Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Επίσημη επιβεβαίωση: Μεταλλαγμένος κοροναϊός από μινκ σε άνθρωπο στη Δυτική Μακεδονία

0
«Η μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, που αναφέρεται ως παραλλαγή σχετιζόμενη με τα μινκ, έχει ανιχνευθεί στα γονιδιώματα 5 SARS-CoV-2 από ανθρώπινες περιπτώσεις, τα οποία έχουν αλληλουχηθεί και που σχετίζονται άμεσα με τα μινκ (εργάτες / ιδιοκτήτες εκτροφών). Οσον αφορά τα δείγματα των μινκ που αλληλουχήθηκαν, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν την παρουσία της μετάλλαξης Y453F σε μία από τις εκτροφές που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής. Καμία από τις άλλες μεταλλάξεις που περιγράφονται στην Ταχεία Αξιολόγηση του Κινδύνου της 12ης Νοεμβρίου 2020 από οργανισμούς της ΕΕ (ECDC, EFSA, EMA) δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα. Η αλληλούχηση των γονιδιωμάτων του ιού από δείγματα ανθρώπων και μινκ βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η επείγουσα ενημέρωση (προειδοποίηση) αναρτήθηκε στις 17 Δεκέμβρη (χθες) στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), μετά από ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές (συγκεκριμένα, από τη Χρυσούλα Δηλέ, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

OIE_Mink_Greece_15-12

O OIE έλαβε την ενημέρωση από τη Χρ. Δηλέ στις 15 Δεκέμβρη και εντός διημέρου την ανήρτησε (για να λάβουν γνώση όλες οι χώρες). Οι ελληνικές αρχές (η περιβόητη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, υπό τον Θ. Αλεξανδρόπουλο) έχουν επιβεβαίωση της ανίχνευσης του μεταλλαγμένου στελέχους SARS-CoV-2 από τις 8 Δεκέμβρη και έκαναν μια ολόκληρη εβδομάδα για να ενημερώσουν τον ΟΙΕ!

Εχουμε την υποψία (για να μην πούμε τη βεβαιότητα) ότι αν εμείς δεν αποκαλύπταμε το γεγονός, δε θα γινόταν καθόλου η ενημέρωση του ΟΙΕ. Σ’ αυτό το συμπέρασμα μας οδηγεί η αλληλουχία των γεγονότων: Στις 8 Δεκέμβρη γίνεται η ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους στο εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της 10ης Δεκέμβρη το αποκαλύπτουμε εμείς. Στις 11 Δεκέμβρη επανερχόμαστε, αποκαλύπτοντας ότι θανάτωσαν και έγδαραν όλα τα νεαρά ζώα στα εκτροφεία μινκ της Δυτικής Μακεδονίας, για να εμπορευτούν τα δέρματα, ενώ έπρεπε να τα θανατώσουν και να τα αποτεφρώσουν. Την ίδια μέρα, ο ΕΟΔΥ επιβεβαιώνει την εύρεση μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, που πέρασε από τα μινκ στον άνθρωπο.

Σάββατο 12 Δεκέμβρη είναι το τελευταίο δικό μας δημοσίευμα, Τρίτη αποστέλλεται η ενημέρωση στον ΟΙΕ για την εύρεση του μεταλλαγμένου στελέχους (τη Δευτέρα, προφανώς, έγιναν οι συσκέψεις και δόθηκε από τον Βορίδη η εντολή να ενημερωθεί ο ΟΙΕ, αφού η σκανδαλώδης διαχείριση είχε αποκαλυφθεί από την ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr). Εν πάση περιπτώσει, ας απαντήσουν: γιατί καθυστέρησαν μια ολόκληρη εβδομάδα για να ενημερώσουν τον ΟΙΕ;

Ας απαντήσουν και σε κάτι ακόμα: πόσες θανατώσεις και εκδορές μινκ έγιναν στο διάστημα από τις 8 Δεκέμβρη, που επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά το πέρασμα μεταλλαγμένου στελέχους από μινκ σε άνθρωπο, μέχρι τις 15 Δεκέμβρη, που αναγκάστηκαν να στείλουν ενημέρωση στον ΟΙΕ;

Η προηγούμενη ενημέρωση από τους Αλεξανδρόπουλο-Δηλέ προς τον ΟΙΕ είχε γίνει στις 3 Δεκέμβρη και ήταν καθησυχαστική (φέραμε στη δημοσιότητα το σχετικό έγγραφο). Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ (με εντολή Βορίδη, φυσικά) ισχυρίζονταν ότι βρέθηκαν μινκ μολυσμένα με SARS-CoV-2 σε 12 εκτροφεία στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Καστοριά, Γρεβενά) και ότι τα ζώα «δεν έχουν επιδείξει είτε κλινικά σημεία είτε αυξημένη θνησιμότητα έως σήμερα». Ακόμα και στο εκτροφείο που βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα «η κατάσταση υγείας έχει βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε (όχι νοσηρότητα, κανονικός ρυθμός θνησιμότητας και πρόσληψης τροφής)». Το συμπέρασμά τους ήταν ότι «σε αυτό το στάδιο, οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν μετάδοση ανθρώπου-σε-ζώο και στα 12 εκτροφεία μινκ όπου επιβεβαιώθηκε, έως τώρα, παρουσία SARS-CoV-2». Και γι’ αυτό, «σε αυτό το σημείο, δεν σκοπεύουμε να απομονώσουμε άλλα ζώα»!

Μια μέρα μετά, στις 4 Δεκέμβρη, βρέθηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που πέρασε από μινκ σε άνθρωπο, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά στις 8 Δεκέμβρη! Ηταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί αυτό. Και ήταν προφανές ότι οι ελληνικές αρχές έλεγαν ψέματα. Γι’ αυτό και το ProMED (PROgram for Monitoring Emerging Diseases), δημοσίευσε την επόμενη μέρα (4 Δεκέμβρη) αυτό το έγγραφο των ελληνικών αρχών και το σχολίασε εμφανώς ειρωνικά: «Η φαινομενική απουσία κλινικών συμπτωμάτων στις εκτροφές (εκτός από μία) είναι εντυπωσιακή, συγκρινόμενη με την περιγραφόμενη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε εκτροφές των ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί σε γενετικές διαφορές των ζώων ή του ιού;»! Μέσω της εμφανούς ειρωνείας αμφισβητήθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο ισχυρισμός των ελληνικών κτηνιατρικών αρχών (Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ) ότι ναι μεν υπήρξε μεταφορά του κοροναϊού από ανθρώπους σε μινκ, όμως -αντίθετα απότι συνέβη σε όλο τον κόσμο- στα ελληνικά εκτροφεία τα μινκ… χαίρουν άκρας υγείας.

Το ProMED είναι ένα Πρόγραμμα Παρακολούθησης Αναδυόμενων Νοσημάτων της Διεθνούς Εταιρίας Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID), το οποίο εμφανίστηκε το 1994 ως υπηρεσία (πλατφόρμα) Διαδικτύου για τον εντοπισμό ασυνήθιστων συμβάντων υγείας, που σχετίζονται με αναδυόμενες και επανεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες και τοξίνες που προσβάλλουν ανθρώπους, ζώα και φυτά. Η Διεθνής Εταιρία Λοιμωδών Νοσημάτων (ISID) ιδρύθηκε το 1986 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εργάζεται για τον έλεγχο των εστιών μολυσματικών ασθενειών και τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες. Αποστολή της είναι η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, των ΜΚΟ και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο. Εχει πάνω από 80.000 μέλη σε περισσότερες από 201 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στη δημοσίευση του ProMED, την οποία επίσης αναδημοσιεύσαμε, οι ελληνικές αρχές εγκαλούνταν και γιατί γνωστοποίησαν τα συμβάντα στον ΟΙΕ με βάση το άρθρο 1.1.6 του Κώδικα Υγείας των Χερσαίων Ζώων του ΟΙΕ, που αναφέρεται σε ενημέρωση για υπάρχουσα ασθένεια των ζώων και όχι το άρθρο 1.1.4 που αφορά αναδυόμενη ασθένεια. Οπως μπορείτε να δείτε στο έγγραφο που δημοσιεύουμε παραπάνω, αυτή τη φορά οι ελληνικές αρχές αναγκάστηκαν να κάνουν λόγο για αναδυόμενη ασθένεια (emerging disease).

Η αναγνώριση αναδυόμενης ασθένειας επιβάλλει ριζικά διαφορετική διαχείριση από αυτή που γίνεται ως τώρα. Αλλά και επανεξέταση των όσων έγιναν μέχρι τώρα (π.χ. μινκ που θανατώθηκαν και μετά θάφτηκαν, αφού προηγουμένως γδάρθηκαν, δέρματα που αφαιρέθηκαν απ’ αυτά τα μινκ και μπήκαν σε επεξεργασία κτλ.)

Μολονότι στις 3 Δεκέμβρη οι Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ ενημέρωναν τον ΟΙΕ ότι στην Ελλάδα τα μινκ… χαίρουν άκρας υγείας, στις 4 Δεκέμβρη βρέθηκαν άλλες τρεις μολυσμένες φάρμες, όπως φαίνεται από το έγγραφο που έστειλαν στον ΟΙΕ. Συγκεκριμένα:

 • 43 νεκρά ζώα σε εκτροφείο στην κοινότητα Κλήμα, του δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης. Οπως αναφέρεται, υπήρξε αυξημένη θνητότητα και ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε άνθρωπο (ο ιδιοκτήτης). Τα προσβεβλημένα μινκ εμφάνισαν αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη λήψη τροφής. Εκτιμούν ότι προσβλήθηκαν περισσότερα ζώα, αλλά ο αριθμός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί λόγω απουσίας πληροφόρησης, όπως γράφουν! (Τόσο… αυστηρή επιτήρηση έκαναν!).
 • 160 νεκρά και 900 άρρωστα ζώα σε εκτροφείο στην κοινότητα Πεπόνια, του δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης. Και σ’ αυτό το εκτροφείο υπήρξε αυξημένη θνητότητα των ζώων και τέσσερα κρούσματα σε ανθρώπους (ιδιοκτήτης και εργάτες). Τα προσβεβλημένα μινκ εμφάνισαν αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη λήψη τροφής.
 • Κανένα νεκρό ή άρρωστο ζώο σε εκτροφείο στην κοινότητα Κιβωτός, του δήμου Γρεβενών, όπου ανιχνεύτηκε θετικός ένας εργάτης. Τα μινκ δεν εμφάνισαν (μέχρι στιγμής) αναπνευστικό πρόβλημα και μειωμένη λήψη τροφής.

Εχουμε, λοιπόν, επίσημη επιβεβαίωση της ανεύρεσης μέχρι στιγμής πέντε στελεχών συγκεκριμένης μετάλλαξης του SARS-CoV-2, που πέρασε από μινκ σε άνθρωπο. Και βέβαια, πανηγυρική επιβεβαίωση των αποκαλύψεων της ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr, χωρίς τις οποίες το ζήτημα θα θαβόταν. Απόδειξη, το γεγονός ότι μολονότι το ξέρουν από τις 8 Δεκέμβρη, ενημέρωσαν τον ΟΙΕ μόλις στις 15 Δεκέμβρη, ενώ στον ελληνικό λαό δεν έχουν πει ακόμα τίποτα.

Με την ευκαιρία, πρέπει να σημειώσουμε ότι στην περιβόητη εθνική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας δε συμμετέχει κτηνίατρος, μολονότι η χώρα μας έχει αρκετά εκτεταμένη κτηνοτροφία και είναι γνωστό ότι στις λοιμώδεις νόσους μπορεί να υπάρξει αλληλουχία ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα. Ούτε στο ΕΚΕΤΑ, το εργαστήριο που κάνει τις αναλύσεις των δειγμάτων που παίρνονται από τα μινκ, υπάρχει εξειδικευμένος κτηνίατρος, η παρουσία του οποίου είναι επιβεβλημένη (οι βιολόγοι δε γνωρίζουν τα ειδικά ζητήματα που γνωρίζει ένας εξειδικευμένος κτηνίατρος).

Γράφαμε στις 11 Δεκέμβρη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα όργανά της δεν ορρωδούν προ ουδενός. Ακόμα και στις σημερινές συνθήκες, που θρηνούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών. Ας ανακεφαλαιώσουμε, λοιπόν, και πάλι:

 • Σε όλο τον κόσμο σαρώνει επιδημία CoviD-19 στα μινκ, όπου ο ιός μεταδόθηκε από τον άνθρωπο, μεταλλάσσεται και επιστρέφει μεταλλαγμένος στον άνθρωπο, ανατροφοδοτώντας την πανδημία και μάλιστα με επικίνδυνο τρόπο, καθώς τα εμβόλια μπορεί να μην «πιάνουν» το μεταλλαγμένο στέλεχος.
 • Σε δεκαπέντε τουλάχιστον εκτροφεία μινκ στη Δυτική Μακεδονία ανιχνεύτηκαν κρούσματα CoviD-19 σε ανθρώπους και ζώα.
 • Πλέον έχει ανιχνευθεί και το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που πέρασε από μινκ σε άνθρωπο.
 • Αντί να δοθεί εντολή να θανατωθούν όλα τα ζώα σε όλες τις φάρμες για να προληφθούν καταστροφικές για τη δημόσια υγεία συνέπειες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε πέπλο σιωπής και έκανε παραπειστικές αναφορές στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, τις οποίες οι ειδικοί υποδέχτηκαν με καυστική ειρωνεία.
 • Ο στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η σφαγή και εκδορά των νεαρών ζώων (να πάρουν τις γούνες, δηλαδή) και να μείνουν στα εκτροφεία μόνο τα παραγωγικά ζώα.
 • Τα εκατοντάδες χιλιάδες ζώα που σφάχτηκαν και γδάρθηκαν, όπως και τα 2.500 ενός μολυσμένου εκτροφείου που θανατώθηκαν, αντί να οδηγηθούν για αποτέφρωση, όπως επιβάλλει ο νόμος, θάφτηκαν!

Τώρα, λοιπόν, που η αλήθεια έχει βγει στο φως και προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω επικίνδυνεες καταστάσεις για τη δημόσια υγεία (σημειωτέον ότι στην περιοχή της Κοζάνης έχουμε επικίνδυνη αναζωπύρωση της πανδημίας και συζητείται «σφίξιμο» του lockdown κατά το πρότυπο της Δυτικής Αττικής), απαιτείταιΑΜΕΣΑ:

 1. Να θανατωθούν όλα τα ζώα αναπαραγωγής που έχουν παραμείνει στα εκτροφεία, κατά το παράδειγμα της Δανίας. Και να σταματήσει η εκτροφή μινκ στη χώρα μας.
 2. Να εκταφούν άμεσα τα πτώματα από όλα τα μινκ και να αποτεφρωθούν, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό ΕΚ 1069/2009 και την ελληνική νομοθεσία. Αμεσα, προτού αρχίσει να μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας, όπως συνέβη στη Δανία που τώρα τρέχουν και δε φτάνουν.
 3. Να αποτεφρωθούν όλα τα δέρματα που πάρθηκαν από τα μινκ που θανατώθηκαν αυτή την περίοδο.
Κοινοποίηση: