Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών) υποχρεώνονται να κάνουν δύο self-test την εβδομάδα, τάχα για να ανιχνεύονται οι θετικοί και να περιοριστεί έτσι η διασπορά του κοροναϊού. Το «τάχα» το έχουμε εξηγήσει πολλές φορές: Τα self-test είναι αναξιόπιστα. Η ίδια δε η διαδικασία εφαρμογής τους (από ανεκπαίδευτους πολίτες και όχι από επαγγελματίες υγείας) τα καθιστά άχρηστα.
Χτες, όμως, η κυβέρνηση πέρασε σε άλλη «πίστα». Οπως ανακοίνωσε ο… φιλεργατικός Χατζηδάκης, το ένα self-test θα το παίρνει ο εργαζόμενος δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας, το δε άλλο θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνη του εργοδότη. Δε χρειάζεται να πούμε ότι στην πράξη το κόστος θα μετακυλιστεί στους εργαζόμενους, καθώς οι καπιταλιστές του εμπόριου και της εστίασης, μικροί και μεγάλοι, έχουν το μάτι «θολό» από τις αναδουλειές τόσων μηνών. «Κάτι πρέπει να πληρώσεις κι εσύ, όχι όλα εγώ» θα είναι η ατάκα που θ’ ακούνε οι εργαζόμενοι από τ’ αφεντικά τους. Το ΕΚΑ κατήγγειλε σήμερα ότι «έχει ήδη δεχθεί πολλές καταγγελίες όπου οι εργοδότες ζητούν από τους εργαζόμενους να καλύψουν το κόστος».
Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη λύση: δεν αγοράζεις self-test και δηλώνεις στην πλατφόρμα «αρνητικό». Σιγά που θα ψάξουν να βρουν αν ο κάθε εργαζόμενος αγόρασε το ένα από τα δύο self-test. Ετσι κι αλλιώς η συντριπτικότατη πλειοψηφία των self test δηλώνονται «αρνητικά» από τους εργαζόμενους, που δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν μεροκάματα. Και να θέλουν να το ψάξουν παραπέρα σε περίπτωση θετικού, δε θα τους αφήσουν τ’ αφεντικά, πλην ελάχιστων περιπτώσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία βρήκε πάλι τη λύση: «ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν τα δέοντα, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των εργαζόμενων. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων μας είναι αδιαπραγμάτευτη», ανακοίνωσε το ΕΚΑ. Αντί ν’ απαιτήσουν μοριακά τεστ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους, περιορίζονται να ζητήσουν να είναι δωρεάν το άχρηστο self-test, προσχωρώντας έτσι πλήρως στην εγκληματική τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Εχει το θράσος το ΕΚΑ να θεωρεί τα self-test «προστασία της δημόσιας υγείας»!
Θυμόσαστε, μήπως, τι είχε ανακοινώσει ο Σκέρτσος στις 19 Μάρτη; «Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Επαναλαμβάνω, δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας… Σε ό,τι αφορά τη νέα στρατηγική για το τεστ, θα περάσουμε από περίπου 300.000 τεστ τα οποία πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα… Κάθε πολίτης, από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό».
Κοντεύουμε στα μέσα του Μάη και η υπόσχεσή τους αποδείχτηκε ένα ακόμη ψέμα. Επιπλέον, δε, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν από την τσέπη τους αυτά τα άχρηστα πράγματα που είχαν υποσχεθεί ότι θα τα χορηγούν τζάμπα.
Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε και τη βορβορώδη διαχείριση της προμήθειας των self-test. Εκαναν ένα διαγωνισμό με συνοπτικές διαδικασίες για την προμήθεια 10 εκατ. self-test, στον οποίο πήραν μέρος διάφοροι τυχάρπαστοι, που είχαν κλείσει παραγγελίες από τη γερμανική ROCHE, η οποία είχε ένα μεγάλο στοκ από κορεάτικα rapid test, τα οποία προορίζονταν για χρήση μόνο από επαγγελματίες υγείας (σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας), αλλά στην Ελλάδα βαφτίστηκαν self-test. Μία από τις τυχάρπαστες εταιρίες δεν μπόρεσε να παραδόσει την παραγγελία που πήρε και έτσι η αρχική προμήθεια ήταν γύρω στα 6 εκατ. κομμάτια.
Μετά, προκήρυξαν νέο διαγωνισμό, ο οποίος προσανατολίστηκε σε κινέζικο rapid test της JOYSBIO Biotechnology (φαίνεται πως η ROCHE ξεστοκάρισε τα κορεάτικα της SD BIOSENCOR, που είχε στις αποθήκες της). Εγιναν, όμως, καταγγελίες για «μαϊμού» προϊόντα, τις οποίες επιβεβαίωσε η κινέζικη κατασκευάστρια εταιρία. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει το διαγωνισμό και «να ενεργοποιήσει το εναλλακτικό σενάριο απευθείας διαπραγμάτευσης με την κατασκευάστρια εταιρεία JOYSBIO Biotechnology στην Κίνα, εξασφαλίζοντας αμεσότητα και κυρίως, οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο συμφωνία, απαλλαγμένη από τα κόστη των ενδιάμεσων», όπως ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς στις 23 Απρίλη (η έμφαση είναι της ανακοίνωσης του Χαρδαλιά).
Η ανακοίνωση σημείωνε με καμάρι ότι «η σύμβαση υπεγράφη χθες 22 Απριλίου και προβλέπει την προμήθεια 18 εκ. self-tests με τιμή 1,35 ευρώ/τεμάχιο. Πρόκειται για μια συμφωνία με τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα που προασπίζει πλήρως το δημόσιο συμφέρον». Εδώ, φυσικά, μιλάμε για ομολογία σκανδάλου. Αφού υπήρχε η δυνατότητα απευθείας, χωρίς μεσάζοντες παραγγελίας, γιατί επέλεξαν να δώσουν τον πρώτο διαγωνισμό σε μεσάζοντες, πληρώνοντας υπερδιπλάσια τιμή; Γιατί πήγαν να κάνουν και το δεύτερο διαγωνισμό πάλι με μεσάζοντες, μέχρι που καταγγέλθηκε από τον Τύπο (το Documento του Βαξεβάνη έβγαλε την είδηση) ότι θα έρθουν και «μαϊμού» τεστ;
«Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι όλοι εμείς στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργούμε με όρους απόλυτης διαφάνειας, νομιμότητας, σεβασμού ακόμα και για το τελευταίο ευρώ του έλληνα πολίτη. Και καθημερινά αποδεικνύουμε την προσήλωσή μας στο έργο και την αποστολή μας – με μοναδικό μας κριτήριο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και της Δημόσιας Υγείας», δήλωσε με θράσος ο Χαρδαλιάς, τη στιγμή που αποδεικνυόταν πως ούτε τη δημόσια υγεία υπερασπίζονται (και τα κινέζικα είναι rapid test αντιγόνου, όπως και τα κορεάτικα, που τα βάφτισαν self-test), ούτε τα δημόσια οικονομικά, αφού είχαν ήδη πληρώσει μεγάλο νταβατζιλίκι στους μεσάζοντες για την πρώτη παρτίδα. Το ίδιο νταβατζιλίκι καλούνται να πληρώσουν τώρα οι εργαζόμενοι. Εχουν γίνει εισαγωγές από τους αεριτζήδες της πιάτσας και πρέπει να «σπρώξουν» το εμπόρευμα μέσω της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει το κράτος.