Πραγματικό lockdown ΤΩΡΑ, με πληρωμή μισθού και ασφάλισης των εργαζόμενων

0

Κάποιες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, άρχισαν να «μυρίζουν» Μπέργκαμο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει σημασία η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Η ποσότητα ενδιαφέρει τους κοινωνικά ανάλγητους αστούς πολιτικούς σαν τον Μητσοτάκη, που μας είπε ότι… πάμε καλά γιατί στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι!

Ακόμα κι αν δε δούμε μακάβριες πομπές με φέρετρα, ακόμα κι αν δε δούμε κτίρια της ΔΕΘ να μετατρέπονται σε νοσοκομεία εκστρατείας, είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουν (το πιθανότερο είναι ότι πεθαίνουν ήδη) άνθρωποι σε κοινά κρεβάτια Covid-19, χωρίς οι γιατροί να μπορούν να εξαντλήσουν γι’ αυτούς όλα τα θεραπευτικά μέσα, διότι αυτά τα μέσα -οι πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ΜΕΘ- βρίσκονται εν πλήρη ανεπαρκεία.

Aπό τον Ιούνη διαπράττεται ένα έγκλημα διαρκείας σε βάρος του ελληνικού λαού. Σε μια χώρα covid free άνοιξαν τα σύνορα στον τουρισμό και την έκαναν covid full. Κι ενώ ήταν προφανέστατο ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας κάλπαζε και θα έφτανε νομοτελειακά εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, ανακοίνωναν ημίμετρα-κοροϊδία, μετρώντας στα «συν» τους κάθε κερδοφόρα για το κεφάλαιο μέρα και αδιαφορώντας για τα «πλην» που κάθε μέρα συσσώρευε στην πλάτη του γονατισμένου από τη μακρόχρονη λιτότητα και τις συνεχείς ήττες ελληνικού λαού.

Αυτά δεν ερχόμαστε να τα πούμε τώρα, ως επιμηθείς, όπως έκαναν τα αντιπολιτευόμενα αστικά κόμματα την Πέμπτη στη Βουλή. Τα λέγαμε από την αρχή. Και όταν άνοιγαν τα σύνορα στον τουρισμό και στη συνέχεια, όταν φάνηκε η δυναμική των καταστροφικών συνεπειών του ανοίγματος στον τουρισμό.

Εφτασαν με τεράστια χρονική καθυστέρηση (που μεταφράζεται σε τεράστιο κόστος σε ζωές και μετα-covid ασθένειες) στην κήρυξη lockdown. Οχι όμως στην έκταση που απαιτούν οι περιστάσεις, αλλά φροντίζοντας και πάλι τα συμφέροντα των καπιταλιστών και του αστικού κράτους. Ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, για να μην πάρουν γονικές άδειες εργαζόμενοι. Ανοιχτές όλες οι επιχειρήσεις, πλην λιανικού εμπόριου, χωρίς κανέναν έλεγχο για το συνωστισμό εργαζόμενων σ’ αυτές. Διατήρηση της αθλιότητας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με τα οποία κινείται η πλειοψηφία των εργαζόμενων στις μεγάλες πόλεις.

Ετσι, το lockdown θα αποδώσει λιγότερο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ενώ στο μεταξύ θα εξακολουθήσουν να χάνονται ζωές και να καταστρέφεται η υγεία όσων γλιτώσουν.

Την ίδια στιγμή, οργανώνουν μια τεράστιας έκτασης προβοκάτσια, προκειμένου να σκεπάσουν τις εγκληματικές ευθύνες τους και να τις φορτώσουν στο λαό. Οπως με την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και τις ιταμές απειλές, όχι μόνο του Χρυσοχοΐδη αλλά και του ίδιου του Μητσοτάκη. Οπως με την προβοκάτσια Πέτσα για το ένα εκατομμύριο sms το βράδυ, που υποτίθεται ότι κρύβει συγκεντρώσεις σε σπίτια. Και τη συνακόλουθη απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Αλήθεια, τη νύχτα κολλάει ο ιός, άμα βρεθούν σ’ ένα σπίτι δυο φιλικά ζευγάρια, και όχι τη μέρα, που οι τέσσερις αυτοί άνθρωποι θα βρεθούν «πατικωμένοι» σε κάποιο λεωφορείο ή θα δουλεύουν σε απόσταση αναπνοής με δεκάδες συναδέλφους τους, σε χώρους ελάχιστα αεριζόμενους, με τον ιδρώτα να τρέχει ακόμα και το χειμώνα και με την ανάσα να κόβεται και να οδηγεί σε ένα στιγμιαίο έστω κατέβασμα της μάσκας;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν υποζύγια: το πρωί «πατικωμένοι» στη δουλειά, το βράδυ κλειδωμένοι στο διαμέρισμα των εξήντα-εβδομήντα τετραγωνικών. Κι άμα αρπάξουν τον ιό, θα φταίνε οι ίδιοι και όχι η κατάσταση που τους αναγκάζουν να βιώσουν προκειμένου να επιβιώσουν.

Αυτή η συμπεριφορά, που μοναδικό σκοπό έχει να μεταφέρει τις ευθύνες της κυβέρνησης στα θύματα της πολιτικής της, ακριβώς επειδή έχει στο κέντρο της την κατασταλτική λογική, ένα πνεύμα επιβολής προσβλητικό για τον καθένα, οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα, κάνει ακόμα πιο αναποτελεσματικό αυτό το λειψό lockdown.

Πρέπει να γίνει παλλαϊκή η απαίτηση για ένα πραγματικά καθολικό lockdown.

Κάθε παραγωγική, εμπορική και άλλου τύπου οικονομική δραστηριότητα του καπιταλισμού και του κράτους του, πλην των απαραίτητων για την τροφοδοσία του λαού με είδη άμεσης ανάγκης και της κοινής ωφέλειας, ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ ΑΜΕΣΑ, χωρίς καμιά απώλεια για τους εργαζόμενους, που πρέπει να εξακολουθήσουν να παίρνουν ΟΛΟΚΛΗΡΟ το μισθό τους και ΠΛΗΡΗ ασφάλιση. Μόνο έτσι θα περιοριστούν οι μετακινήσεις και η επαφή μεταξύ πολλών, που αποτελεί εύφορο έδαφος για τη διάδοση του ιού.

  • Nα απαγορευτούν οι απολύσεις.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που κλείνουν να πληρώνονται κανονικά και να ασφαλίζονται κανονικά από τους καπιταλιστές και όχι με κρατικά προνοιακά επιδόματα πείνας.
  • Καμιά μείωση στις συντάξεις και στις υπόλοιπες ασφαλιστικές παροχές.
  • Λεφτά για την υγεία: πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων. Δημιουργία δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: