Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Σκάνδαλο μινκ: Βατερλό της κυβερνητικής πολιτικής στη Βουλή

0

Οπως είχαμε δεσμευτεί, σχολιάζουμε τη συζήτηση στη Βουλή επί της Επίκαιρης Επερώτησης της βουλευτή του ΜέΡΑ-25 Σοφίας Σακοράφα, στην οποία απάντησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή. Οσο κι αν προσπάθησε η Αραμπατζή, δεν κατάφερε να θολώσει τα πράγματα. Αντίθετα, επιβεβαίωσε πλήρως όχι μόνο τα όσα κατέθεσε η ερωτώσα βουλευτής, αλλά και το δικό μας αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που έχει ξεκινήσει από τις 13 του περασμένου Νοέμβρη και συνεχίζεται.

Για να υπάρχει πλήρης γνώση του τι συζητήθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, παραθέτουμε την αποτύπωση της συζήτησης στα πρακτικά της Βουλής.

ARABATZH_SAKORAFA_5-2-21

Η Αραμπατζή κατήγγειλε ότι διασπείρονται αβάσιμες και ψευδείς ειδήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν «συνθήκες σύγχυσης, φόβου, ακόμα και πανικού στην κοινή γνώμη». Κι ενώ η Σακοράφα κατέθετε έγγραφα που επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς της, η Αραμπατζή οχυρώθηκε πίσω από ένα έγγραφο του ΕΟΔΥ, με ημερομηνία 4-2-2021. Την παραμονή της κοινοβουλευτικής συζήτησης! Ο νοών νοείτω…

Η Αραμπατζή επεσήμανε με κίτρινο χρώμα (σελίδα 2) το σημείο που ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι «από την ανάλυση του γονιδιώματος προκύπτει ότι τα στελέχη του ιού σε εργαζόμενους εκτροφών μινκ και στα μινκ στην Ελλάδα είναι στελέχη της κοινότητας τα οποία δεν σχετίζονται με κανένα από τα στελέχη 1 έως 5 που ανιχνεύτηκαν σε μινκ και εργάτες σε εκτροφεία μινκ της Δανίας. Η μεμονωμένη μετάλλαξη Υ453F βρέθηκε σε έξι εργαζόμενους και στα μινκ τριών εκτροφών ενώ δεν ανιχνεύτηκε σε κανένα δείγμα από τον γενικό πληθυσμό μέχρι τώρα. Ενδεχομένως είναι ενδεικτική πιθανής μετάδοσης του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο».

Είναι ο ίδιος ΕΟΔΥ που μια μέρα μετά το δικό μας αποκαλυπτικό δημοσίευμα στις 10 Δεκέμβρη, με τίτλο Ελλάδα: Ανιχνεύτηκε μεταλλαγμένο στέλεχος κοροναϊού, που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο, ανήρτησε εσπευσμένα στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε: «Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά /επιζωοτιολογικά δεδομένα έχει διαπιστωθεί ότι τα μινκ (ικτίδες, γουνοφόρα ζώα της οικογένειας Mustelidae) μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν από SARS-CoV-2 ενώ έχει τεκμηριωθεί μετάδοση του SARS-CoV-2 από μινκ στον άνθρωπο. Η έκθεση των μινκ στον SARS-CoV-2 ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας μεταλλάξεων οι οποίες ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να παράγει αντισώματα, στις επαναλοιμώξεις και στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων που σχεδιάζονται για τον ιό SARS-CoV-2».

Ποιο έγγραφο του ΕΟΔΥ να πιστέψουμε, αυτό της 11ης του Δεκέμβρη (επαναλαμβάνουμε: μια μέρα μετά από τη δική μας αποκάλυψη ότι ανιχνεύτηκε και στη χώρα μας μεταλλαγμένο στέλεχος που πέρασε από μινκ σε άνθρωπο) ή αυτό της 4ης του Φλεβάρη, που φτιάχτηκε για να το καταθέσει η Αραμπατζή στη Βουλή; Στο τέλος παραθέτουμε και τα δύο αυτά έγγραφα του ΕΟΔΥ, ένα ακόμα μνημείο της… αξιοπιστίας του εν λόγω οργανισμού.

Δε χρειαζόμαστε τον ΕΟΔΥ, όμως. Εχουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), ο οποίος –μόλις έλαβε ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους- έκανε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, σημειώνοντας:

«Η μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, που αναφέρεται ως παραλλαγή σχετιζόμενη με τα μινκ, έχει ανιχνευθεί στα γονιδιώματα 5 SARS-CoV-2 από ανθρώπινες περιπτώσεις, τα οποία έχουν αλληλουχηθεί και που σχετίζονται άμεσα με τα μινκ (εργάτες / ιδιοκτήτες εκτροφών). Οσον αφορά τα δείγματα των μινκ που αλληλουχήθηκαν, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν την παρουσία της μετάλλαξης Y453F σε μία από τις εκτροφές που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής. Καμία από τις άλλες μεταλλάξεις που περιγράφονται στην Ταχεία Αξιολόγηση του Κινδύνου της 12ης Νοεμβρίου 2020 από οργανισμούς της ΕΕ (ECDC, EFSA, EMA) δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα. Η αλληλούχηση των γονιδιωμάτων του ιού από δείγματα ανθρώπων και μινκ βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ας σημειωθεί ότι στις 15 Δεκέμβρη, όταν για πρώτη φορά ενημερώθηκε ο ΟΙΕ για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους και στην Ελλάδα, γινόταν λόγος για 5 ανθρώπους και 1 εκτροφή. Στις 4.2.2021, ο ΕΟΔΥ αναφέρεται σε 6 ανθρώπους και 3 εκτροφές. Και βέβαια, έχουμε τις δηλώσεις του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνου, για πέρασμα μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού από τα μινκ στον άνθρωπο, μετά από ανίχνευση τουλάχιστον 120 τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή των εκτροφείων μινκ (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά).

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα, όπως εκφράζεται από το ProMED (PROgram for Monitoring Emerging Diseases), το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), δημοσίευσε αμέσως και σχολίασε την ανακοίνωση των ελληνικών αρχών, σημειώνοντας με νόημα:

«Η Ελλάδα εφάρμοσε πολιτική σφαγής μόνο στην 1η μολυσμένη εκτροφή της. Η Δανία, η οποία ενήργησε παρόμοια κατά την αρχική φάση της εκδήλωσης στα μινκ (Ιούνιος 2020), όταν διέκοψε τη σφαγή από την 4η εκτροφή και μετά, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της στο ακραίο σημείο όταν η ασθένεια εξαπλώθηκε ευρέως και επιβεβαιώθηκαν μολύνσεις από τα μινκ στον άνθρωπο. Το μάθημα της Δανίας είναι διαθέσιμο σε όλους».

Τι είπε η Αραμπατζή (τι της είπαν να πει); Οτι σταμάτησαν τη σφαγή στην πρώτη εκτροφή, γιατί δεν είχε νόημα να συνεχίσουν, αφού βρέθηκαν και άλλες μολυσμένες φάρμες! Εδώ η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά. Η Δανία είχε σταματήσει στην 4η εκτροφή και μετά αναγκάστηκε να εξαλείψει όλα τα μινκ σε όλες τις εκτροφές. Η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία σταμάτησαν κάθε εκτροφή. Η Ελλάδα σταμάτησε στην πρώτη εκτροφή που βρέθηκε μολυσμένη, γιατί… δεν είχε νόημα να συνεχίσει! Και βέβαια, η μόλυνση επεκτάθηκε και σε άλλες εκτροφές, ενώ είχαμε και την εμφάνιση του μεταλλαγμένου στελέχους. Ενός στελέχους για το οποίο το ECDC, το Κέντρο Λοιμώξεων της ΕΕ (που εναρμονίζεται πάντοτε με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων) σημείωνε τον Δεκέμβρη:

«Εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες που διατυπώνονται σχετικά με την ανοσία, την επαναμόλυνση, τον εμβολιασμό και τη θεραπεία, η εκτίμηση κινδύνου θα επανεξεταστεί αμέσως για να επανεκτιμηθεί το συνολικό επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία και οι πιθανές επιπτώσεις στη διάγνωση, τη θεραπεία και την ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19. Αυτό ισχύει επίσης για τυχόν παραλλαγές με μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη S, που σχετίζονται με τα μινκ, που μπορεί να προκύψουν και να εξαπλωθούν».

Θυμίζουμε ότι η μετάλλαξη Υ453F, που ανιχνεύτηκε και στην Ελλάδα, αφορά την πρωτείνη της ακίδας (S) του ιού, εκεί που «στοχεύουν» τα εμβόλια.

Αυτό είναι το κύριο θέμα, το οποίο η Αραμπατζή, με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ, προσπάθησε να διαστρεβλώσει. Υπάρχουν και άλλα θέματα, τα οποία θα σχολιάσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε:

  1. Η Αραμπατζή ισχυρίστηκε ότι υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των διεθνών οργανισμών. Καταρχάς, να πούμε πως όταν βρήκαν τα πρώτα κρούσματα σε ανθρώπους των εκτροφών και σε μινκ, έκαναν ενημέρωση σαν να επρόκειτο για μια συνήθη ασθένεια και όχι ως αναδυόμενη ασθένεια. Το γεγονός στηλίτευσε το ProMED. Ενημέρωση ως αναδυόμενη ασθένεια έκαναν μόνο όταν βρήκαν το μεταλλαγμένο στέλεχος που πέρασε από τα μινκ στους ανθρώπους.

Οπως σημειώσαμε τότε, έχουμε την υποψία (για να μην πούμε τη βεβαιότητα) ότι αν εμείς δεν αποκαλύπταμε το γεγονός, δε θα γινόταν καθόλου η ενημέρωση του ΟΙΕ. Σ’ αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί η αλληλουχία των γεγονότων: Στις 8 Δεκέμβρη γίνεται η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στο εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της 10ης Δεκέμβρη το αποκαλύπτουμε εμείς. Στις 11 Δεκέμβρη επανερχόμαστε, αποκαλύπτοντας ότι θανάτωσαν και έγδαραν όλα τα νεαρά ζώα στα εκτροφεία μινκ της Δυτικής Μακεδονίας, για να εμπορευτούν τα δέρματα, ενώ έπρεπε να τα θανατώσουν και να τα αποτεφρώσουν. Την ίδια μέρα, ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει την εύρεση μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο.

Σάββατο 12 Δεκέμβρη είναι το τελευταίο δικό μας δημοσίευμα, Τρίτη αποστέλλεται η ενημέρωση στον ΟΙΕ για την εύρεση του μεταλλαγμένου στελέχους (τη Δευτέρα, προφανώς, έγιναν οι συσκέψεις και δόθηκε από τον Βορίδη η εντολή να ενημερωθεί ο ΟΙΕ, αφού η σκανδαλώδης διαχείριση είχε αποκαλυφθεί από την ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr). Εν πάση περιπτώσει, ας απαντήσουν: γιατί καθυστέρησαν μια ολόκληρη εβδομάδα για να ενημερώσουν τον ΟΙΕ;

Θυμίζουμε, ακόμα, ότι στο πρώτο έγγραφο που έστειλε το δίδυμο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ) στον ΟΙΕ, διαβεβαίωνε ότι τα μινκ… χαίρουν άκρας υγείας, ακόμα και στις εκτροφές που ανιχνεύτηκαν κρούσματα. Και το ProMED απάντησε με ειρωνεία που τσακίζει κόκαλα, σχολιάζοντας ότι φαίνεται πως στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα μινκ και άλλος κοροναϊός σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο!

  1. Αυτοί βιάζονταν να ολοκληρωθεί το γδάρσιμο των μινκ για να παρθούν τα δέρματα. Από τις 8 Δεκέμβρη που ανιχνεύτηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος στο εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ, έπρεπε να σταματήσει κάθε διαδικασία θανάτωσης και εκδοράς. Τους ρωτήσαμε κι ακόμα περιμένουμε απάντηση: «πόσες θανατώσεις και εκδορές μινκ έγιναν στο διάστημα από τις 8 Δεκέμβρη, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά το πέρασμα μεταλλαγμένου στελέχους από μινκ σε άνθρωπο, μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, που αναγκάστηκαν να στείλουν ενημέρωση στον ΟΙΕ;».
  2. Η Αραμπατζή εγκάλεσε τη Σακοράφα, που μίλησε για πιθανή εκδορά των 2.500 μινκ της πρώτης μονάδας, ισχυριζόμενη ότι αυτά θάφτηκαν σε λάκους μαζί με τα δέρματα. «Ποιος το λέει αυτό; Φέρτε τον να μου το πει», είπε με προσποιητή αγανάκτηση. Η Σακοράφα της απάντησε, σωστά, ότι θα έπρεπε να αποτεφρωθούν και όχι να ταφούν. Εμείς θα παραπέμψουμε τη Φ. Αραμπατζή σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στις 13 Νοέμβρη ο νεοδημοκράτης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης, παρουσία του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Σ. Ηλιάδη, και έλεγε ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα δέρματα από τα μολυσμένα ζώα! Ο «ομόσταυλός» σας περιφερειάρχης το είπε, κυρία Αραμπατζή.

Να θυμίσουμε ακόμα, ότι κάπου μεταξύ 11 και 18 Νοέμβρη στάλθηκε στις υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, υπογεγραμμένο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων Χρ. Δηλέ. Το έγγραφο αυτό κρατήθηκε επτασφράγιστο. Ζητήσαμε αντίγραφο και από την κεντρική υπηρεσία και από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και συναντήσαμε άρνηση. Προφανώς, είχε να κάνει με τη μεθόδευση της θανάτωσης και εκδοράς των μινκ, ώστε να πουληθούν τα δέρματα. Γι’ αυτό και δεν μας έδιναν αντίγραφο. Το καταλάβαμε εκ των υστέρων, όταν διαβάσαμε την επιστολή Αλεξανδρόπουλου-Δηλέ προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Ο ελληνικός λαός είχε μείνει με την εντύπωση ότι στη Δυτική Μακεδονία τα εκτροφεία μινκ έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση, για να μην υπάρξει διασπορά του κοροναϊού, ενώ την ίδια στιγμή οι εκτροφείς, με την άδεια της κυβέρνησης, προχωρούσαν στη θανάτωση και εκδορά των ζώων, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος! Γι’ αυτό και όπως αποκαλύψαμε, το ProMED ειρωνεύεται καυστικά τις διαβεβαιώσεις των ελληνικών αρχών ότι τα μινκ στην Ελλάδα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, χαίρουν άκρας υγείας! Θυμίζουμε το καυστικό σχόλιο του ProMED: «Η φαινομενική απουσία κλινικών συμπτωμάτων στις εκτροφές (εκτός από μία) είναι εντυπωσιακή, συγκρινόμενη με την περιγραφόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε εκτροφές των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικές διαφορές των ζώων ή του ιού;». Φυσικά, ούτε τα μινκ ούτε ο ιός στην Ελλάδα έχουν γενετικές διαφορές από τον υπόλοιπο κόσμο.

  1. Η Σ. Σακοράφα αναφέρθηκε στην άθλια εκπομπή της ΕΡΤ-3 με τίτλο «Αθώα τα μινκ, δεν μεταδίδουν τον κορωνοϊό» και κεντρικό μήνυμα «δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση στις εκτροφές γουνοφόρων». Εκεί ακούσαμε –είπε η βουλευτής- ότι μάλλον ο μεταλλαγμένος ιός δεν μεταδίδεται από τα μινκ στον άνθρωπο. Και όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, ο ΟΙΕ -τον γνωρίζετε πολύ καλά- επιβεβαιώνει ότι ο ιός έχει αποδεδειγμένα επαναμεταδοθεί από το μινκ στον άνθρωπο.

H Φ. Aραμπατζή έκανε «γαργάρα» αυτή την παρατήρηση και περιορίστηκε στο έγγραφο του ΕΟΔΥ, το οποίο μάλιστα κατέθεσε στη δευτερολογία της, για να μείνει ασχολίαστο.

Η Σ. Σακοράφα τριτολόγησε σύντομα (φαινόμενο σπάνιο, γιατί δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής), καλώντας την Αραμπατζή να διαβάσει προσεκτικά την ανακοίνωση του ΟΙΕ, την ανακοίνωση του ProMED και τη δήλωση του κ. Θάνου ότι «στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει καμία δοκιμή, διότι δεν έχουμε κανένα εργαστήριο βιοασφάλειας».

Η Αραμπατζή άκουσε Ο-Ι-Ε και νόμισε ότι η Σακοράφα αναφέρεται στον ΟΗΕ! «Αρμοδιότερος από τον ΕΟΔΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα σχετικά έγγραφα δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει. Γιατί είπατε για τον OIE», γράφουν τα πρακτικά της Βουλής, αλλά η υφυπουργός εννοούσε τον ΟΗΕ. Δεν ξέρει καν πώς λέγεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων! Και έβγαλε αρμοδιότερους τον ΕΟΔΥ και τον ΠΟΥ!

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ (4.2.2021) που κατέθεσε η Αραμπατζή:

ΕΟΔΥ_ΜΙΝΚ_4-2-21

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ στις 11 Δεκέμβρη

covid19-mink
Κοινοποίηση: