Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Γκεμπελίστικη προπαγάνδα για να κρύψουν τον κίνδυνο από τις εκτροφές μινκ

0

Παρασκευή 5 Φλεβάρη (αύριο) είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα (ΜέΡΑ-25) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα «Αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος διασποράς μεταλλαγμένου κορωνοϊού από τα μινκ».

Τρίτη 2 Φλεβάρη μεταδόθηκε από την ΕΡΤ-3, στο πλαίσιο της εκπομπής Ο3, προκλητικό «ρεπορτάζ» 11λεπτης διάρκειας με τίτλο «“Αθώα“ τα μινκ, δεν μεταδίδουν τον κορονοϊό»! Ολως τυχαίως…

«Ολως τυχαίως», η κρατική τηλεόραση «καπελώνει» τον υπουργό προτού αυτός απαντήσει στη Βουλή σε μια Επίκαιρη Ερώτηση, το αντικείμενο της οποίας απασχολεί ιδιαίτερα τον κόσμο στη Βόρεια Ελλάδα (και όχι μόνο). Κανένα «καπέλωμα» δεν υπάρχει, βέβαια. Η κρατική τηλεόραση διεκπεραιώνει εντολές για μια γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα, η οποία θα λειτουργήσει ως πρελούδιο στην απάντηση που θα δώσει ο υπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον… χαρακτηριστικό τίτλο της εκπομπής ήταν και τα «συνθήματα» που περνούσαν στην οθόνη: «COVID-19: Δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση στις εκτροφές γουνοφόρων»! ‘Η εντελώς ουδέτερα, του τύπου: «SARS-CoV-2 στις γουνοφόρες εκτροφές», «Ο κορωνοϊός στις εκτροφές γουνοφόρων της Δ. Μακεδονίας».

Πρωταγωνίστησαν ο Αναγνώστης Αργυρίου, αν. διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ, και ο Σπυρίδων Κρήτας, καθηγητής του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ (γνωστός για την υπόθεση της παράνομης εισαγωγής του επικίνδυνου κινέζικου στελέχους νόσου των χοίρων).

Το «μήνυμα» που προσπάθησε να περάσει ο Αργυρίου ήταν ότι ο SARS-CoV-2 δεν περνάει μεταλλαγμένος από τα μινκ στον άνθρωπο! Προφανώς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) δεν ξέρει τι του γίνεται, όταν τονίζει:

«Τα εκτρεφόμενα μινκ είναι σε υψηλό βαθμό ύποπτα στην προσβολή από SARS-CoV-2 και, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν επαναμεταδώσει τον ιό στον άνθρωπο. (…) Επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η προσβολή από SARS-CoV-2 έχει επανεισαχθεί από μινκ σε ανθρώπους».

Παραθέτουμε ολόκληρο το έγγραφο του ΟΙΕ, με επισημασμένα τα σημαντικά σημεία (δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να το μεταφράσουμε στα ελληνικά):

OIE A_COVID-22.01.2021

Πέρα από το έγγραφο του ΟΙΕ και τα όσα έχουν γίνει γνωστά σε μια σειρά χώρες, κάποιες από τις οποίες εξόντωσαν όλα τα μινκ και απαγόρευσαν την εκτροφή μέχρι να τελειώσουμε με την πανδημία του SARS-CoV-2 (Δανία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Ουγγαρία), υπάρχει η επίσημη αναφορά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στον ΟΙΕ, για την ανίχνευση και στην Ελλάδα, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις, του μεταλλαγμένου στελέχους SARS-CoV-2, που μεταδόθηκε από τα μινκ σε ανθρώπους.

Θυμίζουμε τι ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ο ΟΙΕ, μετά από ενημέρωση των ελληνικών αρχών:

«Η μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, που αναφέρεται ως παραλλαγή σχετιζόμενη με τα μινκ, έχει ανιχνευθεί στα γονιδιώματα 5 SARS-CoV-2 από ανθρώπινες περιπτώσεις, τα οποία έχουν αλληλουχηθεί και που σχετίζονται άμεσα με τα μινκ (εργάτες / ιδιοκτήτες εκτροφών). Οσον αφορά τα δείγματα των μινκ που αλληλουχήθηκαν, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν την παρουσία της μετάλλαξης Y453F σε μία από τις εκτροφές που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής. Καμία από τις άλλες μεταλλάξεις που περιγράφονται στην Ταχεία Αξιολόγηση του Κινδύνου της 12ης Νοεμβρίου 2020 από οργανισμούς της ΕΕ (ECDC, EFSA, EMA) δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα. Η αλληλούχηση των γονιδιωμάτων του ιού από δείγματα ανθρώπων και μινκ βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους έγινε στο εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ, υπό την εποπτεία του Αργυρίου. Αυτός είναι ο υπεύθυνος του εργαστηρίου στον οποίο μας παρέπεμψαν όταν κάναμε ρεπορτάζ για το μεταλλαγμένο στέλεχος. Κι έρχεται τώρα ο άνθρωπος που στο εργαστήριό του ανίχνευσε το μεταλλαγμένο στέλεχος SARS-CoV-2, που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο, να μας πει ότι δεν έχει μεταδοθεί ο ιός από τα μινκ στον άνθρωπο! Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Ο Σ. Κρήτας ισχυρίστηκε τα ίδια και απεφάνθη, με ύφος χιλίων καρδιναλίων, ότι ήταν λάθος που η Δανία και η Ολλανδία εξόντωσαν τα μινκ, επικαλούμενος την παραίτηση του δανού υπουργού και τη συγγνώμη της πρωθυπουργού. Ομως, ο υπουργός παραιτήθηκε επειδή διέταξε την εξόντωση των μινκ χωρίς να έχει εξουσιοδότηση από νόμο (για πολιοτικούς και όχι για υγειονομικούς λόγους), ενώ η πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τη ζημιά που υπέστησαν οι φάρμερ, που όμως ήταν υγειονομικά επιβεβλημένο να γίνει. Σε κανένα σημείο η δανέζικη κυβέρνηση δεν είπε ότι κακώς εξόντωσε τα μινκ. Αλλωστε, όχι μόνο διατηρεί την απαγόρευση εκτροφής, αλλά την επεξέτεινε μέχρι το 2022.

Να θυμίσουμε τι έγραφε το ProMED (Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων – ISID), όταν οι ελληνικές αρχές –που αρχικά έλεγαν ότι δεν τρέχει τίποτα- ανακοίνωσαν την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους SARS-CoV-2 στην Ελλάδα:

«Στο επίκεντρο της παραπάνω ενημέρωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE) -η οποία, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές αναφέρεται σε “αναδυόμενη ασθένεια”- βρίσκονται τα αποτελέσματα γονοτυπικών αναλύσεων που ελήφθησαν από το εθνικό εργαστήριο, CERTH (Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Hellas, Saloniki). Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, ανιχνεύτηκε στο CERTH η μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, η οποία αναφέρεται ως “παραλλαγή σχετιζόμενη με τα μινκ“, σε πέντε (5) γονιδιώματα SARS-CoV-2 από περιστατικά σε ανθρώπους τα οποία έχουν αλληλουχηθεί και που σχετίζονται άμεσα με τα μινκ (εργάτες / ιδιοκτήτες εκτροφής). Η παρουσία της μετάλλαξης Y453F διαπιστώθηκε σε μινκ σε μία από τις εκτροφές που ελέγχθηκαν. Η έρευνα συνεχίζεται.

Τα ακόλουθα αποσπάσματα από το ECDC “Ταχεία εκτίμηση κινδύνου: Ανίχνευση νέων παραλλαγών SARS-CoV-2 που σχετίζονται με τα μινκ”, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2020 (βλέπε 20201112.7939110) ισχύουν ως εξής:

– “Η γενετική προσαρμογή σε πληθυσμούς μινκ θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιλεκτικό πλεονέκτημα σε περιοχές με δραστηριότητα εκτροφής μινκ. Η μετάλλαξη Y453F, που ορίζει παραλλαγές που σχετίζονται με τα μινκ, έχει επίσης ανιχνευτεί εκτός Ευρώπης, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα κυκλοφορίας τέτοιων στελεχών. Τους τελευταίους μήνες, κοινοτική μετάδοση σημειώθηκε στη Δανία και, σε κάποιο βαθμό, στις Κάτω Χώρες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διασυνοριακή εξάπλωση. (…)

Η Ελλάδα εφάρμοσε πολιτική σφαγής μόνο στην 1η μολυσμένη εκτροφή της. Η Δανία, η οποία ενήργησε παρόμοια κατά την αρχική φάση της εκδήλωσης στα μινκ (Ιούνιος 2020), όταν διέκοψε τη σφαγή από την 4η εκτροφή και μετά, αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την πολιτική της στο ακραίο σημείο όταν η ασθένεια εξαπλώθηκε ευρέως και επιβεβαιώθηκαν μολύνσεις από τα μινκ στον άνθρωπο. Το μάθημα της Δανίας είναι διαθέσιμο σε όλους».

Λίγο μετά, όταν τα ίδια έγιναν σε εκτροφές μινκ στη Σουηδία, το ProMED έφερε την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή, σημειώνοντας:

«Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα υπέβαλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων στις 03 Δεκεμβρίου 2020 μία γραπτή αναφορά με παρεμφερή μορφή (20201208.80026360), δείχνοντας ότι δεν εντοπιζόταν η υπ’ αριθμόν Υ453F μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, ονομαζόμενη ως μετάλλαξη σχετιζόμενη με τα μινκ, κατά τη στιγμή της αναφοράς, συνεπεία δε τούτου εστάλησαν οι ως άνω πληροφορίες στο πλαίσιο του Αρθρου 1.1.6. του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων, όπως συμβαίνει με την αναφορά της Σουηδίας.

Εντούτοις, 2 εβδομάδες αργότερα, η Ελλάδα ανέφερε την ανακάλυψη της υπ’ αριθμόν Υ453F μετάλλαξης των μινκ σε 5 αλληλουχίες γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους που σχετίζονται με τα μινκ, καθώς και σε μινκ σε ένα εκ των εκτροφείων που ελέγχθησαν. Αυτό συνακόλουθα ανάγκασε την Ελλάδα να υποβάλει άμεση αναφορά σχετικά με την COVID-19 στα μινκ ως “αναδυόμενη ασθένεια“, κατά το άρθρο 1.1.4 του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (20201218.8027113).

Πρόκειται η βιομηχανία μινκ της Σουηδίας να υποστεί παρόμοια εμπειρία; Τα τελικά αποτελέσματα της επιτήρησης σε εθνική κλίμακα στη Σουηδία στα εκτροφεία των μινκ και στους σχετιζόμενους ανθρώπους, ανιχνεύοντας ή αποκλείοντας μεταλλάξεις στα μινκ, αναμένονται».

Είναι προφανές ότι άλλα έχει διαγνώσει το εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ και άλλα ισχυρίζεται ο αναπληρωτής διευθυντής του, συμμετέχοντας στην οργανωμένη κυβερνητική προπαγάνδα. Εχει και τους λόγους του: το εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ έχει εξαιρεθεί από τη γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2, η οποία ανατέθηκε από τον Κικίλια στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ). Η σχετική ανακοίνωση έγινε από τον Κικίλια στις 22 Γενάρη, μετά από σύσκεψη στην οποία πήραν μέρος ο Κικίλιας, ο Θάνος (πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ), ο Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ και οι καθηγητές Τσιόδρας, Σουρβίνος, Παρασκευής, Μαγιορκίνης και Παππά.

Το ΙΙΒΕΑΑ θα μελετά όλες τις μεταλλάξεις, βάσει δειγμάτων που θα του αποστέλλονται από όλη τη χώρα. Το ΕΚΕΤΑ… ούτε κοκαλάκι. Κι επειδή εμείς είμαστε… παρατηρητικοί, προσέξαμε ότι σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ στις 24 Γενάρη γίνεται λόγος για γονιδιωματική ανάλυση από το ΙΙΒΕΑΑ 235 δειγμάτων, στα οποία διέγνωσε κάποια στελέχη της λεγόμενης βρετανικής μετάλλαξης. Τίποτε άλλο. Για τη μετάλλαξη των μινκ ούτε λέξη.

Ομως, στις 12 Γενάρη ο Δ. Θάνος (επιστήμονας με πολύ «βαρύ» βιογραφικό, όπως γράψαμε) είχε κάνει δηλώσεις για πέρασμα μεταλλαγμένων στελεχών του κοροναϊού από τα μινκ (ή βιζόν, όπως επίσης ονομάζονται αυτά τα ζώα που εκτρέφονται μόνο για τη γούνα τους) στον άνθρωπο, μετά από ανίχνευση τουλάχιστον 120 τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή των εκτροφείων μινκ (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά), γεγονός που έχει εγείρει την υποψία για διασπορά αυτού του στελέχους στη Δυτική Μακεδονία, διασπορά στην οποία ενδεχομένως οφείλεται η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας στην περιοχή.

Ξέσπασε σάλος, ο Θάνος «μάζεψε» τις δηλώσεις (χωρίς όμως να διαψεύσει ή να καταγγείλει την ιστοσελίδα που τις δημοσίευσε, η οποία δεν «κατέβασε» το σχετικό δημοσίευμα) και έκτοτε επικράτησε σιγή ασυρμάτου (αναλυτικά έχουμε γράψει εδώ και εδώ).

Το εργαστήριο που διευθύνει ο Θάνος αναγορεύτηκε σε εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τις μεταλλάξεις (όταν σου δίνει δουλειά το κράτος πρέπει πάντοτε να καταβάλεις το ανάλογο επιστημονικό «τίμημα»), ενώ το ΕΚΕΤΑ έχει μείνει στην απέξω (εξ ου και το τηλεοπτικό σόου «Δώσε κι εμένα μπάρμπα»).

Για τον Κρήτα δε θα πούμε τίποτα το ιδιαίτερο. Η τηλεοπτική εμφάνισή του στο σόου «Τα μινκ είναι αθώα» είναι για εμάς απολύτως ευεξήγητη. Πρέπει, όμως, να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι το Τμήμα Κτηνιατρικής του ΑΠΘ έχει συγκροτήσει ειδική ομάδα εργασίας για το ζήτημα των μινκ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Π. Φορτομάρη. Σ’ αυτή την τριμελή ομάδα εργασίας δεν συμμετέχει ο Σ. Κρήτας. Παρά ταύτα, ήταν αυτός που κλήθηκε να βγει στον «αέρα» της ΕΡΤ-3 και όχι ο πρόεδρος του Τμήματος ή κάποιος άλλος από την ομάδα εργασίας. Ο νοών νοείτω…

Γνωρίζουμε και άλλες «λεπτομέρειες» αλλά μένουμε σ’ αυτά προς το παρόν και εν αναμονή της αυριανής απάντησης Λιβανού στην Επίκαιρη Ερώτηση της Σακοράφα, την οποία και θα σχολιάσουμε.

Κοινοποίηση: