Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν
  • Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού
  • Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»
  • Dixi et salvavi animam meam
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Υγεία»Συγκλονιστική καταγγελία μιας μάχιμης γιατρού
Υγεία

Συγκλονιστική καταγγελία μιας μάχιμης γιατρού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Νοέ 2020, 22:48

Επιτέλους, μια γιατρός λέει όλη την αλήθεια, όπως τη βιώνει η ίδια και οι συνάδελφοί της. Δεν μεμψιμοιρεί, δεν περιορίζεται σε καταγγελίες, αλλά προχωρά σε προτάσεις άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να σωθούν ζωές. Η παθολόγος-εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, υπεύθυνη της κλινικής Covid του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (προχθές) σε διαδικτυακή συζήτηση που οργάνωσε η δημοτική κίνηση “η πόλη ανάποδα“, λέει τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Δε θα σταθούμε στο γεγονός ότι επιβεβαιώνει πλήρως όσα εμείς καταγγέλλουμε. Θα τονίσουμε τις υποχρεώσεις άμεσου αγώνα που εγείρει, οι οποίες μας αφορούν όλους.

Παραθέτουμε ολόκληρη την τοποθέτησή της (οι εμφάσεις δικές μας):

«Είμαι παθολόγος-εντατικολόγος, τώρα σας μιλάω σαν παθολόγος Covid, γιατί δεν εργάζομαι στην Εντατική. Η εμπειρία μου στην Covid είναι από το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, όπου μετακινήθηκα στο ΑΧΕΠΑ, στο κέντρο αναφοράς, και έτσι είδα τα πρώτα περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στην Ελλάδα. Κλήθηκα πριν από 15 μέρες περίπου να στελεχώσω την κλινική Covid του Ιπποκρατείου, η οποια δημιουργήθηκε την 1η Σεπτέμβρη με 35 κλίνες. Οταν όμως την 1η Νοέμβρη έγιναν ξαφνικά 70, σε εκείνη τη γενική εφημερία, με μετακίνησαν στην κλινική Covid ώστε μαζί με τη λοιμωξιολόγο Αθηνά Πυρπασοπούλου να στελεχώσουμε την επέκταση της κλινικής. Από τις 2-3 Νοέμβρη -και τώρα που σας μιλάω έχουμε 20 Νοέμβρη- φτάσαμε από τα 70 περιστατικά εκείνης της εφημερίας στα 240.

Κι αυτό όχι με σταθερά περιστατικά 240. Πολλά από αυτά, μετά από εντολή της διοίκησης, τα διακομίσαμε στον Αγιο Παύλο, στον Αγιο Δημήτριο ή στο 424, έτσι ώστε να ξαναδειάσουμε κλίνες και να εισαγάγουμε ασθενείς στην επόμενη γενική εφημερία. Δηλαδή με φοβερή ανακύκλωση περιστατικών, ώσπου πληρώσαμε ήδη όλα τα κρεβάτια του μπλε κτιρίου και φτάσαμε να επεκτεινόμαστε στο παλιό νεοκλασσικό του Ιπποκρατείου και σήμερα το βράδυ θα καταλάβουμε και το Α’ κτίριο. Η πρόβλεψη για μέχρι αύριο το πρωί είναι να ξεπεράσουμε τα 300 κρεβάτια. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε πως τα νούμερα δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια.

Οταν η κλινική ξεκίνησε το πρόγραμμά της τον Νοέμβρη, είχε σχεδιάσει να καλύψει το πολύ 50 αρρώστους. Το προσωπικό της δηλαδή κλήθηκε για να φτάσει τους 300 σήμερα. Δε θέλω να μιλήσω για τα αυτονόητα της κούρασης, της εξάντλησης, της κυλιόμενης αρρώστιας του προσωπικού, όπως και για τα κύματα κάποιου φόβου που επικρατεί στο νοσοκομείο. Αυτά τα θεωρώ αυτονόητα. Εγώ θέλω να επικεντρωθώ στις τρομερές συνθήκες μη ασφαλούς εφημέρευσης και νοσηλείας των ασθενών μας αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον μέσα στο Ιπποκράτειο που μπορώ να το υπογράψω. Οι πτέρυγες είναι κατά μέσο όρο των 50 ατόμων. Το μπλε κτίριο έχει πέντε πτέρυγες μέσα σε τρεις ορόφους και το πολύ που μπορούμε να στελεχώσουμε είναι ένας ειδικός παθολόγος με έναν ειδικευόμενο παθολόγο για κάθε 50 περιστατικά covid.

Να πω ότι πλέον οι εισαγωγές μας αφορούν πάνω της μέτριας βαρύτητας περιστατικά. Ενώ τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη βάζαμε αρκετούς ανθρώπους για παρακολούθηση, με βάση το ιστορικό τους, αυτά όλα τα κόψαμε τον Νοέμβρη. Στο νοσοκομείο πλέον εισάγεται όποιος έχει νόσο πάνω της μέτριας βαρύτητας. Κι αυτό γιατί αν δεν το κάναμε, τα κρεβάτια δε θα φτάνανε ούτε μέχρι την παραλία.

Πέραν αυτού, κάνουμε και πιο επιθετικά εξιτήρια. Δηλαδή, δεν περιμένουμε την πλήρη αποδρομή της νόσου, αλλά με το που νιώσουμε ασφαλείς ότι μπορεί να πάει σπίτι με οξύγονο, τότε τον βγάζουμε. Αυτό το κάνουμε για να έχουμε στοιχειωδώς κάποιες ελεύθερες κλίνες, γιατί κάθε τέσσερις μέρες το Ιπποκράτειο πρέπει να ξανανοίξει τις πύλες του.

Ο τρόπος που δουλεύει ο ένας ειδικός κι ο ένας ειδικευόμενος στην πτέρυγα των 50 είναι τουλάχιστον 26 ώρες ντυμένος με στολή, χωρίς ανάπαυση, σε περιστατικά που τουλάχιστον το 30% είναι βαρύτατα και που πλέον εφαρμόζουμε μέσα στις πτέρυγες μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, με ειδικά αναπνευστηράκια που είχαμε φροντίσει να εξασφαλίσουμε ώστε να κρατάμε τους αρρώστους μη διασωληνωμένους όσο το δυνατόν περισσότερο, για να αποφύγουμε τις εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μόνο και μόνο από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια διαθέσιμα. Θέλω δηλαδή να πω, για όποιον δεν με κατάλαβε, ότι πλέον στις πτερυγες Covid ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά και με βάση το νόμο δε θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά θα ‘πρεπε να νοσηλεύεται τουλάχιστον στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), με μόνιτορ, πολύ περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό και βέβαια πολύ περισσότερο ιατρικό.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περαιτέρω γιατροί για να μας ενισχύσουν, έχουμε εξαντλήσει όλες μας τις δυνάμεις σε προσωπικό που μπορεί να γνωρίζει Παθολογία. Τώρα έχουμε καλέσει επικουρικά διάφορες άλλες ειδικότητες, τελείως ξένες με την Παθολογία, όπως είναι οφθαλμίατροι, γυναικολόγοι, ορθοπεδικοί, χειρουργοί ή ΩΡΛ γιατροί, τους οποίους –όπως καταλαβαίνει και ο κάθε άνθρωπος που δεν έχει σχέση με την Ιατρική- ειναι αδύνατον να εκπαιδεύσουμε μέσα σε μια μέρα, αλλά τους χρησιμοποιούμε σαν βοηθητικά χέρια για τα στοιχειώδη της παρακολούθησης των ασθενών, δηλαδή ζωτικά σημεία, αιμοληψίες κτλ.

Ολο αυτό κάνει τις συνθήκες νοσηλείας φοβερά επισφαλείς για τους αρρώστους. Και εμένα με ενδιαφέρει τώρα να σταθώ σ’ αυτό, γιατί γνωρίζω πολύ καλά τι κριτική και τι καταγγελίες είχαμε κάνει μέχρι να φτάσουμε εδώ, όπως και ξέρω πολύ καλά τι μπορούμε να πούμε όταν θα περάσει όλο αυτό. Τώρα όμως είναι η ώρα που δυστυχώς είμαστε μέσα στη μεγάλη φωτιά και πρέπει να προτείνουμε λύσεις που να σώσουν τον κόσμο άμεσα. Εδώ θέλω λίγο να συμβάλω στην κουβέντα, το τι μπορεί να γίνει τώρα, πέρα από την κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εμείς ζητήσαμε πρώτον να νοικιαστούν ή να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης, όπου εκεί να βγάζουμε τα εξιτήριά μας τα οποία είναι ακόμα θετικά. Γιατί αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθούν, δε θα υπήρχαν κρεβάτια ούτε μέχρι την παραλία. Αυτοί οι άνθρωποι, που εμείς βγάζουμε θετικούς στην κοινότητα, ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη. Δηλαδή, φεύγει ο θετικός, πάει στο σπίτι του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάτσει άλλες δέκα μέρες σε απομόνωση μέσα στο ίδιο του το σπίτι και κολλάει την υπόλοιπη οικογένεια, η οποία μπορεί να αποτελείται από ηλικιωμένους, ευπαθείς ομάδες, μικρά παιδιά.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, αυτή τη στιγμή το lockdown μόνο, δυστυχώς, εδώ που έχουμε φτάσει, δεν μπορεί να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά, γιατί και μόνο τα εξιτήρια των νοσοκομείων που γυρνάνε πίσω στις εστίες τους δημιουργούν αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Ζητήσαμε, λοιπόν, ξενοδοχειακές μονάδες, όπου θα πηγαίνουν οι άνθρωποι που είναι σχετικά καλά, να μπορούν να μείνουν σε ένα δωμάτιο μια εβδομάδα, οχτώ-δέκα μέρες, μέχρι να αρνητικοποιηθούν. Απλώς να τους παρέχεται τροφή και μία γραμματειακή υποστήριξη και μια καθαριότητα, για να τους δίνει τα φάρμακά τους από το φαρμακείο. Ενα πράγμα δηλαδή που θεωρούσαμε εφικτό να γίνει απο τις αρχές της πόλης.

Δεύτερον, ζητήσαμε να δημιουργήσουν άμεσα, προφανώς με επίταξη κάποιου χώρου, και μια μονάδα όπου θα πηγαίνουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι θετικοί αλλά που θέλουν φροντίδα περαιτέρω. Μπορεί να μη χρειάζονται νοσηλεία, αλλά θέλουν φροντίδα. Κάποιος να τους καθαρίσει, κάποιος να τους σηκώσει, κάποιος να τους ταΐσει. Ούτε αυτό έγινε.

Τρίτον, ζητήσαμε την εμπλοκή του στρατού, γιατί θεωρούμε ότι το Υγειονομικό του στρατού θα μπορούσε να βοηθήσει και το ΕΚΑΒ, αλλά και με το προσωπικό του να ενισχύσει άμεσα τις διακομιδές ή κάποια δικά μας κομμάτια επειγόντων. Ούτε αυτό έγινε.

Και τέλος, την τελευταία εβδομάδα που τα πράγματα βοούν, ζητήσαμε την επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της Θεσσαλονίκης και βέβαια ήδη από προχθές ζητάμε επίμονα την επίταξη των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης. Διότι πλέον δεν υπάρχει απολύτως τίποτα –απολύτως τίποτα, ακόμα κι αυτή τη νύχτα που μιλάμε- ελεύθερο.

Ο ρυθμός διασωληνώσεων μέσα στο Ιπποκράτειο πλέον είναι 3 με 5 την ημέρα και δεν υπάρχει κρεβάτι πουθενά στη Βόρεια Ελλαδα. Και όλο αυτό, έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, δηλαδή αναπνευστήρες παρακλίνιους, πέρα από κάθε όριο ασφαλείας.

Αρκετοί γιατροί έχουν μιλήσει, αλλά δεν έχουμε μεταφέρει πλήρως την κατάσταση από μέσα, και σεβόμενοι την αγωνία του κόσμου και γιατί δε θέλουμε να δημιουργήσουμε πανικό. Είμαστε όμως σε ένα σημείο που πια –και θα επαναλάβω ότι δε θα μιλήσω για την κούρασή μας, γιατί με την υπερένταση που έχουμε πραγματικά δεν νιώθουμε κούραση- αλλά θέλω να μείνω στο γεγονός ότι ίσως και αύριο, τουλάχιστον οι γιατροί του Ιπποκρατείου θα αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα, γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις των ασθενών σε κρίσιμη νόσο. Καμία λύση δεν υπάρχει μέχρι αύριο το πρωί και αυτή τη στιγμή που μιλάμε σας το υπογράφω. Αρα, μπορεί εμείς οι ίδιοι, σαν υπάλληλοι και εργαζόμενοι του ΕΣΥ, να αναγκαστούμε να φωνάξουμε εμείς τον εισαγγελέα, γιατί πραγματικά δεν μας δίνεται καμία άλλη διέξοδος.

Πέρα από τις φοβερά επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας, όταν έχεις ένα γιατρί να σε κοιτάει και είσαι τόσο κρίσιμα, θα περιγράψω λίγο την κατάσταση που βιώνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, είναι απογευματινή βάρδια ακόμα, είναι τρεις νοσηλεύτριες σε μία βάρδια κατά μέσο όρο των 45-50 ασθενών, που πρέπει να κάνουν νοσηλεία, να καθαρίσουν όποιον λερώνεται, να ξαναβάλουν φλέβα σε όποιον τη βγάζει, να ξαναβάλουν το οξυγόνο σε όποιον είναι διεγερτικός και τα πετάει -πράγμα που συμβαίνει, μπορώ να σας πω και στο 20% των περιπτώσεων- να πάρουν το φαΐ, να το μοιράσουν στους αρρώστους, να τους ταΐσουν, να τους δώσουν και νερό. Επιπλέον και πέραν όλων αυτών, να συνεισφέρουν και στην ανάνηψη ή τη διασωλήνωση ενός κρίσιμου ασθενούς. Οπως καταλαβαίνετε, πέρα από το ότι τρέχει η νοσηλεύτρια ακατάπαυστα, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν, άρα κάποια δε γίνονται καθόλου.

Και εξηγούμαι: Οι περισσότεροι άρρωστοι δεν τρώνε, γιατί πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουνε τη δυνατότητα να φάνε μόνοι τους. Και ηλικιωμένοι να μην είναι, υπάρχουν άνθρωποι των 60 χρόνων που είναι τόσο καταβεβλημένοι από τη νόσο, που έχουν δύσπνοια, που δεν μπορούν να σηκωθούν στο κρεβάτι και δεν μπορούν να πάρουν και να ανοίξουν το τάπερ και να σιτιστούν, δεν έχουν καν τη δύναμη να πάρουν το μπουκάλι το νερό από το κομοδίνο. Δε θέλω να γίνω δραματική με την έννοια του σόου, αλλά επιμένω σε αυτές τις λεπτομέρειες, γιατί δε φωτίζονται από κανέναν. Δε μιλάμε μόνο δηλαδή για την εξάντληση του προσωπικού, αυτό εγώ το παραβλέπω προς το παρόν. Μιλάω για το ότι οι ασθενείς δεν έχουν τα στοιχειώδη πολλές φορές μέσα στη βάρδια. Κι αυτό γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα έχουν.

Αυτό λοιπόν το φοβερά μεγάλο έγκλημα, μαζί με τα μικρά αόρατα εγκλήματα που εμπεριέχει, νομίζω ότι έχει τους ενόχους του και είναι αρκετοί αυτοί που το έχουμε καταγγείλει. Αλλά η θέση η δικιά μου νομίζω ότι είναι στο πώς εμείς από μέσα και το κίνημα απ’ έξω θα πρέπει να εστιάσει τώρα σε άμεσες λύσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή να εκπέμψει ένα τέτοιο SOS ώστε και οι προτάσεις μας να είναι πολύ σαφείς, ώστε να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Αυτό, σήμερα που μιλάμε, Παρασκευή, σημαίνει ότι αύριο το πρωί ανοίγουν οι ΜΕΘ όλων των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, όπως ανοίγουν και πτέρυγες των ιδιωτικών κλινικών Θεσσαλονίκης, με επίταξη. Γιατί αύριο το πρωί τελειώνει η γενική μας εφημερία, που θα φτάσει τους 300 ασθενείς, και η επόμενη εφημερία είναι την Τρίτη».

ΥΓ. Σήμερα το απόγευμα, οι κυβερνητικοί εγκάθετοι που διοικούν το Ιπποκράτειο, θορυβημένοι από όσα περιέγραψε η Χριστίνα Κυδώνα, ανακοίνωσαν: «Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την έκδηλη ανησυχία των συμπολιτών μας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι, μέχρι και σήμερα, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, περιθάλπονται υπό δύσκολες, αλλά ασφαλείς συνθήκες τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα»! H γιατρός μίλησε συγκεκριμένα, αυτοί, επειδή δεν μπορούν να αντιτείνουν τίποτα στα όσα είπε, πέταξαν μια παπάρα που δεν έπεισε κανέναν, ενώ αποκάλυψε την ενοχή τους.

Η Χριστίνα Κυδώνα έχει πολυετή προσφορά και είναι γνωστή σε πάρα πολύ κόσμο για το πάθος της για την Ιατρική, για την ολοκληρωτική αφοσίωση στους ασθενείς της. Υπήρξε «μαθήτρια» του αείμνηστου συντρόφου Κωστή Νικηφοράκη και όπως η ίδια έλεγε στην κηδεία του διδάχτηκε απ’ αυτόν «τι σημαίνει να είσαι θεραπευτής, γιατί γιατροί υπάρχουν πολλοί…».

covid-19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΘ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑπιαστο όνειρο η εξασφάλιση μιας κλίνης ΜΕΘ
Επόμενο άρθρο Σαν σήμερα 23 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Πανδημία: Καμία ύφεση

Υγεία 26 Ιαν 2023, 20:36

Ασφυξία στις ΜΕΘ, λόγω covid

Υγεία 24 Ιαν 2023, 20:04

Γιατροί «Γεννηματάς»: Οχι μπαλώματα, διορισμοί γιατρών εδώ και τώρα

Υγεία 23 Ιαν 2023, 09:09

Πανδημία: Εκρηκτική αύξηση θανάτων και νέων διασωληνώσεων

Εβδομάδα 9-15 Γενάρη

Υγεία 19 Ιαν 2023, 18:53

Μεγαλώνει η λίστα αναμονής για κλίνες ΜΕΘ

Υγεία 16 Ιαν 2023, 11:28

Πανδημία: Νέα χειροτέρευση σε όλους τους δείκτες

Εβδομάδα 2-8 Γενάρη 2023

Υγεία 12 Ιαν 2023, 19:18
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Γενάρη

29 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση απάντησε στο μακελειό της Τζενίν

28 Ιαν 2023, 19:21
Ιστορία

Η Ρόζα του Κόκκινου Στρατού

Στις 28 Γενάρη 1945, έφυγε από τη ζωή, μετά από τραυματισμό στο πεδίο της μάχης, η 20χρονη Ρόζα του Κόκκινου Στρατού, η Ρόζα Σανίνα, που έγινε θρύλος για τις ικανότητες και τον ηρωισμό της

28 Ιαν 2023, 10:54
Στο Ψαχνό

Καμιά εμπιστοσύνη στην «ασφάλεια των επικοινωνιών»

28 Ιαν 2023, 00:03
Dixi et salvavi animam meam

Dixi et salvavi animam meam

28 Ιαν 2023, 00:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

28 Ιαν 2023, 00:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 28 Γενάρη

28 Ιαν 2023, 00:01
Καταστολή

Πολιτική αλητεία στις πλάτες απελπισμένων… με φόντο τις εκλογές

27 Ιαν 2023, 21:32
Πολιτισμός

Καλλιτέχνες: Δεν λυγίζουμε

48ωρη προειδοποιητική ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ την Τετάρτη 1/2 και την Πέμπτη 2/2/2023

27 Ιαν 2023, 18:39
Κόντρες

Σιωναζισμός

27 Ιαν 2023, 13:53
Διεθνή

Εννιά Παλαιστίνιοι νεκροί

Τζενίν: Nεο μακελειό από το σιωνιστικό στρατό

27 Ιαν 2023, 11:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 27 Γενάρη

27 Ιαν 2023, 00:01
Εργατικά

Ναζιστές και δημοκράτες τουρλού

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια στο Ε.Κ. Πύργου

26 Ιαν 2023, 21:51
Υγεία

Πανδημία: Καμία ύφεση

26 Ιαν 2023, 20:36
Η παπάρα

Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

26 Ιαν 2023, 19:47
Κόντρες

Κι ίσως μου χάρισες αυτή την ταμπακέρα, για να μου γίνει και το κάπνισμα βραχνάς

26 Ιαν 2023, 19:14
Πολιτική

Ο ακροδεξιός χουλιγκάνος και ο άθλιος δικολάβος σ’ ένα εκρηκτικό μείγμα γελοιότητας

26 Ιαν 2023, 19:01
Αθλητισμός

«Εναν αναγνωρίζουμε εμείς για βασιλιά, κλότσαγε φασίστες, τον λέγαν Καντονά»

26 Ιαν 2023, 11:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Γενάρη

26 Ιαν 2023, 00:01
Διεθνή

Μίζες και μπίζνες του πολέμου

25 Ιαν 2023, 21:13
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 29 Γενάρη

    Γιβραλτάρ: Ημέρα συντάγματος.1956: Παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη σε γονείς, συζύγους, παιδιά και αδελφούς των δημοσίων υπαλλήλων.1970: Εντυπωσιακή δίκη της αριστερής οργάνωσης “Λαϊκή Πάλη” στη Θεσσαλονίκη, τόσο για τις απολογίες όσο και για τις βαριές καταδίκες των μελών της.1972: Βόμβες στο Κολωνάκι και στην οδό Ακαδημίας.1973: Οκτώ καταδίκες μελών της ηγεσίας του ΚΚΕ εσ.1976:Βόμβες σε έκθεση-κατάστημα της βιομηχανίας «Πίτσος» (ΕΛΑ).1979: Διώκεται ο διοικητής της Σχολής Χωροφυλακής (αντισυνταγματάρχης Βουδικλάρης) για πώληση όπλων σε ακροδεξιούς-μέλη της Οργανώσεως Εθνικής Αποκαταστάσεως.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της αγγλικής εταιρείας πετρελαιοειδών ΒΡ στο Χαλάνδρι (17Ν).
  • Σαν σήμερα 28 Γενάρη

    Ημέρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων.Ημέρα εργένη.Ρουάντα: Ημέρα δημοκρατίας (1961).1918: Ο Λέον Τρότσκι αναλαμβάνει την ηγεσία του Κόκκινου Στρατού.1972: Βόμβες της ΑΑΑ σε υπουργείο Εξωτερικών και πλατεία Κολωνακίου.1973: Φοιτητές πραγματοποιούν διαδήλωση σε δρόμους της Αθήνας, με τους πολίτες να τους χειροκροτούν.1982: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απελευθερώνουν τον απαχθέντα αμερικανό στρατηγό-ακόλουθο του ΝΑΤΟ Τζέιμς Λι Ντόζιερ.1991: Ρουκέτα κατά των γραφείων της «American Express» (17Ν).1994: Ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα επειδή αρνήθηκε να σταματήσει για εξακρίβωση στοιχείων (Μοσχάτο).
  • Σαν σήμερα 27 Γενάρη

    Ημέρα μνήμης εβραϊκού ολοκαυτώματος.Ημέρα κατά της λέπρας.Βιετνάμ: Ημέρα ειρήνης (1973).Δανία: Ημέρα του Αουσβιτς.1945: Ο Κόκκινος Στρατός απαελευθερώνει τους περίπου 7.600 αιχμαλώτους που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι στο Αουσβιτς.1967: Περισσότερα από εξήντα κράτη προσυπογράφουν τη συνθήκη για απαγόρευση χρήσης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.1968: Αποφυλάκιση Μίκη Θεοδωράκη από τη χούντα μετά από διεθνείς πιέσεις, τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Βραχάτι.1991: Ρουκέτα κατά της εταιρείας BP στην Κηφισιά (17Ν).2008: Πεθαίνει ο Πάνος Τζαβέλας.
  • Σαν σήμερα 26 Γενάρη

    Ημέρα τελωνείων.Αυστραλία: Εθνική γιορτή.Ινδία: Ημέρα δημοκρατίας.Ουγκάντα: Ημέρα απελευθέρωσης (1986).1825: Υπογράφεται στο Λονδίνο από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και τον Ομιλο Αγγλων Κεφαλαιούχων το δεύτερο δάνειο ύψους 2.000.000 λιρών Αγγλίας.1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του "Παλλαϊκού Μετώπου".1972: Βόμβα της ΑΑΑ στον περίβολο της γαλλικής πρεσβείας.1973: Κλείσιμο του Πολυτεχνείου με απόφαση της συγκλήτου λόγω συνεχιζόμενης αποχής των φοιτητών. Διαδήλωση διαμαρτυρίας 1.500 φοιτητών από το ΕΜΠ στη Νομική.1975: Νεοναζί της οργάνωσης "Νέα Τάξη" επιδράμουν στο Πολυτεχνείο και μαχαιρώνουν τον φοιτητή Β. Γεωργιάδη.1981: Βόμβες στα γραφεία της ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων και Ζωγράφου («Οκτώβρης ’80»).1990: Αθωώνεται ο Αθανάσιος Μελίστας για τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά (εφετείο).
  • Σαν σήμερα 25 Γενάρη

    1916: Επιτάσσονται άλευρα και ζάχαρη στην Αθήνα, διανομή με δελτίο, απαγορεύεται η εξαγωγή τροφίμων.1945: Συλλαλητήριο 100.000 Θεσσαλονικέων κατά της αγγλικής επέμβασης, της τρομοκρατίας και των δολοφονιών στην Αθήνα. Ζητούν δημοκρατική, αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση και τιμωρία των εθνοπροδοτών.1971: Πραξικόπημα του Αμίν Νταντά στην Ουγκάντα.1981: Η Τσιάνγκ Τσιν, χήρα του Μάο Τσε Τουνγκ, καταδικάζεται σε θάνατο (μετατροπή σε ισόβια) για "αντεπαναστατικά εγκλήματα".1985: Η «Action Directe» εκτελεί τον επικεφαλής πωλήσεων οπλικών συστημάτων στρατηγό Rene Ontran (Γαλλία).1985: Πεθαίνει ο Ηλίας Ηλιού.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Η επιτομή της πολιτικής αθλιότητας

    26 Ιαν 2023, 19:47
    Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτή την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μην μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων. (…) Ενώ εγώ λοιπόν ενδιαφέρομαι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική της διάσταση και για λόγους βαθιά προσωπικούς, έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο με τις κινήσεις του των τελευταίων μηνών όσο και με το περιεχόμενο της πρότασης μομφής ενδιαφέρεται πρωτίστως να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. (…) Κάποιοι «πράκτορες 000» ή κάποιοι «Κλουζώ» αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν τη φαντασία τους σε βάρος μου και στη συνέχεια άφησαν να διαρρεύσουν τα αποτελέσματα των ανήθικων και παράνομων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση πάντως δεν εξυπηρετούν. (…)  Κυρίως όμως στην περίπτωσή μου είναι ένας Πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες κοινή διαδρομή. Δεν είναι μυστικό. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Και γι’ αυτό τον λόγο επαναλαμβάνω ότι είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης, που άλλωστε χρησιμοποιείται τώρα εις βάρος του.

    Κωστής Χατζηδάκης

    (Δεν αμφιβάλλει ότι τον παρακολουθούσαν και ότι η παρακολούθησή του, εκτός από ανήθικη, ήταν και παράνομη. Αρα, σε αντίθεση με τον συνάδελφό του Γεραπετρίτη, είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας δεν είπε ψέματα. Οτι ο Ράμμος όντως επιβεβαίωσε την παρακολούθηση Χατζηδάκη. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε τίποτα γι’ αυτή τη δύσοσμη υπόθεση. Εδώ διαφοροποιείται από τον συνάδελφό του Αδωνι Γεωργιάδη που υποστήριξε -ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης- ότι δεν υπήρξε κάτι δύσοσμο και πως το μόνο δύσοσμο είναι ότι διέρρευσαν οι παρακολουθήσεις. Αλήθεια, ζήτησε ο Χατζηδάκης από τον παλιό φίλο του, τον πρωθυπουργό, να βρει τους ενόχους που διέταξαν την παρακολούθησή του; Καθόλου δύσκολο δεν είναι. Πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ/ΚΥΠ είναι ο πρωθυπουργός, μπορούσε κάλλιστα να σηκώσει το τηλέφωνο και να προστάξει τον νυν διοικητή, πρέσβη ΔεμίρηQ «φέρε μου αμέσως το φάκελο των νόμιμων επισυνδέσεων του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη». Γιατί δεν το ζήτησε από τον φίλο του, τον πρωθυπουργό; Γιατί δεν το έκανε μόνος του ο πρωθυπουργός, αγανακτισμένος που κάποιοι δύσοσμοι βάφτισαν «εθνικώς ύποπτο» τον παλιό φίλο και συνεργάτη του; Για τον υπαινιγμό ότι οι κυπατζήδες τον παρακολουθούσαν για να πλήξουν την κυβέρνηση δεν λέμε τίποτα, μας ξεπερνά. Η σκέψη που αβίαστα κάνει ο καθένας και η καθεμιά είναι: δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την πολιτική αθλιότητα του… σούπερμαν του νεοφιλελευθερισμού Κωστή Χατζηδάκη. Μήπως, όμως, τον κρατάει και από κάπου ο Κούλης;)

  • Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, τι δεν καταλαβαίνετε;

    23 Ιαν 2023, 13:36
    Εχουμε ήδη φτιάξει δύο εργαλεία. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού» από τη μια και το «market pass» από την άλλη που ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και θα επιδοτεί το 10% των αγορών. Συνδυαστικά τα δύο μέτρα για κάποιον που έχει πραγματικά οικονομική πίεση, ξεπερνούν κατά πολύ τον πληθωρισμό. (...) Την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, ορισμένες βιομηχανίες τροφίμων έστειλαν στα σούπερ μάρκετ τιμοκαταλόγους με μειώσεις. Οχι μόνο ακύρωσαν τις αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει, αλλά έκαναν και μειώσεις. (...) Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Αρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο. (...) Στους τέσσερις χιλιάδες ελέγχους που κάναμε το τελευταίο διάστημα το ποσοστό παραβατικότητας ήταν κάτω από το 6%. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι υπάρχει γύρω του αισχροκέρδεια γιατί βλέπει τις τιμές που αυξάνονται. Ομως αν δείτε τις τιμές καταναλωτή ακόμα και στα τρόφιμα που είναι πολύ πιο πάνω από τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όχι μόνο της Ευρωζώνης, που είναι οι πλουσιότερες χώρες, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης  που είναι μέσα και οι πολύ φτωχότερες. Για να είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις αυξήσεις πάει να πει ότι δεν είναι η αισχροκέρδεια το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας είναι ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ευρώπη, ο οποίος έχει πάρει την κάτω βόλτα - στην Ελλάδα με μεγάλη ταχύτητα και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Από πού ν' αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Από την ψεματάρα ότι επιδοτούνται με 10% οι αγορές, όταν το αισχρό "market pass" είναι ένα φιλοδώρημα ελεημοσύνης, που δε συνδέεται με τις αγορές, αλλά ισούταν με 22 ευρώ το μήνα συν 10 ευρώ για κάθε προστατευόμενο άτομο; Από την ψεματάρα ότι «καλάθι» και "market pass" ξεπερνούν τον πληθωρισμό, άρα ο εργαζόμενος θα βάζει και λεφτά στην τσέπη; Προτιμούμε να σταθούμε στο προκλητικό ψέμα ότι δεν υπάρχει αισχροκέρδεια! Το κόλπο με τη μείωση των συσκευασιών και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών, φτάνει η αύξηση να ανταποκρίνεται στα «στοιχεία κόστους», είναι ένα δώρο που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στους καπιταλιστές της βιομηχανίας, του εισαγωγικού εμπόριου και του λιανεμπόριου, προκειμένου με τα γνωστά κόλπο των υπερτιμολογήσεων να γδέρνουν τον ελληνικό λαό, εκμεταλλευόμενοι την αύξηση του πληθωρισμού)

  • Περιγράφοντας τον εαυτό σου με την αλαζονική βεβαιότητα ότι περιγράφεις άλλους

    19 Ιαν 2023, 10:16
    Υπάρχουν πολλών ειδών δυσκολίες που αντιμετωπίζω ως πολιτικός. Αλλά αυτού του είδους τα ζητήματα τα αντιμετωπίζω με μια ψυχραιμία και ηρεμία, γιατί γνωρίζω τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Πιο πολύ με δυσκολεύουν άλλου τύπου καταστάσεις στην πολιτική. Οπως τα πισώπλατα μαχαιρώματα, οι διπρόσωποι άνθρωποι και όταν αντιλαμβάνομαι ότι έχω απέναντί μου κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να βρεθεί λύση, αλλά αποσκοπεί σε πρόσκαιρο μικροκομματικό όφελος. Επίσης οι άνθρωποι που δεν έχουν αρχές. (…) Το έχω πει αρκετές φορές και θα το πω όσες φορές χρειαστεί. Είχα πει ότι αν έμπαινα στην πολιτική θα πολιτευόμουν με τον δικό μου τρόπο. Μέρος του τρόπου αυτού ήταν να είμαι ανοιχτός και ξεκάθαρος για το ποιος είμαι. Μέρος του ποιος είμαι είναι και η σεξουαλική μου ταυτότητα. Επομένως το να το απέκρυπτα θα υπονοούσε ότι υπάρχει κάτι μεμπτό. (…) Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως το έχω εκμεταλλευτεί προς όφελός μου, ότι το εργαλειοποίησα. Ολα αυτά τα θέματα δεν είναι θέματα μόδας.

    Νικόλας Γιατρομανωλάκης

    (Επιχείρηση αναστήλωσης μετά την κατεδάφιση του κατασκευασμένου προοδευτικού προφίλ από τους φοιτητές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ο πορφυρογέννητος Γιατρομανωλάκης σε… ψυχαναλυτικού τύπου συνέντευξη στα «Νέα» για να πει ότι… δεν εργαλειοποίησε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Και τα τρία τέταρτα της συνέντευξης αναφέρονται στον σεξουαλικό του προσανατολισμό! Που κάποιοι σαν αυτόν τον έκαναν μόδα για να χτίσουν καριέρες. Με την αλαζονεία του μανατζαρίσκου καταφέρεται ενάντια στους διπρόσωπους και χωρίς αρχές ανθρώπους, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι περιγράφει τον εαυτό του. Οι φοιτητές της Σχολής του Εθνικού, πάντως, δεν τον κατήγγειλαν για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αλλά επειδή θεώρησε ότι μπορεί να τους κοροϊδέψει και επειδή με αγοραία –και βλακώδη- χυδαιότητα προσπάθησε να τους κάνει… μάθημα εθελοτυφλίας. Κι αυτός, ξανάβγαλε στο αστικό μεϊντάνι τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, νομίζοντας ότι πίσω απ’ αυτόν θα κρύψει τα πολιτικά εγκλήματα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει. Φιλελέρες παντός καιρού…)

  • Πνεύμα και ηθική και προπαντός… ψιλό γαζί!

    18 Ιαν 2023, 08:57
    Ενα μήνα μετά τις συλλήψεις και τις καταγγελίες για διαφθορά συγκεκριμένων ευρωβουλευτών, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν απολογισμό των εξελίξεων και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα. Ανοίγοντας τη συζήτηση, η επίτροπος Ylva Johansson εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδίκασε τους «λίγους που θέτουν σε κίνδυνο την καλή δουλειά τόσων πολλών». Η μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία δεν αρκούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την πλήρη ισχύ του νόμου, δήλωσε. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα η Επιτροπή θα υποβάλει νέο νόμο για την ποινικοποίηση όλων των μορφών διαφθοράς, με εναρμονισμένους ορισμούς και κυρώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία για την αστυνομία και τα δικαστήρια. Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων, η «δέσμη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είναι σε προπαρασκευαστικό στάδιο, πρόσθεσε. Οι ευρωβουλευτές που έλαβαν τον λόγο εξ ονόματος των πολιτικών ομάδων εξέφρασαν τη συνεχιζόμενη οργή τους, τη ντροπή τους και το σοκ τους για τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς, με ομιλητές από μια ευρεία πλειοψηφία να καταφέρονται κατά των ενεργειών λίγων ατόμων, που ωστόσο αμαυρώνουν το θεσμό που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίους. Επαναλαμβάνοντας ότι η δημοκρατία δεν πωλείται και ότι απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις για την προστασία της από τη διαφθορά και τις ξένες παρεμβάσεις, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από συγκεκριμένες προτάσεις για τα επόμενα βήματα, όπως: ·  η σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής αφιερωμένης στο εν λόγω θέμα ·  να καταστεί πλήρως υποχρεωτικό το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ ·  η σύσταση ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ·  η βελτίωση των κανόνων σχετικά με την καταγγελία δυσλειτουργιών ·  η καλύτερη επιβολή των υφιστάμενων κανόνων ·  η πλήρης εφαρμογή των προτάσεων των δύο ειδικών επιτροπών για τις ξένες παρεμβάσεις.

    Ανακοίνωση Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 17.01.2023

    (Ανευ δικού μας σχολίου, πέραν της επισήμανσης ότι το ευρωσύστημα ούτε που συζητά την απαγόρευση του λόμπινγκ που θεωρείται θεμέλιο της... Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας)

  • Δοξάστε με και θα σας σώσω

    13 Ιαν 2023, 13:09
    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκφράσει αυτό το οποίο βγάζει τη χώρα από το διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο. Το αδιέξοδο της χώρας δεν είναι πολιτικό πρωτίστως, είναι πρωτίστως διανοητικό και συναισθηματικό και βεβαίως αυτό αφορά τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, της συναίνεσης.

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    (Το μόνο που δεν μπορεί να καταλογίσει κανείς στον Βενιζέλο είναι έλλειψη ρητορικής δεινότητας. Και ικανότητας παπαρολογίας μέσω ομορφοδιατυπωμένων χρησμών. Τώρα εφηύρε το… διανοητικό και συναισθηματικό αδιέξοδο της χώρας. Τι είναι αυτό; Ο,τι θέλει κάθε φορά ο Βενιζέλος. Η χώρα χρειάζεται ανθρώπους έξυπνους και με ενσυναίσθηση. Τον Βενιζέλο δηλαδή. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει το ΠΑΣΟΚ. Πώς; Η… μαγική λέξη είναι η τελευταία: «συναίνεση». Με ποιον; Με όποιον βγει πρώτος στις επόμενες εκλογές. Φτάνει αυτός να δεχτεί τον όρο να είναι ο Βενιζέλος ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα δε θέλει να γίνει πρωθυπουργός μιας συμμαχικής κυβέρνησης; Φυσικά και το θέλει και δε θα πει όχι άμα προκύψει. Το βλέπει πολύ δύσκολο, όμως, και δε θέλει να χτίζει πάνω στα πολύ δύσκολα έως απίθανα. Και η υποχρέωση που έχει ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου; Γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί –ο Βενιζέλος- για να μην κερδίσει ο Μητσοτάκης)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo