Eksegersi.gr
Eksegersi.gr

Κρύβουν την εξαφάνιση των κλινών ΜΕΘ

0

Ζοριζόμαστε, αλλά αντέχουμε. Ολα καλά! Αυτό είναι -σε ελεύθερη απόδοση- το μότο των κυβερνητικών στελεχών, όταν δέχονται ερωτήματα για την κατάσταση στις ΜΕΘ. Η κατάσταση, όμως, είναι πλέον παραπάνω από δραματική. Κρεβάτι σε ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Ούτε καν στις ψευδο-ΜΕΘ που ανακοινώνουν ότι κατασκευάζουν, βάζοντας μερικούς αναπνευστήρες σε κάποιους θαλάμους και βαφτίζοντάς τους ΜΕΘ, χωρίς ούτε τις προδιαγραφές μιας ΜΕΘ να πληρούν αυτοί οι χώροι και κυρίως χωρίς το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, δηλαδή γιατρούς με εξειδίκευση σε ΜΕΘ και νοσηλευτές με εμπειρία σε ΜΕΘ.

Χθες, στο σόου της «ενημέρωσης», έβαλαν την Παπαευαγγέλου να πει ότι «είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες αεροδιακομιδή ασθενών», συμμετέχοντας και αυτή στην προπαγάνδα εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Γράψαμε ότι η υγεία δεν είναι ιπτάμενο τσίρκο, αποκαλύπτοντας τον προπαγανδιστικό χαρακτήρα της αεροδιακομιδής τριών ασθενών από τη Δράμα, την ώρα που αιτήματα διακομιδής διασωλημένων ασθενών σε ΜΕΘ περιμένουν μέρες στη βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ, επειδή δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι. Ακόμα και στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.

«Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%», είπε επίσης η Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τα νούμερα που σερβίρουν στον ελληνικό λαό, για λειτουργία πάνω από 1.200 κλινών ΜΕΘ, θα έπρεπε να έχουν καμιά εκατονπενηντραριά κρεβάτια διαθέσιμα. Τότε γιατί δεν μεταφέρουν τους ασθενείς, αλλά τα αιτήματα των θεραπόντων γιατρών στοιβάζονται στη βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ;

Οι αριθμοί που δίνουν είναι σαν τα μαθηματικά της Κεραμέως, που μιλούσε για τάξεις με μέσο όρο 17 μαθητές, ή του Μαγιορκίνη, που μας έλεγε ότι είτε οι 15 μαθητές ανά τάξη είναι πιο επικίνδυνος συγχρωτισμός από τους 25 μαθητές ανά τάξη! Γιατί δε δίνουν μια λίστα με τις ΜΕΘ που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα, με αυτές που φτιάχτηκαν αρπακολλατζίδικα τις τελευταίες εβδομάδες και με το εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που υπηρετεί σ’ αυτές; Εμείς την ξέρουμε την απάντηση: αν δώσουν αναλυτική λίστα, δε θα είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν τα ψέματά τους. Μια απλή δημοσιογραφική έρευνα θα τα αποκαλύψει.

Εκείνο που αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία (αυτά που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και όχι τα ψεύτικα που πετάνε από εδώ κι από εκεί τα κυβερνητικά στελέχη), είναι πως δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ ούτε για δείγμα.

Χθες, 27 Νοέμβρη, γράψαμε ότι το πρωί υπήρχαν στη βάση δεδομένων του ΕΚΑΒ αιτήματα για διακομιδή σε ΜΕΘ 13 διασωληνωμένων ασθενών. Απ’ αυτά τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν μόνο τρία. Και τα τρία αφορούσαν μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής: «Σωτηρία», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Λαϊκό. Τα υπόλοιπα δέκα αιτήματα για διακομιδή παρέμειναν εκκρεμή, ενώ προστέθηκαν δύο ακόμα (ένα από τον «Ευαγγελισμό» και ένα από το Καρπενήσι). Ετσι, σήμερα το πρωί υπήρχαν 12 εκκρεμή αιτήματα για διακομιδή σε ΜΕΘ. Αυτά ήταν τα εξής:

 • Ενας ασθενής στην Καρδίτσα, από τις 23 Νοέμβρη.
 • Ενας ασθενής στα Τρίκαλα, από τις 24 Νοέμβρη.
 • Δύο ασθενής στο «Κωνσταντοπούλειο» Νέας Ιωνίας, από τις 26 και από τις 27 Νοέμβρη.
 • Δύο ασθενείς στον «Ευαγγελισμό», από τις 27 Νοέμβρη.
 • Δύο ασθενείς στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, από τις 27 Νοέμβρη.
 • Ενας ασθενής στα Τρίκαλα, από τις 27 Νοέμβρη.
 • Ενας ασθενής στον Ερυθρό Σταυρό, από τις 27 Νοέμβρη.
 • Ενας ασθενής στη «Σωτηρία», από τις 27 Νοέμβρη.
 • Ενας ασθενής στο Καρπενήσι, από τις 27 Νοέμβρη.

Δύο παρατηρήσεις πρέπει να κάνουμε:

 1. Η κατάσταση στη Θεσσαλία είναι το ίδιο δραματική με τη Μακεδονία. Γι’ αυτό και εκκρεμούν αιτήματα διακομιδής που κοντεύουν τη βδομάδα. Στη Θεσσαλία δεν υπάρχει ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ, στη Λαμία το ίδιο. Γιατί δεν κάνουν αεροδιακομιδή τους ασθενείς από Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα; Προφανώς γιατί ούτε αλλού υπάρχουν κλίνες. Εκαναν την αεροδιακομιδή των τριών από τη Δράμα μόνο για λόγους προπαγάνδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο από τα τρία νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν οι ασθενείς από τη Δράμα, «Σωτηρία» και «Ευαγγελισμός», την ίδια στιγμή υπέβαλαν αιτήματα διακομιδής δικών τους ασθενών σε άλλες ΜΕΘ!
 2. Και στην Αθήνα, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος συγκριτικά αριθμός ΜΕΘ, επειδή υπάρχουν τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, οι κλίνες ΜΕΘ έχουν εξαφανιστεί. Απόδειξη ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα νοσοκομείων όπως το «Κωνσταντοπούλειο» και ο Ερυθρός Σταυρός. Απόδειξη ότι νοσοκομεία αναφοράς, όπως η «Σωτηρία» και ο «Ευαγγελισμός», υποβάλλουν καθημερινά αιτήματα για διακομιδές ασθενών τους. Τέσσερις διακομιδές ζήτησαν στις 26 και 27 Νοέμβρη (δύο το κάθε νοσοκομείο), μόνο μία είχε πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα το πρωί.

Προκαλούν κιόλας

Χθες, στο σόου της «ενημέρωσης», υποβλήθηκε στον Χαρδαλιά το εξής -απλό και σαφές- δημοσιογραφικό ερώτημα: «Α. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν μερικούς μήνες, κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων στο κτίριο «Φάρος», μάς διαβεβαιώνατε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο αναφορικά με τον κορονοϊό. Ποιο ήταν τότε το χειρότερο σενάριο που είχατε επεξεργαστεί για τους νεκρούς, τους διασωληνωμένους και τα κρούσματα και προχωρούσατε σε εκείνες τις διαβεβαιώσεις; Το σενάριο ως προς τους μέγιστους αριθμούς έχει ξεπεραστεί; Αν όχι, πόσο μακριά βρισκόμαστε; Και αν αυτό συμβεί, ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές σας;».

Ο Χαρδαλιάς δεν απάντησε σε κανένα σημείο της ερώτησης. Η απάντησή του, όμως, -πέρα από την υπεκφυγή- ήταν και προκλητική. Την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ:Προφανώς ήμασταν και είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Και αυτό φαίνεται, ότι τα αντανακλαστικά μας, ακόμα και σήμερα που υπάρχει μεγάλη πίεση, τεράστια πίεση στο σύστημα Υγείας, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε κάθε μέρα μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο, από συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα. Και τη στρατηγική μας αυτή καθημερινά την επικαιροποιούμε και όπου χρειαστεί να πάρουμε αποφάσεις με μέτρα τα οποία έχουν δυναμικό χαρακτήρα, το λέγαμε από την πρώτη στιγμή, το κάνουμε με μόνο γνώμονα, το ξαναλέω, την ανθρώπινη ζωή, με μόνο γνώμονα τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας και διαφύλαξης της δυνατότητας του Εθνικού Συστήματος Υγείας να μην βρεθεί στην κατάσταση που βρέθηκαν άλλες χώρες, είτε στο πρώτο, είτε σε αυτό το στάδιο»!

Θα το ξαναπούμε για μια ακόμα φορά. Εγκλημάτισαν ανοίγοντας διάπλατα τα σύνορα της χώρας στον τουρισμό, γεγονός που προκάλεσε το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήδη από τον Αύγουστο. Στη συνέχεια, άφησαν την πανδημία να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, με ημίμετρα της πλάκας, που σκοπό είχαν απλά να εμπεδώσουν τη λογική της «ατομικής ευθύνης», πίσω από την οποία προσπαθούσαν να κρύψουν τις αποκλειστικά δικές τους ευθύνες. Καθυστέρησαν περισσότερο από μήνα να αποφασίσουν ακόμα και αυτό το μισο-lockdown που αποφάσισαν. Ετσι, η διασπορά του κοροναϊού έγινε ακόμα πιο μεγάλη και πιο πυκνή.

Κι ενώ άφησαν το δεύτερο κύμα να αναπτυχθεί και να φουντώσει, προκειμένου «να λειτουργήσει η οικονομία όπως έλεγαν», δε φρόντισαν ούτε στο ελάχιστο να ενισχύσουν το ΕΣΥ, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες που θα δημιουργούνταν οπωσδήποτε. Δεν είναι ότι δε γνώριζαν. Εβλεπαν καθαρά τι γινόταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες το πανδημικό κύμα προηγούνταν μερικές εβδομάδες από την Ελλάδα. Ακόμα και τα μαθηματικά μοντέλα της πλάκας που χρησιμοποιούν, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους έδειχναν μια τάξη μεγέθους για ασθενείς που θα χρειάζονταν νοσηλεία και αριθμό κλινών ΜΕΘ που θα χρειάζονταν.

Εγκλημάτισαν διπλά: προκαλώντας το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, χάριν των συμφερόντων του κεφαλαίου, και αδιαφορώντας για την περίθαλψη των θυμάτων, χάριν του προϋπολογισμού του αστικού κράτους.

Μας λένε ότι η πανδημία του κοροναϊού είναι πόλεμος. Μόνο που η διαχείριση αυτού του πολέμου συνιστά έναν πόλεμο μέσα στον πόλεμο, έναν ταξικό πόλεμο της κεφαλαιοκρατίας και του κράτους της ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα.

Κοινοποίηση: