Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσουν όσα γράψαμε, σχετικά με την υποκριτικότητα του ενδιαφέροντος που επέδειξε ο Κωστής Χατζηδάκης για τα αιτήματα της ΠΕΔΔΥ (Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπάλληλων), στη συνάντησή του με το προεδρείο της στις 31 Ιούλη.
Ο Χατζηδάκης υποσχέθηκε στην ΠΕΔΔΥ ότι θα εξετάσει όλα τα χρονίζοντα αιτήματά της, που τα παρουσίασε και σ’ αυτόν, ξέροντας ότι σε λίγες μέρες η αρμοδιότητα θα έχει περάσει στον Ταγαρά και ο ίδιος (ο Χατζηδάκης) θα μπορεί σαν Πόντιος Πιλάτος να πλένει τα χέρια του.
Πράγματι, στον ανασχηματισμό της πλάκας της 4ης Αυγούστου, ο Ταγαράς τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Μητσοτάκη υφυπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αρμόδιος για το Περιβάλλον. Την αρμοδιότητα είχε κρατήσει ο ίδιος ο Χατζηδάκης από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διαχείριση του ΥΠΕΝ, μολονότι είχαν διοριστεί από τον Μητσοτάκη δύο υφυπουργοί.
Ηταν φανερή η φιλοδοξία του Χατζηδάκη να πιστωθεί ως επιτυχία τη δραστική μείωση του δασικού πλούτου της χώρας με εργαλείο τους δασικούς χάρτες-καρικατούρα. Ηταν ένας στόχος του πατριάρχη της οικογένειας Μητσοτάκη, στο περιβάλλον του οποίου ενηλικιώθηκε πολιτικά ο Χατζηδάκης, παίρνοντας τα κατάλληλα μαθήματα: τα δάση είναι… υπερβολικά πολλά στην Ελλάδα και η διατήρησή τους υπονομεύει την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας. Ο νεαρός και φέρελπις Κωστής, λοιπόν, γαλουχήθηκε μ’ αυτές τις ιδέες, τις απολύτως ταιριαστές και με τη νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που είχε επιλέξει από τα μικράτα του, και έκανε την πραγματοποίησή τους έναν από τους σκοπούς της ζωής του.
Ομως, στον πρώτο κιόλας χρόνο της θητείας του, συνειδητοποίησε τις τεράστιες δυσκολίες αυτού του βρόμικου εγχειρήματος. Δυσκολίες στις οποίες συνέβαλε πολύ και η ΠΕΔΔΥ με τη δράση της (π.χ. με τις αγωγές κατά της νομιμοποίησης των περιβόητων οικιστικών πυκνώσεων και των παράνομων ξεχερσωμάτων δασών και δασικών εκτάσεων). Ο Χατζηδάκης κατάλαβε ότι επίκεινται νέες αγωγές, κατά διατάξεων του δικού του αντιδασικού νόμου 4685/2020, που θα υποβληθούν μόλις εκδοθούν οι πρώτες διοικητικές πράξεις. Γι’ αυτό επέλεξε να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια, συναποφασίζοντας με τον Μητσοτάκη να δώσουν την αρμοδιότητα για το περιβάλλον στον Ταγαρά. Εναν επαρχιώτη βουλευτή που ως αναπληρωτής ΥΠΕΝ αρμόδιος για το περιβάλλον στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, είχε επιδείξει πλούσιο αντιδασικό έργο και δεν είχε καμία αναστολή στο να θεσμοθετηθεί και να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Ο Ταγαράς βλέπει ως «μάννα εξ ουρανού» την υπουργοποίησή του και θα κάνει τα πάντα για να τη διατηρήσει. Αυτό είναι το ταβάνι των πολιτικών του φιλοδοξιών. Δε φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πολιτικό πρώτης γραμμής, όπως ο Χατζηδάκης.
Στις 4 του Αυγούστου, λοιπόν, ανακοινώθηκε ο Ταγαράς ως υφυπουργός Περιβάλοντος, στις 5 παρουσιάστηκε στο ΥΠΕΝ και στις 6 Αυγούστου του δόθηκαν οι αρμοδιότητες με κοινή απόφαση των Χατζηδάκη και Μητσοτάκη (δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στο ΦΕΚ 3296Β). Σε όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις τις αρμοδιότητες στους υφυπουργούς παραχωρούσε ο αρμόδιος υπουργός. Στην κυβέρνηση των «αρίστων» του Κούλη, όμως, τα πάντα ελέγχει ο ίδιος, με τον προσωπικό μηχανισμό που έχει εγκαταστήσει στο Μαξίμου, για να εξισορροπεί τους εσωκομματικούς ανταγωνισμούς και -το κυριότερο- επειδή δεν του εμπνέουν εμπιστοσύνη οι υπουργοί που διορίζει.
Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, βολεύεται και ο Χατζηδάκης, που ήθελε να ξεφορτωθεί την αρμοδιότητα για τα δάση και γενικά για το φυσικό περιβάλλον, η οποία μετατρέπει την καρέκλα του υπουργού ΠΕΝ σε ηλεκτρική. Ο διορισμός υφυπουργού αρμόδιου για το περιβάλλον από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, κρύβει το γεγονός ότι ο Χατζηδάκης ήθελε να ξεφορτωθεί την αρμοδιότητα για τα δάση.
Στην κοινή εμφάνιση του Χατζηδάκη με τον Ταγαρά και τον Οικονόμου (υφυπουργός αρμόδιος για τη Χωροταξία και το Αστικό Περιβάλλον) στις 5 Αυγούστου, έγιναν δηλώσεις και από τους τρεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις δηλώσεις όλων τους, αλλά ιδιαίτερα του Χατζηδάκη και του Ταγαρά, απουσίασε η παραμικρή αναφορά στις υποσχέσεις που είχε δώσει ο Χατζηδάκης στη συνάντησή του με το προεδρείο της ΠΕΔΔΥ. Ποιες ήταν αυτές;
«Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των Δασικών Υπηρεσιών με στελεχιακό δυναμικό, διαμέσου των αναγκαίων προσλήψεων επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού (Δασολόγων και Δασοπόνων), για τις οποίες θα κινήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την απαραίτητη διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Αραβώσης θα αναλάβει να καταγράψει τις ανάγκες και να συντονίσει τη διαδικασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και την ΠΕΔΔΥ.
Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκαν:
1. Το θέμα του “Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας“ και της ανάγκης άμεσης προώθησης αιτήματος στο Υπουργείο Εργασίας που θα αφορά Δασολόγους, Δασοπόνους και Διοικητικούς υπαλλήλους που θα υποστηρίξουν τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες.
2. Το θέμα της πρακτικής άσκησης των νέων Δασολόγων, έτσι ώστε κάθε χρόνο να αξιοποιούνται πτυχιούχοι και να αποκτούν εμπειρία.
3. Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και της αλλαγής του Π.Δ. 99/2018 αναφορικά με τα θιγόμενα δικαιώματα των Γεωτεχνικών.
4. Το θέμα του αντισταθμίσματος 6 τοις χιλίοις και της επαναφοράς και απόδοσής του στους Δασολόγους δημοσίους υπαλλήλους, όπως ήδη έχει αποφασιστεί για τους μηχανικούς».
Από τις «δεσμεύσεις» αυτές του Χατζηδάκη θα σταθούμε στην επισήμανσή του ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών με δασολόγους και δασοπόνους και γι’ αυτό στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, αναθέτοντας το «κουμάντο» στον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Αραβώση. Κι ακόμη, στο ότι θα αντιμετωπίσει άμεσα τη διαδικασία για την ενίσχυση των περιφερειακών Δασικών Διευθύνσεων και των Δασαρχείων με δασολόγους, δασοπόνους και διοικητικούς, για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας». Για το θέμα αυτό γράψαμε πρόσφατα σε δημοσίευμά μας με τίτλο Ιδού οι πυρπολητές των δασών.
Σε όλες αυτές τις «δεσμεύσεις» και ιδιαίτερα στις δύο που υποτίθεται ότι έχουν άμεση προτεραιότητα, καθώς πρόκειται για την επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και για την πρόσληψη οκταμηνιτών δασολόγων, δασοπόνων και διοικητικών για την ανάπτυξη και προστασία των δασών, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά τόσο από τον Χατζηδάκη όσο και από τον Ταγαρά, που ως αρμόδιος υφυπουργός, εποπτεύων του Αραβώση, υποτίθεται πως ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις δεσμεύσεις που ο Χατζηδάκης έδωσε στο προεδρείο της ΠΕΔΔΥ.
Ο Χατζηδάκης δήλωσε για τον Ταγαρά: «Με χαρά και με πολλές προσδοκίες υποδεχόμαστε σήμερα τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Γνωρίζει το υπουργείο από την θητεία του ως αναπληρωτής υπουργός την περίοδο 2014-2015 με αρμοδιότητα για θέματα παραπλήσια με αυτά που αναλαμβάνει».
Οποιος μπορεί να διαβάσει ανάμεσα από τις γραμμές, αντιλαμβάνεται αμέσως ότι ο ο Χατζηδάκης περιμένει από τον Ταγαρά να υλοποιήσει αυτό που δεν κατάφερε ο ίδιος, φοβούμενος μην καταρρακωθεί το πολιτικό του πρεστίζ και ψαλιδιστούν ανεπανόρθωτα οι φιλοδοξίες του.
Ο υφυπουργός Οικονόμου εγκωμίασε το αντιδασικό έργο του Ταγαρά και εξέφρασε τη χαρά του που θα είναι μαζί: «Γνώρισα τον Νίκο Ταγαρά το 2014 στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αν και έμεινε για 10 μήνες, έκανε έργο που αντιστοιχούσε σε χρόνια, έχοντας αφήσει τη δική του σφραγίδα. Είμαι χαρούμενος που θα είμαστε πλέον μαζί από διαφορετικά μεν πόστα…».
Ο ίδιος ο Ταγαράς, για να στείλει δημόσια το μήνυμα σ’ αυτούς που τον διόρισαν ότι θα διεκπεραιώσει το έργο που του ανέθεσαν, μίλησε με κυνισμό. Επειδή απευθυνόμαστε σε νοήμονες αναγνώστες που ξέρουν να «διαβάζουν» παραθέτουμε τη δήλωσή του χωρίς να τη σχολιάσουμε (οι εμφάσεις είναι δικές μας):
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, που με την δική του απόφαση μου επιτρέπεται να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση σήμερα μαζί σας. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε ένα χώρο γνώριμο, σε αντικείμενα που τα περισσότερα έχω διαχειρισθεί ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ευαίσθητα θέματαπολλά και εκκρεμότητες, η ευθύνη είναι μεγάλη και το γνωρίζουμε. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε αποφάσεις, να λύσουμε εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν αλλά και να βάλουμε σχέδιο, κανόνες και αρχές για ό,τι καινούργιο εξελίσσεται. Είναι ευθύνη όλων μας εδώ να βρούμε πάντα την κρίσιμη και απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη. Γνωρίζω τις ιδιαιτερότητες των θεμάτων και την ευαισθησία πολλών ομάδων που τις σέβομαι. Είμαστε εδώ να συζητάμε πάντα με όλους και να καταλήγουμε στο καλύτερο αποτέλεσμα, παίρνοντας αποφάσεις και αφήνοντας πίσω εκκρεμότητες».
Ο Ταγαράς δεν έκανε ούτε νύξη για τις υποσχέσεις που μόλις πριν από λίγες μέρες είχε δώσει ο Χατζηδάκης στο προεδρείο της ΠΕΔΔΥ. Δεν το έκανε, γιατί απλούστατα γνωρίζει ότι η ΠΕΔΔΥ δε θα κάνει πίσω, αλλά θα καταθέσει αγωγές κατά της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2773Β και αφορά:
– Την υλοποίηση των αντισυνταγματικών και κατά συνέπεια παράνομων διοικητικών πράξεων.
– Τον αποχαρακτηρισμό 50 εκατ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων για τις λεγόμενες βοσκήσιμες γαίες. (Θυμίζουμε ότι η βόσκηση είναι χρήση γης και όχι τρίτη κατηγορία γης, μετά τα δάση και τη γεωργική γη).
Και βέβαια, μόλις εκδοθεί το ΠΔ για τις οικιστικές πυκνώσεις και οι διοικητικές πράξεις για το παράνομο ξεχέρσωμα των δασών για δήθεν αγροτική ανάπτυξη, η ΠΕΔΔΥ θα καταθέσει και άλλες αγωγές.