Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο
  • Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!
  • Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
  • Θα ζήλευε και ο Πινόκιο
  • Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές
  • Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το ρωσικό αέριο και η… χαρτογράφος Ούρσουλα
Διεθνή

Το ρωσικό αέριο και η… χαρτογράφος Ούρσουλα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Απρ 2022, 21:42

Mόνο μια τιτανοτεράστια πολιτική προσωπικότητα σαν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να κάνει δήλωση που ξεκινά ως εξής: «Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου της σε πελάτες στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού. Είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη»! 

Δηλαδή, οι χώρες της Δύσης έχουν παγώσει τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας σε δυτικές τράπεζες και της απαγορεύουν να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει τους κατόχους ομολόγων της που έχουν εκδοθεί σε δολάρια ή ευρώ, όμως αυτό δεν πρέπει να θεωρείται «μέσο εκβιασμού», αλλά κίνηση «δικαιολογημένη και παραδεκτή». Οταν, όμως, η Ρωσία ζητά να την πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, άμεσα μετατρέψιμα σε ρούβλια, χρησιμοποιεί «μέσο εκβιασμού» και κάνει κίνηση «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη». Γιατί αδικαιολόγητη και απαράδεκτη; Επειδή προσπαθεί να παρακάμψει έμμεσα τις κυρώσεις που της έχουν επιβάλει οι χώρες της Δύσης. 

Σύμφωνα με την τιτανοτεράστια Ούρσουλα, οι χώρες της ΕΕ έχουν κάθε δικαίωμα να ασκούν οικονομική πίεση επί της Ρωσίας, όμως η Ρωσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αντιδράσει στην οικονομική πίεση, με τα μέσα που διαθέτει. Πρέπει να καθήσει «να τις φάει»! Κανένας ιμπεριαλιστής ηγέτης κύρους δεν θα έκανε τέτοια δήλωση. Αλλιώς θα το έλεγε. Ομως, οι βλακώδεις δηλώσεις της Ούρσουλα(ς) μάς βοηθούν να κατανοήσουμε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. 

Δυο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, από τη μια η Ρωσία με τους δορυφόρους της και από την άλλη η Δύση, με επικεφαλής τους Αμερικανούς και τους στρατιωτικούς δορυφόρους της στην Ανατολική Ευρώπη και με τις βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ να σύρονται αναγκαστικά από το αμερικανονατοϊκό άρμα, συγκρούονται με όλα τα μέσα: στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτικά. 

Ο Πούτιν το είχε ξεκαθαρίσει: ή θα πληρώσετε το φυσικό αέριο με τον τρόπο που απαιτεί η Ρωσία (με το άνοιγμα και δεύτερου λογαριασμού, στον οποίο θα μπαίνουν τα ποσά αφού μετατραπούν σε ρούβλια) ή θα κλείσουμε τις στρόφιγγες. Η Πολωνία και η Βουλγαρία ήταν οι πρώτες δύο χώρες που είδαν τις στρόφιγγες να κλείνουν.

Αυτό «δείχνει για μία ακόμη φορά την αναξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή φυσικού αερίου», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν και χαμογέλασαν άπαντες με νόημα. Στο επόμενο, όμως, έσκασαν στα γέλια: «Εχουμε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο». Πώς ακριβώς έχει προετοιμαστεί; «Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη μέλη. Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές παραδόσεις και τα καλύτερα δυνατά επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την ΕΕ (σ.σ. για πότε;). Τα κράτη μέλη έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα τέτοιο σενάριο και συνεργαστήκαμε μαζί τους με συντονισμό και αλληλεγγύη. Αυτή τη στιγμή συνεδριάζει η συντονιστική ομάδα για το φυσικό αέριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ».

Η Αυστρία, πάντως, δεν περίμενε να τελειώσει η Ούρσουλα τη… χαρτογράφηση. Ο καγκελάριος της ακροδεξιοπράσινης κυβέρνησης Καρλ Νεχάμερ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Αυστρία θα εξακολουθήσει να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο και θα πληρώνει σε ρούβλια, με το άνοιγμα λογαριασμού σε ρωσική τράπεζα! «Εμείς, δηλαδή η ΟΜV (σ.σ. η αυστριακή εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου), αποδεχτήκαμε τους όρους πληρωμής, όπως έκανε η γερμανική κυβέρνηση. Βρήκαμε ότι οι όροι δεν παρεκκλίνουν από τους όρους των κυρώσεων. Αυτό είναι σημαντικό για εμάς», είπε ο αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου. 

Ο Νεχάμερ τόνισε (με νόημα) το γεγονός ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία αρνήθηκαν να πληρώσουν το ρωσικό αέριο σύμφωνα με τον μηχανισμό του ρουβλιού και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον εφοδιασμό τους μ’ αυτό το είδος καυσίμου από τη Ρωσία. Είπε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε για πλήρεις μελλοντικές παραδόσεις και για την πιθανότητα πληρωμής σε ευρώ και γι’ αυτό η κατάσταση για την Αυστρία δεν έχει αλλάξει μέχρι τώρα.

Ο Νεχάμερ είπε ότι το ίδιο συμφώνησε να κάνει και η Γερμανία! Επίσημη δήλωση από τη γερμανική καγκελαρία δεν υπήρξε, ενώ ο Πράσινος υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έλεγε σήμερα διάφορα… ακατανόητα στο στιλ της Ούρσουλα(ς): «Συνολικά, οι ροές φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος σε σταθερό επίπεδο, αλλά παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επαφή με ενεργειακές εταιρίες και προμηθευτές και η συντονιστική ομάδα διαχείρισης κρίσεων αερίου της χώρας παρακολουθεί στενά την κατάσταση», «Θα συνεργαστούμε στενά με τους ευρωπαίους εταίρους μας» κλπ.

Φαίνεται πως στον Χάμπεκ ανέθεσαν (ή το ανέλαβε μόνος του) να πετάει τη μπάλα στην εξέδρα. Ομως, η Uniper, ο διαχειριστής φυσικού αερίου της Γερμανίας, επιβεβαίωσε ότι θα είναι σε θέση να πληρώσει για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο του σχεδίου που πρότεινε η Μόσχα. Σε ρούβλια δηλαδή, γεγονός που διασφαλίζει τις ροές από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Η Uniper διαβεβαίωσε με νόημα, ότι η διακοπή της παροχής στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δεν επηρεάζει τις ροές προς τη Γερμανία.

«Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της διαδικασίας πληρωμής δεν παραβιάζει τις κυρώσεις προς τη Ρωσία και έτσι οι πληρωμές είναι δυνατές», είπε μιλώντας σε οικονομικούς συντάκτες η οικονομική διευθύντρια της Uniper, Τιίνα Τουόμελα. Είπε, δηλαδή, ακριβώς το ίδιο που είπε ο αυστριακός καγκελάριος. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Uniper χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό που επιτρέπει πληρωμές σε ευρώ, τα οποία μετατρέπονται σε ρούβλια από ρωσική τράπεζα, επαναλαμβάνοντας ότι, βάσει της αξιολόγησης της ΕΕ, δεν παραβιάζει τις κυρώσεις.

Επιβεβαιώθηκε έτσι πλήρως το ρεπορτάζ του Bloomberg που μετέδωσε ότι τέσσερις ευρωπαίοι διαχειριστές φυσικού αερίου έχουν ήδη καταβάλει πληρωμές σε ρούβλια, όπως απαίτησε η Ρωσία, επικαλούμενο πρόσωπο κοντά στο ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο Gazprom, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, συνολικά δέκα ευρωπαϊκές εταιρίες έχουν ανοίξει ήδη τους σχετικούς λογαριασμούς στη Gazprombank!

Την ώρα, λοιπόν, που η Ούρσουλα… χαρτογραφεί, ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη προχωρήσει σε ξεχωριστές ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσουν τη ροή του απαραίτητου για τις οικονομίες τους ρωσικού φυσικού αέριου. Μένει να μάθουμε ποιες είναι οι υπόλοιπες χώρες (πέραν της Αυστρίας και της Γερμανίας) που έχουν ανοίξει τους ειδικούς λογαριασμούς μετατροπής των ευρώ σε ρούβλια. Δεν θα παραξενευτούμε καθόλου αν βρούμε τρίτη στη λίστα την Ιταλία.

«Και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο για να εγγυηθώ την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι στεκόμαστε ενωμένοι και σε πλήρη αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη που επηρεάζει αυτή η νέα πρόκληση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη στήριξή μας», κατέληξε η Ούρσουλα στη σημερινή της δήλωση! Γέλασαν και τα τσιμέντα στις Βρυξέλλες και τις ιμπεριαλιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ειδικά στο Βερολίνο που ξέρουν καλά τι σημαίνει να «εγγυάται» η συμπατριώτισσά τους.

Στις 20 Μάη η deadline για την Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι τις 20 Μάη. Τότε η ΔΕΠΑ πρέπει να πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο που αγόρασε τον Απρίλη. Από το Μαξίμου διαρρέονταν σήμερα διάφορες μπούρδες, όπως ότι «η Ελλάδα θα ακολουθήσει την κοινή γραμμή που θα χαράξει η ΕΕ στο θέμα»! Ποια κοινή γραμμή, όταν ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν ήδη συμφωνήσει να πληρώνουν σε ρούβλια και έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια;

Οσο για το… σχέδιο έκτακτης ανάγκης που υποτίθεται ότι έχει καταρτιστεί, αρκεί να αναφέρουμε το όνομα του υπουργού που το κατάρτισε: Σκρέκας!

Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα στηρίζεται σε ποσοστό γύρω στο 40% στο φυσικό αέριο. Το έχουν ρίξει κάπως τελευταία, αγοράζοντας πανάκριβα ηλεκτρική ενέργεια από άλλες χώρες. Ομως μπαίνει καλοκαίρι και οι ανάγκες της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια αυξάνονται. Η θέρμανση το χειμώνα γίνεται κατά κύριο λόγο με καυστήρες πετρελαίου, όμως τα κλιματιστικά το καλοκαίρι λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Και ο τουρισμός αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση.

Σ’ αυτά τα θέματα θα επανέλθουμε τις επόμενες μέρες. Προς το παρόν σημειώνουμε το γεγονός ότι η φανατική νατοφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη αναγκάζει τον ελληνικό λαό να πληρώνει πανάκριβα τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

      • Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους
      • Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης και η ισορροπία του τρόμου
      • Επεισόδια ενός ανελέητου διιμπεριαλιστικού πολέμου
      • Ουκρανία: στη μέγγενη του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού Ρωσίας και Δύσης
Εκτύπωση 🖨
ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο46 νεκροί – 52 νέες διασωληνώσεις
Επόμενο άρθρο Δεν μας χ…εις, ρε Ζαχάροβα!

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

Διεθνή 20 Νοέ 2025, 20:41

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

Διεθνή 19 Νοέ 2025, 19:43

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

Διεθνή 19 Νοέ 2025, 08:31

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

Διεθνή 18 Νοέ 2025, 21:47

Παλαιστινιακές Αντιστασιακές Οργανώσεις: Οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Γάζα απορρίπτεται

Διεθνή 16 Νοέ 2025, 21:43

Καταυλισμός Τζαμπάλια: Ακόμα και μέσα στα ερείπια, η ζωή εξακολουθεί να αξίζει

Διεθνή 15 Νοέ 2025, 20:28
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

21 Νοέ 2025, 13:58
Κόντρες

Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!

21 Νοέ 2025, 13:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

21 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

20 Νοέ 2025, 22:39
Διεθνή

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

20 Νοέ 2025, 20:41
Πολιτική

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

20 Νοέ 2025, 18:39
Πολιτική

Τραμπισμοί α’λα γκρεκ

20 Νοέ 2025, 14:57
Παιδεία

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

20 Νοέ 2025, 14:01
Κόντρες

Aλλo Φρανκ Πεντάντζελι, άλλο Φραπές

20 Νοέ 2025, 12:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

20 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

19 Νοέ 2025, 19:43
Παιδεία

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Νοέ 2025, 14:37
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Αγροτικά

Πολιτική αλητεία: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν «δώρο» στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, αυτό που η κυβέρνησή του είχε νομική υποχρέωση να κάνει πριν από ενάμιση χρόνο

18 Νοέ 2025, 14:02
Αγροτικά

Εδώ και τώρα να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και το απολεσθέν εισόδημα στους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν τα κοπάδια τους

18 Νοέ 2025, 05:50
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

Ημέρα τηλεόρασης.

Ημέρα φιλοσοφίας.

Ημέρα χαιρετισμού.

1905: Ιδρύεται το Σοβιέτ Εργατών Μόσχας.

1967: 21 καταδίκες μελών του ΠΑΜ σε δίκη με 31 κατηγορούμενους.

1973: Πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

1973: Διαλύονται από τη χούντα 28 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά.

2001: Ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος δολοφονεί στην πλατεία Αμερικής τον 20χρονο μετανάστη από την Αλβανία Gentjan Celniku.

2006: Μετανάστης από το Μαγκρέμπ νεκρός μετά από κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo