Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη
  • Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»17Ν»Εφετείο 17Ν»Πέμπτη, 14.9.06
Εφετείο 17Ν

140η συνεδρίαση

Πέμπτη, 14.9.06

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Σεπ 2006, 00:00




Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους μάρτυρες υπεράσπισης του Παύλου Σερίφη. Συνάδελφοί του από τη δουλειά στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», γείτονες, συγχωριανοί του, συγγενείς του, φίλοι κολλητοί, μίλησαν για την προσωπικότητά του και την πορεία του στη ζωή. Ενας άνθρωπος που δε γνώρισε γονείς (ορφάνεψε σε ηλικία 2 ετών), που πήγε μετανάστης στη Γερμανία, που γύρισε στην Ελλάδα και δούλευε σε δυο δουλειές για να επιβιώσει (σερβιτόρος και ταξιτζής), που υπέστη ένα φοβερό τροχαίο ατύχημα το 1980 και κατάφερε να γλιτώσει τη ζωή ύστερα από πολύμηνη μάχη στο ΚΑΤ, όχι όμως και το ένα του χέρι, που προσελήφθη ως ανάπηρος τηλεφωνητής στο Παίδων στη συνέχεια. Ενας άνθρωπος ήσυχος, αλτρουϊστής, οπαδός της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ήπιος, που απεχθανόταν τη βία και καταδίκαζε τις ενέργειες των ένοπλων οργανώσεων.
 

Φυσικά, δεν ήταν δυνατό να μην αμφισβητηθούν και αυτοί οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, ο θείος του Ανδρέας Σερίφης, που τον φιλοξένησε στη Γερμανία. Ενώ ο άνθρωπος ήταν σαφής, ότι τον φιλοξένησε το διάστημα 1972-76, η εισαγγελέας τον αμφισβητούσε και του έλεγε ότι ο Παύλος λέει ότι επέστρεψε το 1975 (το σενάριο, βλέπετε, τον έχει τοποθετήσει στην πρώτη ενέργεια της 17Ν, την εκτέλεση του σταθμάρχη της CIA Ρ. Ουέλς). Μολονότι ο μάρτυρας ήταν σαφής ότι θυμάται πως στο σπίτι του στη γερμανία ο ανηψιός του έμεινε τέσσερα χρόνια, η εισαγγελέας επέμενε να τον παγιδεύει: Μα ’72-’75 είναι τέσσερα χρόνια. Τι κι αν ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο Παύλος πήγε στη Γερμανία Οκτώβρη του ’72, οπότε η τετραετία οδηγεί στα μισά τουλάχιστον του ’76! Η εισαγγελέας είχε τη δική της άποψη. Κατέθετε φίλος κολλητός του, συγκάτοικός του επί 13 χρόνια, ότι δεν υποψιάστηκε ποτέ τίποτα για ένταξή του σε κάποια οργάνωση και από την έδρα του διάβαζαν το καταστατικό της 17Ν για τους κανόνες συνωμοτικότητας. Μα εγώ ήμουν ο κολλητός του, θα ήμουν ο πρώτος που θα προσπαθούσε να εντάξει στην οργάνωση, αντέτεινε ο μάρτυρας, όμως μάλλον εις ώτα μη ακουόντων μιλούσε.
 

Τον φέρει το κατηγορητήριο να παίρνει λεφτά από τη 17Ν και οι μάρτυρες κατέθεσαν ότι ζούσε πάντοτε φτωχικά, ότι ήταν επί ξύλου κρεμάμενος, ότι ο γιος του αναγκάζεται να δουλέψει για να μπορέσει να σπουδάσει, ότι το σπίτι το πήρε με δάνειο. Απάθεια από την έδρα. Το μόνο που μέτραγε για όλους είναι η προανακριτική του κατάθεση στην ανακρίτρια. Γι’ αυτό το τελευταίο ευθύνεται και η νέα υπερασπιστική γραμμή του Π. Σερίφη, που δεν έχει καταγγείλει ως προϊόν ψυχολογικών βασανιστηρίων την απολογία που έδωσε στις 2 τη νύχτα.
 

Μόλις τέλειωσαν οι μάρτυρες του Π. Σερίφη, επικράτησε χάος. Διότι το δικαστήριο, στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του εκπροσώπου των Αμερικανοβρετανών, είχε καλέσει μάρτυρες και άλλων κατηγορούμενων (Καρατσώλη και Τζωρτζάτου), που δε «χωρούσαν» όλοι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Το χάος διευθετήθηκε χάρη στην καλή θέληση και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις των συνηγόρων, όμως είναι δηλωτικό της τεράστιας πίεσης που ασκείται στη διαδικασία της εξέτασης των μαρτύρων υπεράσπισης, εν αντιθέσει με τη φάση των μαρτύρων κατηγορίας, όταν όλα ήταν χαλαρά και υπήρχαν συνεδριάσεις που τέλειωναν στις 11 η ώρα, λόγω απουσίας μαρτύρων.
 

Πριν τους μάρτυρες του Καρατσώλη κατέθεσε ο Γιάννης Φελέκης, μάρτυρας υπεράσπισης του Χρ. Ξηρού, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα λείπει από την Αθήνα. Ο Φελέκης μίλησε για τον «φίλο μου τον “πατρίδα”, που μόνο μετά τη σύλληψή του έμαθα ότι λέγεται Χριστόδουλος Ξηρός», για έναν άνθρωπο γνωστό σε όλο τον κόσμο στα Εξάρχεια, που «ανήκε στο σταλινομαοϊκό ρεύμα, ενώ εγώ στο τροτσκιστικό», που επειδή ήταν «ντουλάπα» βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Επειδή άκουσα προηγούμενα το απόσπασμα από το καταστατικό της 17Ν – σημείωσε ο μάρτυρας – σας λέω ότι ο Χριστόδουλος θα ήταν ο πρώτος που θα είχε διαγραφεί από την οργάνωση, για να προστατευθεί αυτή. Γιατί ήταν ένα από τα πιο γνωστά στην Αστυνομία πρόσωπα εκείνη την εποχή.
 

Τα όσα κατέθεσε ο Φελέκης δεν άρεσαν καθόλου στην εισαγγελέα και τον «εκπρόσωπο», που έβαλαν μπροστά την καθιερωμένη φάμπρικα αμφισβήτησης, επινοώντας νέα επιχειρήματα». Η εισαγγελέας ρωτούσε επίμονα τον Φελέκη, αν ο Χριστόδουλος του είπε ποτέ ότι συνελήφθη ή προσήχη. Ο Φελέκης δεν θυμόταν (κι αυτό δείχνει ότι είναι ένας ειλικρινής μάρτυρας), αλλά σημείωνε πως και να συνέβαινε μάλλον δεν θα το συζητούσαν, γιατί αυτές οι μαζικές προσαγωγές ήταν ρουτίνα στα Εξάρχεια και δεν κάθονταν να τις συζητήσουν. Κάθε μέρα, ειδικά σε περιόδους όξυνσης, κάποιοι προσάγονταν στην Ασφάλεια. Πού έτεινε το επίμονο ερώτημα της εισαγγελέα; Στο ότι ο Φελέκης λέει ψέματα. Φυσικά, παρενέβη ο Χριστόδουλος και ανέφερε λίστα ολόκληρη από «ευαγή ιδρύματα» της Αστυνομίας στα οποία έχει «φιλοξενηθεί», ενώ ο Γ. Γκουντούνας δήλωσε ότι θα κάνουν αιτήσεις και θα ζητήσουν αντίγραφα από τα βιβλία συμβάντων της Αστυνομίας. Ο «εκπρόσωπος» επιστράτευσε άλλη σοφιστεία: Ο Χριστόδουλος ήταν πρότυπο και γι’ αυτό έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, για να μπορεί να στρατολογήσει κόσμο! Υποστήριξε, δηλαδή, μια θεωρία εντελώς αντίθετη απ’ αυτή που υποστήριζε μέχρι τώρα. Και είχε δίκιο ο Γκουντούνας που παρατήρησε ειρωνικά: Δηλαδή έγινε στρατολόγος τώρα ο Χριστόδουλος;
 

Ενταση επικράτησε και κατά τη διάρκεια της εξέτασης των δύο πρώτων μαρτύρων υπεράσπισης του Κ. Καρατσώλη. Του συναδέλφου (και στη συνέχεια φίλου και κουμπάρου του) Ε. Πάλλη και της ιδιοκτήτριας του τυπογραφείο στο οποίο και οι δύο εργάζονταν Μ. Μαστραντώνη. Και οι δύο αυτοί μάρτυρες αναφέρθηκαν στην κλοπή χρησιμοποιημένων τσίγκων από το τυπογραφείο. Κλοπή που δεν την επινόησε η υπεράσπιση, μετά τη σύλληψη του Καρατσώλη (του αποδίδονται αποτυπώματα σε τσίγκους που βρέθηκαν σε γιάφκα της 17Ν), αλλά είχε καταγγελθεί αμέσως στην Αστυνομία και είχε σχηματιστεί δικογραφία. Σώνει και καλά να το αμφισβητήσουν και αυτό εισαγγελέας και «εκπρόσωπος». Αφού το «επιχείρημα» ότι την κλοπή μπορεί να την έκανε η 17Ν κατέπεσε λογικά (η οργάνωση δεν θα πήγαινε να κάνει κλοπή εκεί που εργαζόταν ένα μέλος της, το οποίο, στο κάτω-κάτω, αφού ήταν της δουλειάς μπορούσε να στείλει κάποιον ν’ αγοράσει τσίγκους από κάποιο κατάστημα), επιστρατεύτηκαν άλλα. Γιατί να κλέψουν τους τσίγκους, πόσα λεφτά είχαν οι τσίγκοι και άλλα τέτοια φαιδρά. Η Μαστραντώνη τους εξήγησε υπομονετικά όλη τη δουλειά, τα «επιχειρήματα» εξαντλήθηκαν και τότε η εισαγγελέας, πασχίζοντας μανιωδώς να βρει κάτι, κόλλησε: Γιατί ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας ανέφερε στην Αστυνομία, όταν κατήγγειλε την κλοπή, ότι κλάπηκαν μεταλλικοί δίσκοι; Η μάρτυρας απάντησε με φυσικότητα και σιγουριά, ότι αποκλείεται ο σύζυγός της να χρησιμοποίησε τέτοιον όρο και ότι έτσι πρέπει να το έγραψε ο αστυνομικός που δεν ξέρει. Κι ενώ η εισαγγελέας εξακολουθούσε να ρωτάει, παρενέβη ο συνήγορος Γ. Μαντζουράνης, που έριξε μια ματιά στα έγγραφα, και είπε ότι ο όρος «μεταλλικοί δίσκοι» δεν υπάρχει πουθενά.

Να βοηθήσουμε εμείς την κ. Κουτζαμάνη, για να μην εκτίθεται άδικα. Αν θυμόμαστε καλά, τον όρο μεταλλικοί δίσκοι χρησιμοποίησε ένας αξιωματικός από την Ασφάλεια που κατέθεσε για τα πειστήρια. Σε κανένα τυπογραφείο, επίπεδο ή κυλινδρικό, δεν υπάρχουν μεταλλικοί δίσκοι. Υπάρχουν τσίγκοι, σε σχήμα παραλληλόγραμμου, καθορισμένων διαστάσεων μάλιστα, και τυπογραφικοί κύλινδροι στους οποίους τυλίγονται οι τσίγκοι κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης. Οι χρησιμοποιημένοι τσίγκοι πωλούνται ως μέταλλο και «κόβουν λεφτά». Τελεία και παύλα. Γεγονός είναι ότι από το τυπογραφείο που εργαζόταν ο Καρατσώλης κλάπηκαν χρησιμοποιημένοι τσίγκοι και η κλοπή καταγγέλθηκε αμέσως, σε ανύποπτο χρόνο. Μπορεί κανείς να μας βεβαιώσει ότι τα φερόμενα ως αποτυπώματα του Καρατσώλη σε τσίγκο που βρέθηκε σε γιάφκα της 17Ν δεν είναι τα αποτυπώματα που άφησε πιάνοντας εκατοντάδες τσίγκους στο τυπογραφείο που δούλευε; Είναι πραγματικά ευτυχής σύμπτωση που στο συγκεκριμένο τυπογραφείο έγινε κλοπή τσίγκων. Γιατί θα μπορούσε να μη γίνει και ο Καρατσώλης να προσπαθεί μάταια να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

Η Φωτεινή Φάρα, φίλη και συνάδελφος των Κωστάρη και Καρατσώλη στο μεσιτικό γραφείο που εργάζονταν, δεν περιορίστηκε μόνο στη σκιαγράφηση της προσωπικότητας των φίλων της, του Ηρακλή και του Κώστα, όπως τους αποκαλούσε. Παρουσίασε στο δικαστήριο τον τρόπο με τον οποίο αυτή έφτασε στο σημείο να απορρίψει τις κατηγορίες και να έρθει ως μάρτυρας υπεράσπισης των συναδέλφων της. Αν δεν είχα πειστεί, δεν θα ήμουν σήμερα εδώ, είπε με έμφαση. Αρχισα να ψάχνω –είπε- τις ατζέντες μου. Γιατί δε μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι τα παιδιά, που δούλευαν όλη μέρα, που είχαν οικογένειες, φίλους, είχαν και μια άλλη δραστηριότητα. Και εξήγησε ότι είναι αυτή που βρήκε ότι την ώρα που στον Καρατσώλη αποδίδεται συμμετοχή σε μια ληστεία, αυτός έδειχνε ένα οικόπεδο σε πελάτη του μεσιτικού γραφείου. Κι ότι την ώρα που στον Κωστάρη αποδιδόταν συμμετοχή στην εκτέλεση Σόντερς (στη συνέχεια έφυγε αυτή η κατηγορία) και συμμετοχή σε μια ληστεία, αυτός ήταν σε δουλειά μαζί της (και απ’ αυτή τη δεύτερη κατηγορία απαλλάχτηκε ο Κωστάρης).
 

Περιττεύει να πούμε τι χαρακτήρα πήρε η επίθεση σ’ αυτή τη μάρτυρα. Λυσσώδη θα τον χαρακτηρίζαμε. Οι εισαγγελείς δεν την άφηναν καν να απαντήσει στα ερωτήματα, να προλάβει να εξηγήσει τη σκέψη της. Και όμως, η μάρτυρας ήταν σαφής και ακλόνητη στα πάντα. Και στον τρόπο που δουλεύει το μεσιτικό γραφείο και στην ημερομηνία και ώρα που έγινε το ραντεβού του Καρατσώλη με τον συγκεκριμένο πελάτη και γι’ αυτό δε θα μπορούσε να είναι στη ληστεία. Αλλωστε, το ραντεβού ήταν γραμμένο στην ατζέντα του Καρατσώλη, που κατασχέθηκε από το σπίτι του Καρατσώλη. Και ποιο ήταν το πρόβλημα; Οτι στην ατζέντα του Καρατσώλη έφραφε 4 η ώρα, ενώ το ραντεβού έγινε 2:30! Λες και δε μπορούσε με ένα τηλεφώνημα να πάει το ραντεβού λίγο πιο μπροστά. Λες και αν ο Καρατσώλης ήθελε την ίδια μέρα να συμμετάσχει σε ληστεία, θα έβαζε ραντεβού με πελάτες. Και το πιο σημαντικό: λες και δεν υπάρχει η κατάθεση του πελάτη στο πρώτο δικαστήριο, που δε θυμόταν ημερομηνία αλλά θυμόταν όλα τα άλλα στοιχεία (ημέρα της εβδομάδας, ώρα, τόπο ραντεβού, τόπο οικοπέδου) και επιπλέον θυμόταν ότι ο Καρατσώλης του πρότεινε να του δείξει και άλλα οικόπεδα, επειδή το πρώτο δεν τον ενδιέφερε.
 

Επειδή, λοιπόν, η μάρτυρας ήταν σαφής και ακλόνητη, επειδή οι απαντήσεις της δίνονταν με τον πιο φυσικό τρόπο, ο αναπληρωτής εισαγγελέας επιστράτευσε το ύστατο «επιχείρημα»: Πώς είναι δυνατόν να θυμόσαστε μετά από τόσα χρόνια; Αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τον Χρ. Ξηρό, ο οποίος διέκοψε και απευθυνόμενος στους εισαγγελείς τους ρώτησε γιατί δεν έκαναν την ίδια ερώτηση και στους μάρτυρες κατηγορίας. Απάντηση, φυσικά, δεν πήρε, γι’ αυτό και επανήλθε με ένα σχόλιο μετά το τέλος της κατάθεσης της μάρτυρα. Κατηγόρησε τους εισαγγελείς για επίδειξη ακραίας μεροληψίας. Θύμισε ότι τα γεγονότα που επικαλέστηκε η συγκεκριμένη μάρτυρας είναι πρόσφατα (αφορούσαν το 2001-2002) και ότι τη μνήμη της υποβοήθησε η ατζέντα της και η ατζέντα του γραφείου, ενώ αυτά που κατέθεταν οι διάφοροι κραγμένοι ψευδομάρτυρες (τους ανέφερε έναν προς έναν) συνέβησαν πριν από 20 χρόνια. Και όμως, ούτε πίεση δέχτηκαν ούτε ερωτήσεις για το πώς γίνεται να θυμούνται τους έγιναν. Κατέληξε καταγγέλλοντας τους εισαγγελείς ότι δεν τους κινεί το πάθος για την ανεύρεση της αλήθειας, όπως λένε.
 

Τα πράγματα τα ξεκαθάρισε ακόμα περισσότερο ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Θεόδωρος Θάνος, που ακολούθησε. Κατέθεσε το όνομα του ιδιοκτήτη του οικοπέδου, παλιού πελάτη του γραφείου του, που δεν δημιουργούσε κανένα κίνδυνο απώλειας της μεσιτικής αμοιβής (η αμφισβήτηση εγειρόταν, επειδή δεν υπήρχε εντολή από τον πελάτη). Οσο για τον κίνδυνο απώλειας της αμοιβής από τον αγοραστή, ο Θάνος κατέθεσε το σχετικό νόμο που έχει τροποποιηθεί και προβλέπει καταβολή της αμοιβής ακόμα και με προφορική εντολή προς τον μεσίτη.

Η ένταση συνόδευσε από την πρώτη στιγμή την κατάθεση Θάνου. Γιατί έκανε αναφορά στους πελάτες του γραφείου του και είπε ότι ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και ανώτεροι δικαστικοί. Αυτό δεν άρεσε και τόσο, γιατί βέβαια δεν συμβιβάζεται και τόσο η ιδιότητα του δικαστικού με την αγορά οικοπέδων και διαμερισμάτων στα πανάκριβα βόρεια προάστεια που δραστηριοποιείται το γραφείο του Θάνου. Η κορύφωση ήρθε όταν ο μάρτυρας κάποια στιγμή χαρακτήρισε ψευδομάρτυρα τον Μπερετάνο. Η εισαγγελέας και η εκ δεξιών του προέδρου εφέτης μόρφασαν ειρωνικά, ο Γ. Μαντζουράνης στηλίτευσε το γεγονός (η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει και να φαίνεται τίμια, παρατήρησε), επικράτησε ένταση και ο πρόεδρος πήρε διάλειμμα, 25 λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης. Μετά το διάλειμμα, η Κ. Σταμούλη ζήτησε το λόγο και είπε ότι η εισαγγελέας κάνει χειρονομίες με αποτέλεσμα οι μάρτυρες, που δεν έχουν δικαστηριακή εμπειρία, να «κομπλάρουν». «Εκανα καμιά χειρονομία που να σας φόβισε;», ρώτησε η εισαγγελέας το μάρτυρα. «Εμένα δε μπορεί να με φοβίσει κανένας», απάντησε ο Θάνος. «Εκείνο που είδαμε όλοι είναι η ειρωνία και η απαξίωση», σχολίασε ο Κουφοντίνας. «Είμαι γελαστός άνθρωπος», δικαιολογήθηκε η εισαγγελέας. «Εκείνο που είπα είναι ότι δε μπορώ να γίνω σαν τον Μπερετάνο, ότι δε θέλω κάποιος να με πει Μπερετάνο», έκλεισε τη συζήτηση ο Θάνος.
 

Σε λίγο προέκυψε νέα εντολή, καθώς ο Αναγνωστόπουλος ξεκίνησε να υποβάλει ερωτήσεις στο μάρτυρα, ενώ δεν έχει καταθέσει παράσταση πολιτικής αγωγής για καμιά από τις ενέργειες που κατηγορείται ο Καρατσώλης. Ο Γ. Μαντζουράνης υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να απαγορευτεί στον Αναγνωστόπουλο να υποβάλει ερωτήσεις, διότι διαφορετικά προκύπτει απόλυτη ακυρότητα. Το εκπληκτικό είναι ότι η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν ακούστηκε η ερώτηση του Αναγνωστόπουλου, για να διαπιστωθεί αν αφορούσε τον Καρατσώλη ή τον Κωστάρη (για τον δεύτερο έχει καταθέσει παράσταση πολιτικής αγωγής). Με έκπληξη και ο Μαντζουράνης και ο μάρτυρας της υπενθύμισαν ότι έκανε σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν τον τρόπο λειτουργίας του μεσιτικού γραφείου, αλλά αυτή επέμενε ότι αυτές οι ερωτήσεις έγιναν στην προηγούμενη μάρτυρα (τόσο καλά παρακολουθούσε τη διαδικασία!). Οταν κατάλαβε τι έχει γίνει, περιορίστηκε να επαναλάβει τα επιχειρήματα του Αναγνωστόπουλου: ότι ο Καρατσώλης επιβαρύνει τον Κωστάρη και γι’ αυτό η πολιτική αγωγή κατά του Κωστάρη δικαιούται να υποβάλει ερωτήσεις και στους μάρτυρες του Καρατσώλη!
 

Ο Θάνος, όμως, είχε και άλλο πρόβλημα. Κατηγόρησε στα ίσια τον Αναγνωστόπουλο ότι λέει ψέματα, γιατί αυτός είχε υποστηρίξει, σε ερώτηση προς την προηγούμενη μάρτυρα, ότι γνωρίζει αγωγή που έχει κάνει σε πελάτη του το γραφείο Θάνου. Στα 31 χρόνια που διατηρώ το γραφείο –είπε- έχω κάνει όλες κι όλες πέντε αγωγές και απ’ αυτές καμία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, γιατί δεν αφορά πελάτη του. Θυμωμένος, μάλιστα, προκάλεσε τον Αναγνωστόπουλο να του δείξει μια αγωγή ή να του πει ένα όνομα κι αυτός εσιώπησε. Τελικά, επειδή η ώρα πήγε 3:30, τη λύση έδωσε η διακοπή.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

140η συνεδρίαση

Τετάρτη, 13.9.06
Επόμενο άρθρο

140η συνεδρίαση

Παρασκευή, 15.9.06

Σχετικά Αρθρα

202η συνεδρίαση

Τρίτη, 30.5.07

Εφετείο 17Ν 30 Μάι 2007, 00:00

250ή συνεδρίαση

Δευτέρα, 14.5.07

Εφετείο 17Ν 14 Μάι 2007, 00:00

249η συνεδρίαση

Πέμπτη, 10.5.07

Εφετείο 17Ν 10 Μάι 2007, 00:00

248η συνεδρίαση

Τετάρτη, 9.5.07

Εφετείο 17Ν 9 Μάι 2007, 00:00

247η συνεδρίαση

Δευτέρα, 7.5.07

Εφετείο 17Ν 7 Μάι 2007, 00:00

246η συνεδρίαση

Πέμπτη, 3.5.07

Εφετείο 17Ν 3 Μάι 2007, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

Ημέρα ακτινολογίας.

Ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας.

1901: Βίαιες συγκρούσεις στην Αθήνα με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική από τον Αλέξανδρο Πάλλη («Ευαγγελικά»), έντεκα νεκροί, ογδόντα τραυματίες, ενώ πυροβολήθηκε και ο πρωθυπουργός Θεοτόκης που υπέβαλε την παραίτηση του λίγες μέρες αργότερα.

1903: Ταραχές με αφορμή την παράσταση “Ορέστεια” του Αισχύλου από το Βασιλικό Θέατρο με κείμενο σε απλή καθαρεύουσα, δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

1917: Καταργείται η ιδιωτική ιδιοκτησία γης στη Ρωσία. Το Συμβούλιο των Κομισάριων του Λαού καθιερώνεται ως η νέα κυβέρνηση και διορίζει τον Λένιν πρόεδρο, τον Λέον Τρότσκι κομισάριο εξωτερικών και τον Στάλιν κομισάριο εθνοτήτων.

1925: Ιδρύονται τα Τάγματα Ασφαλείας (SS) του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (Γερμανία).

1932: Απόπειρα πραξικοπήματος από τον Χίτλερ.

1938: Ναζί πυρπολούν συναγωγές, καταστρέφουν εβραϊκά μαγαζιά και συλλαμβάνουν χιλιάδες Εβραίους κατά τη διάρκεια της “Νύχτας των κρυστάλλων“.

2001: Εκρηξη σε διαμέρισμα της οδού Μαυρικίου, τραυματισμός Κυριάκου Μαζοκόπου.

2007: Ο πατέρας πέντε παιδιών Ιλμι Λατές εντοπίζεται από μπλόκο συνοριοφυλακής λίγο έξω από τη Λεβαία Φλώρινας, πυροβολείται πισώπλατα σχεδόν εξ επαφής και πέφτει νεκρός.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 140η συνεδρίαση

    17Ν
    • 140η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 140η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 140η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 140η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 140η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 140η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 140η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 140η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 140η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 140η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 140η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 140η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 140η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 140η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 140η συνεδρίαση

      140η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 140η συνεδρίαση

      140η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 140η συνεδρίαση

      140η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 140η συνεδρίαση

      140η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 140η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 140η συνεδρίαση

    140η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 140η συνεδρίαση

    140η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 140η συνεδρίαση

    140η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 140η συνεδρίαση

    140η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 140η συνεδρίαση

    140η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 140η συνεδρίαση

    140η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo