Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο φουλ φιλοκυβερνητικό liberal και στον Νικόλα Ταμπακόπουλο, η Νίκη Κεραμέως περιέγραψε όσα θα πέσουν στο κεφάλι της εκπαίδευσης, ώστε να την ισοπεδώσουν, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει και δεύτερη τετραετία μετά τις εκλογές.
Μιλώντας για «τις προτεραιότητες των επόμενων χρόνων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση στα σχολεία, την εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο για τα ΑΕΙ (υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται με πόρους του ταμείου ανάκαμψης όπως οι επισκέπτες καθηγητές στα ΑΕΙ, τα βιομηχανικά διδακτορικά, τα νέα εκπαιδευτικά κέντρα καινοτομίας), ένα νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, τα ξενόγλωσσα προγράμματα στα Δημόσια ΙΕΚ και τις σχολές εφαρμοσμένων επιστημών στα ΑΕΙ.
Είπε δηλαδή, ότι:
- Θα επιβάλει με τον βούρδουλα την αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών. Πρώτα θύματα της αξιολόγησης-κατατρομοκράτησης θα είναι οι νεοδιορισθέντες εκπαιδευτικοί, που με προφορικές εντολές του ΥΠΑΙΘ, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πάγωσαν τη μονιμοποίησή τους προτού προηγηθεί η αξιολόγησή τους.
- Θα προχωρήσει με εντατικούς ρυθμούς η ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου με την επέλαση της αγοράς και των καπιταλιστών (επισκέπτες καθηγητές, βιομηχανικά διδακτορικά, κ.λπ.).
- Θα θεσπιστεί ένα «νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση». Προαναγγέλλεται, λοιπόν, η επαναφορά του «διαγωνισμού της ντροπής». Από το σύστημα συνεχούς κυνηγητού «προσόντων», με μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες, πιστοποιήσεις για υπολογιστές και σεμινάρια κάθε είδους -που εδώ που τα λέμε ελάχιστοι είχαν το προνόμιο να τα αποκτήσουν, καθώς απαιτούνταν και χρόνος και χρήμα- του Γαβρόγλου, πάμε σε έναν τρίωρο διαγωνισμό «πιστοποίησης» (λέμε τώρα) της επιστημονικής επάρκειας, της παιδαγωγικής κατάρτισης και της διδακτικής ικανότητας των μελλοντικών εκπαιδευτικών, ενάντια στην πρώτη επιβολή του οποίου από τον Αρσένη, οι εκπαιδευτικοί πολέμησαν και έχυσαν αίμα.
Πρόκειται για τον εξευτελισμό κυριολεκτικά του βασικού πτυχίου και των σπουδών και στις δύο περιπτώσεις και στην ντε φάκτο ελαχιστοποίηση των όποιων μόνιμων διορισμών στο μέλλον.
Διαφαίνεται μάλιστα, ότι για να μετρήσουν στη συνέχεια για τον διορισμό και τα άλλα κριτήρια (προϋπηρεσία, ακαδημαϊκά προσόντα, κοινωνικά κριτήρια), προϋπόθεση θα είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη βάση στο «διαγωνισμό της ντροπής»
- Θα δημιουργηθούν νέα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με τα «ξενόγλωσσα προγράμματα στα δημόσια ΙΕΚ». Εχουμε δηλαδή προαγγελία για «συνεργασίες» με αντίστοιχες δομές της αλλοδαπής, παρτίδες με κολλέγια και επιβολή διδάκτρων και στα δημόσια ΙΕΚ καταρχάς για αλλοδαπούς σπουδαστές.
- Θα επανέλθουν τα ΤΕΙ υπό την ομπρέλα των Πανεπιστημίων («σχολές εφαρμοσμένων επιστημών»).