Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέστρεψε τη χώρα, καθιστώντας την εντελώς ανοχύρωτη στην πανδημία του κοροναϊού. Ανοιξε τα σύνορα στον τουρισμό από την 1η Ιούλη του 2020, χωρίς να κάνει καμιά προετοιμασία για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
- Στις 30 Μάη του 2020 είχε εξαγγείλει ότι θα προσλάβει 800 μόνιμους γιατρούς (300 που θα στελέχωναν τις ΜΕΘ και 500 που θα στελέχωναν κλινικές εκτός των ΜΕΘ) και 1.000 μόνιμους νοσηλευτές. Εδέησε να κάνει την προκήρυξη με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών, στις 21 Σεπτέμβρη, αλλά μόνο για 400 θέσεις μονίμων γιατρών (198 για τις ΜΕΘ και 202 για άλλες κλινικές) των Γενικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Οι θέσεις αυτές είναι πάρα πολύ λίγες για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες νοσηλείας, τόσο για την αντιμετώπιση του κοροναϊού όσο και των άλλων παθήσεων. Επιπλέον, οι διαδικασίες της προκήρυξης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και οι 400 γιατροί δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία.
- Με την προκήρυξη της 21ης Σεπτέμβρη για την πλήρωση κενών θέσεων γιατρών στις ΜΕΘ άφησε ξεκρέμαστες τις ΜΕΘ όλων των Πανεπιστημιακών Γενικών Νοσοκομείων, από τον Εβρο ως την Πελοπόννησο (πλην της Αττικής), αρκετά από τα οποία είχαν μάλιστα οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς.
Στο τέλος παραθέτουμε ολόκληρη την προκήρυξη των θέσεων γιατρών στις 21 Σεπτέμβρη. Ας δούμε, λοιπόν, και ας σχολιάσουμε τις θέσεις που προκηρύχτηκαν.
3η ΥΠΕ
Στη ζώνη ευθύνης της 3ης ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τα Γενικά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Γεννηματάς» και «Παπανικολάου».
Προβλέπεται η πρόσληψη έξι μόνο μόνιμων γιατρών με βαθμό Επιμελητή Β στη ΜΕΘ του «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης!
4η ΥΠΕ
Στη ζώνη ευθύνη της ανήκουν τα υπόλοιπα Γενικά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και τα Γενικά Νοσοκομεία όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Από την προκήρυξη της 21ης Σεπτέμβρη προβλέπεται η πρόσληψη μόνο 20 Επιμελητών Β για τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». (Είναι το νοσοκομείο στο οποίο υπηρετεί η παθολόγος – εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, η οποία έκανε τη συγκλονιστική καταγγελία προ ημερών).
Στη ζώνη της 4ης ΥΠΕ ανήκουν και τα δύο Γενικά Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου», που είχαν οριστεί ως νοσοκομεία αναφοράς και εξακολουθούν να δέχονται τεράστια πίεση από την covid-19. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, με αρμόδιο τον υφυπουργό Κοντοζαμάνη, αγνόησε προκλητικά αυτές τις πλευρές και δεν προέβλεψε ούτε μία πρόσληψη μονίμου γιατρού στις ΜΕΘ αυτών των νοσοκομείων.
Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, που επίσης έχει οριστεί από την αρχή ως νοσοκομείο αναφοράς. Η πίεση είναι τόσο μεγάλη, που ενώ η ΜΕΘ (προ πανδημίας κοροναϊού) είχε 9 κλίνες, με 8 μόνιμους εντατικολόγους γιατρούς, τώρα κατασκευάζουν νέες κλίνες που τις εμφανίζουν ως κλίνες ΜΕΘ, με το ίδιο προσωπικό μονίμων γιατρών!
Την κατάσταση αυτή περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα το ΔΣ του ΣΥΚΝΕ (Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Εβρου) σε ανακοίνωσή του, από την οποία παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η ΜΕΘ λειτουργούσε, υπό κανονικές συνθήκες, με 9 κλίνες. Λόγω COVID-19 επεκταθήκαμε στην παρακείμενη Μ.Α.Φ. που είχε άλλες 6 κλίνες που δεν χρησιμοποιούνταν. Ούτε αυτές στάθηκαν αρκετές. Την τελευταία βδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον 6 κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Ανάνηψης και μόλις σήμερα δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον άλλων 6 κλινών στον χώρο των χειρουργείων (με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό)».
«Οι 9 κλίνες ΜΕΘ τριπλασιάζονται», λοιπόν, και «φθάνουμε συνολικά στις 27 αναπτυγμένες υπό ασφυκτική μονομερή πίεση προς τους εργαζόμενους, έχοντας προσθέσει από τον Ιούνιο 8 μόνο Νοσηλευτές Τ.Ε. και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 10 Νοσηλευτές Δ.Ε. Σήμερα έχουμε λοιπόν 21 ανεπτυγμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. (+6 να ετοιμάζονται) 7 κλίνες στη ΜΟΝ.ΕΙΔΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ και 4 κλινικές COVID -19 που μπορούν να Νοσηλεύσουν άλλους 140 ασθενείς (20 εξ αυτών είναι κατειλημμένες από παθολογικούς ασθενείς)».
Μας κάνει εντύπωση ο ισχυρισμός του ΣΥΚΝΕ ότι υπήρχε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) με έξι κλίνες. Στον παρακάτω Πίνακα, τον οποίο πήραμε ατόφιο από έγγραφο με στατιστικά στοιχεία, του Επιτελικού Γραφείου του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ, στις 19 Νοέμβρη υπάρχουν μόνο 10 ΜΑΦ στην επικράτεια, όλες στην 1η ΥΠΕ.
Επομένως, στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης δεν υπήρχε ΜΑΦ. Αντιλαμβάνεστε ότι χρησιμοποιούν άλλες αίθουσες του νοσοκομείου και τις βαφτίζουν ΜΑΦ. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση του προέδρου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών, σε ερώτημά μας σχετικό με την αναφορά σε ΜΑΦ στο Π.Γ.Ν.Α.: αυτή είναι δουλειά άρπα-κόλλα.
Οπως θα δούμε παρακάτω, το ίδιο γίνεται στα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Πάτρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ που κάναμε.
Εχουμε ήδη αναφερθεί στα Γενικά Νοσοκομεία της Δράμας και της Καβάλας που αντιμετωπίζουν έναν εφιάλτη, καθώς έχουν αναπτύξει από 12 κλίνες το καθένα, όμως το πρώτο λειτουργεί με 4 μόνο εντατικολόγους και το δεύτερο με λιγότερους από 7, ενώ θα έπρεπε το κάθε νοσοκομείο να έχει τουλάχιστον 9 μόνιμους εντατικολόγους (γιατρούς εξειδικευμένους σε ΜΕΘ, η εξειδίκευση των οποίων απαιτεί δυο χρόνια υπηρεσία σε ΜΕΘ). Και για τα δύο αυτά Γενικά Νοσοκομεία δεν προβλέπεται η πρόσληψη μόνιμων γιατρών στην περιβόητη προκήρυξη διαγωνισμού της 21ης Σεπτέμβρη.
Για να προλάβουμε τυχόν πονηρούς κολαούζους της κυβερνητικής πολιτικής, που θα μας πουν ότι και να προσλαμβάνονταν μόνιμοι γιατροί στις ΜΕΘ δε θα προσέφεραν τίποτα, αφού δεν έχουν πάρει τη δίχρονη εξειδίκευση, σημειώνουμε τα εξής. Η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών με εξειδίκευση στις ΜΕΘ είναι συνέπεια της πολιτικής που ασκείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα χρώματος. Αν είχαν προσληφθεί μόνιμοι γιατροί, έστω και καθυστερημένα, στην αρχή του πρώτου γύρου της πανδημίας, τώρα αυτοί οι γιατροί θα είχαν αποκτήσει κάποια εξειδίκευση δίπλα στους έμπειρους συναδέλφους τους.
Τώρα που το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η έκρηξη της πανδημίας και οι διοικητές των νοσοκομείων -με άνωθεν κυβερνητική εντολή- υποχρεώνουν τους γιατρούς να δίνουν πρόωρα εξιτήρια σε νοσηλευόμενους με covid-19 σε απλές κλίνες, με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται η μετάδοση του ιού, η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα που ζει ο λαός στη Βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή, για να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον της λεγόμενης κοινής γνώμης, προβάλλουν διάφορα σενάρια για το σταδιακό άνοιγμα της καπιταλιστικής οικονομίας. Για να μην καταστραφούν οι… φουκαράδες οι καπιταλιστές.
5η ΥΠΕ
Στη ζώνη ευθύνης της ανήκουν όλα τα Γενικά Νοσοκομεία των Περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας υπάρχουν δύο Νοσοκομεία, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ).
Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι ο Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υφυπουργός του, στην προκήρυξη διαγωνισμού της 21ης Σεπτέμβρη, αγνόησαν εντελώς το ΓΝΛ. Το αντιμετώπισαν ως μη υφιστάμενο! Κάποιος μη Λαρισαίος που θα διαβάσει την προκήρυξη θα νομίσει ότι στη Λάρισα υπάρχει μόνο το ΠΓΝΛ. Το δεύτερο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι στην προκήρυξη προβλέπεται μόνο μία θέση Επιμελητή Β!
Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας. Πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο ΓΝΛ ο ίδιος, δεν υπηρετούσε στη ΜΕΘ, αλλά μετακινήθηκε εθελοντικά στη ΜΕΘ λόγω covid-19 και παραμένει στις εφημερίες της για 32 και όχι 24 ώρες! Μας ανέφερε ότι πριν από την πανδημία στη ΜΕΘ λειτουργούσαν 16 κλίνες και υπηρετούσαν 7 μόνιμοι εντατικολόγοι. Τώρα οι κλίνες αυξήθηκαν σε 27 και οι μόνιμοι γιατροί στη ΜΕΘ είναι 10: οι 7 που υπηρετούσαν, 2 εντατικολόγοι που μετακινήθηκαν εθελοντικά στη ΜΕΘ και 1 μόνιμος που είχε ολοκληρώσει την εξειδίκευση σε ΜΕΘ αλλά δεν είχε προλάβει να δώσει εξετάσεις. Ακόμη, στην ΜΕΘ υπηρετούν τρεις επίκουροι και ένας ακόμη γιατρός, που κάνουν εξειδίκευση.
Οταν του επισημάναμε ότι κλίνες που ετοιμάστηκαν άρπα-κόλλα έξω από τις ΜΕΘ παρουσιάζονται ως κλίνες ΜΕΘ και ότι αυτό συνέβη και στο ΓΝΛ, μας απάντησε ότι έτσι γίνεται με την αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Ο γιατρός μας ανέφερε ακόμη ότι στο ΓΝΛ ήταν μόνο μία η ΜΕΘ και επειδή μετατράπηκε σε ΜΕΘ-covid, τα καινούργια περιστατικά που προκύπτουν (λοιπές παθήσεις, πλην covid-19) στέλνονται είτε στο ΠΓΝΛ, αν έχει κενές θέσεις, είτε στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στην ιδιωτική κλινική Animus-Κυανούς Σταυρός (συμφερόντων Νταβέλη, του καπιταλιστή που έστησε το εργοστάσιο παρασκευής μασκών). Το ημερήσιο νοσήλιο για τις ΜΕΘ σ’ αυτά τα ιδιωτικά μαγαζιά υγείας ανέρχεται στα 1.700 ευρώ.
Οσον αφορά το ΠΓΝΛ, ο πρόεδρος της ΕΝΓ Λάρισας μας ανέφερε ότι είχε δύο ΜΕΘ, μία με 10 και μία με 14 κλίνες, και 12 εντατικολόγους. Η δεύτερη ΜΕΘ έγινε covid-19 και αύξησαν τις κλίνες -με διαδικασία άρπα-κόλλα- σε 18.
Είναι γνωστό σε όλους ότι το ΠΓΝΛ δέχεται φοβερή πίεση από την πανδημία του κοροναϊού. Δεν είναι γνωστό, όμως, ότι και το ΓΝΛ δέχεται την ίδια πίεση. Και βέβαια, δεν έγινε γνωστό αυτό που αποκαλύψαμε, για αιτήματα διακομιδής δύο διασωληνωμένων ασθενών covid-19 από το ΠΓΝΛ, που υποβλήθηκαν στο ΕΚΑΒ στις 27 Νοέμβρη και τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της 28ης Νοέμβρη δεν είχαν ικανοποιηθεί. Προφανώς, δεν υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ πουθενά και αναγκαστικά το ΕΚΑΒ περιμένει να αδειάσουν κάποιες θέσεις μετά από θανάτους νοσηλευόμενων.
Αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων έχουν υποβληθεί και από άλλα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ:
- Από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, στις 24 και στις 27 Νοέμβρη. Οι διακομιδές δεν έχουν γίνει ακόμα.
- Από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας αίτημα διακομιδής στις 23 Νοέμβρη. Η διακομιδή δεν έχει γίνει ακόμα.
- Από το Νοσοκομείο Καρπενησίου αίτημα διακομιδής στις 27 Νοέμβρη. Η διακομιδή δεν έχει γίνει ακόμα.
Το συμπέρασμα που βγάζουμε για την 5η ΥΠΕ είναι ότι η κυβέρνηση κατάφερε με την εγκληματική της πολιτική να αποδιοργανώσει το ΕΣΥ και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
6η ΥΠΕ
Στη ζώνη ευθύνης της υπάγονται όλα τα Γενικά Νοσοκομεία των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Το πρώτο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι από την προκήρυξη του διαγωνισμού έχουν εξαιρεθεί από την πρόσληψη μονίμων γιατρών για τις ΜΕΘ, τα Πανεπιστημιακά Γενικά Νοσοκομεία των Ιωαννίνων και της Πάτρας, που από την αρχή της πανδημίας ορίστηκαν ως νοσοκομεία αναφοράς. Δεν πρόκειται απλά για πρόκληση, πρόκειται για εγκληματική πράξη.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται η πρόσληψη τριών Επιμελητών Β για τη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου (ΓΝΚ) και ενός για το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Αγιος Ανδρέας». Συνολικά τέσσερις μόνο θέσεις μόνιμων γιατρών ΜΕΘ γι’ αυτή την τόσο μεγάλη περιοχή, με προοπτική να λειτουργήσουν και άλλες ακόμα κλίνες. Για παφράδειγμα, η ΜΕΘ του ΓΝ Κορίνθου ως τώρα είχε 4 μόνο ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ και 4 μόνιμους εντατικολόγους.
Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου και τη ρωτήσαμε σχετικά με τις κλίνες στις ΜΕΘ του ΠΓΝΙ και του ΓΝΙ «Χατζηκώστα». Πόσες κλίνες λειτουργούν και αν οι διοικήσεις των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει στην προκήρυξη του διαγωνισμού και μόνιμους γιατρούς για την ενίσχυση των ΜΕΘ στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Μας απάντησε ότι για το τελευταίο δε γνωρίζει κάτι. Για το ΠΓΝΙ, μας ανέφερε ότι η ΜΕΘ του έχει 14 κλίνες που δε χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία ασθενών covid-19 και ότι κατά την περίοδο της πανδημίας φτιάχτηκαν δύο ΜΑΦ με 8 κλίνες. Για το ΓΝΙ «Χατζηκώστα» μας είπε ότι η ΜΕΘ του δε χρησιμοποιήθηκε για νοσηλεία covid-19 και ότι και σε αυτό το νοσοκομείο φτιάχτηκε μια ΜΑΦ για covid-19.
Δεδομένου ότι γνωρίζαμε πως σε ολόκληρη την επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 ΜΑΦ, όλες στην 1η ΥΠΕ, και επομένως δεν είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο όπως το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς, να μη χρησιμοποιεί τη ΜΕΘ του για ασθενείς με covid-19, αντιληφθήκαμε ότι η πρόεδρος της Ενωσης δεν μας λέει την αλήθεια και σταματήσαμε ευγενικά τη συζήτηση μαζί της, χωρίς να μπούμε στον πειρασμό να της επισημάνουμε τις ανακρίβειες που μας εξιστόρησε.
Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πάτρας (ΕΝΓΠ), ο οποίος δεν προσπάθησε να εξωραΐσει την κατάσταση που επικρατεί στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας. Μας ανέφερε ότι η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας είχε πριν από την πανδημία 10 κλίνες, 10 μόνιμους εντατικολόγους και έναν επίκουρο και ότι τώρα οι ίδιοι γιατροί κουράρουν άλλους 24 ασθενείς από covid-19 σε κλίνες που βαφτίστηκαν από τη διοίκηση ως ΜΑΦ (τρεις ΜΑΦ των οκτώ κλινών η καθεμία). Μας ανέφερε, τέλος, ότι στο ΠΓΝΠ υπάρχουν δύο θάλαμοι covid-19 με 25 κλίνες ο καθένας, οι οποίες έχουν πληρωθεί.
1η ΥΠΕ
Στη ζώνη ευθύνης της υπάγονται όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της Αθήνας. Από τις 109 θέσεις μονίμων γιατρών, που προβλέπει η προκήρυξη, οι 85 θα διοριστούν σε τρία Γενικά Νοσοκομεία («Ευαγγελισμός» 20, «Σωτηρία» 45, ΚΑΤ 20).
Στη «Σωτηρία» θα διοριστούν 2 Διευθυντές, 9 Επιμελητές Α και 34 Επιμελητές Β, λόγω της κατασκευής της πολυδύναμης ΜΕΘ των 50 κλινών σε τέσσερις αίθουσες των 12, 13, 12 και 13 κλινών. Και οι 50 νέες κλίνες ΜΕΘ έχουν πληρωθεί, γι’ αυτό και το νοσοκομείο υποβάλλει στο ΕΚΑΒ αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών, τα οποία δεν ικανοποιούνται άμεσα (αίτημα που η «Σωτηρία» υπέβαλε στις 27 Νοέμβρη δεν είχε ικανοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της 28ης Νοέμβρη). Αιτήματα διακομιδής που δεν ικανοποιούνται ή ικανοποιούνται με καθυστέρηση έχουν υποβάλει και άλλα Γενικά Νοσοκομεία της Αττικής:
- Ο «Ευαγγελισμός» υπέβαλε στα 27 Νοέμβρη αίτημα για διακομιδή δύο διασωληνωμέων ασθενών, που δεν είχε πραγματοποιηθεί.
- Το «Κωνσταντοπούλειο» της Νέας Ιωνίας έχει υποβάλει αιτήματα για διακομιδή ασθενών στις 26 και 27 Νοέμβρη, που δεν είχαν πραγματοποιηθεί.
- Ο Ερυθρός Σταυρός υπέβαλε αίτημα για διακομιδή ασθενούς στις 27 Νοέμβρη, που δεν είχε πραγματοποιηθεί.
Από τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνεται αυτό που εμείς καταγγέλλουμε εδώ και πολλές μέρες: ότι όλες οι ΜΕΘ στην Αθήνα (και όχι μόνο) έχουν καταληφθεί από διασωληνωμένους ασθενείς και ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ προτού ακόμη διασωληνωθούν.
Στην 7η ΥΠΕ θα αναφερθούμε σε επόμενο δημοσίευμά μας, γιατί δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τους προέδρους των τεσσάρων Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών της Κρήτης. Το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι ο αριθμός των επιμελητών Β που θα προσληφθούν στις ΜΕΘ της Κρήτης, που είναι 20.
Δεν είναι νέες προσλήψεις και οι 400
Θα επαναλάβουμε ένα βασικό ζήτημα. Οι 400 θέσεις γιατρών που προκηρύχτηκαν, ακόμα και αν ήταν όλες νέες προσλήψεις, καλύπτουν ένα πολύ μικρό μέρος των πραγματικών αναγκών του ΕΣΥ σε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση το ομολόγησε αυτό, θεσμοθετώντας αρχικά την πρόσληψη 800 γιατρών, τους οποίους μετά περιόρισε στους μισούς και με θράσος ζητάει να της δώσουμε και συγχαρητήρια!
Από την προκήρυξη ζητούνται 33 ειδικευμένοι γιατροί με βαθμό Επιμελητή Α και 23 με βαθμό Διευθυντή. Αρα, αποκλείεται αυτοί οι γιατροί να είναι ειδικευμένοι γιατροί που έχουν δουλέψει ως επίκουροι και κατόρθωσαν με τα μόρια που συγκέντρωσαν να υπερσκελίσουν γιατρούς που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ και διεκδικούν θέση Επιμελητή Α ή Διευθυντή. Οι 56 αυτές θέσεις αφορούν γιατρούς που ήδη είναι μόνιμοι στο ΕΣΥ.
Επομένως, το μάξιμουν των νέων διορισμών σε θέσεις μονίμων γιατρών με βαθμό Επιμελητή Β θα είναι 344. Λέμε το μάξιμουμ, γιατί θα υπάρχουν και αιτήσεις γιατρών του ΕΣΥ με βαθμό Επιμελητή Β που διεκδικούν θέση σε ΜΕΘ ή θέση σε άλλο Γενικό Νοσοκομείο της ίδιας ή άλλης περιοχής. Υπάρχουν και ειδικευμένοι γιατροί, όπως παραδείγματος χάριν ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Λάρισας, που ενώ έχουν και την εξειδίκευση εντατικολόγου, δεν μπόρεσαν να διοριστούν σε ΜΕΘ, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι και οι 344 θέσεις μονίμων γιατρών δεν είναι όλες νέες θέσεις στο ΕΣΥ.
- Από τις 400 θέσεις, οι 198 είναι για τις ΜΕΘ και οι 202 για άλλες κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
- Από τις 56 θέσεις με βαθμούς Επιμελητή Α και Διευθυντή, οι 21 είναι θέσεις στις ΜΕΘ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όλη την περίοδο της πανδημίας, έριξε το κέντρο βάρους στην προσέλευση στο ΕΣΥ γιατρών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και μάλιστα διάρκειας μικρότερης του έτους) και στην επαναφορά στην απασχόληση γιατρών που έχουν βγει στη σύνταξη. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω μνημονίων, οι γιατροί μένουν στη δουλειά μέχρι τα 67 χρόνια τους. Ετσι, δεν έχουν το κουράγιο να επανέλθουν στα νοσοκομεία, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη ζωή τους λόγω κοροναϊού.
Η κυβέρνηση, με δύο εκπρόθεσμες ντροπολογίες (μία στο νόμο 4745/7.11.2020 και μία στο νόμο 4753/18.11.2020) προσπάθησε να δελεάσει τους συνταξιούχους. Με την πρώτη ντροπολογία όρισε προθεσμία 10 ημερών για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και απευθυνόταν μόνο στους γιατρούς που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη στις 31 Δεκέμβρη του 2020. Φαίνεται ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση, και έτσι με τη δεύτερη ντροπολογία η κυβέρνηση διεύρυνε την απεύθυνσή της και σε συνταξιούχους γιατρούς προγενέστερων χρόνων, ενώ στους συνταξιούχους εντατικολόγους έδωσε το δικαίωμα να δουλέψουν χωρίς να τους κοπεί το 30% της σύνταξης. Δεν γνωρίζουμε αν κάποιοι εντατικολόγοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε πάλι το βάρος της στις μετακινήσεις γιατρών και επειδή λόγω του μεγάλου φουντώματος της πανδημίας έπρεπε να μετακινηθούν περισσότεροι ειδικευμένοι, εισήγαγε στο νόμο 4745 στρατιωτικοφασιστικού τύπου διάταξη, σύμφωνα με την οποία σε όποιον γιατρό αρνηθεί να μετακινηθεί θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι 12 μηνιαίους μισθούς.
Εγκληματικός αυτοσχεδιασμός
Πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά η αποκόμιση ανώτατων κερδών από τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και συνεχίζει την εγκληματική πολιτική του αυτοσχεδιασμού. Την τελευταία στιγμή διαπίστωσε ότι τα νοσοκομεία δε διαθέτουν τον απαραίτητο αριθμό αναπνευστήρων και άλλων υλικών, προκειμένου να γίνονται οι διασωληνώσεις σε απλές κλίνες covid-19. Ετσι, τρέχει κατόπιν εορτής και με σπασμωδικές κινήσεις να βρει τρόπο για να κάνει παραγγελίες! Ιδού τι προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 48 του νόμου 4753, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 18 Νοέμβρη:
«Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων για κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών
- Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και έως και την 28η.2.2021, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΙΦΕΤ Α.Ε.) δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, πλην αυτών που ενσωματώνουν ενωσιακό δίκαιο και των διατάξεων περί σκοπού της ΙΦΕΤ Α.Ε., να απευθύνει πρόσκληση για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε δημόσιες δομές υγείας για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία προμήθειας του παρόντος ενόψει της ενεστώσας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Η πρόσκληση αναρτάται μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας για χρονικό διάστημα τριών (3) ημερών και δύναται να απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση πώλησης και διάθεσης του ανωτέρω εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών.
Οι συμβάσεις συνάπτονται με σκοπό την αγορά ικανών ποσοτήτων με κριτήριο χαμηλότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων προϊόντων και υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της υποπαρ. 1.1.3 του άρθρου 25 του ν. 4472/2017 (Α’ 74)».
Γι’ αυτό και θα επαναλαμβάνουμε, μέχρι να γίνουμε κουραστικοί, ότι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
ΥΓ. Ο παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει στοιχεία από το στατιστικό δελτίο του Επιτελικού Γραφείου του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ. Αναφέρονται στους γιατρούς (εντατικολόγους, επίκουρους και ειδικευόμενους) στις πραγματικά λειτουργούσες ΜΕΘ της 1ης ΥΠΕ.
Από τον Πίνακα διαπιστώνουμε ότι οι επίκουροι γιατροί σε όλες τις ΜΕΘ της 1ης ΥΠΕ είναι μόνο 24! Με δεδομένο ότι στην 1η ΥΠΕ βρίσκονται οι περισσότερες ΜΕΘ της χώρας, εκτιμούμε ότι οι υπηρετούντες επίκουροι γιατροί και στις εφτά ΥΠΕ δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 80.
Παραπέρα, η συντριπτική πλειοψηφία των επίκουρων που εργάζονται στις ΜΕΘ έχει υποβάλει αιτήσεις για πρόσληψη μόνιμης απασχόλησης στο ΕΣΥ, σύμφωνα με την προκήρυξη διαγωνισμού της 21ης Σεπτέμβρη.
Συμπέρασμα: Η δήλωση ότι θα προκηρύξει διαγωνισμό για τη μονιμοποίηση, μετά από κρίση, όλων των επίκουρων γιατρών που εργάζονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι ένα ακόμα γκεμπελίστικο ψέμα του Μητσοτάκη, ο οποίος εξακολουθεί να νομίζει ότι απευθύνεται σε Χαχόλους.