Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει
  • O Μr Bean είναι πονηρός
  • Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι
  • Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες
  • Oμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα
  • Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Ν. Χλύκας, ο γιος του Απ. Χλύκας και ο Ηλ. Καλφούτζος
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Εργατικά»Συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση
Εργατικά

Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Συνεχίζεται η αντεργατική επίθεση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Σεπ 2019, 00:00

Τον Οκτώβρη του 2011 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, με υπουργό Εργασίας, τον Γ. Κουτρουμάνη, τροποποίησε το άρθρο 10 του νόμου 1876/1990 και εισήγαγε στην παράγραφο 2 διάταξη σύμφωνα με την οποία, όσο διαρκεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας θα υπερισχύει των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χωρίς να μπορεί να προβλέπει αποδοχές μικρότερες απ’ αυτές της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
 
Πριν από αυτή τη ρύθμιση είχαν προηγηθεί οι ρυθμίσεις της 6ης ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου), στις 28 Φλεβάρη του 2012, με τις οποίες ο κατώτατος μισθός πετσοκοβόταν από 751 ευρώ σε 586 ευρώ (και σε 510 για τους εργαζόμενους ηλικίας κάτω από 25 χρόνων) και το κατώτατο μεροκάματο της ΕΓΣΣΕ δε θα καθοριζόταν πλέον με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά με κυβερνητική απόφαση.
 
Ολα τα μνημονιακά χρόνια, μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 που έληξε τύποις το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, σε συνδυασμό με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, κατακρεούργησαν τις ισχύουσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας φέρνοντάς τες στο επίπεδο των 586 ευρώ το μήνα (και των 510 ευρώ για τους εργαζόμενους κάτω των 25 χρόνων).
 
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, κατήργησε τη ρύθμιση για τον λεγόμενο υποκατώτατο μισθό (510 ευρώ για εργαζόμενους κάτω από τα 25) και ανέβασε για όλους τους εργαζόμενους το μισθό στα 650 ευρώ το μήνα. Τήρησε αυστηρά τον μνημονιακό νόμο Βρούτση και καθόρισε τον κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση (απαγορεύοντας τη συλλογική διαπραγμάτευση) και φυσικά δεν τον πήγε στα 751 ευρώ που βρισκόταν το 2013, αλλά στα 650 ευρώ.
 
Ερχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό Εργασίας πάλι τον Βρούτση, και από ενδιαφέρον για τους καπιταλιστές συμπληρώνει το κενό που είχε δημιουργηθεί όσον αφορά την υπεροχή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο (που είναι άλλο ένα αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο-κουρελού), το άρθρο 51 εισάγει διάταξη με την οποία τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του νόμου 1876/1990. Για τις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λέει. Για να μην εκτεθεί από τώρα η κυβέρνηση, ο Βρούτσης δεν προσδιορίζει με ποια κριτήρια θα ορίζονται οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Αυτό θα το κάνει μετά ο υπουργός με την έκδοση απόφασης.
 
Στο ίδιο άρθρο (51) του πολυνομοσχέδιου εισάγεται και άλλη διάταξη-δρεπάνι για τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Προβλέπεται ότι οι τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπερισχύουν των εθνικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σε ποιους κλάδους υπογράφονταν τοπικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας; Βασικά στον τουρισμό, κλάδο στον οποίο μαζί με την εθνική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας υπογράφονταν και τοπικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, στους νομούς που έχουν πολύ και «ματσωμένο» τουρισμό. Αντιλαμβάνεστε τι θα συμβεί με την ψήφιση αυτής της διάταξης. Είναι ένα πολύ καλό δώρο στις τουριστικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, με το οποίο θα τους δοθεί η δυνατότητα να συνθλίψουν ό,τι απόμεινε από τα δικαιώματα των εργαζόμενων, μετά τη μνημονιακή λαίλαπα.
 
Για την επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων εργασίας που υπογράφηκαν από τους καπιταλιστές που απασχολούν τουλάχιστον το 50% των εργαζόμενων ενός κλάδου ο Βρούτσης βάζει νέα εμπόδια. Συγκεκριμένα, ανασύρει τα προβλήματα που δήθεν αντιμετωπίζουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και τον κίνδυνο των επιπτώσεων από την επεκτασιμότητα στον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Στο όνομα αυτών των προβλημάτων, θα μπορούν να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την επεκτασιμότητα. Αυτό θα γίνει με υπουργική απόφαση, μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβούλιου Εργασίας (είναι επταμελές και τα πέντε μέλη τα ορίζει η κυβέρνηση!). Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι με αυτές τις διατάξεις η επεκτασιμότητα στην ουσία καθίσταται νεκρό γράμμα.
 
Με το άρθρο 49 του πολυνομοσχέδιου δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται επιχειρήσεις από τη σύναψη πλήρων εθνικών, κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο όνομα και πάλι «σοβαρών οικονομικών προβλημάτων» δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουν στις συλλογικές συμβάσεις ειδικοί όροι ή να αφαιρούνται συγκεκριμένοι όροι που αναφέρονται σε δικαιώματα των εργαζόμενων.
 
Τέλος, με το άρθρο 52 του πολυνομοσχέδιου συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο το ήδη κουτσουρεμένο δικαίωμα των εργαζόμενων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.
 
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ήταν ενάντια στην διαιτησία, ακόμη και στην πιο καθαρή εκδοχή της, που προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν σ’ αυτή μονομερώς. Κατά τη μνηνονιακή περίοδο καταργήθηκε η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Με τις διατάξεις που εισάγει τώρα ο Βρούτσης αφήνει ελάχιστες χαραμάδες για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Σε τελική ανάλυση, ποια αξία μπορούν να έχουν οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όταν το εργατικό κίνημα είναι σε κάμψη και οι καπιταλιστές επιβάλλουν τους όρους τους, τόσο μέσω της δύναμης που έχουν όσο και με τη δυνατότητά τους να επιβάλλουν τους όρους τους με τις επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας;

 
Της πλάκας

 
Οι ρυθμίσεις των άρθρων του πολυνομοσχέδιου για τη μερική απασχόληση και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας είναι της πλάκας και δεν προσφέρουν το παραμικρό στήριγμα στην εργατική τάξη για να αντιμετωπίσει την αυθαιρεσία των καπιταλιστών. Ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι διαιωνίζεται η μπαχαλοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού.
 
Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμιση (άρθρο 63) με την οποία επιχειρείται, σύμφωνα με τον Βρούτση, να υποχρεωθούν οι καπιταλιστές να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μαζί με την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Πρόκειται για θέμα με το οποίο έχουμε ασχοληθεί κατ’ επανάληψη, όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες μας.
 
Η ρύθμιση που εισάγει ο Βρούτσης με το άρθρο 63 είναι πολύ πίσω από τη ρύθμιση που ψηφίστηκε το 2010 (νόμος 3846/2010 ) και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Προέβλεπε αυτή η ρύθμιση:
 
«Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής.
 
Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό-μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτόν, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοσή της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές».
 
Δείτε τώρα τη ρύθμιση που εισάγει ο Βρούτσης και κάντε τη σύγκριση:
 
«Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.  Οι Α.Π.Δ. των περιόδων της αναστολής υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ και η καταχώρισή τους στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ γίνεται εφόσον καταβάλλονται οι απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές που δηλώνονται με αυτές. Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η καταχώριση στις εξής περιπτώσεις:
 
α) Κατά την πρώτη μετά την αναστολή υποβολή ΑΠΔ με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο, αν υποβάλλονται ΑΠΔ μέχρι έξι (6) μισθολογικών περιόδων είναι δυνατή η καταχώριση αυτών αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον της τελευταίας απαιτητής Α.Π.Δ. Αν υποβάλλονται ΑΠΔ περισσότερων των έξι (6) μισθολογικών περιόδων είναι δυνατή η καταχώριση αυτών αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ που υποβάλλονται.
 
β) Κατά την δεύτερη υποβολή με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο αν υποβάλλονται ΑΠΔ περισσότερων μισθολογικών περιόδων είναι δυνατή η καταχώριση αυτών αν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο (1/3) του συνολικού ποσού εισφορών που δηλώνεται με τις Α.Π.Δ. που υποβάλλονται».
 
Είναι φανερό ότι η νέα ρύθμιση Βρούτση είναι πίσω απ' αυτήν του 2010. Είναι μια ρύθμιση υπέρ των καπιταλιστών και σε βάρος των εσόδων του ΕΦΚΑ.
 
Οπως είπαμε, η ρύθμιση του 2010 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Και επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων (με υπουργό Εργασίας τον Βρούτση) και επί κυβέρνησης Τσιπροκαμμένων, η οποία τελικά, τον Μάρτη του 2019, κατήργησε την υποχρέωση των καπιταλιστών να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές ταυτόχρονα με την υποβολή των ΑΠΔ.
 
Ολες οι κυβερνήσεις δεν έπαιρναν κανένα μέτρο σε βάρος των καπιταλιστών και περιορίζονταν στις επισημάνσεις των τριμηνιαίων εκθέσεων του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), που επαναλάμβανε μονότονα: «Στο πλαίσιο της δράσης αυτής εντατικοποιήθηκε το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, που εφαρμόζεται για οφειλέτες με μεγάλες κυρίως και μη ρυθμιζόμενες οφειλές, οι οποίοι, ενώ υποβάλλουν κάθε μήνα ΑΠΔ, δεν καταβάλλουν τις δηλούμενες με αυτήν εισφορές, με αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία νέων οφειλών κάθε μήνα».
 
Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με υπουργό τον Βρούτση που έχει εμπειρία στο θέμα, δε θα εφαρμόσει ούτε αυτή την πιο χαλαρή διάταξη για την καταβολή μέρους των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών ως προϋπόθεση για την παραλαβή από τον ΕΦΚΑ των ΑΠΔ. Και βέβαια, το χρέος των καπιταλιστών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχει ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ, θα συνεχίσει να τραβά την ανηφόρα.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Η ιστορία να ενισχύει την εθνική συνείδηση ή να έχει κοινωνικό χαρακτήρα;
Επόμενο άρθρο

Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Σε ανοιχτή απεργοσπασία η πουλημένη ΓΣΕΕ!

Σχετικά Αρθρα

Τα πειθαρχικά δεν μας τρομοκρατούν – Ανταπόκριση από την Τρίπολη

Εργατικά 19 Φεβ 2026, 21:05

Τσατσιλίκι: Ο έσχατος εξευτελισμός του εργαζόμενου ανθρώπου

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 19:42

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ εξαίρουν την… κοινωνική προσφορά του εφοπλ(η)στικού ομίλου Grimaldi

Εργατικά 17 Φεβ 2026, 12:05

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ήταν αυτή που διαβεβαίωνε ότι η «Βιολάντα» ήταν ένα σύγχρονο και ασφαλές εργοστάσιο;

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 19:35

Με τον μαχητικό συνδικαλισμό ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης – Ολοι στην Τρίπολη στις 18 Φλεβάρη

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 13:46

Ακόμα τρεις απεργοί εκπαιδευτικοί παραπέμπονται στο Πειθαρχικό της Πελοποννήσου

Εργατικά 16 Φεβ 2026, 05:31
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

24 Φεβ 2026, 19:39
Κόντρες

O Μr Bean είναι πονηρός

24 Φεβ 2026, 14:39
Διεθνή

Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι

24 Φεβ 2026, 13:12
Πολιτισμός

Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες

Το BBC έκοψε το "Free Palestine", με το οποίο έκλεισε την ομιλία του βραβευμένος με BAFTA δημιουργός

24 Φεβ 2026, 12:43
Υγεία

Oμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα

24 Φεβ 2026, 11:27
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Ν. Χλύκας, ο γιος του Απ. Χλύκας και ο Ηλ. Καλφούτζος

Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν απάτη με ψευτοκτηνοτρόφους σε ψευτοβοσκότοπους

24 Φεβ 2026, 09:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

24 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε

23 Φεβ 2026, 09:20
Κόντρες

Τζαμάλα

23 Φεβ 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη

23 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

22 Φεβ 2026, 09:22
Διεθνή

Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»

22 Φεβ 2026, 09:08
Πολιτισμός

Η παλαιστινιακή σημαία βγήκε (και) από την… κουζίνα

22 Φεβ 2026, 08:44
Παιδεία

Κατηγορίες σχολείων και απολυτηρίων: η αποθέωση του ταξικού διαχωρισμού

Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) στα δημόσια Λύκεια

22 Φεβ 2026, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Φλεβάρη

22 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Kαρναβάλια

21 Φεβ 2026, 08:03
Πολιτική

Βγήκαν τα ξεσκονόπανα στο Kefalonia focus

21 Φεβ 2026, 07:23
Πολιτισμός

To Aλάτι Αυτής Της Θάλασσας (την Παρασκευή 27 Φλεβάρη στην Κόντρα)

21 Φεβ 2026, 05:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

21 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Φλεβάρη

21 Φεβ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

Εσθονία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1918).

Γκάνα: Ημέρα απελευθέρωσης (1966).

Μεξικό: Ημέρα σημαίας.

1920: Με πρωτοβουλία του Χίτλερ το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP) μετονομάζεται σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP).

1945: Δολοφονείται στη βουλή ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Αχμέντ Μαχέρ αφού διαβάζει το διάταγμα κήρυξης πολέμου κατά της Γερμανίας.

1972: Καταδίκες πέντε μελών του ΚΚΕ.

1975: Συλλαμβάνονται 37 αξιωματικοί που σχεδίαζαν ανατροπή της δημοκρατίας.

1993: Εντοπίζονται δύο βόμβες στα κτίρια των ΕΤΒΑ και ΕΤΕΒΑ (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    17Ν
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Εφετείο 17Ν
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    ΕΛΑ
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

    Ποιοι είμαστε
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

    Επικοινωνία
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

    Όροι χρήσης
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

    Ποιοι είμαστε
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

    Επικοινωνία
  • Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

    Σκυταλοδρομία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo