Κινήσεις που φανερώνουν πανικό κάνει το υπουργείο Παιδείας. Καλεί κατόπιν εορτής, και ενώ έχει ψηφίσει τις σχετικές διατάξεις περί «αυτοαξιολόγησης» και έχει θέσει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης (αρχικά ως τέλος Φλεβάρη και στη συνέχεια μέχρι και 19 Μάρτη), σε συνάντηση, σε διαφορετικές ημέρες, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ. Επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να διεμβολίσει το νέο ισχυρό κύμα αντίστασης στην επιστροφή στον επιθεωρητισμό, που σε αυτήν τη φάση υλοποιείται μετά την απόφαση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών για απεργία-αποχή από τις σχετικές διαδικασίες.
Μία μετά την άλλη οι σχολικές μονάδες δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία-αποχή με τα πρώτα στοιχεία να είναι συντριπτικά υπέρ της καταδίκης της «αυτοαξιολόγησης» και κατά του σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας. Το γεγονός αυτό έχει πανικοβάλει την Κεραμέως που διαπιστώνει καθαρά πλέον την ήττα της, όπως ακριβώς και την προηγούμενη φορά που επιχείρησε να επιβάλει, εν μέσω πανδημίας, την ηλεκτρονική ψηφοφορία-παρωδία για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και υπέστη τεράστια ήττα με το ποσοστό αποχής των εκπαιδευτικών να υπερβαίνει το 95%.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, «η αποχή στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανέρχεται στο 88% (σ.σ. η ΑΔΕΔΥ μιλάει για ποσοστό πάνω από 90%), ενώ μόλις το 12% των σχολικών μονάδων συμμετείχε στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων για την αξιολόγηση», ενώ στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας επικρατεί ανάλογη εικόνα.
Πανικό δηλώνουν και οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις και οι απειλές που ασκεί ενάντια στους διευθυντές των σχολικών μονάδων, ότι η άρνησή τους να οργανώσουν τις σχετικές διαδικασίες στα σχολεία ευθύνης τους θα επισύρει την ποινή της μη επανεκλογής τους σε «θέσεις ευθύνης» («Είναι υπηρεσιακή υποχρέωση όλων η συμμετοχή… με ό,τι συνεπάγεται κάθε υπηρεσιακή υποχρέωση…» – Νίκη Κεραμέως).
Πανικό δηλώνει και η εκφοβιστική εγκύκλιος διαταγή της υφυπουργού Μακρή (Αρ. Πρωτ. 20466/ΓΔ4, 22-2-2021), να δοθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών που δεν υπέκυψαν στον εξαναγκασμό της παράδοσης βαθμολογίας τετραμήνου διαρκούντος του φιάσκου της περίφημης τηλεκπαίδευσης: «…καλούνται οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τις οικείες Διευθύνσεις Δ.Ε. για τις περιπτώσεις εκείνες που εκπαιδευτικοί δεν κατέθεσαν βαθμολογία, κατ’ εφαρμογή των οικείων διατάξεων, με την υποβολή κατάστασης στην οποία θα αναγράφονται οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, οι μαθητές για τους οποίους δεν κατέθεσαν βαθμολογία, τα μαθήματα στα οποία αφορά η μη κατάθεση βαθμολογίας, καθώς και οι λόγοι της μη κατάθεσής της στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από τις εφαρμοστέες διατάξεις λόγων».
Τίποτε, απ’ όσα σχεδιάζει με αλαζονικό και αυταρχικό τρόπο το υπουργείο Παιδείας δεν «περπατάει». Ακόμη και ο νόμος-έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη,
- που θα πετσοκόψει δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους για τα ΑΕΙ,
- που θα πετάξει έξω από το Πανεπιστήμιο τους λεγόμενους «αιώνιους φοιτητές», που έχουν δώσει ιδρώτα, αίμα και χρήμα για να περάσουν την πόρτα του και που κανείς δεν μπορεί να τους αποστερήσει το δικαίωμα κάποια στιγμή να επανέλθουν στα αμφιθέατρα για να πάρουν το πτυχίο τους, τη στιγμή μάλιστα που δεν επιβαρύνουν σε τίποτε το Πανεπιστήμιο,
- που επιβάλλει την τρομοκρατία και τη σιγή νεκροταφείου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με την μόνιμη παρουσία πανεπιστημιακής αστυνομίας και συστήματα παρακολούθησης-καταγραφής,
θα μείνει στα χαρτιά. Τα πρώτα ήδη μηνύματα τα πήραν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητών στις διαδηλώσεις, τα δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης συλλόγων ΔΕΠ και τις σποραδικές μέχρι στιγμής καταλήψεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πρυτανεία ΑΠΘ, Πρυτανεία Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, Πρυτανεία Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην Κομοτηνή).
ΥΓ. Θορυβημένο το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο από τις εξελίξεις αλλά και από όσα διαμηνύει η Κεραμέως, ότι έρχεται νέος νόμος-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, με τον οποίο θα επανέλθουν και τα κακόφημα Συμβούλια Ιδρύματος του νόμου Διαμαντοπούλου, συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων.
Γιούλα Γκεσούλη