Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Εγκλημα: Το εγκαταλελειμμένο ΕΣΥ «τα έφτυσε»

0

Στις 14 Νοέμβρη γράψαμε ότι το ΕΣΥ «τα έφτυσε», παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα. Καταγγείλαμε για μια ακόμα φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία με την εγκληματική πολιτική της, για χάρη των καπιταλιστών του τουριστικού και του μεταφορικού τομέα, οδήγησε στο φούντωμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ενώ δε φρόντισε να κάνει την παραμικρή ενίσχυση του ΕΣΥ (και σε υποδομές, αλλά κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό), με αποτέλεσμα αυτό το χρόνια υποβαθμιζόμενο και υποστελεχωμένο σύστημα να καλείται να διαχειριστεί πολύ μεγαλύτερο όγκο ασθενών σε σχέση με το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Δυο μέρες μετά, έντεκα διευθυντές κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, επιβεβαίωσαν εμμέσως αυτή την καταγγελία, αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο τους. Η απάντηση στη δραματική έκκληση των γιατρών ήταν μια ιταμή ανακοίνωση της διορισμένης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διοίκησης του νοσοκομείου.

Η ανακοίνωση των 11 διευθυντών κλινικών του Γ.Ν. Παπανικολάου

«ΓΕΓΟΝΟΤΑ

 1. Το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου είναι από τα μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας, με κλινικές που προσφέρουν εξαιρετικό και σε αρκετές περιπτώσεις μοναδικό ιατρικό έργο.
 2. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα μας μπήκε στην πρώτη γραμμή και νοσήλευσε ήδη τεράστιο αριθμό ασθενών με Covid σε κλίνες νοσηλείας και στις ΜΕΘ.
 3. Χαρακτηρίστηκε νοσοκομείο αναφοράς και επωμίστηκε μεγάλο μέρος των ασθενών της Βόρειας Ελλάδας, χωρίς να στελεχωθεί με το ανάλογο προσωπικό.
 4. Στριμώχθηκαν δύο και τρεις κλινικές σε συστέγαση επειγόντως για να εξασφαλιστούν κρεβάτια covid και φθάσαμε σήμερα να υπολειτουργούμε για όλα τα υπόλοιπα νοσήματα.
 5. Οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έγιναν «λάστιχο», τρέχοντας από κλινική σε κλινική και σε διάφορα ετερόκλητα καθήκοντα, καλούμενοι να αντιμετωπίσουν νοσηλεία ασθενών χωρίς να έχουν την ανάλογη εμπειρία.
 6. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με “εντέλλεστε“ να καλύψουν τους ασθενείς με Covid.
 7. Ηδη άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές.
 8. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει ήδη περισσότερους ασθενείς με Covid από όσους μπορεί πλέον να διαχειριστεί.
 9. Οι ιδιώτες ιατροί κλήθηκαν σε εθελοντική βοήθεια προς το ΕΣΥ με αμοιβές υπερδιπλάσιες των γιατρών του ΕΣΥ, ενέργεια απόλυτα προσβλητική για τους υπηρετούντες.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

 1. Τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς covid (43) είναι καλυμμένα 100%. Οι διαθέσιμες κλίνες covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία. ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID.
 2. Η νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του.
 3. Τα υπόλοιπα νοσήματα αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν πια, ως να εξαφανίστηκαν οι όγκοι, οι καρδιοπάθειες και οι βαριές φλεγμονές.
 4. Το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό έχει φθάσει στα όριά του.
 5. Η συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών στις γενικές εφημερίες, παρά την προβολή και τη διαφήμιση στα ΜΜΕ είναι μηδαμινή και αφορούν μόνο σε μη covid ασθενείς.
 6. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων, ειδικά στις χειρουργικές ειδικότητες είναι πλέον ανύπαρκτη και κανείς δεν απασχολείται με το θέμα, ούτε για τις μελλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 1. Αμεση ανακοίνωση ότι το νοσοκομείο μας αδυνατεί από δω και πέρα να δεχθεί και να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid.
 2. Αμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ, για να καλυφθεί, έστω προσωρινά, το τεράστιο έλλειμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας, αλλά και νοσηλείας ασθενών με covid παρέχοντας κλίνες και ΜΕΘ.
 3. Αμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και Παναγία.
 4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα.
 5. Αμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές στο νοσοκομείο και αν χρειαστεί με επιπλέον κίνητρα.
 6. Δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές.
 7. Να σταματήσει η καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας.
 8. Να αναληφθούν ουσιαστικές δράσεις που οδηγούν σε άμεσες και μόνιμες λύσεις, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των ασθενών προς το ΕΣΥ.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ. ΜΗΝ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ. ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ.

 1. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΩΡΛ
 2. ΧΛΩΡΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ
 3. ΑΣΤΕΡΗ ΔΩΡΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ
 4. ΣΕΡΑΣΛΗ ΕΥΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΚΗΣ
 5. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
 6. ΠΕΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Β’ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
 7. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
 8. ΜΕΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
 9. ΗΛΙΑ ΤΑΣΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗΣ
 10. ΦΑΝΤΕΛ ΕΛΙΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗΣ
 11. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΕΘΥΝΤΗΣ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ».

Στο ίδιο πνεύμα μιλούν και πολλοί ακόμα γιατροί της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι κάνουν δηλώσεις σε ΜΜΕ.

Η ιταμή απάντηση των κυβερνητικών υπαλλήλων

«Σε απάντηση της ανακοίνωσης που δημοσιεύθηκε σήμερα από ιατρούς του Νοσοκομείου Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ“, η Διοίκηση αναφέρει τα εξής:

Οι αναφερόμενοι έντεκα Διευθυντές αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των ειδικών ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, οι οποίοι αριθμούν σε 276 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, δεν είναι όλοι Συντονιστές Διευθυντές Κλινικών/Τμημάτων και σίγουρα η ανακοίνωση τους δεν εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών του νοσοκομείου, που αυτή την ώρα δίνουν ενωμένοι την μάχη.

Το Γ.Ν.Θ. “Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ“ πράγματι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στη χώρα μας, μπήκε στη μάχη της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της εξυπηρέτησης των ασθενών που προσβλήθηκαν από τον ιό, φροντίζοντας συγχρόνως, ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο, να εξασφαλίζει την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και στις υπόλοιπες ομάδες ασθενών. Στην προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκε με επιτυχία και συνεχίζει με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανταπόκρισής του στη διαδικασία εφημέρευσης του, τόσο όσον αφορά την αυριανή εφημερία όσο και τις επόμενες, καθόσον η προσπάθεια αύξησης των διαθεσίμων κλινών covid απλών και ΜΕΘ είναι συνεχής, με γνώμονα πάντα την ασφαλή λειτουργία και την εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.

Επισημαίνεται ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες και εν τω μέσω μιας σοβαρής υγειονομικής κρίσης το αναμενόμενο από τον καθένα μας, ως άνθρωποι και ιδιαίτερα ως επαγγελματίες υγείας, είναι η σύμπραξη και η συνδρομή στην αντιμετώπισή της, με ομοψυχία και αυταπάρνηση».

Από πού ν’ αρχίσει και πού να τελειώσει κανένας;

Από τη γελοία αναφορά ότι δεν είναι όλοι Συντονιστές Διευθυντές, λες και αυτό μειώνει σε τίποτα την ιδιότητά τους; ‘Η από την εξίσου γελοία προσπάθεια υποκατάστασης του συνόλου των γιατρών από τη διοίκηση, λες και πρόκειται για υποτελείς τους οποίους εκφράζει ο ελέω θεού μονάρχης-διοικητής; Για να μην πούμε για τον αισχρό υπαινιγμό στο τέλος, ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες υγείας!

Θα επιμείνουμε στα πραγματολογικά δεδομένα. «Η προσπάθεια αύξησης των διαθεσίμων κλινών covid απλών και ΜΕΘ είναι συνεχής», ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί υπάλληλοι, θεωρώντας ότι απευθύνονται σε ηλίθιους. Τι είναι οι κλίνες ΜΕΘ, ράντζα που τα βάζεις στο διάδρομο; Απαιτούν εξοπλισμό και κυρίως απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Δυο χρόνια υπηρεσία σε ΜΕΘ απαιτεί η εξειδίκευση στην Εντατικολογία ενός ειδικευμένου γιατρού (παθολόγου, αναισθησιολόγου κτλ). Κι αυτοί μας λένε ότι κάθε μέρα αυξάνουν τις κλίνες ΜΕΘ!

Εχουμε γράψει για την αρπακολλατζίδικη μετατροπή χειρουργείων σε ΜΕΘ, στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. Ξέρουμε πολύ καλά (έχει καταγγελθεί κατ’ επανάληψη από γιατρούς και από τα συνδικαλιστικά τους όργανα), ότι έχουν μετατρέψει τα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μιας νόσου (covid-19). Ομως και αυτές οι δυνατότητες εξέλιπαν πλέον. Δεν ήταν, άλλωστε, ούτε απεριόριστες ούτε απλώς μεγάλες. Βαφτίζουν ΜΕΘ χώρους που ούτε κατά διάνοια είναι ΜΕΘ. Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους covid.

Ηδη έχουν πεθάνει ασθενείς που διασωληνώθηκαν σε απλές κλίνες. Οπως γράψαμε, από εδώ και πέρα αυτό το πράγματι απάνθρωπο φαινόμενο θα γίνει συχνότερο, θα παρατηρείται σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς το ΕΣΥ έχει πλέον βγει στην ουσία εκτός παραπέρα λειτουργίας. Γι’ αυτό ενοχλήθηκαν τόσο από το κείμενο των 11 διευθυντών κλινικών του «Παπανικολάου».

Εχουν εγκληματίσει και εξακολουθούν να εγκληματούν κατά του ελληνικού λαού.

ΥΓ. Σε επόμενο σημείωμά μας θα αναφερθούμε στο εν εξελίξει σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης των γιατρών του ΕΣΥ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κοινοποίηση: