Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Τερματίστε την εκτροφή μινκ

0

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Politico στις 14 Γενάρη και έχει τίτλο: «COVID-19: Γιατί η ΕΕ πρέπει να τερματίσει την εκτροφή μινκ». Υπογράφεται από τρεις μεγάλες ΜΚΟ που ασχολούνται με ζητήματα ευζωίας των ζώων και κατάργησης της χρήσης γούνας (Four Paws, Εurogroup for Animals και Fur Free Alliance), ενώ η πρώτη απ’ αυτές έχει χρηματοδοτήσει τη δημοσίευση, όπως ευκρινώς αναφέρεται πάνω από τον τίτλο.

Το σημειώνουμε προκαταβολικά, για να μην μας πει κανείς ότι οχυρωνόμαστε πίσω από απόψεις ΜΚΟ που κάνουν «λόμπινγκ» στις Βρυξέλλες. Οσο ισχυρές κι αν είναι αυτές οι ΜΚΟ, δε θα έβλεπαν τις απόψεις τους δημοσιευμένες στο Politico, αν δεν υπήρχε ζήτημα με τη μαζική εκτροφή μινκ, τα οποία –όπως σωστά σημειώνεται στο δημοσίευμα- αποτελούν μια δεξαμενή για τον SARS-CoV-2, υπονομεύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των μελλοντικών εμβολίων.

Πρόκειται για επισημάνσεις που έχουμε κάνει και εμείς, από την πρώτη στιγμή που φέραμε στη δημοσιότητα αυτό το τεράστιο ζήτημα. Τα μινκ εκτρέφονται σε κλουβιά όπου είναι κυριολεκτικά «παστωμένα». Ενα ζώο να κολλήσει έναν ιό υψηλής μεταδοτικότητας, αυτός αμέσως θα μεταδοθεί ταχύτατα στον πληθυσμό των ζώων, λόγω του υψηλού συγχρωτισμού. Κι ύστερα, θα έχουμε μεταλλάξεις του ιού στον οργανισμό των ζώων και αντίστροφη μετάδοση: ο μεταλλαγμένος ιός θα περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους που ασχολούνται με την εκτροφή τους και μέσω αυτών θα μεταδοθεί στην κοινότητα.

Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί με περιοριστικά μέτρα. Αυτό τονίζει το δημοσίευμα, καταλήγοντας στην πρόταση για τερματισμό της εκτροφής μινκ στην ΕΕ, την οποία υπέβαλε στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας.

Το δημοσίευμα στο Politico συνοψίζει όλα όσα είναι ήδη γνωστά και έχουν παρουσιαστεί και στα δικά μας δημοσιεύματα: ταχύτατη διασπορά του SARS-CoV-2 στα εκτροφεία μινκ, μετάλλαξη του κοροναϊού στα ζώα και μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού στην ανθρώπινη κοινότητα, γεγονός που όχι μόνο ανακυκλώνει την πανδημία, αλλά και υπονομεύει την προσπάθεια αντιμετώπισής της με τον εμβολιασμό (τα εμβόλια δε θα «πιάνουν» το μεταλλαγμένο στέλεχος).

Τα μόνα καινούργια στοιχεία που αντλούμε από το δημοσίευμα αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις χώρες που έχουν στο έδαφός τους εκτροφεία μινκ. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε και εφάρμοσε τη θανάτωση όλου του πληθυσμού των μινκ (17 εκατομμύρια ζώα, ο μεγαλύτερος πληθυσμός στην Ευρώπη). Πληροφορούμαστε ότι ανέστειλε την εκτροφή μινκ (βιζόν) μέχρι το 2022. Δεν είναι, όμως, μόνον η Δανία. Σε αντίστοιχα μέτρα έχουν προχωρήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

  • Η Ολλανδία θανάτωσε όλα τα μινκ και επέκτεινε την απαγόρευση εκτροφής από το 2021 στο 2024.
  • Η Ιρλανδία αποφάσισε να θανατώσει προληπτικά όλο τον πληθυσμό των μινκ που εκτρέφονταν στη χώρα και πιθανόν να τερματίσει την εκτροφή στο έδαφός της.
  • Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απαγόρευση της εκτροφής μινκ και άλλων γουνοφόρων ζώων, ως προληπτικό μέτρο.

Οπως βλέπουμε, μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες, με κυβερνήσεις όλου του πολιτικού φάσματος (από τους σοσιαλδημοκράτες της Δανίας μέχρι τους ακροδεξιούς του Ορμπαν στην Ουγγαρία), θανάτωσαν όλα τα μινκ και σταμάτησαν την εκτροφή τους, τουλάχιστον για όσο θα διαρκεί η πανδημία. Ο προβληματισμός είναι ευρύτερος και αφορά την ίδια την εκτροφή τέτοιων ζώων, τα οποία δεν είναι εξημερωμένα (προέρχονται από την άγρια πανίδα), είναι ευαίσθητα σε διάφορους ιούς και οι συνθήκες μαζικής εκτροφής τους είναι τέτοιες που ευνοούν τη μετάδοση των ιών. Αποτελούν δηλαδή έναν διαρκή κίνδυνο και για άλλες επιδημίες.

Ποια είναι, όμως, η εικόνα που πήρε ο έλληνας αναγνώστης από τα λίγα δημοσιεύματα που υπήρξαν στα ελληνικά ΜΜΕ; Οτι η δανική κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο λάθος! Οτι στη χώρα μας δεν τρέχει τίποτα, διότι έχουν παρθεί πλέον όλα τα μέτρα!

Επίκαιρη Ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα

Το ζήτημα της διασποράς του μεταλλαγμένου κοροναϊού από τα μινκ φέρνει στη Βουλή η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σ. Λιβανό. To περιεχόμενο της Επίκαιρης Ερώτησης αντλεί στοιχεία από τα δικά μας αποκαλυπτικά ρεπορτάζ.

Η Επίκαιρη Ερώτηση είναι πραγματικά επίκαιρη, με επείγοντα χαρακτήρα, καθώς αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. Πρέπει, λοιπόν, να προταχθεί και όχι να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Ο Βορίδης γλίτωσε τη δοκιμασία και άφησε την καυτή πατάτα στα χέρια του Λιβανού. Περιμένουμε να ακούσουμε τις απαντήσεις του στα ερωτήματα της βουλευτή. Την «προπόνηση» του νέου και παντελώς άσχετου με το αντικείμενο υπουργού θα αναλάβουν, προφανώς, ο γενικός διευθυντής Κτηνιατρικής Αλεξανδρόπουλος και η διευθύντρια Υγείας των Ζώων Δηλέ, που είναι ήδη εκτεθειμένοι ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ) και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που παρουσιάζει την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή στη διαχείριση του προβλήματος των μινκ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 325-25.1.21 Κορωνοϊός-Μινκ
Κοινοποίηση: