Η καθηγήτρια επιδημιολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Λινού, παρουσιαζόταν και παρουσιάζεται όλο αυτό το διάστημα από πολλούς, ως η εναλλακτική επιστημονική φωνή, κόντρα σε όλους τους υπόλοιπους «σοφούς» της περιβόητης επιτροπής λοιμωξιολόγων. Η επιτροπή αυτή όπως πολλάκις έχουμε αναδείξει (ενδεικτικά ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ) κάνει πλάτες στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι συνένοχη στο υγειονομικό έγκλημα που διαπράττεται στη χώρα με δεκάδες νεκρούς καθημερινά. Μάλιστα ο Τσίπρας την πρότεινε και για κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας, ενώ αυτή αποκάλυψε, μιλώντας στο Θέμα 104,6, ότι την είχε ρωτήσει για να την προτείνει. Χαρακτήρισε την πρόταση τιμητική και για ξεκάρφωμα (έτσι νομίζει) είπε ότι έχει περάσει από πολιτικές θέσεις κατά την διάρκεια της μακράς πορείας της, αλλά μόνο κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάποιο πόστο. (Μήπως θέλει η κ. Λινού να της αναφέρουμε μια σειρά τέως πασόκους, που δεν πρόλαβαν να πάρουν πόστα επί ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κρίνουν ότι μόνο από εκεί μπορούν να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες;).
Θα επανέλθουμε στις φιλοδοξίες και στην καριέρα της κ. Λινού, αφού πρώτα εξετάσουμε το ζήτημα της δήθεν εναλλακτικότητας των καθημερινών παρεμβάσεών της στα ΜΜΕ. Δεν είναι εναλλακτικότητα να μιλάς για την ανάγκη αποσυμφόρησης των μέσων μαζικής αναφοράς ή να αναφέρεσαι κάπου-κάπου στις προφανέστατες ελλείψεις του ΕΣΥ. Αυτονόητα πράγματα είναι αυτά, γνωστά σε όλο τον κόσμο. Κάποια που δεν την έχουν βάλει στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων (αγνοούμε τους λόγους) θα έπρεπε να λέει κάτι τέτοια προκειμένου να εξασφαλίσει το καθημερινό στασίδι της στα ραδιοκάναλα.
Πέρα από τα αυτονόητα και τα παγκοίνως γνωστά, όμως, υπάρχουν τα ουσιαστικά ζητήματα. Στις 4 Νοέμβρη, για παράδειγμα, η Α. Λινού έλεγε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» του Open TV: «Το σύστημα του ΕΣΥ κατά κάποιο τρόπο έχει γεράσει και μαζί με αυτό και τα στελέχη του. Το ΕΣΥ δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 80 και πολλά στελέχη αγγίζουν ηλικίες συνταξιοδότησης. Κάτι θα πρέπει να γίνει όπως η αναστολή των συνταξιοδοτήσεων για όσους το επιζητούν, ενώ ίσως θα πρέπει να υπάρξει επαναπρόσκληση των ικανών “ηλικιωμένων” στελεχών που έχουν φύγει από το ΕΣΥ. Δεν έχουμε χρόνο να εκπαιδεύσουμε λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους. Επίσης πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσουμε την εργασιακή εξουθένωση. Κρεβάτια τα νοσοκομεία πάντα είχαν. Νοσηλευτικά και ιατρικά στελέχη δεν έχουν».
Οχι άμεση πρόσληψη γιατρών, που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητοι για το εγκαταλελειμμένο και υποστελεχωμένο ΕΣΥ, αλλά αναστολή των συντάξεων για ανθρώπους που έχουν φάει τη ζωή τους μέσα στα νοσοκομεία και που έτσι κι αλλιώς καθυστερημένα πρόκειται να βγούν στη σύνταξη. Επίσης φοβερή είναι και η ιδέα για επιστροφή «ικανών ηλικιωμένων» γιατρών που είναι ήδη συνταξιοδοτημένοι και θα επιστρέψουν στην ηλικία των 70 ετών για να δουλέψουν σε τέτοιες συνθήκες πίεσης στις εντατικές. Αν δεν διανύαμε τέτοιες κρίσιμες στιγμές οι προτάσεις αυτές θα προκαλούσαν μόνο γέλιο καθώς στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας. Δεν είναι τυχαίο, όμως, ότι τα ίδια προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (με τις νεοφιλελεύθερες απόψεις) και τα ίδια αποφασίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!
Το κερασάκι στη τούρτα της… εναλλακτικής καθηγήτριας Λινού τοποθετήθηκε στις 15 Νοέμβρη, σε παρέμβασή της στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Κάτι τρέχει με τη Μάριον». Τότε ξεπέρασε τη Γιαμαρέλλου, λέγοντας τα εξής ανεκδιήγητα σχετικά με τη μεταλαβιά: «Πρέπει να αναγνωρίσω ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη η οποία να αποδεικνύει ότι διά της καταπόσεως, όχι μόνο του σάλιου αλλά και του ίδιου του ιού, μεταδίδεται η νόσος… Ομως η κατάποση του συγκεκριμένου ιού από το ίδιο κουταλάκι δεν έχει αποδειχτεί. Είναι καινούργιος ιός. Αυτό που δήλωσε ο Σεβασμιότατος είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε να λύσουμε θέματα πνευματικά και ορθοδόξου πίστεως με λογική. Το μεταφυσικό δεν αποδεικνύεται. Ομως επιμένω ότι δεν υπάρχει παγκόσμια μελέτη η οποία να δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται διά της καταπόσεως». Οταν δε την ρώτησαν αν η ίδια θα κοινωνούσε, απάντησε «βεβαίως»!
Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, με αστικές αντιλήψεις αλλά με τον στοιχειώδη επιστημονικό ορθολογισμό, απάντησε εύστοχα στις απόψεις της Λινού: «Σέβομαι την κυρία Λινού, αλλά αυτό που λέει είναι σαν εκείνο το αστείο πως, για να πούμε αν ένας άνθρωπος πέσει από αεροπλάνο θα πεθάνει, πρέπει να κάνουμε ένα πείραμα, ρίχνοντας 100 ανθρώπους από αεροπλάνο με αλεξίπτωτο και άλλους 100 χωρίς και να μελετήσουμε τα αποτελέσματα». Κατά τον Δερμιτζάκη «έπρεπε να είχε σταματήσει η θεία κοινωνία ήδη πριν συζητήσουμε για να κλείσουμε εστιατόρια και οικονομικές δραστηριότητες. Θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μου, να ήταν από τα πρώτα μέτρα».
Η Λινού δεν είναι χτεσινή. Τον Ιούλη του 2009, η υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης Καραμανλή, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, την τοποθέτησε πρόεδρο της Επιτροπής Βαρέων ή Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ως γνωστόν, σ’ αυτές τις επιτροπές βασικό προσόν είναι η αποφασιστικότητα να υπηρετήσεις μια αντεργατική πολιτική.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή δεν μακροημέρευσε, γιατί ο Καραμανλής, βλέποντας την οικονομική κρίση που ερχόταν με άγριες διαθέσεις, αποφάσισε να δραπετεύσει και προκήρυξε εκλογές. Στις οποίες, η Α. Λινού ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθήνας! Οι πασόκοι την κατέτασσαν στους «κηπουρούς» του Γιωργάκη, δηλαδή στους ανθρώπους που δεν είχαν καμιά σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ανήκαν στον προσωπικό κύκλο του ΓΑΠ. Παρά την ευρεία εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, η Λινού δεν εκλέχτηκε.
Κανένας καλός δε χάνεται, όμως. Η Α. Λινού βρέθηκε ειδική γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας το 2011 (επί Διαμαντοπούλου). Ούτε μ’ αυτό το αντικείμενο είχε καμιά σχέση, αλλά αυτά δεν έχουν σημασία. Και πάνω εκεί ήρθε η μεγάλη σύγκρουση, με αντικείμενο το «Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μειονότητας» και το δίκτυο των κέντρων ελληνομάθειας (ΚΕΣΠΕΜ – Κέντρα Στήριξης Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων) του υπουργείου Παιδείας. Ενα πρόγραμμα που μετρούσε καμιά δεκαπενταριά χρόνια ζωής. Τότε ακούστηκαν καταγγελίες για την «κηπουρό» που προσπάθησε να ακυρώσει το πρόγραμμα, επειδή συνδέεται με παραχριστιανικές οργανώσεις (είδατε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο). Υπήρξαν δημοσιεύματα, αντιδράσεις πανεπιστημιακών και άλλων εκπαιδευτικών και το 2013 ο Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, οδήγησε την Α. Λινού σε παραίτηση.
Ποιος έκανε το «προξενιό» με τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν ξέρουμε, ούτε μας ενδιαφέρει. Εκείνο που ξέρουμε είναι πως γύρω από τον Τσίπρα συνωστίζονται διάφοροι «κηπουροί» του Γιωργάκη, με πρώτον και καλύτερο τον «αρχικηπουρό» Γιάννη Ραγκούση. Οι πολιτικές φιλοδοξίες της Α. Λινού δεν κρύβονται. Οι καθημερινές «σόλο» εμφανίσεις της στα ραδιοκάναλα και η οικοδόμηση «εναλλακτικού» προφίλ εντάσσονται προφανώς στην προετοιμασία για μια νέα κάθοδο στην εκλογική κονίστρα. Το 2009 με το ΠΑΣΟΚ δεν εξελέγη, γιατί δεν ήταν γνωστή. Στις επόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ γνωστή, ελέω κοροναϊού.
ΥΓ. Η Αθηνά Λινού έχει σχέσεις και με την… πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη, αλλά αυτό στην Ελλάδα της ξενοδουλείας θεωρείται προσόν…