1992: «Εχει δε κατά την άποψή μου Ιδέες, που τις Ιδέες του αυτές τις υπερασπίζεται με απόφαση και Πίστη. Δεν έχει καμία ιδεολογία εκείνος που την αντίληψή του δεν την μετατρέπει σε πράξη και έργο» (σελίδα 8). «Με λίγα απλά και ξεκάθαρα λόγια θα ήθελα τώρα να συνοψίσω ότι μέχρι τώρα αναφέρθηκε σαν Ιδεολογία και Πίστη μας… – Ιδέες χωρίς Πίστη είναι λόγος κενός χωρίς ουσία και περιεχόμενο. – Πιστεύω σε Ιδέες σημαίνει μάχομαι γι’ αυτές με συνέπεια, χωρίς να υπολογίζω το τίμημα» (σελίδα 21).
- 4η έκδοση 2012: «Ιδεολογία χωρίς Βούληση και Δράση είναι ένα αρρωστημένο και μουχλιασμένο διανοητικό κατασκεύασμα χωρίς καμία ουσία, ένα άχρηστο σκουπίδι της ιστορίας» (σελίδα 17). «Ιδέες χωρίς Πίστη είναι λόγος κενός χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Πιστεύω σε Ιδέες σημαίνει μάχομαι γι΄ αυτές με συνέπεια, χωρίς να υπολογίζω το τίμημα» (σελίδα 32).
Το 2012, λοιπόν, ο φιρερίσκος συνέχιζε να δηλώνει με θράσος ότι θα μάχεται για τις ιδέες του με συνέπεια και χωρίς να υπολογίζει το τίμημα. Τις εθνικοσοσιαλιστικές ιδέες του, εννοείται, και όχι γενικά και αόριστα τις εθνικιστικές ιδέες. Ομολογούσε έτσι, ότι σκοπός της εγκληματικής δράσης της συμμορίας του ήταν η επικράτηση του εθνικοσοσιαλισμού στην Ελλάδα. Επομένως, κίνητρο στη δράση της ΧΑ ήταν ο γερμανικός εθνικοσοσιαλιασμός, που σύμφωνα με τον φίρερ ήταν ένα φωτεινό μήνυμα στην ανθρωπότητα!
Μετά από ένα χρόνο, βέβαια, στις 2 Οκτώβρη του 2013, το θρασίμι του εθνικοσοσιαλισμού, για να σώσει το τομάρι του και χτίζοντας το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, εμφανίστηκε στους ανακριτές και απολογούμενος αρνήθηκε τα πάντα και καταδίκασε… τη βία απ’ όπου και αν προέρχεται!
Αναφερθήκαμε και παραπάνω στη χρυσαυγίτικη κουτοπονηριά να απαλείψουν από το δημόσιο λόγο τους τις αναφορές στον εθνικοσοσιαλισμό, προκειμένου να ψαρέψουν ψήφους στα θολά νερά. Ομως, όλα αυτά τα θρασίμια, που παρίσταναν τους παλικαράδες με τις πλάτες των διωκτικών μηχανισμών, εξακολουθούσαν να είναι εθνικοσοσιαλιστές, ναζιστές, και ήξεραν πολύ καλά για ποιο λόγο έπρεπε να τροποποιήσουν το δημόσιο λόγο τους. Ακριβώς το ίδιο κάνουν τώρα ο Κασιδιάρης και το νέο ναζιστικό μόρφωμά του.
Ο φιρερίσκος και όλοι οι υπόλοιποι αμετανόητοι χρυσαυγίτες, κατά τις απολογίες τους, ισχυρίστηκαν ότι η ΧΑ είναι ένα σοβαρό και νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα. Το ίδιο ισχυρίζεται τώρα ο «μπροστινός» Μανούσος για το νέο μόρφωμα του Κασιδιάρη, υπερασπιζόμενος τη ΧΑ.
Και αυτό το ψέμα, όμως, διαψεύδόταν από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, με όσα έγραφε το 2012 στην 4η έκδοση του πονήματός του, του ευαγγέλιου της ΧΑ: «Ας Αντισταθούμε, πρέπει να αντισταθούμε, έχουμε καθήκον να αντισταθούμε και ο Αγώνας πρέπει πρώτα απ’ όλα να πάρει σάρκα και οστά στα πεζοδρόμια, σε πόλεις και σε χωριά, σε εργοστάσια και σε στρατώνες, στα σχολεία και τους αγρούς, παντού όπου υπάρχουν επαναστάτες…» (η έμφαση δική μας).
Στα πεζοδρόμια, ακόμα και στους στρατώνες θα αναπτύσσεται «ο Αγώνας» (το κεφαλαία άλφα παραπέμπει, ασφαλώς, στο ομώνυμο έργο του Χίτλερ) των νεοναζιστών και όχι στο Κοινοβούλιο. Ο φίρερ απέφευγε, βέβαια, να διευκρινίσει τι μορφή θα πάρει ο αγώνες στους στρατώνες, αλλά δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε ότι ονειρευόταν κάποιο στρατιωτικοφασιστικό πραξικόπημα (υπήρξε, άλλωστε, ακραιφνής οπαδός της χούντας και λάτρης του Παπαδόπουλου).
Το ότι είναι φανατικός εθνικοσοσιαλιστής και ρατσιστής λάτρης της «αρίας φυλής» φαίνεται όταν γράφει στην πρώτη έκδοση του πονήματός του (σελίδα 17): «Στην κορυφή της Ιεραρχίας του Εθνικού Κράτους πρέπει να βρίσκονται οι Αριστοι και όχι απλά οι αρεστοί. Αριστος σημαίνει πρώτα απ΄ όλα “καθαρό αίμα“…»!
Στην 4η έκδοση ο φιρερίσκος αναγκάστηκε να αυτολογοκριθεί, απαλείφοντας την αναφορά στο «καθαρό αίμα». Γράφει στη σελίδα 26: «Αριστος σημαίνει ικανότητες και όχι “μέσα“ και χρήμα, πνεύμα θυσίας και προσφοράς, ανιδιοτέλεια, Ηθος και Πνεύμα, Χαρακτήρας, Πίστη και Θέληση». Αφησε, δε, την αναφορά στο «εθνικό και φυλετικό περιεχόμενο» που πρέπει να έχουν όσοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που υπήρχε και στις προηγούμενες εκδόσεις. Περιττεύει να πούμε ότι το «καθαρό αίμα» δε διαφέρει σε τίποτα από την «εθνική και φυλετική καθαρότητα».
Είναι δεδομένο ότι το νέο νεοναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη, ο οποίος αισθάνεται ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτός φίρερ στη θέση του φίρερ που αποσύρθηκε με ρόμπα και παντόφλες, θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ό,τι απέμεινε από το δυναμικό των ταγμάτων εφόδου της ΧΑ και να το πλαισιώσει με νέο αίμα. Να δημιουργήσει μόρφωμα με εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, το οποίο θα «ακονίζει τις λόγχες στα πεζοδρόμια», γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει και να αναπτυχτεί. Στην αρχή κρυφά, με νυχτερινή πογκρομιστική δράση, στη συνέχεια φανερά. Οπως έκανε και η μήτρα του, το νεοναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ. Το άρθρο του Μανούσου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.
Για πληρέστερη μελέτη παραθέτουμε σε μια σειρά άρθρων και ρεπορτάζ μας από τις δίκες της ΧΑ:
Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της
Το νεοναζιστικό θρασίμι προσπαθεί να κρύψει τα εγκλήματά του
Απεγνωσμένη προσπάθεια να κρύψουν τη ναζιστική ιδεολογία τους
Μετά το εκλογικό Βατερλό πέταξαν τη μάσκα του «λαϊκού εθνικιστή» και διακηρύσσουν τον εθνικοσοσιαλισμό τους
Προσπαθεί να σώσει το τομάρι του ο φιρερίσκος των νεοναζί
Ο φίρερ προσπαθεί να σώσει το σαρκίο του ρίχνοντας στην πυρά στελέχη και μέλη
Γνήσιο το ναζιστικό καταστατικό της Χρυσής Αυγής
Ντούρος εθνικοσοσιαλιστής με ενεργό ηγετικό ρόλο στην εγκληματική δράση ο υπαρχηγός του Φίρερ
Λαγός: Είμαι εθνικοσοσιαλιστής και φασίστας!
Ο Λαγός αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό «ναζί» που του απηύθυνε η Λιάνα Κανέλλη
Εφετείο ΧΑ: Kωλοτούμπες και γελοία επιχειρήματα από τους νεοναζιστές και τους υπερασπιστές τους
Φαιδρά τερτίπια της υπεράσπισης των νεοναζιστών, αποκαλύπτουν τον πανικό τους μπροστά στην εξέλιξη της δίκης της ΧΑ
***








