Ξέμειναν από τεστ, ξεμένουν και από στυλεούς!

0

H κυβέρνηση των «αρίστων» αποδεικνύεται κυβέρνηση των αχρήστων. Τη στιγμή που πρέπει να πολλαπλασιαστούν τα τεστ, καθώς ο κόσμος επιστρέφει στις δουλειές, ανοίγουν τα σχολεία κτλ., σε συνθήκες ανεξέλεγκτης διασποράς του κοροναϊού (για την οποία την ευθύνη φέρει ακέραια η κυβέρνηση Μητσοτάκη), αυτοί έχουν ξεμείνει από αντιδραστήρια, ενώ ξεμένουν και από στυλεούς (είναι οι «μπατονέτες» με τις οποίες παίρνουν φαρυγγικό και ρινικό επίχρισμα για να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο PCR).

Το έγγραφο του προέδρου του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Παναγιώτη Κατσιβέλα, με ημερομηνία 1η Σεπτέμβρη, είναι εκπληκτικό για τον κυνισμό και τον κοινωνικό αμοραλισμό του. Ενημερώνει τις Υγειονομικές Περιφέρειες που καλύπτουν τα δύο τρίτα της χώρας, ότι από 1ης Σεπτέμβρη το ΕΚΕΑ δεν μπορεί να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές τους (δηλαδή για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας), διότι «λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ».

Να ήταν τρόφιμα, θα λέγαμε ότι μπορεί να τα έφαγαν στη ζούλα. Να ήταν μάσκες και γάντια, θα λέγαμε ότι μπορεί να τα έκλεψαν. Να ήταν παραπεμπτικά για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, θα λέγαμε ότι μπορεί κάποιοι να παίρνουν μίζα. Εδώ όμως πρόκειται για τεστ ανίχνευσης κοροναϊού. Τι μπορεί να σημαίνει «αλόγιστη χρήση» τους; Και ποιος την κάνει; Την κάνουν οι γιατροί των νοσοκομείων σε ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν ή να εισαχθούν σε ΜΕΘ και στο υγειοονομικό προσωπικό που επιστρέφει από άδεια. Αυτή είναι η «αλόγιστη χρήση»: η προσπάθεια να μην υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά του κοροναϊού!

Η πλάκα είναι ότι ο Χ. Γώγος, που πήρε μέρος στο πάνελ της «ενημέρωσης» μαζί με τον Χαρδαλιά και τον Κοντοζαμάνη, ως εκπρόσωπος της περιβόητης «επιτροπής εμπειρογνωμόνων», την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει στην εισαγωγική του τοποθέτηση: «Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο από τον ιό, πρέπει να προσέξουμε τα Νοσοκομεία». Ο ένας λέει ότι πρέπει να διαφυλάξουμε τα Νοσοκομεία από τη διασπορά του ιού και ο άλλος λέει ότι τα Νοσοκομεία κάνουν αλόγιστη χρήση των τεστ!

Τα ίδια συμβαίνουν στους δήμους. Ενώ το προσωπικό τους έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο και πρέπει να υπάρξει διασφάλιση τώρα που επιστρέφει από άδειες και ξανανοίγουν οι υπηρεσίες, σε σχετικά αιτήματα των δήμων η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ δηλώνουν αδυναμία, διότι δεν υπάρχουν συνεργεία να πάρουν δείγματα (θυμηθείτε τις αποκαλύψεις μας για το φιάσκο των ΚΟΜΥ), ούτε επαρκής αριθμός αντιδραστηρίων. Το προσωπικό των δήμων δεν ανήκει στις προτεραιότητες για διεξαγωγή μοριακών τεστ!

Εκτός από το ΕΚΕΑ, που ξέμεινε από αντιδραστήρια και σταμάτησε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των νοσοκομείων σε άκρως απαραίτητα τεστ, ο ΕΟΔΥ ξεμένει από κιτ λήψης βιολογικού υλικού (στυλεούς και φιαλίδια αποθήκευσης και μεταφοράς του)!

Πρόσκληση-προμήθειας-ΚΙΤ-λήψης-δειγμάτων-βιολογικού-υλικού-για-τις-ΚΟΜΥ_-1

Στις 2 Σεπτέμβρη, ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε «Πρόσκληση σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΙΤ ΛΗΨΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ». Θέλει να προμηθευτεί 400.000 κιτ, εκτιμώμενου κόστους 1.000.000 ευρώ. Χωρίς διαγωνισμό, με απευθείας ανάθεση, με επίκληση της έκτακτης νομοθεσίας που διαμορφώθηκε την περίοδο της καραντίνας. Αυτό το έκτακτο καθεστώς, όμως, δημιουργήθηκε τότε, που οι ανάγκες ήταν πράγματι πιεστικές, καθώς η κυβέρνηση (παρά την καθησυχαστική μπουρδολογία του Κικίλια) είχε αφήσει τη χώρα εντελώς απροετοίμαστη απ’ όλες τις απόψεις. Σήμερα, μετά από ένα εξάμηνο, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για έκτακτες διαδικασίες (εκτός αν είναι όλα… μιλημένα).

Η προκήρυξη προβλέπει ότι το 40% των κιτ πρέπει να παραδοθεί εφτά μέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης. Αυτό σημαίνει ότι ξεμένουν από κιτ, αν δεν ξέμειναν ήδη. Με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες, το 40% των κιτ θα πρέπει να έχει παραδοθεί στα τέλη Σεπτέμβρη το αργότερο. Γι’ αυτό λέμε ότι ξεμένουν και τρέχουν να μπαλώσουν την τρύπα την τελευταία στιγμή με έκτακτες (και γι’ αυτό ύποπτες) διαδικασίες. Το 30% θα παραδοθεί μέσα σε ένα μήνα από την υπογραφή της σύμβασης και το υπόλοιπο 30% μέσα σε 45 μέρες από την υπογραφή της σύμβασης.

Τι ακούμε όλο αυτό το διάστημα από τον Μητσοτάκη, τον Πέτσα, τον Κοντοζαμάνη, τον Κικίλια και τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας; Οτι έχουν θωρακίσει το σύστημα υγείας, έχουν φτιάξει πολλές ΜΕΘ και κυρίως έχουν προσλάβει όλο το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Πάνε κι έρχονται οι εντυπωσιακοί αριθμοί.

Τότε γιατί ο διοικητής του «Σωτηρία», του νοσοκομείου αναφοράς για CoviD-19, που παίζει κομβικό ρόλο και νοσηλεύει τα περισσότερα περιστατικά, με έγγραφό του με ημερομηνία 1 Σεπτέμβρη, ζητάει από τους ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς «λόγω ειδικών αναγκών του Νοσοκομείου που έχουν προκύψει με την έξαρση των κρουσμάτων covid-19, να πραγματοποιήσουν, προσωρινά, όσες εφημερίες χρειάζεται, ανεξαρτήτως πλαφόν, για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής τους»; Γιατί διατάζει «οι γιατροί της ΜΕΘ και ΜΑΦ ΚΑΑ να καλύπτουν και τις ανάγκες διασωλήνωσης εντός του κτιρίου του ΚΑΑ, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή από τους αναισθησιολόγους»;

Η απάντηση είναι απλή: ζητάει από τους γιατρούς υπεράριθμες υπερωρίες και κάλυψη των αναγκών έξω από το χώρο ευθύνης τους, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό. Τα περί αθρόων προσλήψεων είναι χοντρά ψέματα. Οταν στη «Σωτηρία» ζητούν από τους γιατρούς να «ξετεντωθούν» με υπερωρίες και να μετακινούνται «όπου υπάρχει ανάγκη», καλύπτοντας τρύπες, αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Και τι θα συμβεί όταν οι ανάγκες στα νοσοκομεία αναφοράς αυξηθούν (αύξηση νοσηλευόμενων και αύξηση διασωληνωμένων) και αρχίσουν και πάλι να μετατάσσουν υποχρεωτικά εντατικολόγους και αναισθησιολόγους από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, αφήνοντάς τα γυμνά από έμπειρο προσωπικό και αναγκάζοντάς τα να αναβάλουν προγραμματισμένες επεμβάσεις, με αποτέλεσμα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία πολλών ασθενών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: