Συνέντευξη Τύπου έδωσε την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου μαζί με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Ν. Αντώνογλου και Χ. Κασίμη, για να εξαγγείλει μέτρα για τον δήθεν εντατικότερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο της αγοράς του γάλακτος. Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο Αποστόλου σε ερώτησή μας, για την απουσία των διοικήσεων των δύο ελεγκτικών μηχανισμών, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ: «δεν σου φτάνουμε εμείς;»! Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η απουσία από τη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Ι. Τσιρώνη.
Ο Αποστόλου γνωρίζει ότι κακώς ο εποπτευόμενος απ’ αυτόν φορέας ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως αρμόδιος φορέας, έδωσε το δικαίωμα σε όλες σχεδόν τις γαλακτοβιομηχανίες να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα. Οταν τον ρωτήσαμε, γιατί δεν έδωσε -από τις αρχές του 2015 που ανέλαβε το υπουργείο- εντολή στο φορέα να πάρει πίσω το ελληνικό σήμα, δεν μας απάντησε καθόλου, πηγαίνοντας τη συζήτηση στο θέμα της δήθεν υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης του γάλακτος. Επέτρεψε δε στον γενικό γραμματέα Αντώνογλου να ισχυριστεί παρουσία του -όταν πήρε το λόγο- ότι «παράλληλα, με Υπουργική Απόφαση, περιορίσαμε τη χρήση του ελληνικού σήματος μόνο στα γαλακτοκομικά προϊόντα που χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα».
Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του Ιούνη το 2014, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα χορηγούσε το ελληνικό σήμα σε ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που επεξεργάζονται γάλα που προέρχεται από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα και παράγουν παστεριωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, διαχρονικά, γνωρίζει ποιες γαλακτοβιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις εισάγουν νωπό και συμπυκνωμένο γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ολες οι γαλακτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν κοινές δεξαμενές για το νωπό γάλα (εισαγόμενο και ντόπιο) και για το συμπυκνωμένο (χωριστά για το αγελαδινό, το πρόβειο και το γίδινο γάλα). Αυτό το γνωρίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εποπτεύονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), που υπάγονται -λόγω της κακόφημης αποκέντρωσης- στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αυτά τα αναφέραμε εισαγωγικά στον Αποστόλου και μετά τον ρωτήσαμε γιατί δεν έδωσε εντολή στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να πάρει πίσω από τις γαλακτοβιομηχανίες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα. Αυτός όμως έκανε σαν να μην άκουσε την ερώτηση και τα επιχειρήματά μας και απάντησε για τη δήθεν κατάκτηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγράφεται στη συσκευασία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων η χώρα προέλευσης του γάλακτος.
Προφανώς ενήργησε έτσι, γιατί δεν είναι διατεθειμένος να αφαιρέσει από τις γαλακτοβιομηχανίες το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το ελληνικό σήμα. Ο Αποστόλου ενεργεί έτσι, γιατί οι φτωχοί κτηνοτρόφοι που είναι οργανωμένοι στην ΠΕΚ (Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων) και στον ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) άγονται και φέρονται από τις ηγεσίες αυτών των οργανώσεων, οι οποίες συνεργάζονται με τον ΣΕΒΓΑΠ (το συνδικάτο των γαλακτοβιομηχάνων) και με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την προώθηση των δικών τους ταξικών συμφερόντων που είναι αντίθετα προς τα συμφέροντα των φτωχών κτηνοτρόφων και της φτωχής αγροτιάς γενικά.
Αυτό συμβαίνει γιατί ιστορικά οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, οι φτωχοί αγρότες γενικότερα, δεν μπόρεσαν και δεν μπορούσαν να συγκροτήσουν τη δική τους ταξική οργάνωση. Μόνο όσες φορές (και δεν αναφερόμαστε μόνο στην Ελλάδα) συγκρότησαν μέτωπο με το προλεταριάτο πέτυχαν αρκετά πράγματα. Περιοριζόμαστε σ’ αυτή την επιγραμματική επισήμανση γιατί πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα, πολιτικό και ιδεολογικό.
Οπως προαναφέραμε, ο γενικός γραμματέας Αντώνογλου (συνταξιούχος, πρώην ιδιώτης-επιχειρηματίας γεωπόνος), ισχυρίστηκε, παρουσία του Αποστόλου ότι με υπουργική απόφαση περιόρισαν τη χρήση του ελληνικού σήματος. Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής.
Ο Αποστόλου, με την απόφασή του στις 4 Απρίλη του 2018, δεν περιόρισε τη χρήση του ελληνικού σήματος. Απλά, επανέλαβε αυτό που προβλέπει η ΚΥΑ της 28ης Μάη του 2014, που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς και Θ. Λεονταρίδης. Προβλέπει η απόφαση Αποστόλου: «Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης και τους έχει απονεμηθεί το “ελληνικό σήμα“ βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β1432)». Επρεπε, λοιπόν, και πρέπει να εκδοθεί απόφαση από τον Αποστόλου με την οποία θα δίνεται εντολή στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να αφαιρέσει το «ελληνικό σήμα» από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.
Ο Αποστόλου επανέλαβε και σ' αυτή τη συνέντευξη το ψέμα ότι δήθεν με το νόμο 4492/2017 θα γίνεται αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος. Θα γινόταν πραγματικά αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος -τόσο στο παστεριωμένο γάλα όσο και σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα- αν προβλεπόταν χωριστά η αναγραφή της χώρας αρμέγματος του γάλακτος. Αυτό όμως δεν προβλέπεται στο άρθρο 5 του νόμου 4492/2017. Προβλέπεται η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος μόνο στην περίπτωση που το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος γίνεται στην ίδια χώρα. Τελεία και παύλα.
Συνέπεια αυτής της διάταξης του άρθρου 5 του νόμου 4492 θα έπρεπε να είναι να μην αναγράφεται ο όρος «ελληνικό γιαούρτι» και ο όρος «ελληνικό» σε οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν, από τις 19 Απρίλη του 2018 και μετά. Γιατί, όπως αποκαλύπτουμε εδώ και καιρό, εισάγεται μαζικά νωπό και συμπυκνωμένο γάλα (αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο), που χρησιμοποιείται στην παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος και όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι δε γαλακτοβιομηχανίες έχουν κοινές δεξαμενές, στις οποίες αναμειγνύουν ντόπιο νωπό γάλα με νωπό εισαγόμενο και με εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα (το οποίο αραιώνουν με νερό σε αναλογία 1 γάλα – 4 νερό).
Ο Αποστόλου, όμως, πό τη μια «βλογάει τα γένια του» πανηγυρίζοντας για την υποτιθέμενη επιτυχία του να αναγράφεται στις συσκευασίες του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων η χώρα προέλευσης και από την άλλη αφήνει ασύδοτους τους γαλακτοβιομήχανους να χρησιμοποιούν εισαγόμενο νωπό και συμπυκνωμένο γάλα για την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, για την παραγωγή «ελληνικού γιαουρτιού», για την παραγωγή όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων, ακόμα και «φέτας ΠΟΠ».
Επιπλέον, ο Αποστόλου επιδιώκει να τα βρουν ο ΣΕΒΓΑΠ, ο ΣΕΚ και η ΠΕΚ και να φτιάξουν μια κοινή διεπαγγελματική οργάνωση φέτας. Αντιλαμβάνεστε τι θα πάθουν οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, αν στηθεί τελικά αυτή η διεπαγγελματική οργάνωση φέτας; Ο λύκος (οι γαλακτοβιομήχανοι) θα φυλάει τα πρόβατα (τους φτωχούς κτηνοτρόφους)!
Ανάμεσα στα πράγματα που ανακάλυψε και πρότεινε στην συνέντευξή του ο Αποστόλου, προκειμένου να γίνονται υποτίθεται οι έλεγχοι, είναι και το ΠΔ 420/1993. Είπε: «Ποια δέσμη μέτρων παίρνουμε σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά: … 2) Θα ενεργοποιηθεί άμεσα το ΠΔ 420/1993 από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, που ΟΡΙΖΕΙ την υποχρεωτική δήλωση όλων των τροφίμων ζωϊκής προέλευσης από τα κράτη μέλη, αλλά φαίνεται δεν τηρείται»!
Για να ενεργοποιηθεί αυτό το ΠΔ έπρεπε, σύμφωνα με το άρθρο 6, να εκδοθεί από το 1993 (πριν από ένα τέταρτο του αιώνα) απόφαση από τον υπουργό Γεωργίας (νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων). Ιδού το σχετικό απόσπασμα: «Ολοι οι παραλήπτες που αναφέρονται στη δεύτερη και τρίτη υποπερίπτωση της παρούσας περίπτωσης 1. β) υποχρεούνται:
ι) να εγγράφονται προηγουμένως σε επίσημο μητρώο που τηρείται για τον σκοπό αυτό από την οικεία νομαρχιακού επιπέδου κτηνιατρική αρχή της έδρας τους.
Προς τούτο υποβάλλουν αίτηση με πλήρη στοιχεία του ονόματος ή της επωνυμίας της εμπορικής επιχείρησης, της έδρας των γραφείων και των αποθηκών ή των εγκαταστάσεων αυτής και του νομίμου εκπροσώπου της, το είδος της εμπορικής δραστηριότητας και ό,τι άλλο κρίνεται σκόπιμο για την πλήρη καταγραφή της. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εμπορικών επιχειρήσεων υποχρεούνται να γνωστοποιούν κάθε μεταβολή των παραπάνω στοιχείων.
ιι) συγχρόνως, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της οικείας νομαρχιακού επιπέδου κτηνιατρικής αρχής και του νομίμου εκπροσώπου της εμπορικής επιχείρησης, στα πλαίσια της οποίας καθορίζονται οι εγγυήσεις που πρέπει να παρέχουν οι παραλήπτες αυτοί. Ο τύπος της σύμβασης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η ως άνω αρμόδια αρχή εξακριβώνει με δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά πόσο τηρούνται οι εγγυήσεις αυτές».
Καθ’ όλη τη δεκαετία του 2000 πιέζαμε με συνεχή δημοσιεύματα τους υπουργούς Γεωργίας να εκδώσουν αυτή την απόφαση, προκειμένου να ελέγχονται οι εισαγωγές προϊόντων ζωϊκού ενδιαφέροντας από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως οι πολιτικές ηγεσίες αρνούνταν να εκδώσουν την υπουργική απόφαση, για να τρώει ο ελληνικός λαός τα σκουπίδια από την Ευρώπη.
Ρωτάμε, λοιπόν: τώρα ανακάλυψε ο Αποστόλου το ΠΔ 420/1993; Γνωρίζει ότι για να ενεργοποιηθεί άμεσα το ΠΔ, με σκοπό να ελεγχθούν οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, χρειάζεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση; Αν το γνωρίζει, γιατί δεν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει αυτή την υπουργική απόφαση; Γνωρίζει ότι για τα εισαγόμενα από κράτη-μέλη της ΕΕ προϊόντα ζωικού ενδιαφέροντος δεν προβλέπεται έλεγχος στα τελωνεία και στις πύλες εισόδου; Σκέπτεται να παραβιάσει την κοινοτική νομοθεσία;
Είναι προφανές ότι ο Αποστόλου –καταπώς το συνηθίζει- δημαγωγεί όταν ανακοινώνει ότι θα ενεργοποιηθεί άμεσα το ΠΔ 420. Δημαγωγεί με σκοπό να εξαπατήσει τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Οι μεγαλοκτηνοτρόφοι που κάνουν κουμάντο στην ΠΕΚ και στον ΣΕΚ γνωρίζουν γιατί ο Αποστόλου κάνει αυτές τις εξαγγελίες και γι’ αυτό δεν τις παίρνουν στα σοβαρά.
Γεράσιμος Λιόντος