Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Το Μπέργκαμο είναι πολύ κοντά…

0

Το ΕΣΥ «τα έφτυσε» και η ευθύνη γι’ αυτό βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που από τη μια άνοιξε τη χώρα στον εξωτερικό τουρισμό, προς όφελος του κεφαλαίου του τουριστικού και μεταφορικού τομέα, και από την άλλη δεν έκανε τίποτα για να στηρίξει με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές το εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο (απ’ όλες τις κυβερνήσεις) ΕΣΥ.

Στις 2 Νοέμβρη, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Υγείας Κοντοζαμάνη, οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα ήταν 997 και απ΄αυτές οι κλίνες για covid-19 ήταν 331. Την ίδια μέρα, είχαν απομείνει κλίνες ΜΕΘ για άλλα νοσήματα (πλην covid-19) 26 στην Αττική, 24 στη Θεσσαλονίκη και 129 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στον Πίνακα 1, που περιλαμβάνει τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Κοντοζαμάνης, αποτυπώνεται όλη η κατάσταση των ΜΕΘ στη χώρα.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρήσει, όπως διατείνεται, να χρησιμοποιήσει για περιστατικά με covid-19 τις κλίνες στις οποίες νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα νοσήματα, πετώντας τους είτε στα μαγαζιά των εμπόρων της υγείας είτε σε απλές κλίνες, δεν πρόκειται να βγάλει το ΕΣΥ από το αδιέξοδο που το οδήγησε. Αρκεί να δούμε ότι από τις 5 μέχρι τις 12 Νοέμβρη οι διασωλήνωμένοι στις ΜΕΘ covid-19 αυξήθηκαν κατά 150 ασθενείς!

Πρέπει να σημειώσουμε και πάλι, ότι ΕΟΔΥ, στις ημερήσιες εκθέσεις επιδημιολογικής επιτήρησης, συνεχίζει να δίνει μικρότερα νούμερα διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, σε σχέση με αυτά που στέλνει εσωτερικά στα νοσοκομεία αναφοράς το Επιτελικό Γραφείο του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ. Στις 12 Νοέμβρη, ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι 310, ενώ το Επιτελικό Γραφείο ανέφερε στα Στατιστικά Στοιχεία ότι είναι 337. Στο δε διάγραμμα για τους συνολικά εισαχθέντες στις ΜΕΘ covid-19, διασωληνωμένους και μη, ανέφερε ότι είναι γύρω στους 377.

Αυτό σημαίνει ότι στις 12 Νοέμβρηοι ΜΕΘ για covid-19δενείχαν άδειες κλίνες. Ας το κρατήσουμε αυτό.

Στις 11 Νοέμβρη, η υποδιοικήτρια της 1η ΥΠΕ διέταξε τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της δύναμής της να δέχονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων τους διασωληνωμένους από τις ΜΕΘ νοσοκομείων των άλλων έξι ΥΠΕ. Η διακομιδή θα γίνεται από το ΕΚΑΒ. Ομως, όταν οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για λοιπούς ασθενείς (όχι με covid-19) είναι σε όλη την Αττική μόνο 26, ενώ είναι κατειλημμένες οι θέσεις στις ΜΕΘ για covid-19, τι διακομιδή να γίνει;

Binder1

Το ίδιο ισχύει και για τα νοσοκομεία αναφοράς για covid-19 της Θεσσαλονίκης, που υπάγονται στη 3η και την 4η ΥΠΕ, γιατί όπως αναφέραμε οι κενές κλίνες ΜΕΘ για λοιπά νοσήματα (όχι covid-19) ήταν στις 2 Νοέμβρη μόνο 24.

Το συμπέρασμα είναι προφανές σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ Αττικής και Θεσαλονίκης. Δε θα γίνουν διακομιδές σ’ αυτές, γιατί δεν έχουν κενές κλίνες, ενώ οι διασωληνώσεις σ’ αυτές είναι πολλές κάθε μέρα. Ταυτόχρονα, οι κενές θέσεις κλινών ΜΕΘ για τα λοιπά νοσήματα (πέραν της covid-19) δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κλίνες MEΘ για covid-19, γιατί απλούστατα οι θέσεις ΜΕΘ των εμπόρων της υγείας σε αυτές τις περιοχές δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες νοσηλείας για ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα. Ετσι, στις ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων δε θα γίνουν διακομιδές από τα νοσοκομεία αναφοράς για covid-19 της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Τι πρόκειται να γίνει; Το επόμενο διάστημα, που θα αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που θα χρειάζονται διασωλήνωση, δε θα εισάγονται στις ΜΕΘ, ούτε στις ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας), ούτε στις ΜΕΛ (Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων), ούτε στις Μονάδες Υψηλής Πίεσης, γιατί απλούστατα και σ’ αυτές τις μονάδες (και όχι μόνο στις ΜΕΘ) και των 7 ΥΠΕ δεν υπάρχουν άδειες κλίνες.

Τι απομένει για τους βαριά ασθενείς από covid-19, που θα πρέπει να διασωληνωθούν; Αν πρόκειται για νέους ασθενείς, θα εισάγονται σε απλές κλίνες covid-19. Αν πρόκειται για ασθενείς που ήδη έχουν εισαχθεί στις απλές μονάδες covid-19, θα δασωληνώνονται και θα παραμένουν εκεί. Αυτό ήδη συμβαίνει, καθώς πεθαίνουν ασθενείς που διασωληνώθηκαν σε απλές κλίνες. Από εδώ και πέρα, όμως, αυτό το πράγματι απάνθρωπο φαινόμενο θα γίνει συχνότερο, θα παρατηρείται σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς το ΕΣΥ έχει πλέον βγει στην ουσία εκτός παραπέρα λειτουργίας.

Για να κρύψει αυτή την απάνθρωπη τακτική της, που παραπέμπει σε φαινόμενα τύπου Μπέργκαμο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, η κυβέρνηση βρήκε ως λύση τη δήθεν διακομιδή από ΥΠΕ σε ΥΠΕ, ασθενών που έχουν διασωληνωθεί ή χρήζουν διασωλήνωσης. Και για να χρυσώσει το χάπι, έστειλε στα νοσοκομεία αναφοράς τη διαταγή-φετφά που αναφέραμε παραπάνω, και έναν πίνακα που θα συμπληρώνουν καθημερινά οι διευθυντές των ΜΕΘ, καταγράφοντας τις διακομιδές, που όπως είπαμε θα είναι ελάχιστες.

Θα το πούμε για μια ακόμα φορά: δεν πάει άλλο. Αυτή η κυβέρνηση εγκληματεί κατ’ εξακολούθηση. Εκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι με το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό, στη συνέχεια -κι ενώ το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν γεγονός- ανακοίνωνε ημίμετρα-κοροϊδία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, και τώρα εφαρμόζει «μισό» lockdown, με αποτέλεσμα να βιώνουμε σήμερα μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση. Οφείλουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας γιανα μη ζήσουμε φαινόμενα τύπου Μπέργκαμο.

ΥΓ. Σύμφωνα με τα Στατιστικά Στοιχεία που δίνει το Επιτελικό Γραφείο του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, στις 12 Νοέμβρη οι διαθέσιμες κλίνες MEΘ για covid-19, ήταν 81 στην 1η ΥΠΕ και 35 στη 2η ΥΠΕ. Δηλαδή 116 συνολικά στην Αττική. Ο Κοντοζαμάνης όμως, στις 2 Νοέμβρη, δηλαδή δέκα μέρες πρωτύτερα, ανέβαζε τον αριθμό αυτών των κλινών ΜΕΘ στις 140! Αντιλαμβάνεστε με τι ξεδιάντροπους ψεύτες, με τι αδίστακτους πολιτικούς απατεώνες έχουμε να κάνουμε.

Κοινοποίηση: