Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά
  • Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη
  • Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν
  • Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Tα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους
Διεθνή Οικονομία

Tα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους

Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Απρ 2022, 17:17

Μια ροπή προς την παπάντζα την έχει η Ούρσουλα. Αυτό το χούι μάλλον το απέκτησε «συγγράφοντας» το μούφα διδακτορικό της. Πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν
η συνάντηση με τον Μπάιντεν για τα ενεργειακά και το αποτέλεσμά της, που διοχετεύθηκε στον Τύπο σαν συμφωνία ενώ στην καλύτερη περίπτωση μοιάζει με ευχολόγιο; Προτού όμως αποκωδικοποιήσουμε την παπάντζα, ας δούμε πώς κινείται η ενεργειακή εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών.

Γράφαμε, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ότι η ενεργειακή εξάρτηση της ευρωζώνης για το 2020 ήταν 62% και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο που κανένας ευρωπαίος αξιωματούχος δεν μπορεί να κρύψει πίσω από δηλώσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ ήταν 57,5%. Αυτό το ποσοστό φαίνεται στον Πίνακα 1, όπως και η εξάρτηση ανά πηγή ενέργειας. 

Από τη διαθέσιμη ενέργεια που έχουν τα κράτη, παραπάνω από τη μισή προέρχεται από τις καθαρές εισαγωγές. Για να δημιουργηθεί αυτό το ποσοστό ένα μοτίβο υπάρχει: οι ευρωπαϊκές χώρες δεν παράγουν ενέργεια, ενώ καταναλώνουν χωρίς να αποθεματοποιούν σε σημαντικό βαθμό. Η πρωταρχική παραγωγή ενέργειας (δεν συμπεριλαμβάνει τις μετατροπές ενέργειας από τη μια μορφή σε άλλη) ήταν στο 41% επί του συνόλου της διαθέσιμης ενέργειας. 

Από την άλλη, η κατανάλωση μετριέται σε αρχική και τελική. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι από την τελευταία εξαιρούνται οι ενεργειακές ποσότητες που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις του ενεργειακού τομέα, τις μεταφορές και από τη μετατροπή μιας μορφής ενέργειας σε άλλη. Τα ποσοστά σε σχέση με τη διαθέσιμη ενέργεια ήταν 90% και 65% αντίστοιχα. Για να συλλάβουμε τα ποσοστά αρκεί να σημειώσουμε ότι οι ΗΠΑ για το 2021 δεν έχουν καμία ενεργειακή εξάρτηση (το εμπορικό ισοζύγιο ενέργειας είναι θετικό) και η διαθέσιμη ενέργειά τους προέρχεται εξ ολοκλήρου από την παραγωγή τους. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τα ίδια ποσοστά για τη Ρωσία. 

Το συμπέρασμα είναι ότι στο ενεργειακό κουλουάρ η Ευρώπη πασχίζει να τερματίσει ασθμαίνοντας, όταν οι άλλοι παίκτες έχουν ανέβει ήδη στο βάθρο. 

Πώς καταναλώνεται η ενέργεια ανά τομέα; Το 28,4% της διαθέσιμης ενέργειας καταναλώνεται στις μεταφορές, το 26% στη βιομηχανία, το 28% στα νοικοκυριά και το 13,17% για δημόσιες υπηρεσίες. Ανά πηγή ενέργειας η κατανάλωση κατανέμεται κυρίως σε πετρέλαιο (35%), ηλεκτρική ενέργεια (23,15%) και φυσικό αέριο (21,9%). 

Οι περίφημες ανανεώσιμες πηγές, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε ευχολογίου για την κλιματική αλλαγή (πράσινη μετάβαση κλπ), αντιπροσωπεύουν το 11,77% της κατανάλωσης. Μάλιστα, αν σκεφτεί κανείς ότι το 1990 ήταν στο 4,3% και τριάντα χρόνια μετά αποτελούν τον τέταρτο παράγοντα στην κατανάλωση, γίνεται αμέσως κατανοητό σε τι προτεραιότητα έχει μπει η ατζέντα για την κλιματική αλλαγή. 

Εστιάζοντας στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, το πρώτο χρησιμοποιείται κυρίως στις μεταφορές, ενώ το δεύτερο στη βιομηχανία και στις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών (Πίνακας 2 στοιχεία του 2020 για την κατανάλωση). 

Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα για την ενεργειακή κατάσταση της ΕΕ. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα στοιχεία (γιατί δεν έχουν δημοσιοποιηθεί αναλυτικά στοιχεία για όλο το 2021), η ΕΕ εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές κατά 45% στο φυσικό αέριο, ποσοστό μεγαλύτερο από το 39% του 2020 (Πίνακας 3). Για το αργό πετρέλαιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 27%, ενώ για τον λιθάνθρακα 46% (πρώτη η Ρωσία στις σχετικές κατατάξεις). Για το 2021 το εισαγόμενο αέριο υπολογίζεται στα 340 bcm (δισ. κυβικά μέτρα). 

Τι λέει επομένως αυτό το περιβόητο ευχολόγιο μεταξύ Μπάιντεν και Ούρσουλας; Οτι οι ΗΠΑ θα εξάγουν επιπλέον 15 bcm στην ΕΕ, τα οποία θα αθροιστούν στα 22 bcm (που δηλώνεται ότι έχουν εξαχθεί για το 2021). Πρακτικά, ο στόχος είναι να αντικατασταθεί το μερίδιο του ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από αμερικάνικο. Αν υποτεθεί ότι το σύνολο του φυσικού αερίου θα παραμείνει σταθερό τον επόμενο χρόνο, αυτό ισοδυναμεί με μια αύξηση του εισαγόμενου αμερικάνικου φυσικού αερίου από 6,4% του συνόλου σε 11%. Κι αυτό μάλιστα θα επιτευχθεί με αλλαγή των εξαγωγικών διαδρομών. Αν δώσουμε σημασία στην Ούρσουλα, το πρόβλημα λύθηκε!

Ομως τι θα γίνει με το 45% που προέρχεται από την ρωσική πλευρά; Ακόμα και αν ισχύσει το σενάριο της Ούρσουλας, από πού θα προμηθευτεί η ΕΕ το υπόλοιπο φυσικό αέριο, το τόσο νευραλγικό για όλες τις λειτουργικές ανάγκες της; Επίσης, για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο, θα απαιτηθούν πολλά δισ. ευρώ σε κατασκευές. Σε περιπτώσεις μάλιστα όπως η Γερμανία, που είναι από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου, θα πρέπει να κατασκευαστούν πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου από την αρχή (τα λεφτά είχαν πέσει στον αγωγό Nord Stream 2). Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία, που βασίζεται επίσης σε σημαντικό βαθμό στο ρωσικό φυσικό αέριο. 

Για μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου, που είναι εγκατεστημένες στη στεριά, ούτε λόγος για άμεση κατασκευή, γιατί είναι πιο χρονοβόρα και πιο δαπανηρή. Αλλά και στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς (Ισπανία) θα απαιτηθεί η κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στις ηπειρωτικές χώρες. 

Τα συμπεράσματα εκστομίζονται και από διάφορους οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς τοποθετήθηκε για το εμπάργκο στις ρωσικές πηγές ενέργειας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: «Η Γερμανία, όπως και οι εταίροι μας εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, δουλεύουμε πυρετωδώς για να αναπτύξουμε εναλλακτικές [πηγές ενέργειας], αλλά αυτό δεν γίνεται εν μιά νυκτί. Είναι επομένως μια συνετή απόφαση να συνεχιστούν οι δραστηριότητες των εταιριών στον τομέα της ενεργειακής προμήθειας από τη Ρωσία». 

Κοράκια του χρηματιστικού κεφαλαίου, όπως η Goldman Sachs, το λένε πιο ξεκάθαρα: «Περιμένουμε προσωρινά μέτρα που θα βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG να βασιστούν στην ανακατανομή των εισαγωγικών πηγών. Αυτό πρακτικά ήδη συμβαίνει γιατί οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου είναι οι υψηλότερες στον κόσμο». Ακόμα πιο ξεκάθαρα και ωμά το λέει η Poten & Partners, συμβουλευτική εταιρία σε ενεργειακά και ναυτιλιακά θέματα: «Ολο το αέριο που παράγεται στις ΗΠΑ ανήκει σε κάποιον. Είναι σε συμβόλαια. Εάν η Ευρώπη θέλει περισσότερο LNG θα πρέπει να το πληρώσει». 

Εν κατακλείδι, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν βρεθεί στη δίνητου κυκλώνα που έχουν δημιουργήσει ο αμερικάνικος και ο ρωσικός ιμπεριαλισμός (όπως έχουμε περιγράψει εδώ και εδώ). 

Ο Λένιν στον Ιμπεριαλισμό του έγραφε, αναφερόμενος στα μονοπώλια ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου: «Είναι αυτονόητο πόσο δύσκολος έγινε ο συναγωνισμός ενάντια σε αυτό, το πραγματικό ενιαίο, παγκόσμιο τραστ, που διαθέτει ένα κεφάλαιο από μερικά δισεκατομμύρια και έχει τα “υποκαταστήματά“ του, τις αντιπροσωπίες του, τα πρακτορεία του, τους δεσμούς του κλπ. σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Το μοίρασμα όμως του κόσμου ανάμεσα στα δύο ισχυρά τραστ δεν αποκλείει φυσικά το ξαναμοίρασμα, αν αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων, λόγω της ανισομετρίας της ανάπτυξης, των πολέμων, των χρεοκοπιών κλπ». 

ΥΓ. Δεν βάλαμε δήλωση του Ντράγκι. Προτιμήσαμε να βάλουμε ένα φωτοκολάζ που μας έστειλε αναγνώστης:

Εκτύπωση 🖨
ΕΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΠΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΡΩΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο«Γκρίνια» στη συζήτηση, «υπέρ» στην κάλπη

Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

Επόμενο άρθρο Ο μέγιστος των φιλοσόφων…

Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

Σχετικά Αρθρα

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

Διεθνή 12 Σεπ 2026, 14:15

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

Διεθνή 12 Σεπ 2026, 08:16

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

Διεθνή 11 Σεπ 2026, 18:46

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

Διεθνή 11 Σεπ 2026, 12:21

Προελαύνουν ασταμάτητα οι «Χούθι» στην Υεμένη

Διεθνή 10 Σεπ 2026, 17:49

Ανώτεροι βρετανοί ραβίνοι υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών

Κόντρα στην κυρίαρχη εβραϊκή ηγεσία

Διεθνή 10 Σεπ 2026, 14:22
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

12 Σεπ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Σεπτέμβρη

12 Σεπ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Τα παιδιά της Γάζας ξέρουν να εκτιμούν

11 Σεπ 2026, 19:20
Διεθνή

O Tραμπ απέρριψε σαουδαραβικό αίτημα για βομβαρδισμούς της Ανσαραλά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios

11 Σεπ 2026, 18:46
Κόντρες

Γιατί εκθέτουν τον Ιάσονα;

11 Σεπ 2026, 14:40
Διεθνή

Αλλος ένας φιλο-παλαιστίνιος νίκησε φιλο-σιωνιστή στις ΗΠΑ

11 Σεπ 2026, 12:21
Η παπάρα

Κυνισμός χρυσοκάνθαρου μάνατζερ και απροκάλυπτη ψευδολογία αυτοκρατορικού απεσταλμένου

11 Σεπ 2026, 08:22
Καταστολή

Ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να παραδεχτεί το φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δικαιολόγησε το φιάσκο βαφτίζοντας το κρέας ψάρι

11 Σεπ 2026, 06:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Σεπτέμβρη

11 Σεπ 2026, 00:01
Κόντρες

Κοινής κουλτούρας μετέχοντες

10 Σεπ 2026, 20:53
Διεθνή

Προελαύνουν ασταμάτητα οι «Χούθι» στην Υεμένη

10 Σεπ 2026, 17:49
Διεθνή

Ανώτεροι βρετανοί ραβίνοι υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά των παράνομων ισραηλινών εποικισμών

Κόντρα στην κυρίαρχη εβραϊκή ηγεσία

10 Σεπ 2026, 14:22
Παιδεία

Εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα: Ενας πληθυσμός γερασμένος, με υψηλά προσόντα και χαμηλά αμειβόμενος

10 Σεπ 2026, 13:41
Διεθνή

Κοινή ανακοίνωση παλαιστινιακών πολιτικών δυνάμεων – κόλαφος για τον ραδιούργο Μαχμούντ Αμπάς

10 Σεπ 2026, 13:35
Παιδεία

Σε κίνδυνο η ζωή μαθητή Α΄ Δημοτικού με διαβήτη τύπου 1

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης τοποθέτησε νοσηλεύτρια για μόλις 7 ώρες την εβδομάδα αφήνοντας ακάλυπτο το παιδί για τις υπόλοιπες 18 ώρες στο Σχολείο!

10 Σεπ 2026, 12:22
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Σεπτέμβρη

10 Σεπ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

Ημέρα κατά της σήψης.

Ροδεσία: Ημέρα εξερευνητών (1923).

1923: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία, ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθιδρύει δικτατορία.

1944: Δύο νεκροί αξιωματικοί και ένας οπλίτης της Αστυνομίας Πόλεων σε συμπλοκή με αντάρτες στο Παγκράτι.

1949: Ο Πάπας αφορίζει τους καθολικούς κομμουνιστές.

1953: Ανακήρυξη Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

1953: Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται γενικός γραμματέας του ΚΚΣΕ.

1967: Αποχώρηση της Αλβανίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1969: Βόμβα (ΚΕΑ) στα γραφεία της χουντικής εφημερίδας “Νέα πολιτεία”.

1975: Δεκαέξι καταδίκες βασανιστών της ΕΣΑ.

2012: Ρατσιστική επίθεση σε σπίτι μεταναστών από το Μπανγκλαντές από ομάδα τριάντα ατόμων στην Καλαμάτα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Εφετείο 17Ν

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • ΕΛΑ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Επικοινωνία

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Όροι χρήσης

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Ποιοι είμαστε

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Επικοινωνία

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

  • Όροι χρήσης

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

    Ξανά για την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo