Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις
  • Ψήφισαν yesboy, απλοελληνικά καρπαζοεισπράκτορα
  • Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση
  • Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς
  • Σαν σήμερα 28 Απρίλη
  • Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Επικαιρότητα»Σκυλάκια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών
Επικαιρότητα

Σκυλάκια του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Δεκ 2016, 00:00

Εκείνοι που χαρακτηρίζουν τον Τσίπρα ως μεγάλο τακτικιστή θα πρέπει να μαζευτούν λίγο, γιατί μετά το φιάσκο της προηγούμενης εβδομάδας, που ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο, ο μόνος χαρακτηρισμός που ταιριάζει στον Τσίπρα και τους στενούς του συνεργάτες είναι αυτός της παιδικής χαράς. Για να λέμε την πάσα αλήθεια, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι άλλο πράγμα ο τακτικισμός εντός του πολιτικού συστήματος μιας εξαρτημένης χώρας, όπως η Ελλάδα, που μπορεί σ' ένα βαθμό να αποδώσει, και άλλο ο τακτικισμός σε διεθνές επίπεδο, που καταλήγει πάντοτε -σε τελική ανάλυση, όπως θα έλεγε ο Μαρξ ή στο τέλος της ημέρας, όπως λέει ο Τσίπρας, χρησιμοποιώντας με επαρχιώτικο κόμπλεξ έναν αγγλισμό-  υπέρ του δυνατότερου ιμπεριαλιστικού μέρους. Διότι -όπως μας έχει διδάξει ο Λένιν, που συνεχώς επιβεβαιώνεται- στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων κάθε μέρος καταθέτει τη δύναμη του κεφαλαίου που εκπροσωπεί και η όποια μοιρασιά γίνεται ανάλογα μ' αυτόν τον συσχετισμό δύναμης. Οπότε, ο τακτικισμός εξατμίζεται όταν, για παράδειγμα, στη μια άκρη του τραπεζιού κάθεται ο εκπρόσωπος του ψωραλέου ελληνικού καπιταλισμού και στην άλλη άκρη κάθεται ο εκπρόσωπος του γερμανικού ιμπεριαλισμού.

Είτε γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει την αναζήτηση μιας ηρωικής εξόδου μέσω εκλογών, είτε γιατί θέλει ν' αλλάξει την ατζέντα μπας και ανακάμψει δημοσκοπικά έστω και για λίγο, είτε γιατί θέλει να σκορπίσει καπνό παραλλαγής, ενόψει του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, που θα ισοδυναμεί με τέταρτο Μνημόνιο (ή, αν θέλετε, με επέκταση του τρίτου Μνημόνιου για μερικά χρόνια ακόμα), ο Τσίπρας «πήρε πάνω του» τη διαπραγμάτευση, από τη μια μοιράζοντας τα γνωστά φιλοδωρήματα από την υπέρβαση του «πρωτογενούς πλεονάσματος» και από την άλλη διακηρύσσοντας ότι θα κάνει ο ίδιος «πολιτική διαπραγμάτευση», μιας και από τη διαπραγμάτευση του «Χίλτον» με το κουαρτέτο/τρόικα δε βγήκε τίποτα.

Τελικά, έσπασε τα μούτρα του σε όλα τα επίπεδα. Οχι μόνο στην «πολιτική διαπραγμάτευση», που υποτίθεται ότι θα έκανε, αλλά και στη διανομή του φιλοδωρήματος στους συνταξιούχους, στο οποίο εξάντλησε τελικά τα μικρά αποθέματα διαπραγματευτικών καυσίμων που ενδεχομένως διέθετε. Βρέθηκε στην ανάγκη να διαπραγματεύεται ξανά τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί και είχαν ανακοινωθεί στο Eurogroup στις 5 του Δεκέμβρη.

Με ποιους θα έκανε «πολιτική διαπραγμάτευση» ο Τσίπρας; Οχι, βέβαια, με τον παντελώς αναρμόδιο Σουλτς. Ούτε με την Τερίζα Μέι, με την οποία συναντιέται μόνο ενόψει διαπραγματεύσεων με το Κυπριακό. Ο Ρέντσι έχει βγει από το κάδρο, ενώ ο Ολάντ είναι ένας πολιτικά ξεδοντιασμένος υπηρεσιακός πρόεδρος, που έχει κατακτήσει το θλιβερό ρεκόρ να είναι ο πρώτος πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας που δεν κατεβαίνει υποψήφιος για δεύτερη θητεία. Απέμενε η Μέρκελ, η πολιτικά ισχυρή καγκελάριος της ισχυρότερης ιμπεριαλιστικής δύναμης της ΕΕ.

Η Μέρκελ είχε ήδη διαμηνύσει στον Τσίπρα (μέσω δηλώσεων της αναπληρώτριας εκπροσώπου της και στη συνέχεια του εκπροσώπου ευρωπαϊκών θεμάτων της ΚΟ του κόμματός της), ότι δεν προτίθεται να συζητήσει μαζί του τα σχετικά με την αξιολόγηση, γιατί αυτά είναι της αρμοδιότητας της τρόικας και του Eurogroup (δηλαδή του Σόιμπλε). Για να μην αφήσει το παραμικρό περιθώριο δημαγωγίας στον Τσίπρα, φρόντισε να το επαναλάβει και η ίδια, στις δηλώσεις που έκαναν ξεκινήσουν το γεύμα εργασίας (επειδή η επίσκεψη Τσίπρα ήταν ανεπίσημη, δεν προβλέπονταν κοινές δηλώσεις και συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωσή του). Δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος: .

Μολονότι είχε ήδη εκδηλωθεί η συντονισμένη επίθεση από πλευράς Σόιμπλε-Ντεϊσελμπλούμ-Ρέγκλινγκ και είχε ανακοινωθεί το πάγωμα της εφαρμογής των λεγόμενων βραχυχρόνιων μέτρων για το χρέος, ο Τσίπρας δεν τόλμησε να κάνει τον παραμικρό υπαινιγμό στη δική του δήλωση. Περιορίστηκε να πει: .

Ενώ είχαν ήδη γίνει δηλώσεις ενάντια στην απόφαση των Ντεϊσελμπλούμ-Ρέγκλινγκ για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, από τον Ολάντ, τον Σαπέν και τον Μοσκοβισί, ο Τσίπρας δεν τόλμησε να πει κουβέντα. Αρα, η περιβόητη «πολιτική διαπραγμάτευση», που υποτίθεται ότι θα έκανε με τη Μέρκελ, είχε εξατμιστεί  πριν καν αρχίσει!

Μερικές ώρες πριν πετάξει από τις Βρυξέλλες για το Βερολίνο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, ο Τσίπρας είχε φροντίσει από τις Βρυξέλλες να στείλει μήνυμα… συμφιλίωσης στους γερμανούς ιμπεριαλιστές. Αυτός που μιλούσε για «χορήγηση 13ης σύνταξης», φρόντισε να πει ότι και πως Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, είπε πως !

Ανέφερε, μάλιστα, με νόημα ότι Εννοείται πως ήξερε πολύ καλά ότι στην Αθήνα το κουαρτέτο/τρόικα είχε αφήσει ένα σημείωμα που έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το «πρωτογενές πλεόνασμα» του 2016.

Δεν ξέρουμε αν εξεπλάγη από τη συνέχεια ή αν ήταν προϊδεασμένος, το βέβαιο όμως είναι πως τα χαστούκια άρχισαν να πέφτουν το ένα μετά το άλλο. Τα περί «παρεξήγησης» που πρέπει να αρθεί και οι διαβεβαιώσεις ότι τα μέτρα που εξήγγειλε είναι απολύτως εντός της μνημονιακής πολιτικής κρίθηκαν από το Βερολίνο ως πολύ «λάιτ» αυτοκριτική. Μολονότι ο Ρέγκλινγκ δέχτηκε ότι σύμφωνα με την έκθεση του κουαρτέτου/τρόικας δεν υπάρχει πρόβλημα με τους στόχους του Μνημόνιου για το 2016, ο Σόιμπλε απαίτησε το ζήτημα να παραπεμφθεί στο EuroWorkingGroup (αποτελείται από τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών και κάνει τρόπον τινά την προπαρασκευαστική δουλειά για λογαριασμό του Eurogroup).

Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης μετέβη άρον-άρον την Τρίτη στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του EWG. Εκεί, όμως, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ούτε η έκθεση του κουαρτέτου/τρόικας κρίθηκε επαρκής, ούτε οι προφορικές διαβεβαιώσεις που έδωσε ο ίδιος. Απαιτήθηκε να υπάρξει γραπτό κείμενο από τον Τσακαλώτο, εν είδει δήλωσης νομιμοφροσύνης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνουν αυτό. Το είχαν κάνει και επί συγκυβέρνησης Παπαδήμου, όταν ζήτησαν και από τον Σαμαρά να υπογράψει ότι αποδέχεται το δεύτερο Μνημόνιο.

Μολονότι είχε βουΐξει ο κόσμος (οι Γερμανοί φροντίζουν και τα διατυμπανίζουν κάτι τέτοια), ο Τσακαλώτος διένειμε αργά το βράδυ της Τρίτης ένα non paper, που έλεγε ότι και ότι…

Φυσικά, όλα τα ελληνικά ΜΜΕ είχαν την είδηση για τη δήλωση νομιμοφροσύνης που απαιτήθηκε. Το ότι ο Τσακαλώτος πήγε να κρύψει το γεγονός δείχνει αμηχανία, για να μην πούμε πανικό. Την επομένη (Τετάρτη), από το υπουργείο Οικονομικών είχαμε μούγκα (ούτε non paper δεν εκδόθηκε), ενώ οι πληροφορίες πότε έλεγαν ότι υπήρξε νέα εμπλοκή και πότε ότι στάλθηκε η επιστολή Τσακαλώτου και δε θα χρειαστεί να συγκληθεί εκ νέου το EWG. Η «Καθημερινή» ήταν η μόνη που ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής Τσακαλώτου, που ήταν η επιτομή της οσφυοκαμψίας, καθώς δεν έδινε απλά εξηγήσεις ότι το φιλοδώρημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί, αλλά έκανε και αυτοκριτική για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζήτησε το θέμα με τους «θεσμούς», ώστε να έχει τη σύμφωνη γνώμη τους. Τελικά, αργά το βράδυ διέρρευσε ότι δεν υπήρξε επιστολή Τσακαλώτου προς το EWG, γιατί το σχέδιό της δεν ικανοποίησε τον Σόιμπλε, κι ότι θα ξεκινούσε μια διαδικασία με το κουαρτέτο/τρόικα, για να καθοριστεί από κοινού το περιεχόμενο της επιστολής, που απότι φαίνεται οι Τσιπραίοι δεν μπορούσαν να σηκώσουν στη μορφή που απαιτούσε ο Σόιμπλε.

Σημασία έχει να επισημάνουμε από τη μια το γκανγκστεριλίκι των ιμπεριαλιστών, που συμπεριφέρονται στην ελληνική κυβέρνηση λες και είναι δημοτικό συμβούλιο απομονωμένης κωμόπολης σε κορυφή των Αλπεων, και από την άλλη τη δουλικότητα της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων απέναντί τους. Πρώτα κάνουν τους μάγκες, πουλώντας ηρωιλίκι στον ελληνικό λαό, και μόλις φάνε την πρώτη σφαλιάρα, βάζουν την ουρά στα σκέλια κι αρχίζουν να γλείφουν τα χέρια των «μεγάλων αφεντικών» της Ευρωζώνης, ως γνήσιοι εκπρόσωποι του εξαρτημένου ελληνικού καπιταλισμού.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Επόμενο άρθρο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ «ΚΟΝΤΡΑ» ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Σχετικά Αρθρα

«Διπλό άξελ με τριπλό τόλουπ» ή πώς ο Βορίδης προσπαθεί να κουκουλώσει το σκάνδαλο με τον επικίνδυνο κινέζικο ιό ζωονόσου των χοίρων

Επικαιρότητα 21 Αυγ 2020, 08:29

Πανδημία CoviD-19: Εγκληματούν σε βάρος του ελληνικού λαού

Επικαιρότητα 8 Αυγ 2020, 08:32

Οι σερίφηδες των φυλακών

Επικαιρότητα 2 Αυγ 2020, 09:20

Υπηρεσία Ασύλου: συνθήκες εργασιακού κατέργου

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 17:54

Φασιστικός ρεβανσισμός ενάντια στον Δημήτρη Κουφοντίνα

Επικαιρότητα 1 Αυγ 2020, 10:18

Ξανά για το δασοκτόνο σκάνδαλο του Χατζηδάκη

Επικαιρότητα 27 Ιούλ 2020, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

Απεργιακό ραντεβού δεκάδων σωματείων ενάντια στις διώξεις

28 Απρ 2026, 14:14
Κόντρες

Ψήφισαν yesboy, απλοελληνικά καρπαζοεισπράκτορα

28 Απρ 2026, 14:08
Εργατικά

Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών χωρίς αξιολόγηση

28 Απρ 2026, 13:14
Διεθνή

Maariv: Το Ισραήλ χάνει αυτόν τον γύρο στον Λίβανο καθώς η αντίσταση εντείνεται υπό πολιτικούς περιορισμούς

28 Απρ 2026, 11:26
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

28 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Απροκάλυπτος εντολοδόχος του Μητσοτάκη, ο απερχόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να ανασύρει από το αρχείο την υπόθεση των παρακολουθήσεων

27 Απρ 2026, 19:45
Παιδεία

Αγοράζουν μεταπτυχιακούς τίτλους από ιταλικά «πανεπιστήμια ευκαιριών»

Και δώρο η κατοχή της ιταλικής γλώσσας

27 Απρ 2026, 17:53
Διεθνή

Ετσι τους θερίζουν τα drones της Χεζμπολά (Βίντεο)

27 Απρ 2026, 12:09
Καταστολή

Επιστροφές στη Συρία: η Ευρωπαϊκή Eνωση ξεπλένει καθεστώτα για να ξεφορτωθεί πρόσφυγες

27 Απρ 2026, 07:21
Διεθνή

Ιρανικό F-5 παραβίασε την αεράμυνα και βομβάρδισε αμερικανική βάση στην πρώτη παρόμοια επίθεση από τον Πόλεμο της Κορέας

27 Απρ 2026, 05:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Απρίλη

27 Απρ 2026, 00:01
Αγροτικά

Η εγκληματική οργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το φούσκωμα του αριθμού των αιγοπροβάτων

Συνεχίζεται η δίκη των Μελά-Ρέππα (Δευτέρα 27/4, δικαστήρια Ευελπίδων)

26 Απρ 2026, 21:33
Η παπάρα

Στην… κανονικότητα, διά της… πειθούς

26 Απρ 2026, 11:36
Παιδεία

ΟΙΕΛΕ: Περίεργη έκρηξη αιτήσεων μαθητών ιδιωτικών σχολείων για κατ’ οίκον διδασκαλία (homeschooling)

Πρωταγωνιστούν γόνοι γνωστών οικογενειών και συγκεκριμένα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

26 Απρ 2026, 06:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Απρίλη

26 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

Οχι στην παράταση της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου

25 Απρ 2026, 18:14
Διεθνή

Στον δίκαιο πόλεμο νικά ο αγωνιστής της ελευθερίας και όχι τα υπερσύγχρονα όπλα της αδικίας – Το παράδειγμα της Χεζμπολά

25 Απρ 2026, 13:26
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Απρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Απρίλη

25 Απρ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιγιάντ Αμπού Ασκαρ – Χουδαΐφα Αλ-Κοχλούτ | Nεκρολογίες μαχητών

24 Απρ 2026, 19:53
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Απρίλη

Ημέρα μνήμης εργατών.

Ημέρα για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.

Μπαρμπάντος: Εθνική εορτή.

1944: Οι Δημήτρης Αυγέρης, Κώστας Φολτόπουλος και Θάνος Κιοκμενίδης, αντιμετωπίζουν επί εφτά ώρες διακόσιους Γερμανούς και ταγματασφαλίτες στον Υμηττό, προτού πέσουν νεκροί.

1945: Εκτελούνται με τουφεκισμό ο Μπενίτο Μουσολίνι και η ερωμένη του Κλάρα Πετάτσι.

1971: Στρατιωτικός νόμος στην Τουρκία, εκτός νόμου οι οργανώσεις.

1977: Ισόβια στους Αντρέας Μπάαντερ, Γκούντρουιν Ενσλιν και Γιαν Καρλ Ράσπε μετά από διετή δίκη (RAF).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο βασικός πυλώνας της πολιτικης μας δεν είναι τα μερίσματα. Είναι αυτό που ονομάσαμε πατριωτική εισφορά. Μιλάμε για 20-30-100, που τους ξέρουμε με το ονομά τους και το τεπώνυμο τους, κι εγώ αν ήμουνα πρωθυπουργός, σε συνθήκες κανονικότητας, γιατί τότε δεν είχαμε μαντίλι να κλάψουμε, θα τους έλεγα για ελάτε εδώ. Για καθίστε εδώ. Θεωρείτε λογικό σε αυτή τη χώρα να παίρνει αυτός ο δάσκαλος που κάνει μάθημα στα παιδιά μας οχτακόσια ευρώ και να διορίζεται στα νησιά και να φεύγει το τετρακοσάρι στα ενοίκια;  Θεωρείτε φυσιολογικό να παίρνει ο γιατρός χίλια οκτακόσια ευρώ για να μας χειρουργήσει και να ζει με τα φιλοδωρήματα των ασθενών του; Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν έρευνα στην Ελλάδα να μην έχουν σπίτι να μείνουν; Θεωρείτε φυσιολογικό να μην έχουμε σχολεία, να μην έχουμε νοσοκομεία; Είναι πατριωτισμός αυτό; Εγώ θεωρώ ότι θα τους έπειθα, τους περισσότερους από αυτούς. Και ξέρετε γιατί; Γιατί πολλοί από αυτούς έχουν μια αντίληψη ότι δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι καμία κοινωνία με τόσο μεγάλες αντιθέσεις. Θα τους έπειθα, όχι για να δεχτούνε, γιατί θα ήταν νομοθετική παρέμβαση, αλλά να διαφημίσουν κιόλας αυτή την παρέμβαση. Γιατί για πρώτη φορά θα έβλεπαν μια κυβέρνηση που δεν τους ζητάει δώρα για να εκλεγεί, αλλά ζητάει κάτι για την πατρίδα. Εγώ δεν έχω ταξικό μένος, έχω πατριωτική ευθύνη. Αυτά τα χρήματα λοιπόν από την πατριωτική εισφορά των κερδών των πολύ υψηλών κερδοφόρων επιχειρήσεων θα πάνε σ’ έναν ειδικό λογαριασμό, δε θα πάνε στον κουβά. Και θα τους έλεγα ελάτε να συμφωνήσουμε και πώς θα διαχειριστούμε αυτόν τον ειδικό λογαριασμό ώστε να πιάσει τόπο.

Αλέξης Τσίπρας

(Περσινά ξινά σταφύλια; Μας τα έχουν πει κι άλλοι; Αδίστακτος δημαγωγός; Επαγγελματίας ψεύτης; Ο,τι και να του προσάψετε ισχύει. Μ’ αυτό το παραμύθι θα πορευτεί προς τις επόμενες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την «κανονικότητα» πείθοντας τους ισχυρότερους καπιταλιστές να δώσουν «πατριωτική εισφορά» που θα χρησιμοποιηθεί στην Παιδεία, στην Υγεία, στο «κοινωνικό κράτος». Εμείς θα γελάμε (δικαίως), θα βρίζουμε (δικαίως), κάποιοι καπιταλιστές θα θυμίσουν ότι έχουν «Ιδρύματα» και ήδη κάνουν «πατριωτικό έργο», κάποιοι δημοσιολόγοι θα θυμηθούν πόσο καλά τα πήγε ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός με το «Ιδρυμα Νιάρχου», όμως ένα ποσοστό – που κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει αυτή τη στιγμή – θα πάει στην κάλπη και θα τον ψηφίσει. Εχει σιχαθεί τον Μητσοτάκη, ο Ανδρουλάκης γενικά δεν κάνει «κλικ», ούτε έχει τα δημοκοπικά φόντα του Τσίπρα, κι αν στις πρώτες εκλογές η ψήφος απλωθεί σε διάφορα σχήματα, ως ψήφος διαμαρτυρίας, στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν θα πάει «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», διότι ο μπαμπούλας της «ακυβερνησίας» πάντα κάνει… δουλίτσα. Κι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί. Τελευταία φορά το 2012, με τη δεύτερη κάλπη να δίνει κυβέρνηση Σαμαροβενιζελοκουβέληδων. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί και πολλές που θα πιστέψουν το παραμύθι του… γητευτή των αγρίων Τσίπρα, που θα φωνάξει τους μεγαλοκαπιταλιστές και – ποντάροντας στα πατριωτικά αισθήματά τους – θα τους πείσει να δώσουν χρήμα για κοινωνική πολιτική, αρνούμενοι τον εαυτό τους, αρνούμενοι την ουσία του καπιταλισμού. Ελάχιστοι πιστεύουν αυτές τις παπάτζες. Πολλοί όμως θα ψηφίσουν, γιατί θεωρούν πως οι ίδιοι είναι αδύναμοι και αν είναι να περιμένουν κάτι αυτό θα έρθει από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί έχουν χάσει την πίστη στη δύναμη του συλλογικού αγώνα. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πώς θα γεμίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικοπολιτικό κενό; Πώς θα οικοδομηθεί και πάλι ανεξάρτητη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης; Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Και δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ στις εκλογικές διαδικασίες του αστικού κοινοβουλευτισμού)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo