Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Eνοχη ανακοίνωση για τον κοροναϊό των μινκ…

0

Aπ’ αφορμή το τεράστιο ζήτημα με το πέρασμα μεταλλαγμένου SARS-CoV-2 από τα μινκ στον άνθρωπο, που προέκυψε από δηλώσεις του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρη Θάνου, ενός επιστήμονα με «βαρύ» βιογραφικό, συμπληρωματικά προς το χτεσινό αναλυτικό δημοσίευμά μας, ερχόμαστε να σχολιάσουμε ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που εκδόθηκε χθες και η οποία βρίθει ανακριβειών και υπηρετεί τη γραμμή του εφησυχασμού που προωθούν ο (δεξιός) περιφερειάρχης Κασαπίδης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ανακοίνωση

«Η Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας ενημερώνει σχετικά με τη δημοσίευση για το θέμα των μεταλλάξεων του κορονοϊού στις εκτροφές της Δυτικής Μακεδονία, σε ανθρώπους, γουνοφόρα ζώα καθώς και τη σχέση που μπορεί να έχουν μεταξύ τους, τα εξής:

  1. Με τα έως τώρα δεδομένα δεν προκύπτει οριζόντια διασπορά μεταξύ των εκτροφών.
  2. Η νόσος στα μινκ, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, φαίνεται να υπαναχωρεί μετά από κάποιο διάστημα και για όσο υπάρχει φυσική ανοσία στον πληθυσμό των ζώων.
  3. Ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό και μέτριος για όσους έρχονται σε επαφή με τα ζώα.

Η κτηνιατρική υπηρεσία από τις 11 Νοεμβρίου του 2020 έθεσε σε καθεστώς επίσημης επιτήρησης όλες τις εκτροφές μινκ της Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Υπάρχει καθημερινή επικοινωνία, συνεργασία και άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ, με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ και τις Περιφερειακές Κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Από τις 11 Νοέμβριου και από το σύνολό των εργαζομένων σε εκτροφές μινκ εξετάζονται κάθε εβδομάδα 350 άτομα.

Εχουν βρεθεί 70 θετικοί, εκ των οποίων 4 με την ίδια μετάλλαξη του ιού χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι βρέθηκαν και θετικά ζώα στις αντίστοιχες εκτροφές.

Η κτηνιατρική υπηρεσία μόλις ειδοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ για την ύπαρξη θετικού εργαζομένου ή και εφόσον το κρίνει σκόπιμο προβαίνει σε μοριακό έλεγχο της εκτροφής και ανάλυση του γονιδιώματος των ιικών στελεχών (virus genome sequencing) στα τυχόν θετικά ζώα.

Κοζάνη 12-1-2021

Ο Προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΔΜ

Ηλιάδης Σωκράτης

Κτηνίατρος».

Τα σχόλιά μας

  • Πώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει οριζόντια διασπορά μεταξύ των εκτροφών, όταν μέχρι τις 15 Δεκέμβρη είχαν ανιχνευτεί κρούσματα σε τουλάχιστον 15 φάρμες σε όλη την περιοχή, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ελληνικής κυβέρνησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), ενώ στο μεταξύ θανάτωσαν και έγδαραν έναν τεράστιο πληθυσμό μινκ (περίπου 600.000 ζώα), χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος για CoviD-19; Οταν είναι γνωστό ότι δεν εφαρμόζονται μέτρα βιοασφάλειας και ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των εκτροφών τουλάχιστον σε επίπεδο ανθρώπων (εργάτες, τροφοδιανομείς, τεχνικοί κ.ά); Για μια ακόμα φορά, πήραν τα ζητούμενο και το μετέτρεψαν σε δεδομένο!
  • Πώς τολμούν και ισχυρίζονται ότι υπάρχει υπαναχώρηση της νόσου, όταν δεν ασκούν καμιά ουσιαστική επιτήρηση και αρκούνται σε όσα τους λένε οι ιδιοκτήτες των εκτροφών;

Θυμίζουμε ότι στο πρώτο έγγραφο που απέστειλαν στον ΟΙΕ οι Αλεξανδρόπουλος-Δηλέ, στις 3 Δεκέμβρη του 2020, διαβεβαίωναν ότι τα ζώα «δεν έχουν επιδείξει είτε κλινικά σημεία είτε αυξημένη θνησιμότητα έως σήμερα» και ότι ακόμα και στο εκτροφείο που βρέθηκαν τα πρώτα κρούσματα «η κατάσταση υγείας έχει βελτιωθεί σημαντικά έκτοτε (όχι νοσηρότητα, κανονικός ρυθμός θνησιμότητας και πρόσληψης τροφής)». Τους πήρε τότε στο ψιλό το διεθνές επιστημονικό δίκτυο ProMED, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι φαίνεται πως στην Ελλάδα ή τα μινκ έχουν γενετικές διαφορές από τον υπόλοιπο κόσμο ή ο ιός έχει γενετικές διαφορές. Στη συνέχεια βρέθηκαν και άλλα εκτροφεία μολυσμένα και το κυριότερο, βρέθηκε σε ανθρώπους ο μεταλλαγμένος ιός που προήλθε από τα μινκ, στον οργανισμό των οποίων μεταλλάχθηκε.

  • Τι σημαίνει «φαίνεται να υπαναχωρεί η νόσος» λόγω «φυσικής ανοσίας στον πληθυσμό των ζώων»; Φυσική ανοσία σημαίνει ότι τα μινκ ανέπτυξαν ανοσία αγέλης! Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ζώων προσβλήθηκε από SARS-CoV-2. Και αυτά που θανατώθηκαν για να παρθεί η γούνα τους προς εκμετάλλευση και αυτά που παρέμειναν στα κλουβιά των εκτροφών (ζώα αναπαραγωγής). Επομένως, σύμφωνα με τους δικούς τους ισχυρισμούς, θανάτωσαν άγνωστο αριθμό προσβεβλημένων από SARS-CoV-2 ζώων, πήραν τις γούνες προσβεβλημένων ζώων, έθαψαν τα πτώματα προσβεβλημένων ζώων (ενώ σε κάθε περίπτωση έπρεπε να τα αποτεφρώσουν, όπως προβλέπεται από την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία).
  • «Εχουν βρεθεί 70 θετικοί, εκ των οποίων 4 με την ίδια μετάλλαξη του ιού χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι βρέθηκαν και θετικά ζώα στις αντίστοιχες εκτροφές».

Γιατί δεν ενημερώνει ο Ηλιάδης το λαό της περιοχής ποια είναι η μετάλλαξη στην οποία βρέθηκαν θετικοί πέντε (και όχι τέσσερις, όπως γράφει) άνθρωποι που έχουν σχέση με τις εκτροφές; Πρόκειται για τη μετάλλαξη Y453F στην πρωτεΐνη της ακίδας (S) του ιού, η οποία είναι η μετάλλαξη που περνάει από τα μινκ στους ανθρώπους. Γιατί το κρύβει αυτό ο Ηλιάδης;

Είναι φανερό ότι ταρακουνήθηκαν από τις δηλώσεις του καθηγητή Θάνου στo iatropedia.gr, για ανίχνευση της ίδιας μετάλλαξης σε 120 κρούσματα (ανθρώπους). Μπορεί ο Δ. Θάνος να αναγκάστηκε να «μαζέψει» τις δηλώσεις του, μετά από απαίτηση της κρατικής εξουσίας, όμως το iatropedia.gr ούτε έχει ανασκευάσει ούτε έχει «κατεβάσει» το δημοσίευμα. Κι αυτό λέει πολλά.

Μετά απ’ αυτή την ένοχη ανακοίνωση του προϊοσταμένου Κτηνιατρικής της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα επαναλάβουμε την κατακλείδα της χτεσινής μας ανάλυσης.

Τεράστιο ζήτημα

Εμάς δε θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο να έχει απλωθεί στην περιοχή η διασπορά του μεταλλαγμένου κοροναϊού, που σχετίζεται με τα μινκ. Οταν το μεταλλαγμένο στέλεχος ανιχνεύτηκε σε πέντε ανθρώπους-κρούσματα, στο εργαστήριο του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκέμβρη, όταν στο μεταξύ έχει γίνει θανάτωση και γδάρσιμο περίπου 600.000 μινκ, τα οποία θάφτηκαν σε λάκους, αντί να αποτεφρωθούν όπως επιβάλλεται και προβλέπεται, ενώ τα δέρματα παραδόθηκαν σε επεξεργασία και αποθήκευση για να πωληθούν, αντί να αποτεφρωθούν, όταν περίπου 420.000 ζώα αναπαραγωγής παραμένουν στα εκτροφεία (θανατώθηκαν μόνο 2.500 ζώα μιας μονάδας, μετά σταμάτησαν), γιατί να μην έχει υπάρξει διάδοση του μεταλλαγμένου κοροναϊού των μινκ στην περιοχή και γιατί να μην έχει ανιχνεύσει αυτή τη μετάλλαξη σε 120 δείγματα το ΙΙΒΕΑΑ, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Δ. Θάνος;

Περίεργο θα ήταν να μην έχει υπάρξει μετάδοση του μεταλλαγμένου ιού. Τα μινκ εξακολουθούν να είναι «πατικωμένα» στα κλουβιά, εργάτες και ιδιοκτήτες εξακολουθούν να ασχολούνται με την εκτροφή τους, άλλοι εργάτες ασχολήθηκαν με τη θανάτωση, το γδάρσιμο και την ταφή των εκατοντάδων χιλιάδων ζώων από τα οποία πάρθηκε η γούνα, άλλοι εργάτες ασχολήθηκαν με την επεξεργασία των δερμάτων, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν οικογένειες, φίλους, συγγενείς, με τους οποίους ήρθαν και έρχονται σε επαφή, τι το πιο λογικό από τη μετάδοση (και) του μεταλλαγμένου στελέχους;

Δηλαδή, θα πρέπει να πιστέψουμε ότι τα εκτροφεία μινκ έγιναν ξαφνικά «ζώνες απόλυτης απομόνωσης» και η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κοροναϊού περιορίστηκε μόνο στα πέντε άτομα που ανιχνεύτηκε στις αρχές Δεκέμβρη; Σε ποιον τα πουλάνε αυτά; Οχι πάντως σ’ εμάς, που -πέραν των άλλων- ξέρουμε ότι η περιβόητη «επιτήρηση» γίνεται… με τα κυάλια και πως οι υπηρεσίες δέχονται ό,τι τους λένε οι ιδιοκτήτες των εκτροφείων.

Το ζήτημα είναι τεράστιο. Εμείς δε γνωρίζουμε τι έχει βρει το ΙΙΒΕΑΑ. Ξέρουμε, όμως, τι είχε βρει το ΕΚΕΤΑ και πώς η κυβέρνηση κουκούλωσε το ζήτημα. Απαιτούμε, λοιπόν, να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι αναλύσεις, και του ΕΚΕΤΑ και του ΙΙΒΕΑΑ, για να μπορεί να τις κρίνει εκείνο το τμήμα της επιστημονικής κοινότητας που δεν έχει «ενσωματωθεί» στην κυβερνητική πολιτική, αλλά διατηρεί την επιστημονική του ανεξαρτησία και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό.

Τα πάντα συνηγορούν στην υποχρεωτική εξάλειψη της εκτροφής μινκ. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει από καιρό το παράδειγμα της Δανίας. Οχι να τίθεται σε διακινδύνευση η δημόσια υγεία για τα κέρδη μιας δράκας καπιταλιστών.

ΥΓ. Μέχρι τώρα, όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα εκτροφεία μινκ τα χειριζόταν ο προϊστάμενος Κτηνιατρικής της ΠΕ Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου. Αυτός έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ, αυτός μιλούσε σε δημοσιογράφους. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επικοινωνήσαμε με τον Ηλιάδη για να τον ρωτήσουμε κάτι και αυτός μας παρέπεμπε στον Καντζόγλου ως αρμόδιο για την ενημέρωση των ΜΜΕ. Χτες, «μίλησε» ο Ηλιάδης, προφανώς επειδή ο Καντζόγλου κρίθηκε… ανεπαρκής. Κάτι λέει κι αυτό, έτσι δεν είναι; Σήμερα, πάντως, ο μεν Ηλιάδης δε σήκωνε τηλέφωνο, ο δε Καντζόγλου μας δήλωσε ότι δεν είναι πλέον αρμόδιος για να ενημερώνει τα ΜΜΕ!

Κοινοποίηση: