Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη
  • H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη
  • Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)
  • «Βιολάντα»: Ποιος αμφιβάλλει ότι ήταν καπιταλιστικό έγκλημα;
  • Επιστημονική εκδήλωση του ΔΣΑ για την καθαρογραφή των δικαστικών αποφάσεων
  • Τελειωμένη περίπτωση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Στήλες»Στο Ψαχνό»Δεύτερος κύκλος βίαιης φτωχοποίησης της εργατικής τάξης
Στο Ψαχνό

Δεύτερος κύκλος βίαιης φτωχοποίησης της εργατικής τάξης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr21 Μάι 2022, 00:03

Οσοι ακούσατε ή διαβάσατε τι είπε ο Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον θυμόσαστε καλά ότι παρουσίασε την ειδυλλιακή εικόνα μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας που τη ζηλεύουν οι «επενδυτές» και κάνουν ουρά για να «επενδύσουν». 

Κυκλοφορεί κι ένα βίντεο με τον ακροδεξιό τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανό-υπουργό του Μητσοτάκη να καμαρώνει ότι ξένες επιχειρήσεις στήνουν παραρτήματα στην Ελλάδα, γιατί βρίσκουν επιστημονικά καταρτισμένο και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες απ’ αυτές που βρίσκουν στο εξωτερικό.

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται σε ρόλο δουλέμπορου που πουλάει στο διεθνές κεφάλαιο φτηνό εργατικό δυναμικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο τιμά τις παραδόσεις του κομπραδορισμού (μεταπραττισμού), που χαρακτηρίζei την ελληνική αστική τάξη από τότε που υπάρχει (τυπικά) ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.

Με τέτοιο επίπεδο μισθών και μεροκάματων, πώς να μη στενάζει ο ελληνικός λαός υπό το βάρος της ακρίβειας; Οταν δίνουν αύξηση μόλις 5% στον κατώτατο μισθό και ο επίσημος πληθωρισμός (που είναι υποτιμημένος) «τρέχει» με 10,2% στο πρώτο τετράμηνο, όταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν δίνεται καμιά αύξηση, όπως και στους μισθούς που είναι πάνω από τον κατώτατο, όπως και στις συντάξεις, τότε μιλάμε για βίαιη φτωχοποίηση της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζόμενων στρωμάτων.

Αυτή η φτωχοποίηση, όμως, δεν έρχεται μετά από μια περίοδο σχετικής «ευημερίας», σχετικά ψηλών μισθών και συντάξεων και χαμηλής ανεργίας. Ερχεται μετά την περίοδο των Μνημονίων. Δε χρειάζεται να θυμίσουμε τι συνέβη από το 2010 και μετά. Αρκεί να θυμίσουμε μόνο ότι το 2009 ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ (μεικτά πάντα) και σήμερα, δεκατρία χρόνια αργότερα, είναι ακόμα 714 ευρώ! Kαι πως η επίσημη (δηλαδή υποτιμημένη) ανεργία ξεπέρασε το 20%.

Μ’ άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα δεύτερο κύκλο φτωχοποίησης, μετά απ’ αυτόν της περιόδου των Μνημονίων. Ενα δεύτερο κύκλο χωρίς ορατό τέλος. Οχι μόνο λόγω της κρίσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, που βαδίζει ολοταχώς σε νέα ύφεση (ήδη αστοί οικονομολόγοι κάνουν λόγο για κίνδυνο «στασιμοπληθωρισμού»), αλλά και επειδή τα Μνημόνια τυπικά μεν ολοκληρώθηκαν, όμως η μνημονιακή επιτήρηση παραμένει.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του επαναλαμβάνουν μονότονα ότι «δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος». Πώς «αξιοποίησαν», όμως, το «δημοσιονομικό χώρο» που είχαν ως τώρα στη διάθεσή τους; 

  • Εδωσαν μήπως αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπάλληλων και των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις της λεγόμενης Γενικής Κυβέρνησης, που παραμένουν καθηλωμένοι μετά τα τεράστια πετσοκόμματα της περιόδου των Μνημονίων; Οχι.
  • Εδωσαν μήπως αυξήσεις στις συντάξεις; Οχι.
  • Προχώρησαν μήπως σε μειώσεις των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης), που επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο των τιμών; Οχι.

Τι έκαναν; Πήραν ένα μικρό μέρος από την υπεραπόδοση των έμμεσων φόρων (μιλάμε για πάρα πολλά λεφτά και μόνο από τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στις αλματωδώς αυξανόμενες τιμές των καυσίμων) και μοίρασαν φιλανθρωπικά φιλοδωρήματα (δείτε εδώ και εδώ).

Τώρα, χτυπούν ξανά τα καμπανάκια στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται τρεις ευρωπαίους αξιωματούχους, την περασμένη Τετάρτη το Κολλέγιο των Κομισάριων της ΕΕ αποφάσισε να παρατείνει και για το 2023 την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά παράλληλα να εφαρμόσει αυστηρότερη εποπτεία στις υπερχρεωμένες χώρες, στην πρώτη θέση των οποίων φιγουράρει η Ελλάδα. Αυτή θα είναι η εισήγηση της Κομισιόν προς το Συμβούλιο των Υπουργών, που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Το Politico έχει και μερικές… γαργαλιστικές περιγραφές για την αντιπαράθεση ανάμεσα στον «ήπιο» κομισάριο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι (τον φίλο του Τσίπρα) και στον «σκληρό» εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Ντομπρόβσκις, οπαδός της «μονεταριστικής ορθοδοξίας» και… πιστός φίλος της Γερμανίας (γι’ αυτό κρατάει το ίδιο πόστο από την εποχή του Γιούνκερ, συνεχίζοντας και με την Ούρσουλα), ήθελε -λέει- επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία από το 2023, ενώ ο ιταλός σοσιαλδημοκράτης Τζεντιλόνι ήθελε -λέει- παράταση της αναστολής και για το 2023, διότι την κρίση της πανδημίας έχει διαδεχτεί η κρίση της Ουκρανίας.

Τελικά -πάντα σύμφωνα με το Politico- κατέληξαν σε συμφωνία για παράταση της αναστολής και για το 2023, με παράλληλη εφαρμογή αυστηρής επιτήρησης στις υπερχρεωμένες χώρες, ώστε να μην… εξοκείλουν δημοσιονομικά και επιβαρύνουν περαιτέρω το χρέος τους.

Δηλαδή, μπορεί για χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.ά. να επιτραπεί να εμφανίσουν ελλείμματα μεγαλύτερα από το 3% του ΑΕΠ, αλλά για την Ελλάδα ο στόχος θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2% του ΑΕΠ, ώστε να μην επιβαρυνθεί το χρέος, το οποίο μπορεί να έπεσε ως ποσοστό, λόγω της αύξησης του ΑΕΠ το 2021, όμως η εξυπηρέτησή του πλέον γίνεται πιο ακριβή, καθώς η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων σκαρφάλωσε πάνω από το 3,5%, ποσοστό σχεδόν διπλάσια από το μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους.

Θα δούμε τι ακριβώς θα εισηγηθεί η Κομισιόν τη Δευτέρα και ποιες θα είναι οι πρώτες αντιδράσεις στο Συμβούλιο Υπουργών (Ecofin) την Τρίτη 24 Μάη, όμως το κλίμα είναι… «σφιξιματικό». Το προανήγγειλε ο ίδιος ο «ήπιος» Τζεντιλόνι, δυο μέρες προτού συγκληθεί το Κολλέγιο των Επιτρόπων. «Γενικά μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των τρεχουσών δαπανών που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα. Και τόνισε με νόημα: «Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από όλα τα κράτη-μέλη με υψηλό χρέος».

Αυτά έχουν κατά νου οι Σκυλακάκηδες, όταν δηλώνουν ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών». Είναι, φυσικά, πρόκληση να ταυτίζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Εκτός αν με τον όρο επιχειρήσεις εννοούν τους… ταξιτζήδες, στους οποίους με τα χίλια ζόρια έδωσαν ένα ψευτοεπίδομα για τα καύσιμα, που δε φτάνει ούτε για μια εβδομάδα.

Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις «τρώνε τον αγλέουρα». Οχι μόνο άμεσα, από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα διάφορα «ταμεία» (από το ΕΣΠΑ μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης), όχι μόνο μέσα από τα δουλεμπορικά προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους, μέσω των οποίων εξασφαλίζουν τζάμπα ή πάμφθηνη εργατική δύναμη, αλλά και μέσω της καθήλωσης των εργατικών μισθών, της αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων, που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών (που σημαίνει μικρότερες «ανταποδοτικές» συντάξεις για τους εργάτες) κτλ.

Οταν λένε ότι «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για άλλα μέτρα στήριξης», εννοούν ότι δε θα δώσουν ούτε τα φιλανθρωπικά φιλοδωρήματα που δίνουν μέχρι τώρα. Μπορεί να τα ξαναδώσουν (μειωμένα), μπορεί και όχι. Θα εξαρτηθεί από την άδεια που θα τους δώσει η Κομισιόν, από την οποία είναι υποχρεωμένοι να ζητούν έγκριση για κάθε δαπάνη. Κι αν πάνε για εκλογές το φθινόπωρο, κάτι «ψιλά» πρέπει να μοιράσουν. Μπορεί να τα έχουν και κρατημένα στην καβάτζα γι’ αυτό το λόγο.

Αυτό, όμως, είναι το ζητούμενο; Να μοιράσει ο Μητσοτάκης μερικά λίτρα βενζίνη ή καναδυό κατοστάρικα στα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του πληθυσμού; Ελυσαν κανένα πρόβλημα αυτά που μοίρασε μέχρι τώρα, προσπαθώντας να ασκήσει κοινωνική δημαγωγία; Ξέρουμε όλες και όλοι πολύ καλά ότι η ακρίβεια είναι ένας καθημερινός βραχνάς για όλους μας. Και τα φιλανθρωπικά φιλοδωρήματα δεν έφτασαν ούτε για «ζήτω».

Από την άλλη, αν υποταχτούμε στη λογική των φιλανθρωπικών φιλοδωρημάτων, θα είναι σαν να παραδεχόμαστε την ήττα μας και από εργάτες και εργαζόμενοι θα μετατραπούμε σε άθλιους επαίτες.

Ε, όχι, δεν είμαστε επαίτες. Είμαστε οι μοναδικοί παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου. Ο,τι υπάρχει σ’ αυτήν τη χώρα, ό,τι έχει συσσωρευτεί στα χρηματοκιβώτια των καπιταλιστικών μονοπωλίων στο εξωτερικό και στους φουσκωμένους λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών και off shore εταιριών εγκατεστημένων σε φορολογικούς παράδεισους, βγήκε από τα δικά μας χέρια, από τη δουλειά μας.

Πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας από το φυσικό και ηθικό εκφυλισμό. Για να προστατευτούμε από την ακρίβεια, πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Αυξήσεις άμεσα στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Δραστική μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης)

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

Εκτύπωση 🖨
ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Επόμενο άρθρο Ο Συρίγος το τερμάτισε… ακροδεξιά

Σχετικά Αρθρα

O Μητσοτάκης επιδιώκει να ταπεινώσει τους αγρότες για να στείλει μήνυμα τρόμου στην κοινωνία

Στο Ψαχνό 13 Ιαν 2026, 19:32

Κυβέρνηση κοινωνικής αναλγησίας και κρατικής καταστολής

Στο Ψαχνό 7 Ιαν 2026, 22:29

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τουμπάρει τους αγρότες με ψεύτικες υποσχέσεις

Προσπάθεια να οργανωθεί «κοινωνικός αυτοματισμός» με γκεμπελίστικα non paper

Στο Ψαχνό 20 Δεκ 2025, 08:25

Θεοδωρικάκος: Ενας ακόμα Πινόκιο του Μητσοτάκη

Οικονομία 5 Σεπ 2025, 18:25

Δεν υπάρχει σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Υπάρχει διπλό σκάνδαλο βοσκοτόπων, που ξεκίνησε επί Τσίπρα και κορυφώθηκε επί Μητσοτάκη

Στο Ψαχνό 2 Ιούν 2025, 19:37

Ο Μητσοτάκης στη θέση του «ψεύτη βοσκού»

Στο Ψαχνό 22 Φεβ 2025, 11:42
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

10 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

9 Φεβ 2026, 19:42
Παιδεία

Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)

9 Φεβ 2026, 18:12
Εργατικά

«Βιολάντα»: Ποιος αμφιβάλλει ότι ήταν καπιταλιστικό έγκλημα;

9 Φεβ 2026, 14:55
Καταστολή

Επιστημονική εκδήλωση του ΔΣΑ για την καθαρογραφή των δικαστικών αποφάσεων

9 Φεβ 2026, 14:23
Κόντρες

Τελειωμένη περίπτωση

9 Φεβ 2026, 10:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Φλεβάρη

9 Φεβ 2026, 00:01
Εργατικά

Φωτόπουλος: 1.147 λέξεις και ούτε μία για την ταμπακιέρα

Ο συριζαίος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ βγάζει την ουρά του απέξω

8 Φεβ 2026, 13:49
Διεθνή

Η σιωπηλή αναθεώρηση της παλαιστινιακής εκπαίδευσης – Τι αποκαλύπτουν τα έγγραφα που διέρρευσαν

8 Φεβ 2026, 11:36
Καταστολή

Ο εγκλεισμός ως «υποδοχή»: Φυλακές μέσα στα στρατόπεδα προσφύγων

8 Φεβ 2026, 11:18
Καταστολή

Ξεπέρασαν κάθε όριο: Συνέλαβαν τον Παλαιστίνιο Μοχάμεντ Χατίμπ, συντονιστή του Samidoun

Ταξίδευε στο Ηράκλειο για να μιλήσει σε εκδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

8 Φεβ 2026, 10:42
Πολιτισμός

Αντώνης Μαυρόπουλος: Τεχνητή Νοημοσύνη

8 Φεβ 2026, 09:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Φλεβάρη

8 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνια δημοσιογράφος ξεφτιλίζει τις δυτικές δικτατορίες και τα μίντιά τους

7 Φεβ 2026, 13:42
Εργατικά

Γιατί λέει ψέματα ο Θεοδωρικάκος για το κυβερνητικό στέλεχος Αννα Στρατινάκη;

7 Φεβ 2026, 13:03
Αντικυνωνικά

Αντικυνωνικά

7 Φεβ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Φλεβάρη

7 Φεβ 2026, 00:01
Αθλητισμός

Πεπ Γουαρδιόλα: Μιλάω γιατί με πονάει

Κονιορτοποίησε το Νο Politica ο καταλανός προπονητής

6 Φεβ 2026, 20:50
Αγροτικά

Η ΠΟΓΕΔΥ υπαινίσσεται ότι τα λαμόγια εξακολουθούν να παίρνουν παράνομες επιδοτήσεις από τον «νέο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Χατζηδάκης και Πιτσιλής οφείλουν να απαντήσουν στα ερωτήματά της

6 Φεβ 2026, 19:20
Καταστολή

Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών: Οργή για το νέο αποτρόπαιο έγκλημα ανοιχτά της Χίου

6 Φεβ 2026, 15:15
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

Ημέρα γάμου.
Ημέρα προσευχής για τους πάσχοντες από αυτισμό.
Ιταλία: Εθνική ημέρα μνήμης των εξόριστων.
1898: Γεννιέται ο Μπέρτολτ Μπρεχτ.
1950: Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί λόγω του εμφυλίου πολέμου.
1974: Απεργία άγγλων ανθρακωρύχων οδηγεί στην καθιέρωση εβδομάδας τριών εργάσιμων ημερών για τον κλάδο και σε πτώση της κυβέρνησης.
1981: Βόμβες στο άγαλμα του Κωνσταντίνου στο Πεδίο του Αρεως και στο φασιστικό βιβλιοπωλείο “Ελεύθερη Σκέψις” στην Ιπποκράτους (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo