«Δεν έχω καμιά σχέση με τη 17Ν. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Τις αρνήθηκα κατηγορηματικά σε όλες τις αρχές. Εχετε μόνο μια υπογραφή μου μέσα από τη ΓΑΔΑ και γι’ αυτήν έφαγα 25 χρόνια». Μ’ αυτά τα λόγια έκλεισε τη σχετικά σύντομη απολογία του ο Κώστας Καρατσώλης.
Προηγήθηκε η εξιστόρηση της περιπέτειάς του. Η γκαγκστερική σύλληψή του στην παραλία, μπροστά στα έντρομα μάτια των παιδιών του και της γυναίκας του, που θύμιζε απαγωγή αμερικάνικου τύπου. Η μεταφορά του με ελικόπτερο από το Ακτιο στο άντρο της Αντιτρομοκρατικής, το βασανιστήριο της πολύωρης ανάκρισης, με τις απειλές για τη ζωή του και τη ζωή των δικών του. Η εξάντληση, ο πανικός, η κατάρρευση, η υπογραφή σ’ ένα κείμενο που αυτοί ετοίμασαν. Κι ύστερα η μεταφορά στην ανακρίτρια, από το στόμα της οποίας ακούει για πρώτη φορά τις κατηγορίες και μένει άγαλμα. Τις αρνείται αμέσως και ζητά προθεσμία. Σε δυο μέρες επανέρχεται με συνήγορο, αρνείται όλες τις κατηγορίες, υποβάλλει αιτήματα και ζητά να απολογηθεί αφού απαντηθούν αυτά τα αιτήματα. Τα ίδια αιτήματα υποβάλλει και στον εφέτη ειδικό ανακριτό Ζερβομπεάκο. Ποτέ δεν παίρνει απάντηση. Ο Ζερβομπεάκος κλείνει την ανάκριση (!) και έτσι ο Καρατσώλης για πρώτη φορά απολογείται στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Αναφέρθηκε εν συντομία και στις κατηγορίες για τις οποίες έχει καταδικαστεί, θυμίζοντας αυτά που έχουν προκύψει από τη διαδικασία. Στην εισβολή στο Α.Τ. Βύρωνα δε θα μπορούσε να είναι, γιατί ήταν δεκαπενταύγουστος και έλειπε με άδεια στο χωριό του. Στο Συκούριο δε θα μπορούσε να είναι, γιατί ήταν η πρώτη φορά που πήγε αεροπορικώς στην Κέρκυρα για να γνωρίσει τα πεθερικά του. Είχε την τύχη μάλιστα να συναντηθεί στο αεροδρόμιο με χωριανό του, ο οποίος και κατέθεσε στη δίκη. Για τη ληστεία στη χρηματαποστολή της Wakenhut η πρωτόδικη απόφαση θεωρεί αναληθή την ομολογία του σε σχέση με τον Κωστάρη, τον οποίο και απαλλάσσει, αλλά ειλικρινή ως προς την αυτοενοχοποίησή του και τον καταδικάζει! Οσο για τη ληστεία στον ΟΤΕ Πατησίων, δε συμμετείχε, γιατί απλούστατα δε θα μπορούσε να βρίσκεται σε δυο μέρη. Ο μάρτυρας Χρ. Ιωάννου, άνθρωπος υπεράνω υποψίας, κατέθεσε σαφώς ότι εκείνη την ώρα ήταν μαζί στην Αλσούπολη και του έδειχνε ένα οικόπεδο που αυτός ενδιαφερόταν να αγοράσει.
Και όμως, από την πρώτη κιόλας ερώτηση του προέδρου φάνηκε καθαρά πως τα πραγματικά περιστατικά δεν τους ενδιαφέρουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιβεβαιώσουν το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής. «Εσείς είσαστε ένας άνθρωπος που έχετε κυκλοφορήσει. Πώς υπογράφετε ό,τι σας ζητούν; Δώστε μου μια λογικοφανή εξήγηση;», είναι η πρώτη ερώτηση. Προσέξτε τη λέξη: λογικοφανή και όχι λογική! Ευθεία αμφισβήτηση του συνόλου της απολογίας, δηλαδή, με βάση όχι τα πραγματικά περιστατικά αλλά το… αδιάβλητο των διαδικασιών που έλαβαν χώρα στο 12ο όροφο της ΓΑΔΑ. Ηταν σαν να του έλεγε «πες μας καμιά καλύτερη δικαιολογία»! Προφανώς, ο κ. Βερτέλης έχει την άποψη πως στην Ασφάλεια όλα γίνονται με το γάντι, «με το σεις και με το σας», και πως ουδέποτε έχουν παρθεί ψεύτικες ομολογίες. Προφανώς, η υπόθεση Στακτόπουλου-Πολκ δεν του λέει τίποτα. Ούτε η υπόθεση Μουντή-Τσάπμαν, ούτε τόσες άλλες. Εν πάση περιπτώσει, ο Καρατσώλης εξήγησε για μια ακόμα φορά το τι τράβηξε. Πώς έφτασε στο σημείο να έχει χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, να μην ξέρει τι του γινόταν, να θέλει μόνο να τελειώσει το μαρτύριο.
Η δεύτερη ερώτηση προκάλεσε την έκρηξη του Γ. Σταμούλη: «Γιατί τα επιχειρήματα αυτά δεν τα είπατε στην ανακρίτρια;» ρώτησε ο πρόεδρος, σαν να μην είχε ακούσει όλα όσα είχε προηγουμένως αναφέρει ο Καρατσώλης. Με έντονο ύφος ο συνήγορος υπενθύμισε στον πρόεδρο ότι ο Καρατσώλης δεν απολογήθηκε. Σχεδόν όλες οι ερωτήσεις που ακολούθησαν ήταν του τύπου «γιατί η Αντιτρομοκρατική να κάνει αυτό και όχι το άλλο;», λες και είναι δουλειά του Καρατσώλη (και κάθε κατηγορούμενου) να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο ο Διώτης με το Σύρο έφτιαξαν το οργανόγραμμα ενεργειών-προσώπων και μοίρασαν τους ρόλους.
Θλιβερή παράσταση ξεπεσμένης ντίβας θύμισε η παρέμβαση της εισαγγελέα. Είναι δυνατόν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου να πέφτει στο επίπεδο να αμφισβητεί τα προφανή, τα αυτονόητα; Ιδού παραδείγματα: Στην ατζέντα του Καρατσώλη το ραντεβού με τον Ιωάννου λέει 4:00 αλλά η εγγραφή είναι στις 4:30!!! Το ραντεβού ήταν στο ΙΟΝΙΑ ΣΕΝΤΕΡ ή στο ΙΟΝΙΑ 2000; Μάταια προσπαθούσε να της εξηγήσει ο Καρατσώλης, πως το ραντεβού ήταν στη γωνία Ηρακλείου και Ιφιγενείας, για να φύγουν μετά προς Αλσούπολη, αποφεύγοντας την κίνηση της Νέας Ιωνίας και πως είναι λογικό στον προφορικό λόγο να πει κανείς λάθος το όνομα ενός εμπορικού κέντρου, που δεν απέχει ούτε 200 μέτρα από το άλλο. Να της το πούμε κι εμείς, ως κάτοικοι της περιοχής: Θα πρέπει να είναι ντιπ άσχετοι δυο άνθρωποι για να δώσουν ραντεβού με αυτοκίνητα στο ΙΟΝΙΑ ΣΕΝΤΕΡ. Γιατί βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Ιωνίας, δε βρίσκεις με τίποτα να παρκάρεις και για να φύγεις φτύνεις αίμα από την κίνηση. Αντίθετα, συνηθίζονται τα ραντεβού 200 μέτρα παραπάνω, στο ΙΟΝΙΑ 2000, γιατί παρκάρεις εύκολα, φεύγεις εύκολα προς τρεις κατευθύνσεις και δεν τρως κίνηση, αφού είναι στην άκρη της αγοράς. Η θλιβερή παράσταση έκλεισε με μια επανάληψη της γνωστής ιστορίας με τους τσίγκους, που ένας αστυνομικός τους έγραψε δίσκους και πρέπει σώνει και καλά να βγει πως άλλα πράγματα κλάπηκαν από το τυπογραφείο που εργαζόταν ο Καρατσώλης και άλλα βρέθηκαν σε γιάφκα της 17Ν! Να σας το πούμε για μια φορά ακόμη, κ. Κουτζαμάνη: «μεταλλικοί δίσκοι λιθογραφίας» δεν υπάρχουν στα τυπογραφεία. Η λιθογραφία γίνεται με αυτό που όλοι οι σχετικοί με το χώρο ονομάζουν «τσίγκους».
Στο ίδιο στυλ ήταν και οι ερωτήσεις των δικαστών. Μάλιστα, υπήρξε και προσπάθεια καλλιέργειας… ενδοθεσπρωτικού εμφύλιου, που έπεσε στο κενό. «Με τα παιδιά έχουμε δώσει κάποιες εξηγήσεις και ό,τι είναι να πούμε θα το πούμε έξω από το δικαστήριο», ξεκαθάρισε ο Καρατσώλης. Και ο Θωμάς Σερίφης, τον οποίο με ελαφρώς προβοκατόρικη διάθεση προσπάθησε να εμπλέξει η εφέτης Γιαννούκου, ρωτώντας τον Καρατσώλη αν σημαίνει κάτι που δεν μαζεύτηκαν υπογραφές συμπαράστασης γι’ αυτόν στο χωριό, της έκοψε τη φόρα: «Εγώ ζήτησα να μη γίνει καμιά δήλωση συμπαράστασης για μένα. Εγώ ζήτησα να μην έρθει κανείς ως μάρτυρας υπεράσπισης. Το είχα δηλώσει και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Το ξαναλέω, επειδή χρησιμοποιήθηκε για να μου πετάξουν λάσπη κύκλοι έξω από το δικαστήριο» (εννοεί, προφανώς το γνωστό «μήνυμα –μη- αντίστασης» και τους συν αυτώ).
Εννοείται πως με πρόταση της εισαγγελέα και απόφαση επί της έδρας διαβάστηκε η προανακριτική του Καρατσώλη.
Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, λόγω κωλύματος των συνηγόρων του Η. Κωστάρη.