Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο
  • Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…
  • «Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»
  • Σαν σήμερα 5 Ιούνη
  • O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας
  • Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Τετάρτη, 12.4.06
Εφετείο 17Ν

62η συνεδρίαση

Τετάρτη, 12.4.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr12 Απρ 2006, 00:00
Η ώρα της Αυτής Εξοχότητος. Θα γράφαμε «το σόου της Ντόρας», αλλά δεν επιτρέπεται η χρήση τόσο πεζών και χυδαίων εκφράσεων για μια κόρη Μητσοτάκη, πρωθυπουργό εν αναμονή.
 
Από το πρωί στην πέριξ των φυλακών Κορυδαλλού περιοχή όλα έδειχναν πως κάτι εξαιρετικό πρόκειται να συμβεί. Οκτώ και κάτι και στο συνήθως άδειο αυτή την ώρα καφενεδάκι της γωνίας δεν έβρισκες θέση να καθήσεις. Τις είχαν καταλάβει όλες ασφαλίτες, άσχετοι με τη συνήθη φρουρά που τους γνωρίζουμε όλους έναν προς έναν. Με το που άκουγαν σειρήνα διερχόμενου περιπολικού ή ασθενοφόρου, σηκώνονταν όλοι και κοίταζαν προς το δρόμο. Μέχρι που είδαν την πομπή με τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες της Αυτής Εξοχότητος και μας άδειασαν τη γωνιά, να αποτελειώσομε ήσυχα τον καφέ μας. Σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους να φυλάξουν άγνωστο τι. Στην είσοδο του δικαστήριου παραταγμένες οι κάμερες και στο Κέντρο Τύπου κάμποσοι δημοσιογράφοι μετά από καιρό (πλην των εκπροσώπων της «Ελευθεροτυπίας», της «Κόντρας», των «Νέων» και του «Ριζοσπάστη», που καλύπτουν ανελλιπώς τη δίκη).
 
Το δικαστήριο, βέβαια, ήταν υποχρεωμένο να τηρήσει τα τυπικά και να ην προσφωνήσει σκέτα «Θεοδώρα Μπακογιάννη» και όχι «η Αυτής Εξοχότης η υπουργός Εξωτερικών». Η εισαγγελέας, όμως, φρόντισε να ζητήσει εμμέσως συγνώμη από την Αυτής Εξοχότητα, που αναγκάστηκε να περιμένει ένα μισάωρο μετά τις 9:00, επιτιμώντας (ευγενικά και με χαμόγελο είν’ αλήθεια) την Γ. Κούρτοβικ για την καθυστέρηση προσέλευσής της. Βέβαια, κάθε μέρα η δίκη αρχίζει στις 9:30 για τον ίδιο λόγο, όμως, είπαμε, η σημερινή είναι μια ξεχωριστή μέρα.
 
Η Α.Ε. ξεκίνησε την αγόρευσή της (αγόρευση ήταν, όχι μαρτυρική κατάθεση) με μια βιογραφία-αγιογραφία του τέως συζύγου της, αναμεμιγμένη με κηρύγματα περί δημοκρατίας και με κουβαδιές λάσπης για τους αγωνιστές της 17Ν που «δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά» (προφανώς έχει ο Μητσοτάκης και το σόι του). Ηταν ένα κήρυγμα εύκολο για μια έμπειρη πολιτικό, που ξέρει να χειρίζεται το λόγο, ιδιαίτερα όταν δεν έχει αντίλογο. Αναρωτιόμαστε μόνο, αν και στους μάρτυρες υπεράσπισης θα επιτραπεί να κάνουν εισαγωγική τοποθέτηση είκοσι λεπτών, εκθέτοντας τις πολιτικές τους απόψεις.
 
Οι ερωτήσεις από την έδρα καθαρά αβανταδόρικες. Ειδικά της εισαγγελέα, που είχε διαβάσει καθετί σχετικό με τον Π. Μπακογιάννη και μέσα στη ζέση της να μπουν και άλλες πινελιές στην αγιογραφία, συνέλαβε την Α.Ε… αδιάβαστη, καθώς η τελευταία δε θυμόταν τίποτα από τα βιβλία του Μπακογιάννη, που επικαλούνταν η εισαγγελέας! Ο πρόεδρος ρώτησε και τα τυπικά, περί κινήτρων κ.λπ. Στην περί κινήτρων ερώτηση, η Α.Ε.έδωσε μια ενδιαφέρουσα απάντηση. Είπε ότι «η συμφιλίωση, που πρέσβευε ο Μπακογιάννης, ήταν το ακριβώς αντίθετο απ’ αυτό που επεδίωκε η τρομοκρατία». Μίλησε για απόπειρα να πληγεί η δημοκρατία, η οποία όμως απέδειξε ότι ήταν ώριμη και γι’ αυτό ανθεκτική. Ουσιαστικά, έδωσε τον ορισμό του «πολιτικού εγκλήματος», περιγράφοντας μια ανθρωποκτονία στο πλαίσιο του πολιτικού ανταγωνισμού. Μίλησε, μάλιστα, και για σύγκρουση δύο κόσμων. Από την άλλη, δεν δίστασε να υποδείξει την ποινή (να μείνουν ισόβια στη φυλακή) και να κατονομάσει αυτούς που από την Αστυνομία πληροφορήθηκε ότι ήταν οι δράστες: Κουφοντίνας και Κωτσάρης (ούτε το όνομα του δεύτερου δε θυμόταν σωστά και της το υπενθύμισαν από την έδρα). Με άλλα λόγια, «έδωσε γραμμή» στο δικαστήριο, ζητώντας να επαναλάβει την πρωτοβάθμια απόφαση.
 
Οταν δόθηκε ο λόγος στην υπεράσπιση και η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα προσπάθησε με μια δήλωση, όπως έχει δικονομικό δικαίωμα, να εξηγήσει τη στάση της, ξέσπασε σάλος. Η πολιτική αγωγή από τη μια και ο πρόεδρος από την άλλη (που κάποια στιγμή, μάλιστα, προσπάθησε να αφαιρέσει το λόγο από τη συνήγορο) διέκοπταν συνεχώς, σε μια προσπάθεια να μην ακουστεί η δήλωση παρουσία της Α.Ε. Και η μεν στάση της πολιτικής αγωγής είναι κατανοητή, όμως το δικαστήριο γιατί να επιδείξει τέτοια δουλικότητα απέναντι στη «σιδηρά κυρία» της Δεξιάς;»Γιατί μεροληπτείτε τόσο φανερά πια;», είπε έντονα στον πρόεδρο στη διάρκεια κάποιας από τις επανειλημμένες διακοπές ο Δ. Κουφοντίνας. Η Γ. Κούρτοβικ έδωσε μάχη, δεν έκανε χιλιοστό πίσω και κατάφερε, εν μέσω συνεχών διακοπών, να ολοκληρώσει τη δήλωσή της. Είπε, ότι η κ. Μπακογιάννη είναι υπουργός Εξωτερικών και υπ’ αριθμόν δύο παράγοντας στην κυβέρνηση και στο κόμμα της και στην πολιτική ζωή της χώρας και μ’ αυτή ακριβώς την ιδιότητά της ήρθε στο δικαστήριο. Δεν ήρθε να εισφέρει στα πραγματικά περιστατικά. Αυτό που ήρθε να εισφέρει είναι η πολιτική της ιδιότητα ως υπουργός Εξωτερικών. Βρίσκεται εδώ για να μεταφέρει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και την ηγεμονική βούληση των στρατηγικών συμμάχων της, των Αμερικανών, για βαριές καταδίκες, πέρα από το αποδεικτικό υλικό της δίκης. Η ιδιότητά της ασκεί αφόρητη πίεση στο δικαστήριο και δεν έπρεπε να έρθει να καταθέσει. Γι’ αυτό και η υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν θα της υποβάλει ερωτήσεις.
 
Ο Γ. Γκουντούνας, εκ μέρους της υπεράσπισης του Χρ. Ξηρού, είπε ότι συντάσσεται με τη δήλωση της Γ. Κούρτοβικ και του Β. Καρύδη. Ούτε εμείς θα κάνουμε ερωτήσεις –είπε- για τους ίδιους λόγους, αλλά και γιατί δε θέλουμε να συμβάλουμε στη φιλοτέχνηση του προφίλ της νέας δεξιάς, της δεξιάς της παγκοσμξιοποίησης, ενός πειθήνιου των Αμερικανών στον παγκόσμιο τρομοπόλεμο. Που μπορεί να διεξάγεται στην Ασία, αλλά τα μετόπισθέν του βρίσκονται εδώ, στη χώρα μας.
Οι τοποθετήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο, όταν ο συνήγορος του Τζωρτζάτου θέλησε να υποβάλλει μερικές ερωτήσεις στη Μπακογιάννη. Οταν τη ρώτησε αν επιθυμία της είναι πάση θυσία να καταδικαστούν κάποιοι ή να καταδικαστούν οι πραγματικοί ένοχοι, απάντησε ότι πεποίθησή της είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί δικαίως έχουν καταδικαστεί. Οταν τη ρώτησε, τι έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων ή οι προανακριτικές ομολογίες, απάντησε αβίαστα: «Για μένα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα οι ομολογίες», θυμίζοντας το παλιό δόγμα: «Οταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Πώς είστε σίγουρη ότι είναι αληθινές οι ομολογίες, έχετε κάνει καμιά έρευνα; ήταν το εύλογο ερώτημα του συνηγόρου, που απαντήθηκε με μια γνήσια μητσοτακική ατάκα: «Εγώ εμπιστεύομαι την Ελληνική Αστυνομία» («εσείς είστε το κράτος», είχε πει μιλώντας σε μπάτσους ο πατέρας της). Ολες οι υπόλοιπες ερωτήσεις του συνηγόρου απαγορεύτηκαν από τον πρόεδρο, ενώ η Α.Ε. χαμογελούσε με το γνωστό καρφιτσωμένο χαμόγελό της, γεγονός που δεν ξέφυγε από το σχολιασμό του δικηγόρου.
 
Η κατάθεση της Α.Ε. ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη δήλωση του συνήγορου του Παύλου Σερίφη, ο οποίος, αφού πρώτα δοκίμασε να την γλείψει προσφωνώντας την «κυρία υπουργέ των Εξωτερικών» (και εισέπραξε την παγωμένη μητσοτακική απάντηση «παρακαλώ να με προσφωνείτε με την ιδιότητα με την οποία βρίσκομαι εδώ») ολοκλήρωσε με τη δήλωση ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις που προηγήθηκαν και ότι ο εντολέας του καταδικάζει τη βία και την τρομοκρατία από όπου κι αν προέρχεται.
 
Αμέσως μετά, ζήτησε το λόγο ο Δ. Κουφοντίνας και έκανε μια από τις πιο σημαντικές τοποθετήσεις του από την αρχή της δίκης. Σημαντική και στο πολιτικό και στο νομικό επίπεδο. Ας σημειωθεί ότι, όταν άρχισε να μιλά ο Κουφοντίνας, η Ντόρα μαζί με όλο το μητσδοτακέικο και τους παρατρεχάμενους βγήκαν από την αίθουσα.
 
Δ. Κουφοντίνας: Θα κάνω αρχικά μια δήλωση και στη συνέχεια θα κάνω το σχολιασμό. Θέλω να πω ότι είναι κατανοητός ο πόνος, η θλίψη και ο θυμός ακόμα της κυρίας μάρτυρα. Ομως άλλο αυτό και άλλο η καπηλεία. Οπως γνωρίζει πολύ καλά η κ. μάρτυρας, ένας πολιτικός που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή κρίνεται στη βάση πολιτικών δεδομένων κι όχι από το πώς ήταν στην καθημερινή του συμπεριφορά στους οικείους του ή ποια ήταν η κοινωνική του προέλευση. Οπως και να ‘χει, τελικός και αυστηρός κριτής είναι μόνο η Ιστορία. Εγινε και δω, με την κατάθεση της κ. μάρτυρα, μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η Ιστορία. Να αλλοιωθούν και να αποκρυβούν τα δεδομένα της συγκυρίας μέσα στην οποία έγινε η ενέργεια της οργάνωσης. Ομως οι ενέργειες όλες και φυσικά και η συγκεκριμένη πρέπει να κρίνονται μέσα στις συνθήκες της τότε συγκυρίας και όχι από τη σκοπιά του σήμερα.
 
Πριν συνεχίσω, θα κάνω μια παράθεση, γρήγορα, ενδεικτικών αποσπασμάτων του διεθνούς Τύπου την επόμενη μέρα.
Το γαλλικό πρακτορείο «Φρανς Ιντέρν» μιλάει για το κλίμα των σκανδάλων. Ολες αυτές οι υποθέσεις –καταλήγει- επιτρέπουν στην οργάνωση 17 Νοέμβρη να δικαιολογεί τη δράση της, αφού αναγγέλλει ότι θα επιτεθεί ενάντια σε κάθε διεφθαρμένο άτομο της ελληνικής εξουσίας. Η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» της επόμενης μέρας αναφέρεται ιδιαίτερα στη σημασία της συμβολής του Π. Μπακογιάννη για τη στρατηγική της συνεργασίας με τους κομμουνιστές. Στις Βρυξέλλες, η χριστιανοδημοκρατική «Λιμπρ Μπελζίκ» μαιλάει για μια «απόπειρα ιδιαζόντως πολιτική στην Ελλάδα». Η «Κοριέρε ντε λα σέρα» γράφει μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική κατάσταση, η ατμόσφαιρα, η αναταραχή του κόσμου θυμίζει την Ιταλία της δεκαετίας του ‘70». Η «Οινιτά» αναφέρεται στις σχέσεις Μπακογιάννη – Κοσκωτά. Η «Μεσατζέρο» έχει τίτλο «Πολιτικό έγκλημα στην Αθήνα». Οι «Τάιμς του Λονδίνου» αναφέρουν ότι «οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ είχαν κατηγορήσει τον Μπακογιάννη ότι βοήθησε τον Κοσκωτά να εισβάλει στον κλασσικό χώρο του ελληνικού Τύπου». Στη Γερμανία, η «Ντόιτσλαντ Πουνκ» μιλάει για το «πολιτικό υπόβαθρο της τρομοκρατικής ενέργειας». Η «Χέραλντ Τρίμπιουν», η αμερικάνικη εφημερίδα, στο πρωτοσέλιδο άρθρο μιλάει για την «πολιτική δολοφονία του Μπακογιάννη». Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» μιλάει για την «αριστερή επαναστατική οργάνωση». Η ίδια εφημερίδα δίνει το προφίλ της οργάνωσης. Αναφέρει ότι «μέχρι τώρα έχει χτυπήσει βιομήχανους, αστυνομικούς, αμερικανούς στρατιωτικούς και σταθμάρχες της CIA» και αναφέρει ότι η οργάνωση «ανακήρυξε ως στόχους της το τέλος της ελληνικής σχέσης με το ΝΑΤΟ και το τέλος της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα και την εγκαθίδρυση ενός επαναστατικού καθεστώτος στη χώρα».
 
Η ενέργεια κατά Μπακογιάννη, σύμφωνα με τους αναλυτές και τον Τύπο, τόσο εδώ όσο και το διεθνή, θωρήθηκε η κορυφαία ενέργεια της οργάνωσης, γιατί ήταν μια ευθεία παρέμβαση στο κεντρικό πολιτικό σύστημα. Η χώρα τότε διένυε μια περίοδο πολιτικής κρίσης και κρίσης εκπροσώπησης. Το κράτος κατέρρεε μέσα σ’ έναν ωκεανό οικονομικών σκανδάλων, σήψης, διαφθοράς και γενικευμένης αναταραχής. Τα κόμματα αποδείκνυαν την ανικανότητά τους να διαχειριστούν το πολιτικό σύστημα και να εκπροσωπήσουν το λαό. Οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούσαν να κρύψουν την πολιτική κρίση και την αναξιοπιστία τους πίσω από ένα κλίμα συναίνεσης. Μιας συναίνεσης που γέμιζε κουκουλώματα. Μιας συναίνεσης συγκάλυψης, κουκουλώματος, ξεπλύματος. Μιας συναίνεσης σωσίβιο της αστικής πολιτικής και του συστήματος. Οι σχηματισμοί και οι ηγεσίες της Αριστεράς όχι μόνο ήταν ανίκανες να αντιπαρατεθούν με τους εχθρούς των λαϊκών συμφερόντων, αλλά αντίθετα συντάσσονταν μ’ αυτούς. Αντί να κινητοποιήσουν τα λαϊκά στρώματα, αντί να προσφύγουν στην κοινωνική βάση, στα κοινωνικά κινήματα, στους εργαζόμενους και τους αποκλεισμένους, αντί για ρήξεις και οργάνωση των δυνάμεων ανατροπής, κατέφευγαν στη χρήση της αστικής Δικαιοσύνης για να εξυπηρετήσουν μικροκομματικά παιχνίδια. Προωθούσαν διαδικασίες κορυφής και παιχνιδάκια σαλονιών και καλλιεργούσαν τη διάσωση του μοντέλου της αστικής διακυβέρνησης και της κυριαρχίας του οικονομικού και κοινωνικού κατεστημένου.
 
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, η οργάνωση αποφάσισε να αναβαθμίσει τη δράση της, παρεμβαίνοντας στην κεντρική πολιτική σκηνή, με σκοπό να αναδείξει την ανυποληψία του συστήματος και το ρόλο των αστών πολιτικών στη διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης και της κοροϊδίας. Ο Μπακογιάννης ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση εκπροσώπου αυτού του συστήματος. Εμπλεκόταν στα σκάνδαλα της «Γραμμής» και στην τεράστια απάτη του συστήματος, που είχε το όνομα Κοσκωτάς. Εχω εδώ, σ’ αυτό το ντοσιέ, και επιφυλάσσομαι να τα παρουσιάσω, ένα πλήθος στοιχείων και αποδείξεων. Μια πληθώρα πορισμάτων, εκθέσεων αρμοδίων κρατικών υπαλλήλων, ορκωτών λογιστών, πορίσματα και εισηγήσεις ανώτερων και ανώτατων δικαστικών, που μιλούν ξεκάθαρα για κακουργηματικές πράξεις, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από τον Μπακογιάννη και άλλα. Ο Μπακογιάννης βρισκόταν εκεί όπου τεμνόταν η ξέφρενη κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας με τις πολιτικές επανόδου της Δεξιάς και η αβουλία της Αριστεράς να αντιπαρατεθεί και να διαφωτίσει τις πολιτικές της. Το παρελθόν του και το φιλολαϊκό του προφίλ συμβόλιζαν το πρόσωπο της νέας δεξιάς, που δε σήμαινε καλύτερες μέρες αλλά χειρότερες, με πλαστό περιτύλιγμα και χαμόγελο. Πράγμα που υλοποιήθηκε στην άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ακολούθησε. Στόχος της οργάνωσης ήταν το σύστημα που κατέρρεε, η αθλιότητα των πολιτικών εκπροσώπων, η νέα δεξιά που επέλαυνε, αυτό που αντιπροσώπευε ο Μπακογιάννης και όχι ο Μπακογιάννης ως πρόσωπο. Για την οργάνωση η πολιτική κρίση ήταν κρίση του συστήματος και των πολιτικών του και αυτό έπρεπε να αναδειχτεί.
 
Κύριοι δικαστές, είπα και στην αρχή της δήλωσης, ότι η ενέργεια αυτή ήταν, με την έννοια που σας ανέπτυξα, η κορυφαία ενέργεια της οργάνωσης. Ως τέτοια, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τον τρόπο που της αντιστοιχούσε. Με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία είχε και αυτό το οποίο συμβόλιζε, τόσο ως προς τον χώρο της ενέργειας όσο και ως προς τον τρόπο πραγματοποίησής της, σε αυτή την ενέργεια δεν ήταν ποτέ δυνατόν να χρησιμοποιηθούν εικοσάχρονα παιδιά και μάλιστα σε κεντρικούς ρόλους. Δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθούν άπειρα νεομύητα μέλη σε τέτοιες θέσεις σε αυτές τις αναβαθμισμένες μορφές δράσης. Αν αναφέρω αυτά τα τελευταία, εγώ που επέλεξα να παραμείνω μακριά από τα πραγματικά περιστατικά και να υπερασπίσω τη θέση της οργάνωσης επί της ουσίας, το κάνω γιατί και εδώ τώρα έχει διαφανεί η προσπάθεια πανίσχυρων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων να καταδικάσουν σε βαρύτατες ποινές κατηγορούμενους, των οποίων η πραγματική σχέση με την οργάνωση δεν δικαιολογεί αυτές τις βαρύτατες ποινές.
 
Θα ήθελα λίγο να σχολιάσω την τοποθέτηση της κ. μάρτυρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η πολιτική αντιπαράθεση, όπως ακριβώς αρμόζει σε μια κατεξοχήν πολιτική δίκη όπως αυτή. Θέλω να επισημάνω την προσπάθεια της κ. μάρτυρα να υπερασπίσει την Αριστερά και μάλιστα μιλώντας για τον εμφύλιο. Θα της θυμίσω ότι μάλλον μπερδεύει την Αριστερά. Αλλο η Αριστερά των διάφορων παιχνιδιών στα σαλόνια και άλλο η Αριστερά του αγώνα, η επαναστατική Αριστερά. Θα της θυμίσω ότι η δική της η παράταξη ήταν αυτή που δημιούργησε τα ξερονήσια. Η δική της παράταξη ήταν που εκτέλεσε χιλιάδες αγωνιστές, που τους ονόμαζε και τότε δολοφόνους, δειλούς, σφαγείς, ανθρώπους με κονσερβοκούτια και άλλα τέτοια. Δεν τα ξεχάσαμε, έχει μνήμες αυτός ο τόπος…».
 
Στη συνέχεια, ο Δ. Κουφοντίνας αναφέρθηκε και στις προσωπικές ύβρεις που εξαπέλυσε εναντίον του η Μπακογιάννη. Δυστυχώς, αυτό το τελευταίο τμήμα δεν καταγράφηκε στο κασετόφωνό μας και το μεταφέρουμε περιφραστικά. Την κάλεσε να συγκρίνουν τα «πόθεν έσχες» τους και να μιλήσουν ο καθένας για τις οικογένειές τους. Ο πατέρας μου ήταν εργάτης γης και εργάτης εργοστασίων. Ο δικός της ο πατέρας έχει μείνει ως ο αρχιερέας της φαυλότητας και της μίζας. Ο γιος μου πάει σχολείο στο χωριό, ενώ ο δικός της διορίστηκε σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών. Οσο για μένα, μέχρι και τη μέρα που έσκασε η βόμβα στον Πειραιά, το βεβαίωσαν και οι μάρτυρες στην πρώτη δίκη, τρυγούσα μελίσσια και έβγαλα 500 κιλά μέλι. Αναφέρθηκε ακόμα στο σενάριο της Ντόρας ότι ο Μπακογιάννης έκανε δημοσιογραφική έρευνα και πλησίαζε στη 17Ν και ίσως γι’ αυτό τον εκτέλεσαν, για να πει ότι αυτό είναι ένα σόφισμα, που επιστρατεύτηκε στην πρώτη δίκη, για να μεταφερθεί η προσοχή από τα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε και με την προκήρυξή της η 17Ν σ’ αυτό το σόφισμα. Γι’ αυτό, άλλωστε, η μάρτυρας δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη λέξη Κοσκωτάς. Εκπροσωπούμε δυο κόσμους –κατέληξε ο Δ. Κουφοντίνας- αυτή τον κόσμο του κεφαλαίου και εγώ τον κόσμο της εργασίας.
 
Μόλις τελείωσε την τοποθέτησή του ο Δ. Κουφοντίνας, η εισαγγελέας, καταπώς το συνηθίζει, νόμισε ότι μπορεί να τον στριμώξει και του ζήτησε να πει ποιοι ήταν στην ενέργεια, αφού είπε ότι δεν ήταν νεαροί και νεομύητοι.
 
Εισαγγελέας: Αφότου δεν ήταν τα νέα παιδιά, λοιπόν ποιοι να ‘τανε;
Δ. Κουφοντίνας: Η δήλωσή μου ήταν σαφής.
Εισαγγελέας: Ε, όχι, να μη λέμε μόνο η δήλωση.
Δ. Κουφοντίνας: Υπήρξα σαφής και κατηγορηματικός.
Εισαγγελέας: Η δήλωση, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένη. Λέτε δε μπορούσαν να λάβουν μέρος νέα παιδιά. Γιατί, κατά την άποψή σας, δε μπορούσαν να τραβήξουν πιστόλι; Επρεπε οι γέροι να κρατήσουν το πιστόλι;
Δ. Κουφοντίνας: Αν θέλετε για κατάδοση και υπόδειξη ατόμων, πρέπει να απευθυνθείτε αλλού, κ. εισαγγελέα.
Σχολιάζοντας την κατάθεση Μπακογιάννη ο Ι. Μυλωνάς είπε ότι με την παρουσία της ως υπουργού και με αυτά που είπε παραβίασε ευθέως το τεκμήριο αθωότητας και γι’ αυτό ο εντολέας του θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Ο Β. Καρύδης χαρακτήρισε την κατάθεσή της ως μια βαθιού πολιτικού χαρακτήρα κατέθεση, η οποία επιβεβαίωσε τον πολιτικό χαρακτήρα της δίκης, μολονότι η ίδια επιχείρησε την πολιτική απονομιμοποίηση της δράσης της 17Ν.
Ο πολύπειρος Γ. Σταμούλης, με μια νομικά σημαντική τοποθέτηση, ορμώμενος από το περιεχόμενο της κατάθεσης Μπακογιάννη, υπέβαλε στο δικαστήριο αίτημα ανάκλησης της απόφασής του για το «πολιτικό έγκλημα». Η εισαγγελική έδρα ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα, καταφεύγοντας σε μια σειρά νομικισμούς, αφήνοντας για το τέλος την ουσία: Η μάρτυρας μας είπε ότι δε μπορούσε ν’ αλλάξει τίποτα με το θάνατο του Μπακογιάννη, οπότε δεν συντρέχει λόγος ανάκλησης της προπαρασκευαστικής απόφασης του δικαστήριου. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η επιχειρηματολογία της πολιτικής αγωγής και η απόφαση που έβγαλε το δικαστήριο μετά το μεσημεριανό διάλειμμα: Η απόφαση δεν είναι δεκτική ανακλήσεως, γι’ αυτό και το αίτημα είναι νόμω απορριπτέο. Επίσης, απορρίπτεται και ως αβάσιμο στην ουσία. Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Η «γραμμή» είναι σαφής: αποπολιτικοποιήστε την πολιτική παραβατικότητα.
 
Στη συνέχεια είχαμε νέα επεισόδια, όταν η Γ. Κούρτοβικ, σχολιάζοντας την κατάθεση Μπακογιάννη, αναφέρθηκε επί μακρόν στο πολιτικό περιεχόμενο της ενέργειας της 17Ν και στις σχέσεις του Μπακογιάννη με τη «Γραμμή» και τον Κοσκωτά. Η πολιτική αγωγή (Βασιλακόπουλος) φωνασκούσε διαρκώς και διέκοπτε, ενώ δεν ήταν λίγες οι διακοπές και από την έδρα. Τόσο πολύ ενοχλούσαν οι αλήθειες που ανέφερε η συνήγορος, που δεν ήθελαν να ακουστούν καν. Λογικό είναι, όταν δεν μπορούν να αρθρώσουν αντίλογο, να προσπαθούν να φιμώσουν το λόγο.
 
Τα ίδια και στο σύντομο σχόλιο του Γ. Γκουντούνα. Οταν ο συνήγορος είπε, ότι η επαναστατική Αριστερά έχει την άποψη ότι ο λαός με τα όπλα θα πάρει την εξουσία, ακούστηκαν εν χορώ αποδοκιμασίες από την ομάδα που συνόδευε το μητσοτακέικο στη δίκη (Κυριάκος, Κώστας, Αλεξία και παρατρεχάμενοι). Τότε, πετάχτηκε πάνω ο Χρ. Ξηρός και σε έντονο ύφος είπε ότι αυτό είναι και θέση του ΚΚΕ και καλά θα κάνουν να μη φωνασκούν.
 
Κατέθεσαν ακόμη τα παιδιά του Μπακογιάννη, ο αδερφός του και ο σωματοφύλακάς του Σκαρμούτσος. 
 
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

62η συνεδρίαση

Τρίτη, 11.4.06
Επόμενο άρθρο

62η συνεδρίαση

Πέμπτη, 13.4.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τον πήρε για οπλοπολυβόλο και του βγήκε νεροπίστολο

Προκλητική δήλωση Σχοινά για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

5 Ιούν 2026, 10:17
Διεθνή

Ο επόμενος, την επόμενη φορά, δε θα προλάβει…

Στο τσακ γλίτωσε ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού

5 Ιούν 2026, 08:37
Διεθνή

«Δεν είμαστε από εκείνους που προδίδουν την παρακαταθήκη των μαρτύρων, της γης και του μέλλοντος των επόμενων γενεών»

Δήλωση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά Ναΐμ Κάσεμ

5 Ιούν 2026, 07:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2026, 00:01
Διεθνή

O σιωναζιστής υπουργός Πολέμου υπόσχεται συνέχιση των επιθέσεων στον Λίβανο στο πλαίσιο μιας «υπό όρους» εκεχειρίας

Η Χεζμπολά έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει πλήρη ισραηλινή αποχώρηση και οριστικό τερματισμό των επιθέσεων

4 Ιούν 2026, 23:01
Πολιτική

Νέα προβοκάτσια του «συστήματος Μαξίμου» κατά της Π. Τυχεροπούλου: προσπαθούν να τη βγάλουν «βρόμικη»!

4 Ιούν 2026, 22:06
Κόντρες

Ο Αγώνας του Αιώνα

4 Ιούν 2026, 20:30
Πολιτική

Λειτουργούν βρόμικα κυκλώματα στο δικαστικό μηχανισμό;

Μια επιστολή στο TVXS που έμεινε αναπάντητη απ' αυτούς που «φωτογραφίζει»

4 Ιούν 2026, 14:36
Η παπάρα

Οι καλύτερες γαργάρες γίνονται στου Πορτοσάλτε

4 Ιούν 2026, 12:55
Πολιτική

Θα μας φέρει και αμερικάνικα πυρηνικά όπλα ο Μητσοτάκης;

4 Ιούν 2026, 12:32
Διεθνή

Οι κουκουβάγιες κυνηγούν τη νύχτα

4 Ιούν 2026, 09:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Ιούνη

4 Ιούν 2026, 00:01
Κόντρες

Να παρέμβει το Αγιο Πνεύμα

3 Ιούν 2026, 19:01
Πολιτισμός

Γκλάμουρ γάμος σε αρχαιολογικό χώρο (!) με άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Μια τέτοια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μεθοδεύει και οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Το brandname “hellenic heritage”, που λανσάρει ο ΟΔΑΠ..

3 Ιούν 2026, 13:53
Πολιτική

Εμπρός ΕΛΑΣ για τη μαρμίτα: Kαι οι μυστικές υπηρεσίες με τον Αλέξη

Από την ΕΛΑΣ της μπατσαρίας στην ΕΛΑΣ του Τσίπρα

3 Ιούν 2026, 13:44
Διεθνή

«Συνεχίζουν να βελτιώνονται»: Οι επιθέσεις drones της Χεζμπολά προκαλούν πανικό στο σιωναζιστικό στρατό

3 Ιούν 2026, 09:31
Διεθνή

«Βουτηγμένο μέχρι τον λαιμό στη λιβανική λάσπη»: Το Ισραήλ σε κρίση μετά την ακύρωση των πληγμάτων στη Βηρυτό από τον Νετανιάχου

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και μίντια ξεσπούν μετά την αναφορά για προσωρινή παρεμπόδιση πλήγματος στη Βηρυτό από τον Τραμπ

3 Ιούν 2026, 08:51
Παιδεία

Πολυτεχνείο Κρήτης – Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών: «Οι προσπάθειες επιβολής πειθαρχικών σε φοιτητές θα πέσουν στο κενό»

3 Ιούν 2026, 08:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Ιούνη

3 Ιούν 2026, 00:01
Εργατικά

Δικαίωση για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς – Ηχηρό χαστούκι σε Μητσοτάκη και υπουργείο Παιδείας

2 Ιούν 2026, 21:39
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

Ημέρα περιβάλλοντος.

1934: Ο βουλευτής Καρδίτσας Δ. Αναγνωστόπουλος πετάει κάθισμα μέσα στη βουλή κατά του Αλέξανδρου Παπαναστασίου και εκείνος το πετάει πίσω χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

1967: Ξεκινά ο πόλεμος των έξι ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και σε Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία.

1969 : Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης.

1971: Απόδραση του Ν. Ζαμπέλη (Ελληνική Αντίσταση) από τις φυλακές της Αίγινας.

1998: Ο 28χρονος Αλβανός Mπόκαρι Mπάχο πέφτει νεκρός από «εκφοβιστικά πυρά» μεθοριακής περιπόλου.

2004: Πεθαίνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ronald Reagan.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα που έχω αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης έχω πει ότι είναι απολύτως σεβαστό το δικαίωμα της επιχειρηματικότητας στο κέρδος. Χωρίς αυτό δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Αλλά, εξίσου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός και στο τμήμα εκείνο της κοινωνίας που τα βγάζει πιο δύσκολα πέρα ή δεν τα βγάζει καθόλου πέρα. Απευθύνθηκα προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και προς τα σούπερ μάρκετ, ζητώντας να πετύχουμε μία εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα.

Τάκης Θεοδωρικάκος (ΕΡΤnews, 29 Μάη)

«Το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους είναι ένα μέτρο σκληρό αλλά δίκαιο στις δεδομένες συνθήκες. Λειτουργεί θετικά και βοηθάει την Ανεξάρτητη Αρχή να κάνει τους ελέγχους», τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε. Ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, τονίζοντας ότι στις 63 κατηγορίες προϊόντων που αφορά το πλαφόν «έχουν γίνει 50 φορές λιγότερες ανατιμήσεις τον μήνα απ’ ό,τι γίνονταν πριν και 67 φορές περισσότερες μειώσεις τιμών». Όπως επισήμανε, αυτό αποδεικνύει «τη χρησιμότητα του ελέγχου και τη χρησιμότητα του μέτρου», καθώς χωρίς το πλαφόν, «η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα είχε τίποτα να ελέγξει». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί μόνιμο μέτρο: «Δεν είναι για πάντα. Δεν είναι το σχέδιό μας, δεν είναι το όραμά μας για την οικονομία. Αλλά όταν υπάρχει κόσμος ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν είναι ανάγκη εκεί να κερδίζεις 120%. Πρέπει να υπάρχει μέτρο, λογική και ισορροπία».

Δελτίο Τύπου υπουργείου Ανάπτυξης (4 Ιούνη)

(Πρώτα πετάς την παπάρα της «εθνικής κοινωνικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα». Φυσικά, επιλέγεις το προστατευμένο περιβάλλον της ΕΡΤ με την απροκάλυπτη δημοσιοκαφρίλα. Χιλιοειπωμένη είναι, βέβαια, η παπάρα, αλλά έτσι και τσιμπούσαν και αποδέχονταν να παίξουν στο σόου οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων, φαντάζεστε τι θα είχαμε περάσει. Μια βδομάδα πρώτη μούρη στα κανάλια θα ήταν ο πολιτικός γυρολόγος. Οι σουπερμαρκετάδες και οι βιομήχανοι τροφίμων δεν έχουν όρεξη για τέτοια, οπότε τον έγραψαν στο γνωστό σημείο. Ο γυρολόγος, όμως, έχει αποδείξει ότι είναι αδίστακτος. Αυτή τη φορά διάλεξε το ακόμα πιο προστατευμένο περιβάλλον του Πορτοσάλτε για να κάνει γαργάρα την «εθνική κοινωνική συμφωνία που θα περιλαμβάνει σοβαρές μειώσεις τιμών σε βασικά προϊόντα» και να αναφωνήσει σαν άλλος βουλευτής Καλοχαιρέτας: «Ετελείωσε, με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδος, αυτό το πολύ σκληρό μέτρο, η ακρίβεια θα εξαφανιστεί». Ολοι ξέρουμε ότι το περιβόητο πλαφόν έχει ξαναεφαρμοστεί, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και κάθε άλλο παρά εξαφάνισε την ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση, όμως, να κάνει αυτή την παρατήρηση και σχετική ερώτηση ο Πορτοσάλτες)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 62η συνεδρίαση

    17Ν
    • 62η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 62η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 62η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 62η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 62η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 62η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 62η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 62η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 62η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 62η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 62η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 62η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 62η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 62η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 62η συνεδρίαση

      62η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 62η συνεδρίαση

      62η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 62η συνεδρίαση

      62η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 62η συνεδρίαση

      62η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 62η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 62η συνεδρίαση

    62η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 62η συνεδρίαση

    62η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 62η συνεδρίαση

    62η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 62η συνεδρίαση

    62η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 62η συνεδρίαση

    62η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 62η συνεδρίαση

    62η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo