Η έκτακτη Σύνοδος που πραγματοποίησαν χθες Σάββατο οι Πρυτάνεις, προκειμένου να συζητήσουν το νέο νόμο-πλαίσιο των Μητσοτάκη-Κεραμέως, κατέληξε σε ένα κείμενο-απόφαση με το οποίο επιβεβαιώνουν το ρόλο τους: ρόλο υψηλόβαθμου πανεπιστημιακού κατεστημένου στην κεφαλή του αστικού πανεπιστήμιου, που από καιρό έχει σε μεγάλο βαθμό απεκδυθεί τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα και έχει προσανατολιστεί στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και στην ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας του.
Οι Πρυτάνεις βλέπουν με καλό μάτι όσα διευκολύνουν την επιχειρηματική λειτουργία των Ιδρυμάτων, την οποία μάλιστα υλοποιούν εδώ και καιρό, στο βαθμό που τους έδινε τα περιθώρια έως τώρα η νομοθεσία (η Διαμαντοπούλου έδωσε ιδιαίτερη ώθηση σε αυτό το πεδίο). Εκφράζουν, όμως ανησυχία σε σχέση με το Συμβούλιο Διοίκησης, επειδή αντιλαμβάνονται ότι παραγκωνίζονται και τα ηνία αναλαμβάνει πρωτίστως και κυρίως το Συμβούλιο. Η κακή εμπειρία των Συμβουλίων Ιδρύματος της Διαμαντοπούλου, άλλωστε, δεν έχει ξεχαστεί.
Κάνουν λόγο για έλειμμα στις συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας πάνω σε ένα εξαιρετικά εκτεταμένο νομοσχέδιο (η συζήτηση που έγινε έως τώρα έγινε μόνο σε επίπεδο γενικών αρχών) και ζητούν παράταση στο χρονικό διάστημα της «διαβούλευσης», ενώ αφήνουν και κάποιες νύξεις ότι μπορούν να υπάρξουν και «ουσιαστικές διαφωνίες», τις οποίες δεν κατονομάζουν. Αυτή η αναφορά είναι μεν μια προειδοποίηση προς την Κεραμέως, πλην, όμως, αφήνει περιθώρια για «διαπραγμάτευση».
Θυμίζουμε ότι η έκτακτη Σύνοδος του Σαββάτου 4 Ιούνη πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Κεραμέως, ώστε οι Πρυτάνεις να καταλήξουν σε απόφαση χωρίς επηρεασμούς. Παρολαυτά, όπως αποδείχθηκε, «ώδινεν όρος και έτεκε μυν», αν και τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα για το ποιοι είναι οι στόχοι του νέου νόμου-πλαίσιο, οι οποίοι έχουν περιγραφεί και στιγματιστεί από μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ, αλλά και από τη φιλική προς την κυβέρνηση ΠΟΣΔΕΠ.
Η Κεραμέως, βέβαια, δεν άφησε τα πράγματα χωρίς να επέμβει. Πίεσε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα (6/6) νέα έκτακτη Σύνοδος με την παρουσία της, ώστε να κάνει στους Πρυτάνεις το σχετικό «μασάζ».
Η ανακοίνωση της Εκτακτης Συνόδου των Πρυτάνεων
Συνήλθε σήμερα Σάββατο 4 Ιουνίου σε έκτακτη συνεδρίαση η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η συζήτηση του κατατεθέντος στη διαβούλευση νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενός εξαιρετικά εκτεταμένου νομοσχεδίου, χωρίς να έχει προηγηθεί, παρά μόνο σε επίπεδο γενικών αρχών, συζήτηση μεταξύ ΥΠΑΙΘ και πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η συζήτηση που έχει προηγηθεί μέχρι την κατάθεση του ν/σ αφορούσε μόνο μέρη του τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, καλύπτουν σημαντικά θέματα με πολλές επιμέρους βελτιώσεις, όπως, ενδεικτικά, θέματα των ΕΛΚΕ, προώθησης της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων κ.α.
Μείζον θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο αποτέλεσε το μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων και αναπτύχθηκε προβληματισμός όσον αφορά τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο.
Οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους, λόγω της ανάγκης για συζήτηση μιας πληθώρας θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή εξέταση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ήδη οι επιτροπές της συνόδου επεξεργάζονται πυρετωδώς επιμέρους ενότητες του ν/σ για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες. Επιπλέον, το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν έχει ακόμη επιτρέψει τις απαραίτητες συζητήσεις στα όργανα των Πανεπιστημίων.
Είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητη, και θα τεθεί επιτακτικά στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Υπουργό, η εύλογη παράταση του χρόνου διαβούλευσης με τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων. Η Σύνοδος εκφράζει την ανησυχία της πως κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων (οι εμφάσεις δικές μας).