Τους τελευταίους μήνες κυκλοφορεί ένα πικρό ανέκδοτο: ό,τι διαψεύδει ο Κατρούγκαλος γίνεται νόμος. Ετσι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι τις διαβεβαιώσεις του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χειροτέρευση στις εργασιακές σχέσεις, μετά τη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο πλαίσιο της «δεύτερης αξιολόγησης», η οποία δεν έχει αρχίσει ακόμα.
Αυτή τη φορά ο Κατρούγκαλος ξεπέρασε τον εαυτό του. Με δηλώσεις που έκανε την περασμένη Τρίτη υποσχέθηκε στους συνταξιούχους αυξήσεις, και σύντομα μάλιστα! Οπως είπε, αυτοί που βλέπουν να πετσοκόβονται (για πολλοστή φορά) οι επικουρικές συντάξεις τους, θα πάρουν μια επιστολή που θα τους διαβεβαιώνει ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις και πλέον αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούνται και θα λαμβάνουν».
Αφού δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες μειώσεις (άρα τελειώσαμε με το Ασφαλιστικό), τότε γιατί στο ημερήσιο πρόγραμμα για τις συναντήσεις με την τρόικα την περασμένη Πέμπτη, όπως το διένειμε το υπουργείο Οικονομικών, διαβάσαμε: «12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (Γ. Κατρούγκαλος)»; Τι ακριβώς συζητά (σε επίπεδο προπαρασκευής των συζητήσεων για τη «δεύτερη αξιολόγηση») ο Κατρούγκαλος με την τρόικα; Ποια είναι η ατζέντα στο κεφάλαιο «συνταξιοδοτικό»; Τι αλλαγές ζητά η τρόικα, πέραν του ψηφισμένου αντιασφαλιστικού εκτρώματος; Ζητά μόνο επίσπευση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και άλλες κατηγορίες ή ζητά και πρόσθετα μέτρα περικοπής συντάξεων, επειδή «δεν βγαίνει ο λογαριασμός» και είναι καλύτερο να μη φτάσουμε στην ενεργοποίηση του γνωστού «κόφτη»;
Φυσικά, ο Κατρούγκαλος δεν πρόκειται να κάνει καμιά ενημέρωση. Δε θέλει να τροφοδοτήσει μια τέτοια συζήτηση, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει κοπάσει η οργή για το πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις. Οταν έρθει η ώρα οι σχετικές ρυθμίσεις να πάρουν το δρόμο της Βουλής, θα μαθευτεί και το περιεχόμενό τους. Αλλωστε, δεν είναι και τόσο… τιμητικό για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαψεύδεται για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός που ανέλαβε κάποιες «δεσμεύσεις».
Ομως, ο Κατρούγκαλος δεν έμεινε μόνο στο πέπλο σιωπής για τις συζητήσεις με την τρόικα για το συνταξιοδοτικό. Δεν έμεινε μόνο στη «διαβεβαίωση» ότι αυτές είναι οι τελευταίες περικοπές. Ξεπερνώντας τον εαυτό του, όπως είπαμε, άρχισε να μοιράζει… αυξήσεις: «Με την ανάκαμψη της οικονομίας ωστόσο αναμένεται τα ποσά αυτά να αυξηθούν καθώς η εθνική σύνταξη, που σήμερα υπολογίζεται στο τρέχον επίπεδο φτώχειας, θα ενισχυθεί με την αύξηση του ΑΕΠ»! Και κατέληξε πανηγυρικά: «Συνδέουμε το σύστημα με την άνοδο της οικονομίας, ο συνταξιούχος μπορεί να περιμένει τα κέρδη από την ανάπτυξη, θα τα δει».
Πρόκειται για αδίστακτο ψεύτη. Καμιά σύνδεση του ασφαλιστικού συστήματος με την ανάπτυξη δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει. Το μόνο μέγεθος με το οποίο συνδέεται η ανάπτυξη (δηλαδή η αύξηση του ΑΕΠ) είναι τα περιβόητα «πρωτογενή πλεονάσματα». Δηλαδή, ένα ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο καθορίζεται από τους ιμπεριαλιστές δανειστές και πηγαίνει κατευθείαν στο λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους. Με αύξηση του ΑΕΠ που υπολογίζεται για το 2017 στο 2,7%, το «πρωτογενές πλεόνασμα» θα πρέπει να φτάσει το 1,75% του ΑΕΠ, ενώ το 2018 θα πρέπει να ανέβει στο 3,5% και να διατηρηθεί σ' αυτό το ύψος και «μεσοπρόθεσμα» (δηλαδή για κάμποσα ακόμα χρόνια).
Η όποια ανάπτυξη (αναμενόμενη μετά από τόσα χρόνια συνεχούς κατρακύλας) θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία απαγορεύεται να διοχετευθούν σε (οριακή έστω) κοινωνική πολιτική, αλλά θα πρέπει να κατευθύνονται στο «πρωτογενές πλεόνασμα», δηλαδή στους ιμπεριαλιστές δανειστές. Αυτή είναι η συμφωνία!
Π.Γ.