Σχολιάζοντας e-mail της σουηδικής κτηνιατρικής υπηρεσίας προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), σχετικό με τη διαχείριση που κάνει η σουηδική κυβέρνηση στα εκτροφεία μινκ της χώρας, όπου βρέθηκαν μινκ και άνθρωποι προσβεβλημένοι από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, και διαπιστώνοντας ότι η διαχείριση της Σουηδίας είναι ίδια μ’ αυτή που έγινε στην Ελλάδα, το ProMED* (PROgram for Monitoring Emerging Diseases), Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), παρουσιάζει την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν και προβλέπει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι και στη Σουηδία θα συμβούν τα ίδια με την Ελλάδα.
Η Σουηδία ακολούθησε την ίδια τακτική με την Ελλάδα. Στους φάρμερ της επιτράπηκε να θανατώσουν και να γδάρουν τα νεαρά ζώα, ώστε να εκμεταλλευτούν τη γούνα, και οι αρχές δηλώνουν ότι θα… επιτηρούν τα εναπομείναντα στις φάρμες ζώα αναπαραγωγής. Γι’ αυτό και το ProMED σχεδόν προεξοφλεί ότι και στη Σουηδία θα γίνει ό,τι έγινε στην Ελλάδα (και προηγουμένως στη Δανία). Μόνο που η δανική κυβέρνηση πήρε την πολιτικά και οικονομικά δύσκολη απόφαση να θανατώσει όλα τα ζώα. Δεκαεπτά εκατομμύρια μινκ, το μεγαλύτερο πληθυσμό γουνοφόρων ζώων στην Ευρώπη.
Για ποιο λόγο πήρε αυτή την απόφαση η δανική κυβέρνηση; Επειδή ο κοροναϊός SARS-CoV-2 πέρασε αρχικά από τους ανθρώπους (ιδιοκτήτες και εργάτες στις φάρμες) στα μινκ, μεταλλάχτηκε στα ζώα και άρχισε να περνά ως μεταλλαγμένο στέλεχος σε ανθρώπους: στη Δανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει καμιά σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού κατά τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο και τη διαδρομή του από χώρα σε χώρα, αλλά είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς αφορά την πρωτεΐνη της ακίδας (S) του κοροναϊού. Αν υπάρξει διάδοση αυτού του μεταλλαγμένου στελέχους (στέλεχος μινκ το ονομάζουν οι επιστήμονες) στην ανθρώπινη κοινότητα, θα τιναχτεί στον αέρα το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς τα έτοιμα εμβόλια της Pfizer και της Moderna στοχεύουν στην ακίδα του κοροναϊού και έτσι έχουν σχεδιαστεί. Κάνουν τόση φασαρία για το νέο στέλεχος που ανιχνεύτηκε στη Βρετανία, βάζοντας ένα επιστημονικό ζήτημα στην εργαλειοθήκη του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, και την ίδια στιγμή… μούγκα στη στρούγκα για την επικίνδυνη μετάλλαξη που περνά από τα μινκ στον άνθρωπο.
Αυτός είναι ο λόγος που η δανική κυβέρνηση φοβήθηκε και διέταξε να σταματήσει στην ουσία η εκτροφή μινκ όσο κυκλοφορεί ο SARS-CoV-2. Στην Ελλάδα, όμως, παρά το άγριο «κράξιμο» από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, εξακολουθούν να κρατούν το τεράστιο αυτό ζήτημα κυριολεκτικά θαμμένο, μη τυχόν και ενοχλήσουν τα μεγάλα συμφέροντα (εκτροφείς, εμπόρους, τη μοναδική βιομηχανία ζωοτροφών) στη Δυτική Μακεδονία. Γι’ αυτό και απαιτείται να δοθεί η μεγαλύτερη δημοσιότητα σ’ αυτή την υπόθεση με τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί.
Η σουηδική ενημέρωση στον ΟΙΕ
[Ενα e-mail από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Σουηδίας προς το Τμήμα Πληροφοριών του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, με ημερομηνία την 1η Δεκεμβρίου 2020]:
Στο πλαίσιο της εν εξελίξει επιτήρησης στις φάρμες μινκ της Σουηδίας, τo Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Σουηδίας (SVA) επιβεβαίωσε 3 περαιτέρω περιστατικά μόλυνσης με SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας, στην κομητεία Μπλεκίνγκε.
Ολα τα εκτροφεία στα οποία έχουν βρεθεί κρούσματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή με το πρώτο εντοπισθέν κρούσμα, στην οποία βρίσκονται περίπου οι 20 από τις 40 φάρμες μινκ της Σουηδίας. Συνολικά στη Σουηδία, έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 13 εκτροφεία. Δεν έχει αναφερθεί αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα συνεπεία των κρουσμάτων στα εκτροφεία.
Η επιτήρηση, η οποία άρχισε στα μέσα Οκτωβρίου 2020, βασίζεται στα νεκρά μινκ (στόχος είναι τα 5 μινκ ανά εβδομάδα και εκτροφείο), τα οποία δηλώνονται στο Εθνικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της Σουηδίας (SVA), και περιλαμβάνει όλα τα εκτροφεία της χώρας. Στο SVA λαμβάνονται δείγματα με επίχρισμα από τη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα και αναλύονται με τη μέθοδο real time PCR. Τα θετικά δείγματα από κάθε εκτροφείο αναλύονται περαιτέρω επί τη βάσει της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.
Περιορισμοί των μετακινήσεων και αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας έχουν επιβληθεί, όχι μόνο στα εκτροφεία στα οποία έχουν βρεθεί κρούσματα, αλλά σε όλα τα εκτροφεία μινκ της Σουηδίας.
Ιδιαίτερα, η Σουηδία έλαβε προς το παρόν την απόφαση να μη θανατώσει όλα τα ζώα στα μολυσμένα εκτροφεία. Ο πληθυσμός των μινκ στην Σουηδία είναι μικρός, περίπου 600.000 ζώα, από τα οποία γύρω στο 80% (γύρω στις 480.000) είχε ή επρόκειτο να θανατωθεί για την παραγωγή γούνας, στο χρονικό διάστημα Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020. Βάσει τούτου, κρίθηκε ότι μια απόφαση για θανάτωση και άλλων ζώων, θα είχε περιορισμένη επίδραση και δεν θα επιτάχυνε τη διαδικασία μείωσης του αριθμού των ευάλωτων ζώων.
Η θανάτωση και η εκδορά των μινκ έχει σχεδόν τελειώσει και θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα αυτής της εβδομάδας. Μόλις ολοκληρωθεί η εκδορά, θα απομένουν μόλις 100.000 εκτρεφόμενα μινκ στα εκτροφεία της Σουηδίας. Πιθανή ενδεχόμενη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του SARS-CoV-2 στα εναπομείναντα εκτρεφόμενα μινκ θα παρακολουθείται με ορολογικά και ιολογικά δείγματα κατά τους επόμενους μήνες.
Μέσω της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, έχει ιδρυθεί ένα σύστημα παρακολούθησης που στοχεύει στην ανίχνευση ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με μινκ (ιδιοκτητών εκτροφείων μινκ και των οικογενειών τους, όπως επίσης και του προσωπικού), προκειμένου να εκτιμηθεί ο κίνδυνος για μετάδοση από μινκ σε άνθρωπο και αντιθέτως, και να καταστεί περαιτέρω δυνατή η παρακολούθηση της πιθανής εξέλιξης του ιού, που σχετίζεται με τη μετάδοση του SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ. Συλλεγέντα από θετικά ανθρώπινα κρούσματα δείγματα στις μολυσμένες κοινότητες θα εξετάζονται περαιτέρω βάσει της αλληλουχίας ολόκληρου του γονιδιώματος.
Μέχρι στιγμής, όλες οι ακολουθίες στελεχών του SARS-CoV-2 που έχουν ανιχνευθεί από μινκ και ανθρώπους στα μολυσμένα εκτροφεία, ομαδοποιούνται και ανήκουν στη γενεαλογική σειρά Β1.1.39. Καμία από τις περιγραφόμενες μεταλλάξεις των αμινοξέων στην πρωτεΐνη της ακίδας, όπως περιγράφονται στα πρόσφατα κρούσματα SARS-CoV-2 σε μινκ στη Δανία, δεν έχει εντοπιστεί προσώρας στο γονίδιο της ακίδας των κρουσμάτων SARS-CoV-2 σε μινκ στη Σουηδία.
Οι ως άνω πληροφορίες μεταβιβάστηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, στο πλαίσιο του Άρθρου 1.1.6. του Κώδικα Υγείας Χερσαίων Ζώων, προκειμένου να παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες, προκύπτουσες από επί τόπου παρατήρηση, ώστε να επιτρέψουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων να έχει εναργέστερη εικόνα ως προς το ποια είδη ζώων είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση και εξ ού ενδέχεται να εμπλακούν στην επιδημιολογία της ασθένειας στους ανθρώπους (βλ. σχόλιο).
[Εκ μέρους του Επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σουηδίας και αντιπροσώπου του Παγκοσμίου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, Δρ. Χάκαν Χένρικσον, Λένα Χέλκβιστ Μπιόρνεροτ, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σουηδίας].
Το επιστημονικό σχόλιο του ProMED
[Η αναφορά στο Αρθρο 1.1.6. του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, η οποία περιλαμβάνεται στην ως άνω έκθεση της Σουηδίας, σημαίνει ότι η COVID-19 στα μινκ της Σουηδίας δεν λογίζεται «αναδυόμενη ασθένεια». Το συμπέρασμα βασίζεται στη δήλωση ότι δεν έχει εντοπιστεί -κατά τον χρόνο υποβολής της έκθεσης- σε εκτροφεία μινκ στη Σουηδία, μετάδοση σε μινκ ή ανθρώπους των μεταλλάξεων των αμινοξέων στην πρωτεΐνη της ακίδας, όπως ανιχνεύτηκαν πρόσφατα στους SARS-CoV-2 στα μινκ της Δανίας, που σημαίνει ότι μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 στη Σουηδία δεν είχε αναφερθεί μετάδοση από τα μινκ στους ανθρώπους (20201218.8027113)].
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα υπέβαλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων στις 03 Δεκεμβρίου 2020 μία γραπτή αναφορά με παρεμφερή μορφή (20201208.80026360), δείχνοντας ότι δεν εντοπιζόταν η υπ’ αριθμόν Υ453F μετάλλαξη στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, ονομαζόμενη ως μετάλλαξη σχετιζόμενη με τα μινκ, κατά τη στιγμή της αναφοράς, συνεπεία δε τούτου εστάλησαν οι ως άνω πληροφορίες στο πλαίσιο του Αρθρου 1.1.6. του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων, όπως συμβαίνει με την αναφορά της Σουηδίας.
Εντούτοις, 2 εβδομάδες αργότερα, η Ελλάδα ανέφερε την ανακάλυψη της υπ’ αριθμόν Υ453F μετάλλαξης των μινκ σε 5 αλληλουχίες γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 σε ανθρώπους που σχετίζονται με τα μινκ, καθώς και σε μινκ σε ένα εκ των εκτροφείων που ελέγχθησαν. Αυτό συνακόλουθα ανάγκασε την Ελλάδα να υποβάλει άμεση αναφορά σχετικά με την COVID-19 στα μινκ ως « αναδυόμενη ασθένεια», κατά το άρθρο 1.1.4 του Κώδικα για την Υγεία των Χερσαίων Ζώων του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (20201218.8027113).
Πρόκειται η βιομηχανία μινκ της Σουηδίας να υποστεί παρόμοια εμπειρία; Τα τελικά αποτελέσματα της επιτήρησης σε εθνική κλίμακα στη Σουηδία στα εκτροφεία των μινκ και στους σχετιζόμενους ανθρώπους, ανιχνεύοντας ή αποκλείοντας μεταλλάξεις στα μινκ, αναμένονται.
Home - ProMED - ProMED1-mail (1)
ΥΓ. Δημοσίευμα για τα μινκ και τον κίνδυνο από τη μετάλλαξη της ακίδας του κοροναϊού, δημοσίευσε στις 20 Δεκέμβρη ο Ημεροδρόμος, με στοιχεία από το ρεπορτάζ του eksegersi.gr και αναφορά στην πηγή.
* Το ProMED είναι ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), το οποίο εμφανίστηκε το 1994 ως υπηρεσία (πλατφόρμα) Διαδικτύου για τον εντοπισμό ασυνήθιστων συμβάντων υγείας, που σχετίζονται με αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες και τοξίνες που προσβάλλουν ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η Διεθνής Εταιρία Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID) ιδρύθηκε το 1986 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, των ΜΚΟ και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Εχει πάνω από 80.000 μέλη σε περισσότερες από 201 χώρες σε όλο τον κόσμο.